• No results found

Förslag till lag om ändring i lagen (2009:724) om

lag om ändring i lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk

dels att 1, 3, 5, 7, 10, 17, 18, 20 och 21 §§ ska ha följande lydelse, dels att det i lagen införs tre nya paragrafer, 5 a, 5 b och 22 §§, med följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 1 §1

Denna lag innehåller bestäm-melser om nationella minoriteter, nationella minoritetsspråk, för-valtningsområden och rätten att använda minoritetsspråk hos för-valtningsmyndigheter och dom-stolar samt bestämmelser om vissa skyldigheter inom förskola, sådan pedagogisk verksamhet som avses i 25 kap. skollagen (2010:800) som kompletterar eller erbjuds i stället för förskola och äldreomsorg. Lagen innehåller också bestämmelser om uppföljning av tillämpningen av lagen.

Denna lag innehåller bestäm-melser om nationella minoriteter, nationella minoritetsspråk, för-valtningsområden och rätten att använda minoritetsspråk hos för-valtningsmyndigheter och dom-stolar. Lagen innehåller också bestämmelser om uppföljning av tillämpningen av lagen.

1 Senaste lydelse 2010:865.

3 § Förvaltningsmyndigheter ska när det behövs på lämpligt sätt informera de nationella minori-teterna om deras rättigheter enligt denna lag.

Kommuner och landsting ska informera de nationella minori-teterna om deras rättigheter och det allmännas ansvar enligt denna lag och föreskrifter som denna lag hänvisar till. Detsamma gäller statliga förvaltningsmyndigheter vars verksamhet är av betydelse för de nationella minoriteterna eller minoritetsspråken.

5 § Förvaltningsmyndigheter ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt samråda med represen-tanter för minoriteterna i sådana frågor.

Förvaltningsmyndigheter ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt samråda med minorite-terna i sådana frågor. Förvalt-ningsmyndigheterna ska därvid särskilt beakta förutsättningarna för barn och unga som tillhör de natio-nella minoriteterna.

5 a §

Skyldigheten att samråda enligt 5 § innebär att förvaltnings-myndigheterna för en strukturerad dialog med de nationella minori-teterna i syfte att deras behov och synpunkter ska kunna beaktas i myndigheternas beslutsfattande.

5 b §

Kommuner och landsting ska anta dokumenterade mål och rikt-linjer för sin minoritetspolitiska verksamhet, av vilka ska framgå hur verksamheten ska följas upp.

Kommuner och landsting ska göra de kartläggningar som behövs för den minoritetspolitiska verk-samheten.

7 § Andra kommuner än de som anges i 6 § kan efter anmälan få ingå i förvaltningsområdet för finska, meänkieli eller samiska.

Beslut att en kommun ska få ingå i ett förvaltningsområde fattas av regeringen. Regeringen får med-dela föreskrifter om sådan fri-villig anslutning till ett förvalt-ningsområde.

Andra kommuner än de som anges i 6 § kan ansöka hos reger-ingen om att anslutas till förvalt-ningsområdet för finska, meän-kieli eller samiska.

En kommun som regeringen har beslutat att ansluta till ett för-valtningsområde kan ansöka om att utträda ur förvaltningsområdet.

Regeringen får bevilja en sådan ansökan endast om det finns syn-nerliga skäl.

Regeringen får meddela före-skrifter om anslutning till och ut-träde ur ett förvaltningsområde.

10 § Enskilda har alltid rätt att använda finska och samiska vid sina skriftliga kontakter med Riksdagens ombudsmän. Detsam-ma gäller vid enskildas skriftliga kontakter med Justitiekanslern, Försäkringskassan, Skatteverket och Diskrimineringsombudsman-nen i ärenden i vilka den enskilde är part eller ställföreträdare för part.

Enskilda har alltid rätt att använda finska, meänkieli och samiska vid sina skriftliga kon-takter med Riksdagens ombuds-män. Detsamma gäller vid enskil-das skriftliga kontakter med Justi-tiekanslern, Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Diskrimineringsombuds-mannen i ärenden i vilka den en-skilde är part eller ställföreträdare för part.

17 §2 När en kommun i ett förvalt-ningsområde erbjuder plats i för-skola eller sådan pedagogisk verk-samhet som avses i 25 kap. skol-lagen (2010:800) som komplette-rar eller erbjuds i stället för för-skola, ska kommunen erbjuda barn vars vårdnadshavare begär det plats i sådan verksamhet där hela eller delar av verksamheten bedrivs på finska, meänkieli respektive samiska.

Rätt för enskilda att i vissa fall erbjudas förskola och viss annan pedagogisk verksamhet på finska, meänkieli eller samiska regleras i 8 kap. 12 a § och 14 § tredje stycket samt 25 kap. 5 a § skollagen (2010:800).

18 § En kommun i ett förvaltnings-område ska erbjuda den som begär det möjlighet att få hela eller delar av den service och omvårdnad som erbjuds inom ramen för äldreom-sorgen av personal som behärskar finska, meänkieli respektive sam-iska. Detsamma gäller kommuner utanför ett förvaltningsområde, om kommunen har tillgång till personal som är kunnig i språket.

Rätt för enskilda att i vissa fall erbjudas sådan service och omsorg som bedrivs inom ramen för äldre-omsorgen på de nationella minori-tetsspråken regleras i 5 kap. 6 a § socialtjänstlagen (2001:453).

20 § Förvaltningsmyndigheters

tillämpning av denna lag ska följas upp. Regeringen meddelar före-skrifter om vilken eller vilka myn-digheter som ska ansvara för upp-följningen. Detta uppföljnings-ansvar innebär ingen inskränkning i det tillsynsansvar som vilar på andra myndigheter.

Förvaltningsmyndigheters tillämpning av denna lag ska följas upp. Regeringen meddelar före-skrifter om vilken myndighet som ska ansvara för uppföljningen.

Detta uppföljningsansvar innebär ingen inskränkning i det tillsyns-ansvar som vilar på andra myndig-heter.

2 Senaste lydelse 2010:865.

21 § En myndighet med uppfölj-ningsansvar ska dessutom genom rådgivning, information och lik-nande verksamhet bistå andra för-valtningsmyndigheter vid tillämp-ningen av lagen.

Myndigheten med uppfölj-ningsansvar ska dessutom genom rådgivning, information och lik-nande verksamhet bistå andra för-valtningsmyndigheter vid tillämp-ningen av lagen.

22 §

Kommuner och landsting ska på begäran lämna uppgift om sådana mål och riktlinjer som antagits enligt 5 a § till myndig-heten med uppföljningsansvar.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2019.