• No results found

Betydelsefulla redovisningsmässiga bedömningar

In document våra val (Page 140-147)

Noter till koncernredovisningen

Not 3 Betydelsefulla redovisningsmässiga bedömningar

För att kunna upprätta koncernredovisningen i enlighet med IFRS måste företagsledningen göra bedömningar och antagan-den som påverkar de redovisade beloppen. Dessa bedömningar och antaganden baseras på historisk erfarenhet och anses vara rimliga även om det faktiska utfallet kan avvika från antagan-dena. Koncernledningen bedömer att nedanstående redovis-ningsprinciper representerar de delar där skillnader i antagan-den kan resultera i de största differenserna i redovisat resultat.

Anläggningstillgångar

Vid ett förvärv engageras en utomstående värderare för att göra en marknadsvärdering av förvärvade materiella anläggnings-tillgångar och för att hjälpa till att bedöma deras återstående ekonomiska livslängd. Koncernledningen anser att de bedömda värdena och den återstående ekonomiska livslängden, liksom de underliggande antagandena, är rimliga, även om andra antaganden och bedömd ekonomisk livslängd skulle kunna få en betydande inverkan på de redovisade beloppen.

De bokförda värdena på anläggningstillgångarna granskas vid varje bokslutstillfälle och närhelst händelser eller omstän-digheter indikerar att det bokförda värdet på någon tillgång är missvisande. Bland annat följande omständigheter kan med-föra att nedskrivningsbehovet för en tillgång utreds:

En permanent försämring av de ekonomiska eller politiska

förutsättningarna för koncernens eller kundernas verksamhet.

Betydande underprestation i förhållande till förväntad

historisk eller projicerad framtida prestation.

Omfattande omläggningar av strategi som påverkar

koncernens affärsplaner och tidigare investeringspolicier.

Om sådana indikationer finns, anses återanskaffningsvärdet vara det högre av nettoförsäljningsvärdet och bruksvärdet, varvid en värdeminskning redovisas så snart det bokförda värdet överstiger återanskaffningsvärdet.

Goodwill

Enligt IFRS ska goodwill testas per kassaflödesgenererande enhet (CGU) eller grupp av enheter minst en gång per år, och en eventuell nedskrivning baseras på det diskonterade kassaflö-det. Denna metod bygger på projiceringar av kassaflöden från varje rapporterande enhet i en kassaflödesgenererande enhet eller grupp av enheter, inklusive bland annat projiceringar av framtida prissättning av produkter, produktionsnivåer, pro-duktkostnader, efterfråge-/utbudsrelation på marknaden, projicerade underhållsinvesteringar samt antaganden om den vägda genomsnittliga kapitalkostnaden. En diskonteringsränta exklusive skatt används för att beräkna nuvärdet av framtida kassaflöden vilket återspeglar den genomsnittliga kapitalkost-naden (WACC).

Stora Enso genomför test av eventuellt nedskrivningsbehov under tredje kvartalet varje år, men ytterligare test kan komma att genomföras om omständigheterna så kräver. Nedskriv-ningstestet innefattar också en jämförelse per kassaflödesgene-rerande enhet eller grupp av enheter av marknadsvärdet på nettorörelsetillgångarna, inklusive goodwill, med deras bok-förda värde, varvid marknadsvärdet bestäms på basis av diskonterat kassaflöde. Om bokfört värde överstiger marknads-värdet ska tillgångarna inom den kassaflödesgenererande enheten eller gruppen av enheter anses vara i behov av ned-skrivning, varvid i första hand goodwill och i andra hand Kundkreditrisk

Inom huvudmarknaderna Västeuropa, USA och Kanada har kreditförsäkringar använts. På andra marknader har förskotts-betalningar, bankgarantier och ”letter of credit” använts. Koncer-nen har även erhållit exportgarantier som täcker både politiska och kommersiella risker. Dessa har utnyttjats vid försäljning till kunder utanför OECD-området. Koncernledningen har uppfatt-ningen att det inte föreligger någon betydande kreditriskkon-centration för koncernen i förhållande till någon viss kund eller motpart eller i förhållande till någon viss geografisk region. En förfalloanalys för kundfordringar finns i not 20 Fordringar.

Kapitalriskhantering

Stora Ensos skuldstruktur är fokuserad på kapitalmarknader, och banker utnyttjas främst för att tillhandahålla reserver. Koncer-nens mål med kapitalhanteringen är att skydda förmågan att

fortsätta den löpande verksamheten för att kunna tillhanda-hålla avkastning till aktieägarna och fördelar till andra intres-senter, samt att upprätthålla en optimal kapitalstruktur för att minska kapitalkostnaderna. För att kunna upprätthålla eller justera kapitalstrukturen kan koncernen, avhängigt av intres-senternas samtycke, variera utdelningen till aktieägarna, köpa upp sina egna aktier på marknaden, betala tillbaka kapital till aktieägarna, emittera nya aktier eller sälja tillgångar för att minska skulderna.

