• No results found

Utforma inhemska program för effektiv energianvändning

”utforma inhemska program för effektiv energianvändning, i lämpliga fall ge- nom att med nödvändigt stöd från världssamfundet bland annat påskynda utnytt- jandet av teknik för effektiv energianvändning,”203

Förslag

• Det bör utredas hur energieffektiviseringstakten i Sverige kan ökas för att på lång sikt resultera i minskad energianvändning. Detta bör ske i samverkan mellan Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Bo- verket med flera.

Effektiv energianvändning i Sverige

I syfte att stimulera användningen av befintlig energieffektiv teknik och att främja introduktion av ny energieffektiv teknik beslutade riksdagen att under 2003 anslå 1000 miljoner kronor för 5-årsperioden 2003-2007. Det nya programmet kan i väsentliga delar betraktas som en fortsättning av 1991 och 1997 beslutade program för energieffektivisering.

2003 års beslut innebär bland annat att lokala och regionala initiativ ska främ- jas och att satsningarna ska ha en tydlig inriktning på metodutveckling, rådgivning och information.

202

Luleå Tekniska Universitet (LTU) och Energimyndigheten har t ex erfarenhet från pelletsbrännare och enkla spisar med låga utsläpp i Kina.

203

Genomförandeplanen Johannesburg – FN:s världstoppmöte om hållbar utveckling, Skr. 2002/03:29, kap. III:20 h

Energimyndigheten stödjer och utvecklar sålunda kommunal energirådgivning och verksamhet inom regionala energikontor med information och ekonomiska bidrag, samt stimulerar parterna till samarbete inom ett gemensamt nätverk. Den kommunala energirådgivningens främsta uppgift är att ge oberoende råd till företag, organisationer och enskilda konsumenter i energifrågor. De regionala energikontoren samordnar och stöttar kommunernas energirådgivare, vars verk- samhetsfokus under kommande år i högre grad än tidigare ska riktas mot möjlighe- ter till effektivisering inom små och medelstora företag.

Energimyndigheten driver även programmet Uthållig kommun under hela fem- årsperioden tillsammans med fem kommuner och två forskargrupper. Metoder ska utvecklas och ny kunskap om samverkansprocesser och system för den kommunala nivån att tillämpas.

Inom programmet riktas särskilda insatser mot att främja effektiviseringar både inom industrin (förutom PFE) och inom området bostäder och lokaler.

Samspelet mellan installationer, byggnad och människor är utgångspunkten för verksamheten, då nästan 40 % av Sveriges energiförbrukning används för klimati- sering av lokaler och bostäder. Verksamheten ska initiera en dialog med olika sam- verkans- och beställargrupper inom energiteknisk bebyggelseanknuten verksamhet, samt även med aktörer såsom villaägare, enskilda förvaltare, bostadskooperationen, byggentreprenörer eller andra entreprenörer.

Sedan 2001 finns ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största fastighetsägare med inriktning på kommersiella lokaler, BELOK. Gruppen driver utvecklingsprojekt med inriktning på energieffektivitet och miljöfrågor med mål- sättning att energieffektiva system och produkter tidigare ska komma ut på mark- naden.

Effektivisering inom belysningsområdet bedrivs inom projektet GreenLight, vilket är ett program som ska stimulera till investeringar i energieffektiv belysning. Energimyndigheten stöder deltagarna genom hjälp med inventering av befintlig belysning och behovsanalys, utbildning/information till anställda och genom att tillhandahålla verktyg för beräkning av kostnadsbesparingar och genom extern information.

Elanvändningen i industrin utgjorde en tredjedel av Sverige elanvändning år 2001. Mer än två tredjedelar av elenergianvändningen inom industrin härrör från de generella installationsprocesserna, som luftbehandlingssystem, pumpsystem, tryck- luft och belysning. Den kostnadseffektiva sparpotentialen är relativt stor på kort sikt. Ny syn på systemlösningar tillsammans med utvecklingen inom IT-området och ökande miljökrav skapar möjligheter till energieffektivisering.

Målet för att effektivisera energianvändningen inom svensk industri är: • att införa energiledningsverktyg och andra effektiviseringsmetoder; • att öka kunskapen om och användningen av energieffektiva hjälpsy-

stem,

• att påverka tillverkare av hjälpsystem att förskjuta tyngdpunkten av försäljning från ett genomsnittligt till ett mer energieffektivt utbud, • att utnyttja och utveckla kompetensen hos energikontor och kom-

Effektiviseringsarbetet genomförs genom:

• att Energimyndighetens egna direkta arbetsinsatser huvudsakligen riktas till medelstora och större industriföretag,

• att utveckla och utnyttja energikontor och energirådgivare för att få stor och snabb spridning av information, och för att effektivt kunna genomföra verksamhet riktad till mindre företag,

• att studera förutsättningar för och söka få till stånd branschgemen- samma åtgärder där det finns en stor effektiviseringspotential, • att stödja forsknings- och utvecklingsarbete m.a.p. metodutveckling, • att informera och utbilda om tillgängliga verktyg som stöder energi-

effektivitet,

• att uppmärksamma goda exempel,

• att dra nytta av och medverka i internationella projekt och verksam- heter.

De utvärderingar som genomförts visar att det varit svårt att påverka den totala energianvändningen. Orsakerna finns att söka, dels i det faktum att marknaden för nya och effektivare tekniker introduceras i takt med att äldre utrustning och teknik ersätts, vilket kan ta många år, dels i att information om möjligheter till effektivise- ring inte når ut i tillräcklig utsträckning och dels genom att nya former av elan- vändning dränker effekterna av gjorda effektiviseringar. Åtgärderna förväntas få full effekt först på längre sikt.

Programmet fortsätter att genomföras och vidareutvecklas utifrån dragna erfa- renheter. Därefter menar Naturvårdsverket att det kan övervägas huruvida åtgärder för effektivare energianvändning utformas så att de kan leda inte enbart till effekti- visering och stabilisering av energianvändningsnivån, utan anta en ännu kraftfulla- re form med syfte att reducera energianvändningen till år 2050. Detta skulle mins- ka miljöpåverkan och förbättra förutsättningarna för att på lång sikt uppnå ett ener- gisystem som bygger på mestadels förnybara energislag.

Det bör utredas hur energieffektiviseringstakten i Sverige kan ökas för att på lång sikt resultera i minskad energianvändning. Detta bör ske i samverkan mellan Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Boverket med flera.

8.9 Utveckling och spridning av teknik för