• No results found

12.5 Tillståndstid

12.5.3 Tillståndstid i harmoniserat

Förslag: Tillstånd att använda radiosändare i harmoniserat frekvens- utrymme avsett för trådlösa bredbandstjänster ska meddelas för minst 15 år. Tillstånd som gäller för kortare tid än 20 år ska på tillstånds- havarens begäran senast två år före giltighetstidens utgång få förlängas med skälig tid, dock så att tillståndstiden sammanlagt blir minst 20 år. Giltighetstiden får inte förlängas om tillståndshavaren inte följer tillstånds- villkoren eller om en förlängning inte är motiverad med hänsyn till intresset att säkerställa en effektiv användning av radiofrekvenser, främja täckning och utbyggnad inom landet av trådlösa bredbandstjänster, främja teknik- utvecklingen, hindra snedvridning av konkurrensen, eller skydda männi- skors liv, allmän ordning och säkerhet eller försvar. Ett beslut om för- längning av tillstånd ska föregås av samråd med berörda parter under minst tre månader.

Tillstånd ska få beviljas för en kortare tid om tillståndet avser prov- ning, försök eller särskilda kortvariga projekt, delad användning av radio- frekvenser, eller annan användning av harmoniserat frekvensutrymme än på de harmoniserade villkoren.

Skälen för förslaget: I artikel 49.2 i EU-direktivet finns särskilda regler om hur giltighetstiden ska bestämmas för tillstånd i harmoniserat frekvens- utrymme avsett för trådlösa bredbandstjänster. Giltighetstiden för sådana tillstånd ska bestämmas så att förutsebara investeringsvillkor för tillstånds- havare säkerställs under minst 20 år. För att uppnå det syftet ska tillstånd gälla i minst 15 år. Om den inledande giltighetstiden bestäms till en kortare tid än 20 år ska tillståndshavaren ha möjlighet att få en förlängning av giltig- hetstiden, så att den sammanlagda giltighetstiden blir minst 20 år. Artikel 49.2 kan sägas precisera hur skälig tillståndstid ska bestämmas när det gäller trådlösa bredbandstjänster i harmoniserat frekvensutrymme.

151 I EU-direktivet görs en distinktion mellan förlängning av giltighetstid och

förnyelse av tillstånd att använda radiosändare. Med förlängning avses att giltighetstiden i ett gällande tillstånd ändras till en längre period än vad som bestämdes när tillståndet meddelades. Detta regleras i artikel 49.2 och 49.3. Med förnyelse avses att tillståndshavaren när giltighetstiden löper ut omedel- bart, utan att andra aktörer ges möjlighet att ansöka, meddelas ett nytt till- stånd som motsvarar det tidigare tillståndet. Detta regleras i artikel 50, se avsnitt 12.5.5.

Enligt artikel 49.2 ska de allmänna villkoren för en förlängning av giltig- hetstiden vara tillgängliga för alla berörda parter i förväg. Sådana allmänna villkor ska avse behovet att säkerställa effektiv frekvensanvändning, att främja täckning och utbyggnad av trådlöst bredband, att underlätta teknik- utveckling, att uppfylla mål av allmänt intresse som avser skydd av män- niskors liv, allmän ordning, allmän säkerhet eller försvar samt att säker- ställa en icke snedvriden konkurrens.

Senast två år före det att ett tillstånds ursprungliga giltighetstid löper ut ska en objektiv och framåtblickande bedömning göras av de allmänna villkor som fastställts för förlängningen av tillståndets giltighetstid. Som utgångs- punkt ska giltighetstiden förlängas, om det inte bedöms att en sådan för- längning inte skulle uppfylla villkoren. Förlängning av tillståndstiden kan också nekas om det finns ett pågående tillsynsärende som gäller frågan om tillståndshavaren följer gällande tillståndsvillkor. Tillståndshavaren ska under- rättas om huruvida en förlängning ska beviljas eller inte.

Direktivets bestämmelser om giltighetstiden för tillstånd att använda radio- sändare i harmoniserat frekvensutrymme avsett för trådlösa bredbands- tjänster har inte någon motsvarighet i LEK. Särskilda bestämmelser om detta bör därför införas i den nya lagen. Det bedöms inte finnas skäl att ut- vidga bestämmelsernas tillämpningsområde till fler typer av tillstånd än som regleras i EU-direktivet.