Koncernen övervakar kapitalet så att skuldsättningsgraden ligger på 0,80 eller lägre, vilket tyder på en stark balansräkning och finansiell flexibilitet. Stora Enso anser också att det är viktigt att ha två olika kreditbetyg. För närvarande har bolaget kreditbetyg från Moody’s och Standard & Poor’s, samt ett kreditbetyg som inte är begärt av bolaget från Fitch. Skuldsätt-ningsgraden redovisas nedan.

Kapitalstruktur

Per 31 december

MEUR 2005 2006 2007

Räntebärande skulder 6 055,6 5 227,9 4 441,5

Räntebärande tillgångar 971,5 984,9 1 486,8

Räntebärande nettoskuld 5 084,1 4 243,0 2 954,7

Eget kapital, totalt 7 220,1 7 799,6 7 476,1

Skuldsättningsgrad 0,70 0,54 0,40

Bokslut

anläggningstillgången skrivs ned till dess det bokförda värdet motsvarar marknadsvärdet.

Koncernen har utvärderat vilka de mest känsliga antagan-dena är som kan få en betydande inverkan på marknadsvärdet på tillgångar eller goodwill, och därigenom medföra en ned-skrivning. Dessa antaganden gäller förväntade försäljningspri-ser, förväntad inflation som påverkar produktkostnaderna och diskonteringsräntan. Koncernen genomför känslighetsanalyser av de mest kritiska antagandena.

Investeringar tillgängliga för försäljning

Marknadsvärdet på allmänt omsatta värdepapper grundas på noteringskursen på balansdagen, medan marknadsvärdet på övriga värdepapper, främst energirelaterade investeringar, beräknas med hjälp av ett flertal metoder såsom diskonterad kassaflödesanalys, jämförbar handel samt tidigare handlade multiplar. Med hjälp av genomsnittet från de här tre meto-derna fastställs ett ”marknadsvärde” som sedan används.

Kassaflödesvärderade energirelaterade investeringar innefattar prognoser om framtida energipriser, inflation och investeringar.

Det prognostiserade årliga kassaflödet diskonteras med den vägda genomsnittliga kapitalkostnaden (WACC). Handlade multiplar baseras på P/E-talen för noterade värdepapper i samma bransch.

Derivat

Som en internationell tillverkare och säljare av pappers- och träprodukter är Stora Enso exponerat för valutakursrörelser, varför enligt koncernens policy upp till 50 % av den kom-mande 12-månadersperiodens nettoexponering i respektive valuta risksäkras. Koncernens policy avseende omräkningsris-ken syftar till att minimera den genom att finansiera tillgångar, där så är möjligt och ekonomiskt gångbart, i den valuta de är denominerade i.

Stora Enso tillämpar säkringsredovisning av kassaflöden som sammanhänger med extern försäljning, men derivatin-strument som inte uppfyller kraven för säkringstransaktioner värderas till marknadsvärde och effekten av detta redovisas under rörelseresultat i resultaträkningen.

Priserna på papper och träprodukter är cykliska och följakt-ligen är intäkterna starkt exponerade för fluktuationer i råvaru-priserna. Därför risksäkrar Stora Enso sina slutproduktmarkna-der. Koncernen har implementerat en modell för att hantera råvarurisker i fråga om fiber- och energiförsörjning, som innebär att dotterbolagen är ansvariga för att mäta sina respektive råvaruprisrisker och för att säkra dessa via koncernens finans-funktion. Alla derivat som koncernen använder för att säkra prisrisker på energi och råvaror redovisas enligt IAS 39, och där så är möjligt tillämpas säkringsredovisning, men instru-ment som inte uppfyller kraven för säkringstransaktioner värderas till marknadsvärde och effekten av detta redovisas under rörelseresultat i resultaträkningen.

Skatter

Uppskjuten skatt beräknas för att motsvara den skatteeffekt som uppstår när slutlig skatt utlöses. Den motsvarar netto-effekten på skatten av samtliga föreliggande skillnader mellan skatte- och redovisningsmässiga värden på tillgångar och skulder med tillämpning av gällande skattesatser. Temporära skillnader uppkommer främst genom avskrivningar på fastig-heter, maskiner och inventarier, uppskrivning av nettotill-gångar i förvärvade bolag, marknadsvärdering av investeringar klassade som tillgängliga för försäljning samt finansiella derivat, vinster från koncerninterna lagertransaktioner, obe-skattade reserver och skattemässiga underskottsavdrag, varav de senare redovisas som tillgång endast i den omfattning det

är sannolikt att de kommer att motsvaras av framtida beskatt-ningsbara vinster.

Uppskjutna skattefordringar och -skulder revideras kontinu-erligt och eventuella avvikelser justeras på lämpligt sätt.

