• No results found

Företag med statligt ägande

Förslag

• Ägardirektiv till statligt kontrollerade företag bör tydligare utformas så att målen för en hållbar utveckling och därmed hållbar produktion och konsumtion främjas.

Statens nuvarande bolagsinnehav är ett konglomerat av bolag och bolagskoncerner av skiftande storlek och med varierande verksamhet. Statens ägarroll och förvalt- ning är komplex, då staten äger företag aktiva i verksamheter som spänner från gruvindustri till opera, från fastigheter till spebolag. Det har över tiden har funnits olika motiv bakom tillkomsten av statliga bolag, dvs. de statliga direktägda, majori- tetsägda företagen.

Den svenska staten är Sveriges största företagsägare. Genom Regeringskansliet förvaltas 57 företag/koncerner eller affärsverk varav 43 av dessa ägs helt och 14 ägs tillsammans med andra. Totalt är cirka 205 000 personer anställda i dessa före- tag. Svenska staten är dessutom den störste ägaren på Stockholmsbörsen. Detta medför ett stort ansvar och ställer höga krav på en långsiktig och professionell förvaltning. Företagen med statligt ägande omsatte 289,9 miljarder kronor under 2003. Resultatet efter skatt uppgick till 21,9 miljarder kronor. Räntabiliteten på eget kapital steg från 4,6 år 2002 till 10,9 procent.153

Både försäljning och antalet anställda i utlandet ökade under 2003 i företagen med statligt ägande. Antalet anställda utomlands uppgick till 72 000, vilket mot- svarar 35 procent av totalt antal anställda. Fyra företag har mer än hälften av sina anställda i utlandet, där både Vattenfall och TeliaSonera har cirka ¾ av sina an- ställda utanför Sveriges gränser.154

I gruppen företag med statligt ägande ingår både företag med marknadsmässiga krav och företag med särskilda samhällsintressen. Gränsdragningen mellan grup- perna är inte alltid självklar. Företag med marknadsmässiga krav kännetecknas av något eller båda av följande kriterier: i) de verkar på en marknad med full konkur- rens, ii) staten, ställer marknadsmässiga krav på resultat och avkastning baserade på riskprofil. Företag med särskilda samhällsintressen kännetecknas av att staten, styr verksamheten på ett påtagligt och direkt sätt, att de verkar på en marknad med särskilda förbehåll och att en del av företagen verkar helt eller delvis utan konkur- rens, andra är fullt konkurrensutsatta.

Regeringen har infört värdeskapande som övergripande mål, och i förekom- mande fall att infria vissa samhällsintressen. Företag som har särskilda samhällsin- tressen ska skapa värde dels genom att uppfylla dessa intressen, dels genom att utnyttja resurserna effektivt. 155

153

Regeringen (2004),Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande (2003), http://www.regeringen.se/content/1/c6/02/40/15/ec10e947.pdf

154

Regeringen (2004). Verksamhetsberättelse för företag med statligt ägande 2003, http://www.regeringen.se/content/1/c6/02/40/15/ec10e947.pdf

155

I den senaste verksamhetsberättelsen presenteras statens ägarpolitik: Det kon- stateras att de helt eller delvis statligt styrda företagen är en del av samhället. Re- geringen har beslutat att Sverige skall gå i spetsen för omställningen till en ekono- miskt, ekologiskt och socialt hållbar utveckling. I dessa frågor har således alla företag ett stort ansvar att ta, inte minst företag med statligt ägande. Hänsyn till miljö, sociala frågor och etik bör därmed vara självklara utvärderingsparametrar för de beslut som rör förvaltningen av företag med statligt ägande. Det är därför viktigt att bolagen har en genomtänkt strategi för att hantera ansvarfrågor. I ett bolagsper- spektiv är förtroendefrågor av strategisk betydelse. Det är styrelsens och ledning- ens ansvar att de företag där staten har ägarintressen sköts föredömligt väl inom de ramar lagstiftningen ger.

Det är vidare, enligt verksamhetsberättelsen, styrelsens ansvar att säkerställa att företaget har en miljöpolicy samt att aktivt följa företagets insatser i frågor som rör ekologiskt hållbar utveckling. Miljöfrågorna är av affärsmässig och strategisk be- tydelse. Företag med statligt ägande bör därför sträva mot en ekologiskt hållbar utveckling och bidra till att de nationella miljömålen uppfylls. Företag med miljö- påverkan behöver bedriva ett seriöst miljöarbete och ha en god miljökompetens för att undvika miljörelaterade risker och kostnader. Kostnaderna kan bestå, dels i höga åtgärds- eller saneringskostnader, dels av kostnader på grund av försämrat anseende hos leverantörer, kunder och allmänhet. I de företag som har en betydan- de direkt eller indirekt miljöpåverkan bör miljöledningssystem införas.

I en departementsserie utgiven av näringsdepartementet år 1998156 diskuteras styrning av statliga bolag. En slutsats är att det är angeläget att diskutera trovärdig- hetsproblemet i samband med statligt ägande. För staten som ägare innebär det framför allt att man måste skapa ökad tydlighet och klarhet kring de långsiktiga spelreglerna för de statliga bolagen samt utveckla och tillämpa styrinstrument som kan minska betydelsen av trovärdighetsproblemet. I den senaste verksamhetsberät- telsen för 2003 framgår inte avkastningskrav för respektive bolag eller på vilket sätt bolagen ska ta ansvar för samhällsintressen utöver svensk lagstiftning.

Ägardirektiv till statligt kontrollerade företag bör utformas på sådant sätt att målen för en hållbar produktion och konsumtion och beaktande av samhällsintres- sen är tydliga. Direktiven ska gälla även de statliga bolagens ansvar utanför Sveri- ges gränser. Arbetet för att nå målen bör följas upp och utvärderas. Avkastnings- krav bör utformas så att de tydligt anger att en hållbar produktion och konsumtion eftersträvas.

156

7 Uppmuntra myndigheter

”Uppmuntra relevanta myndigheter på alla nivåer att beakta hänsyn rörande hållbar utveckling i sina beslut om bland annat nationell och lokal utvecklingspla- nering, investeringar i infrastruktur, företagsutveckling och offentlig upphandling. Detta inbegriper insatser på alla nivåer för att … ”157

Det finns många hinder, men också möjligheter, att åstadkomma en hållbar produk- tion och konsumtion. Det handlar ofta om mycket komplexa frågeställningar och det är nödvändigt att arbeta på alla samhällsnivåer samtidigt. Att nå en hållbar produktion och konsumtion kräver svåra avvägningar, inte minst på lokal nivå, samt kostnader för samhället. Konflikter mellan olika målgrupper behöver lösas etc. Trots den ökade globaliseringen och internationaliseringen har staten en viktig roll att fylla för att driva samhället i rätt riktning. Alla aktörer har ett ansvar men staten är den enda aktör som har resurser för att leda omställningen, t.ex. genom att underlätta för medborgare att agera miljöanpassat och samtidigt agera själv.

Myndigheter som centrala förvaltningsmyndigheter, kommuner och andra, har stora möjligheter att påverka utvecklingen i önskvärd riktning. Dessa kan exempel- vis i större utsträckning bidra med att skapa en efterfrågan av miljöanpassade pro- dukter och tjänster och ge incitament till andra aktörers arbete.