Mot denna bakgrund bör det anges i den nya lagen att ett tillstånd att använda radiosändare i harmoniserat frekvensutrymme avsett för trådlösa bredbandstjänster ska meddelas för minst 15 år. I vissa fall är det möjligt att tillåta alternativ användning av harmoniserat frekvensutrymme, se av- snitt 12.3.3. För dessa fall bör det framgå av lagen att huvudregeln om minst 15 års tillståndstid inte ska gälla.

För att uppfylla EU-direktivets krav på att de allmänna villkoren för för- längning av tillstånd som beviljas för kortare tid än 20 år ska vara tillgäng- liga innan tillstånd beviljas, bör dessa villkor framgå direkt av lagen. EU- direktivet är vidare formulerat så att förlängning normalt ska ske. Sam- tidigt bör förlängning inte kunna ske mot tillståndshavarens vilja. Det bör därför framgå av lagen att ett tillstånd som gäller för kortare tid än 20 år ska förlängas med skälig tid, dock så att tillståndstiden sammanlagt blir minst 20 år, om tillståndshavaren begär detta senast två år före giltighets- tidens utgång. Giltighetstiden bör inte få förlängas om tillståndshavaren inte följer tillståndsvillkoren eller om en förlängning inte är motiverad med hänsyn till intresset att säkerställa en effektiv användning av radiofrekvenser, främja täckning och utbyggnad inom landet av trådlösa bredbandstjänster, främja teknikutvecklingen, hindra snedvridning av konkurrensen, eller skydda människors liv, allmän ordning och säkerhet eller försvar.

Av artikel 49.2 följer att ett beslut om att förlänga giltighetstiden ska föregås av samråd med berörda parter. De ska kunna lämna synpunkter på

152

ett förslag till beslut under en period på minst tre månader. Bestämmelser om detta bör införas i den nya lagen.

EU-direktivet reglerar inte frågan om förlängning av tillstånd för tråd- lösa bredbandstjänster som gäller för längre tid än 20 år. I dessa fall bör huvudreglerna om förlängning av sändartillstånd och blocktillstånd gälla.

Av artikel 49.3 i EU-direktivet följer att medlemsstaterna får avvika från artikel 49.2 och bevilja tillstånd att använda radiosändare i harmoniserat frekvensutrymme avsett för trådlösa bredbandstjänster för en kortare tid än 15 år. Detta får ske om det är motiverat för att förbättra täckning och utbygg- nad i begränsade geografiska områden där tillgången till höghastighetsnät är starkt begränsad eller saknas, för specifika kortvariga projekt, för experi- mentella ändamål, för delad användning av radiofrekvenser eller alternativ användning av harmoniserat frekvensutrymme.

I Sverige tillämpas tämligen långa tillståndstider för utbyggnad av radio- baserade nät, normalt minst 20 år. För svenska förhållanden framstår behovet av långa tillståndstider som särskilt tydligt när det gäller att förbättra utbygg- naden i områden som saknar höghastighetsnät eller där tillgången till sådana nät är starkt begränsad. Det är oklart hur korta tillståndstider skulle kunna stimulera till sådan utbyggnad. Det bedöms inte finnas behov av en möjlighet till regionala undantag från huvudregeln om 15 års tillståndstid i dessa om- råden. En sådan möjlighet bör därför inte införas.

Kortare tillståndstider kan vara lämpliga för nya och experimentella an- vändningar där utvecklingen ännu är okänd. Även tillfälliga användningar bör kunna komma i fråga. Tillstånd som beviljas för provning, försök eller experimentella ändamål bör därför kunna gälla för kortare tid än 15 år. En sådan möjlighet bör införas i lagen. Även när det gäller delad användning av radiofrekvenser eller när tillstånd undantagsvis beviljas för annan använd- ning av harmoniserat frekvensutrymme än på de harmoniserade villkoren bör en möjlighet att bestämma kortare tillståndstid införas i den nya lagen.