Koncernledningen anser att tillräckliga avsättningar har gjorts för framtida skattekonsekvenser baserat på rådande fakta, omständigheter och skattelagstiftning. Om någon skattedispo-sition ändå skulle ifrågasättas och efter prövning underkännas, kan olika avgöranden få en betydande inverkan på de belopp som tas upp i koncernredovisningen.

Pensionsförmåner

Koncernen har olika förmånsbestämda och avgiftsbestämda system i olika länder, där tillgångarna vanligtvis har avskilts för särskild förvaltning. Avsättningar till avgiftsbestämda pensions-planer kostnadsförs under de perioder till vilka de härrör, och inga ytterligare förpliktelser uppkommer. För den förmånsbe-stämda planen är pensionsredovisningskostnaderna dock beräknade med hjälp av den s k projected unit credit method, vilket innebär att kostnaderna för pensionsåtagandet belastar resultaträkningen så att kostnaderna fördelas under den anställ-des yrkesaktiva tid. Det totala värdet av förmånen matchas således med de perioder under vilka arbetsinsatserna utförs.

De förmånsbestämda pensionsåtagandena beräknas som nu värdet av de uppskattade framtida utbetalningarna, med hjälp av räntan på statsobligationer med en återstående löptid som ungefär motsvarar de aktuella åtagandena. Pensionstillgång-arna värderas till marknadsvärde och skillnaden mellan dessa och de förmånsbestämda pensionsåtagandena motsvarar den ofonderade förpliktelsen i balansräkningen. Eventuella pensions-kostnader för tjänstgöring under tidigare perioder redovisas inte i balansräkningen såtillvida de är orealiserade, de fördelas under den återstående genomsnittliga arbetstiden för de anställda.

Beräkningen av koncernens pensionsåtaganden och -kostna-der är beroende av valet av vissa antaganden som tillämpas av aktuarier vid fastställandet av sådana belopp, däribland diskon-teringsräntan, förväntad avkastning på plantillgångar, årlig ökningstakt för framtida pensionsutbetalningar och förväntad livslängd. Vilka belopp som kostnadsförs till resultaträkningen har beräknats av oberoende aktuarier. Men om utfallet avviker från ursprungliga estimat tillsammans med konsekvenserna av eventuellt ändrade antaganden eller andra faktorer, redovisas skillnaden direkt mot eget kapital, se vidare Redogörelsen över redovisade intäkter och kostnader (SORIE).

Biologiska tillgångar

De flesta av koncernens biologiska tillgångar finns i intressebo-lag, även om några mindre innehav är direktägda. Biologiska tillgångar i form av växande skog redovisas enligt IAS 41, vilken kräver att tillgångarna redovisas till marknadsvärde minus försäljningskostnader. Marknadsvärdet fastställs med hjälp av diskonterade kassaflöden från den löpande verksamheten baserat på befintliga planer för hållbart skogsbruk och med hänsyn till tillväxtpotentialen under en konjunkturcykel.

De diskonterade kassaflödena kräver beräkningar av tillväxt, skörd, försäljningspriser och kostnader, och förändringar i dessa förutsättningar redovisas i resultaträkningen. För direkt-ägda intressen redovisas de under posten Förändringar i nettovärdet på biologiska tillgångar och för tillgångar som redovisas i balansräkningen i intressebolag under Resultatan-delar i intressebolag. Därför är det viktigt att ledningen för både koncernen och intressebolagen gör korrekta uppskatt-ningar av framtida prisnivåer och trender för försäljning och kostnader, samt genomför regelbundna undersökningar av skogen för att fastställa den volym som finns tillgänglig för avverkning och den aktuella tillväxttakten.

Not 4 Segmentinformation

Koncernen utvärderar de operativa segmentens prestanda och allokerar resurser med utgångspunkt från deras operativa resultat, vilka motsvarar segmentens resultat. Segmentens nettoomsättning inkluderar koncernintern försäljning till marknadsmässigt fastställda priser.

I september 2007 ändrade Stora Enso sin organisatoriska struktur så att affärssegmenten nu är organiserade i sju affärs-områden gentemot externa kunder och ytterligare ett för övrig verksamhet. Dessa formar tillsammans grunden för koncernens primära segmentinformation. Rapporterinssegmenten har följande verksamhet:

Magazine Paper

Stora Enso Magazine Paper erbjuder ett brett sortiment av journal papper och papper för reklamtryck. Obestruket journal-papper används huvudsakligen i tidskrifter och reklammaterial, som bilagor och flygblad. Bestruket journalpapper används i special- och allmänna tidskrifter.

Newsprint and Book Paper

Stora Enso Newsprint and Book Paper tillverkar tidningspapper, förbättrat tidningspapper och katalog- och bokpapper för förlag och tryckerier. Bok- och katalogpapper inkluderar papper för inbundna böcker och pocketböcker, telefonkataloger och tidtabeller.

Fine Paper

Stora Enso Fine Paper tillverkar grafiskt papper och kontors-papper. Kontorspapper omfattar kopieringspapper, tryckpapper, kuvertpapper, papper för anteckningsböcker och skrivblock för skoländamål, företagsblanketter och papper för digitalt tryck.

Grafiskt papper används av tryckerier och förlag för högkvali-tativt tryck.

Merchants

Stora Ensos pappersgrossist Papyrus är ett kundorienterat grossistnätverk i Europa. Papyrus erbjuder papper, kartong, grafiska produkter och e-handelslösningar för den grafiska industrin, återförsäljare, kontor och i de offentliga och industriella sektorerna.

Consumer Board

Stora Enso Consumer Board är en specialtillverkare av vätske-kartong, kartong för snabbmat, grafisk kartong och kartong för förpackningar för livsmedel, dryck, cigaretter, läkemedel, media-produkter (cd, dvd), hushållsmedia-produkter, kosmetik och lyxvaror.

Industrial Packaging

Stora Enso Industrial Packaging producerar wellpappförpack-ningar, containerboard, hylsor och hylskartong, laminatpapper, papperssäckar samt säck- och kraftpapper och finns i varje steg av värdekedjan från återvinning till massaproduktion och förpackningstillverkning.

Wood Products

Stora Enso Wood Products fokuserar på bygg- och snickeri-industrin och tillhandahåller massproducerade och vidare-förädlade slutprodukter för den tillverkande träindustrin.

Ett utbud av sågade och förädlade träprodukter erbjuds detalj-handeln, grossister och importörer/distributörer.

Övriga

Den största enheten inom segmentet Övriga är Wood Supply, som tidigare utgjorde ett eget rapporteringssegment. Detta ändrades 2007 på grund av att enhetens externa försäljning var begränsad. Wood Supply anskaffar och levererar virke som erhålls från de två skandinaviska skogsägande intressebolagen och externa leverantörer till koncernens bruk. Resten av segmen-tet innefattar Market Services (Marknadstjänster), som består av försäljningsorganisationen och Transport and Distribution samt Energi och huvudkontors-/koncernfunktioner.

Bokslut

Omsättning per segment

Räkenskapsår

Externt Internt Totalt Externt Internt Totalt Externt Internt Totalt

MEUR 2005 2006 2007

Newsprint and Book Paper 1 358,1 77,7 1 435,8 1 623,6 80,4 1 704,0 1 652,0 82,9 1 734,9

Magazine Paper 1 934,0 195,6 2 129,6 1 951,3 269,0 2 220,3 2 104,9 191,4 2 296,3

Fine Paper 1 813,9 272,6 2 086,5 1 891,5 370,3 2 261,8 1 705,1 451,1 2 156,2

Merchants 1 162,1 11,2 1 173,3 1 906,2 1,0 1 907,2 2 004,8 1,2 2 006,0

Consumer Board 1 947,2 147,0 2 094,2 2 139,0 192,9 2 331,9 2 122,7 178,2 2 300,9

Industrial Packaging 773,8 76,0 849,8 879,5 91,2 970,7 987,0 96,5 1 083,5

Wood Products 1 532,6 90,8 1 623,4 1 571,8 101,2 1 673,0 1 743,9 109,2 1 853,1

Övriga 702,3 2 544,2 3 246,5 778,0 2 966,0 3 744,0 927,2 3 275,5 4 202,7

Eliminering av internförsäljning - -3 296,4 -3 296,4 - -3 855,7 -3 855,7 0 -4 260,0 -4 260,0 Fortsatt verksamhet 11 224,0 118,7 11 342,7 12 740,9 216,3 12 957,2 13 247,6 126,0 13 373,6 Verksamhet under avveckling –

Nordamerika 1 963,5 -118,7 1 844,8 1 853,0 -216,3 1 636,7 1 895,9 -126,0 1 769,9

Total verksamhet 13 187,5 0,0 13 187,5 14 593,9 0,0 14 593,9 15 143,5 0,0 15 143,5 Omsättning inkluderar extern försäljning av tjänster om 33,5 MEUR (21,7; 21,8).

Rörelseresultat och resultatandelar i intressebolag per segment

Räkenskapsår Rörelseresultat

(inkl intressebolag)

Resultatandelar i intressebolag

Investeringar i intressebolag

MEUR 2005 2006 2007 2005 2006 2007 2005 2006 2007

Newsprint and Book Paper 124,8 233,4 101,9 - - - 0,3 0,3 0,3

Magazine Paper -62,4 -92,9 -396,8 -1,8 10,1 1,3 44,8 52,4 49,5

Fine Paper 15,5 211,2 197,0 -0,1 12,5 44,9 307,9 329,0 482,2

Merchants -4,1 33,1 69,3 0,2 - 0,1 1,2 1,2 1,2

Consumer Board 173,5 236,0 -41,3 - - -

-Industrial Packaging 39,0 86,7 105,2 -0,2 0,4 0,2 2,7 3,1 2,7

Wood Products -55,6 42,7 33,1 -4,0 0,6 0,5 0,8 1,0 1,0

Övriga -21,4 -8,7 177,8 73,0 64,4 294,4 361,8 418,2 617,6

Fortsatt verksamhet 209,3 741,5 246,2 67,1 88,0 341,4 719,5 805,2 1 154,5

Verksamhet under avveckling –

Nordamerika -188,2 -5,7 3,7 0,1 -0,7 1,3 0,4 -

-Total verksamhet 21,1 735,8 249,9 67,2 87,3 342,7 719,9 805,2 1 154,5

Investeringar i anläggningar samt avskrivningar och nedskrivningar per segment Räkenskapsår

Anläggningstillgångar Investeringar Avskrivningar/Nedskrivningar

MEUR 2005 2006 2007 2005 2006 2007 2005 2006 2007

Newsprint and Book Paper 1 207,3 1 206,3 1 024,5 79,2 64,5 61,0 141,5 140,5 215,9

Magazine Paper 1 861,7 1 805,5 1 428,8 487,6 77,5 147,2 223,2 233,3 506,2

Fine Paper 1 666,6 1 393,7 1 363,8 94,5 77,8 161,1 189,8 220,1 154,5

Merchants 338,8 326,3 292,1 6,7 14,7 15,5 15,5 24,1 21,0

Consumer Board 1 773,1 1 694,5 1 379,7 149,5 97,8 81,5 197,6 211,5 365,2

Industrial Packaging 505,2 488,4 536,6 73,8 46,0 111,1 59,4 61,2 62,8

Wood Products 635,3 602,8 503,8 41,2 32,9 74,6 113,6 81,0 172,8

Övriga 508,1 521,9 609,2 130,5 100,1 81,6 57,9 96,3 52,2

Fortsatt verksamhet 8 496,1 8 039,4 7 138,5 1 063,0 511,3 733,6 998,5 1 068,0 1 550,6 Verksamhet under avveckling –

Nordamerika 2 596,6 2 191,4 - 66,6 47,8 36,6 429,2 189,7 330,7

Total verksamhet 11 092,7 10 230,8 7 138,5 1 129,6 559,1 770,2 1 427,7 1 257,7 1 881,3

Operativt kapital per segment

Per 31 december

MEUR 2005 2006 2007

Newsprint and Book Paper 1 440,8 1 441,7 1 224,3

Magazine Paper 2 115,3 2 037,4 1 616,2

Fine Paper 2 320,6 1 899,0 2 067,2

Merchants 659,3 670,1 644,0

Consumer Board 2 125,0 2 035,0 1 743,0

Industrial Packaging 625,2 628,6 701,8

Wood Products 851,1 826,8 803,1

Övriga 953,9 1 488,5 2 321,8

Fortsatt verksamhet 11 091,2 11 027,1 11 121,4

Avstämning mot totala tillgångar

Per 31 december

MEUR 2005 2006 2007

Operativt kapital

Fortsatt verksamhet 11 091,2 11 027,1 11 121,4 Verksamhet under avveckling –

Nordamerika 2 371,2 1 992,4

-Operativt kapital, totalt 13 462,4 13 019,5 11 121,4 Återläggning av rörelseskulder 3 239,2 3 257,7 2 604,6 Räntebärande fordringar 971,5 984,8 1 486,8

Skattefordringar 157,6 120,1 98,0

Tillgångar i balansräkningen,

totalt 17 830,7 17 382,1 15 310,8

Operativt kapital (markerat som ”O-poster” i koncernens balansräkning) är summan av anläggningstillgångar och biologiska tillgångar, utsläppsrätter, onoterade aktier, övriga långfristiga tillgångar, varulager, kortfristiga rörelsefordringar och -skulder, avsättningar och övriga långfristiga rörelseskulder.

Goodwill per segment (ingår i anläggningstillgångar)

Räkenskapsår

Goodwill Förvärv Avskrivningar/Nedskrivningar

MEUR 2005 2006 2007 2005 2006 2007 2005 2006 2007

Newsprint and Book Paper 22,5 22,5 22,5 - - -

-Magazine Paper 107,5 100,5 60,5 - - - - 7,0 20,0

Fine Paper 116,3 113,5 113,1 75,2 - - - 2,0

-Merchants 52,7 54,6 54,7 38,8 2,0 - - -

-Consumer Board 8,0 8,0 8,0 - - -

-Industrial Packaging 23,5 23,0 21,4 - - -

-Wood Products 154,1 157,2 105,0 - - - 54,1

Övriga - - 117,5 - - -

-Fortsatt verksamhet 484,6 479,3 502,7 114,0 2,0 - - 9,0 74,1

Verksamhet under avveckling –

Nordamerika 477,2 427,5 - - - - 8,0 - 158,9

Total verksamhet 961,8 906,8 502,7 114,0 2,0 - 8,0 9,0 233,0

Tillgångar och skulder per segment

Per 31 december

Tillgångar Skulder

MEUR 2005 2006 2007 2005 2006 2007

Newsprint and Book Paper 1 618,2 1 629,2 1 422,7 343,3 345,3 353,5

Magazine Paper 2 549,7 2 572,9 2 154,4 498,9 581,9 540,0

Fine Paper 2 620,9 2 219,1 2 360,2 418,2 464,5 397,5

Merchants 856,2 888,4 828,4 344,6 348,5 273,8

Consumer Board 2 393,2 2 314,8 2 007,9 468,1 476,9 419,2

Industrial Packaging 779,2 807,5 939,4 177,5 176,0 234,5

Wood Products 1 026,6 962,7 963,6 214,2 215,9 242,9

Övriga 2 865,4 3 371,8 4 634,2 6 945,6 5 840,2 5 301,4

Fortsatt verksamhet 14 709,4 14 766,4 15 310,8 9 410,4 8 449,2 7 762,8

Verksamhet under avveckling – Nordamerika 3 121,3 2 615,7 - 1 106,6 1 029,8

-Total verksamhet 17 830,7 17 382,1 15 310,8 10 517,0 9 479,0 7 762,8

Bokslut

Medeltal anställda

Räkenskapsår Räkenskapsår

Segment 2005 2006 2007 Land 2005 2006 2007

Newsprint and Book Paper 3 363 2 945 2 813 Baltikum 1 806 1 776 1 684

Magazine Paper 5 312 5 292 5 216 Finland 13 596 12 879 12 187

Fine Paper 5 288 4 550 3 845 Frankrike 1 345 1 307 1 094

Merchants 2 095 3 177 3 103 Tyskland 5 165 5 786 5 330

Consumer Board 5 086 4 857 4 519 Polen 1 936 1 848 2 072

Industrial Packaging 5 843 5 795 5 907 Ryssland 1 927 2 199 1 875

Wood Products 5 060 4 841 4 876 Sverige 8 696 8 128 7 705

Övriga 9 345 9 579 8 960 Övriga Europa 5 445 5 262 4 870

Fortsatt verksamhet 41 392 41 036 39 239 Europa 39 916 39 185 36 817

Verksamhet under avveckling –

Nordamerika 4 774 4 595 4 152 Brasilien 19 272 770

Total verksamhet 46 166 45 631 43 391 Kina (inkl Hong Kong) 955 1 097 1 312

Nordamerika 5 118 4 922 4 332

Övriga 158 155 160

Antal anställda vid årets slut 46 664 43 887 37 997 Totalt 46 166 45 631 43 391

Extern försäljning per destination och ursprung

Räkenskapsår

Försäljning per destination Försäljning per ursprungsland Handelsbalans

MEUR 2005 2006 2007 2005 2006 2007 2005 2006 2007

Österrike 298,0 304,1 330,4 361,5 353,0 413,0 63,5 48,9 82,6

Baltikum 165,8 202,9 227,6 321,7 323,0 338,2 155,9 120,1 110,6

Belgien 277,9 298,2 308,4 267,9 336,0 359,5 -10,0 37,8 51,1

Tjeckien 136,2 156,7 182,9 161,5 215,3 246,5 25,3 58,6 63,6

Danmark 255,7 248,3 161,4 61,8 58,1 59,6 -193,9 -190,2 -101,8

Finland 814,0 903,7 908,5 3 559,2 4 261,6 4 198,4 2 745,2 3 357,9 3 289,9

Frankrike 926,8 925,4 914,0 460,9 398,2 403,2 -465,9 -527,2 -510,8

Tyskland 1 893,0 2 399,1 2 503,7 1 894,8 2 313,9 2 288,3 1,8 -85,2 -215,4

Italien 383,8 414,0 424,6 6,5 15,0 15,2 -377,3 -399,0 -409,4

Nederländerna 586,5 631,0 627,1 311,7 351,8 344,7 -274,8 -279,2 -282,4

Polen 228,6 299,5 377,4 175,3 202,3 267,7 -53,3 -97,2 -109,7

Portugal 65,7 45,4 45,3 134,2 94,9 - 68,5 49,5 -45,3

Ryssland 193,2 236,8 314,4 167,9 205,8 243,6 -25,3 -31,0 -70,8

Spanien 483,1 521,8 529,8 111,5 117,0 116,1 -371,6 -404,8 -413,7

Sverige 1 081,6 1 133,6 1 208,0 3 025,6 3 144,4 3 346,1 1 944,0 2 010,8 2 138,1

Storbritannien 858,6 890,4 1 011,9 34,5 33,6 47,6 -824,1 -856,8 -964,3

Övriga Europa 772,7 895,7 964,4 104,6 212,9 233,9 -668,1 -682,8 -730,5

Europa totalt 9 421,2 10 506,6 11 039,8 11 161,1 12 636,8 12 921,6 1 739,9 2 130,2 1 881,8

Afrika 138,6 162,3 267,7 - - - -138,6 -162,3 -267,7

Australien/Nya Zeeland 120,3 112,2 129,7 9,2 9,8 5,3 -111,1 -102,4 -124,4

Brasilien 35,1 107,9 181,4 26,3 197,3 306,7 -8,8 89,4 125,3

Kanada 14,0 15,7 7,8 - - - -14,0 -15,7 -7,8

Kina (inkl Hong Kong) 255,7 270,0 241,4 99,6 67,0 102,1 -156,1 -203,0 -139,3

Japan 280,2 345,6 352,4 - 5,9 0,2 -280,2 -339,7 -352,2

Övriga Asien 350,7 354,9 332,4 13,0 9,9 9,9 -337,7 -345,0 -322,5

Mellanöstern 193,6 406,1 348,8 - - - -193,6 -406,1 -348,8

USA 394,0 479,2 268,0 29,0 30,3 27,6 -365,0 -448,9 -240,4

Övrig Latinamerika 110,6 159,8 170,3 - - - -110,6 -159,8 -170,3

Övriga 28,7 36,9 33,9 4,5 0,2 0,2 -24,2 -36,7 -33,7

Fortsatt verksamhet 11 342,7 12 957,2 13 373,6 11 342,7 12 957,2 13 373,6 0,0 0,0 0,0

Verksamhet under avveckling 1 844,8 1 636,7 1 769,9 1 844,8 1 636,7 1 769,9 - -

-Total verksamhet 13 187,5 14 593,9 15 143,5 13 187,5 14 593,9 15 143,5 0,0 0,0 0,0

Summa tillgångar, sysselsatt kapital samt eget kapital per land

Per 31 december

Totalt Sysselsatt kapital Eget kapital

MEUR 2005 2006 2007 2005 2006 2007 2005 2006 2007

Österrike 197,6 224,8 205,9 144,4 162,9 145,4 91,0 98,0 113,3

Baltikum 303,7 270,7 226,3 291,5 249,5 201,7 157,0 142,6 68,9

Belgien 591,6 574,4 556,2 525,3 506,9 481,1 246,5 289,6 273,1

Tjeckien 153,9 164,8 164,4 141,8 133,6 137,1 142,0 154,6 177,1

Danmark 58,9 58,3 42,7 47,7 51,0 38,3 174,5 176,6 121,5

Finland 5 355,0 5 633,8 5 820,2 3 839,1 3 884,0 3 747,4 1 512,9 1 591,0 2 088,0

Frankrike 431,2 381,3 308,7 237,2 232,4 203,0 -18,9 144,5 44,9

Tyskland 2 008,4 1 736,2 1 561,2 992,2 986,2 927,1 637,7 670,9 638,2

Nederländerna 196,1 149,9 125,4 121,7 21,1 41,2 61,5 -43,8 261,1

Polen 266,6 293,8 352,0 190,0 190,4 216,3 147,1 158,0 272,7

Portugal 226,3 0,5 0,3 201,2 - - 240,9 0,4 0,2

Ryssland 182,9 204,0 301,5 163,1 177,6 262,4 55,3 51,9 76,3

Spanien 121,4 121,7 112,2 80,2 83,4 77,5 77,0 75,0 72,2

Sverige 3 593,5 3 611,9 3 592,1 2 314,2 2 363,4 2 420,3 1 941,4 2 394,7 1 927,4

Övriga Europa 222,4 212,0 232,2 117,1 121,3 147,7 130,7 128,7 141,2

Europa totalt 13 909,5 13 638,1 13 601,3 9 406,7 9 163,7 9 046,5 5 596,6 6 032,7 6 276,1

Brasilien 343,7 738,2 732,7 340,6 699,2 703,9 343,4 699,8 684,8

Kanada 508,1 344,8 - 320,2 272,7 - 381,5 234,3

-Kina (inkl Hong Kong) 259,4 265,2 314,9 201,0 227,5 257,7 100,3 103,4 50,9

USA 2 725,6 2 341,2 459,7 2 095,8 1 729,3 421,9 762,7 704,7 416,7

Övrig Latinamerika 29,0 27,4 54,5 16,2 24,2 50,5 28,5 26,7 53,5

Övriga 55,4 27,2 147,7 17,2 20,4 22,2 7,1 -2,0 -5,9

Total verksamhet 17 830,7 17 382,1 15 310,8 12 397,7 12 137,0 10 502,7 7 220,1 7 799,6 7 476,1 Fortsatt verksamhet 14 689,0 14 766,4 15 310,8 10 036,7 10 199,4 10 502,7 6 126,1 6 913,1 7 476,1

Verksamhet under avveckling 3 141,7 2 615,7 - 2 361,0 1 937,6 - 1 094,0 886,5

-Total verksamhet 17 830,7 17 382,1 15 310,8 12 397,7 12 137,0 10 502,7 7 220,1 7 799,6 7 476,1 Totalt sysselsatt kapital utgörs av operativt kapital minus nettoskatteskulder.

Anläggningstillgångar, investeringar samt avskrivningar och nedskrivningar per land Räkenskapsår

Anläggningstillgångar Investeringar Avskrivningar/Nedskrivningar

MEUR 2005 2006 2007 2005 2006 2007 2005 2006 2007

Österrike 120,2 117,6 127,3 8,1 6,2 18,8 27,4 7,1 8,8

Baltikum 204,4 180,5 92,8 16,1 11,6 7,3 19,2 34,1 93,2

Belgien 486,0 468,8 446,6 12,0 7,1 13,5 36,3 34,3 35,3

Tjeckien 117,1 119,6 117,2 4,8 4,0 2,5 6,2 7,5 6,0

Finland 2 928,8 2 702,4 2 249,5 201,9 157,1 266,1 411,5 377,1 712,4

Frankrike 201,0 184,2 118,4 49,9 5,7 4,1 56,2 20,2 68,7

Tyskland 1 283,7 1 100,7 946,2 49,9 45,0 28,5 143,9 226,7 180,7

Nederländerna 75,5 24,2 41,5 3,1 6,6 0,5 10,8 45,3 -16,9

Polen 171,5 165,3 178,4 32,5 10,5 23,1 16,9 19,6 20,7

Portugal 127,1 0,1 0,1 9,8 8,0 - 9,9 5,8

-Ryssland 119,5 133,3 204,1 30,1 29,8 90,8 9,0 12,2 14,8

Spanien 68,5 64,1 58,0 6,5 2,6 4,0 6,9 6,9 8,0

Sverige 2 234,3 2 200,4 1 971,8 554,9 166,9 137,4 216,4 242,9 261,9

Övriga Europa 125,1 118,1 93,3 17,1 8,6 8,3 15,8 11,7 10,8

Europa totalt 8 262,7 7 579,3 6 645,2 996,7 469,7 604,9 986,4 1 051,4 1 404,4

Brasilien 32,5 250,4 116,2 29,0 13,3 5,9 0,1 5,9 103,0

Kanada * 344,9 290,9 - -15,5 5,1 9,1 110,6 25,3 26,9

Kina (inkl Hong Kong) 158,5 164,4 181,0 22,6 18,8 84,8 8,9 8,2 41,1

USA 2 272,4 1 918,5 29,7 83,2 43,0 43,3 320,6 165,6 305,0

Övrig Latinamerika 14,4 20,7 42,9 13,2 8,6 21,8 - 0,1 0,1

Övriga 7,3 6,6 123,5 0,4 0,6 0,4 1,1 1,2 0,8

Total verksamhet 11 092,7 10 230,8 7 138,5 1 129,6 559,1 770,2 1 427,7 1 257,7 1 881,3

Fortsatt verksamhet 8 496,1 8 039,4 7 138,5 1 063,0 511,3 733,6 998,5 1 068,0 1 550,6

Verksamhet under avveckling * 2 596,6 2 191,4 - 66,6 47,8 36,6 429,2 189,7 330,7

Total verksamhet 11 092,7 10 230,8 7 138,5 1 129,6 559,1 770,2 1 427,7 1 257,7 1 881,3

* Negativa belopp i investeringar är en följd av statliga bidrag.

Bokslut

Goodwill per land (ingår i Anläggningstillgångar ovan)

Räkenskapsår

Goodwill Förvärv Nedskrivningar

MEUR 2005 2006 2007 2005 2006 2007 2005 2006 2007

Österrike 43,0 43,0 43,0 - - -

-Baltikum 54,2 54,2 - - - 54,1

Belgien 12,0 12,0 12,0 - - -

-Tjeckien 56,9 60,0 62,0 - - -

-Finland 59,0 57,0 57,0 55,0 - - - 2,0

-Tyskland 185,0 180,0 160,0 39,0 2,0 - - 7,0 20,0

Sverige 33,6 34,8 33,4 20,0 - - - -

-Övriga Europa 9,7 9,7 9,7 - - -

-Europa totalt 453,4 450,7 377,1 114,0 2,0 - - 9,0 74,1

Kina (inkl Hong Kong) 487,4 436,6 8,1 - - - 8,0 - 158,9

USA 21,0 19,5 117,5 - - - 0

Total verksamhet 961,8 906,8 502,7 114,0 2,0 - 8,0 9,0 233,0

Fortsatt verksamhet 611,7 612,7 502,7 114,0 2,0 - - 9,0 74,1

Verksamhet under avveckling 350,1 294,1 - - - - 8,0 158,9

Total verksamhet 961,8 906,8 502,7 114,0 2,0 - 8,0 9,0 233,0

In document våra val (Page 140-147)