• No results found

Folkhälsa och psykiatri

In document 2 01 8 (Page 119-122)

12. Hälso- och sjukvårdsnämnden

12.4.11 Folkhälsa och psykiatri

117 (197)

MÅL OCH BUDGET 2018

Diarienummer LS 2017-0452

inte spridas på alltför många enheter och samverkan mellan de olika klinikerna ska fungera väl så att onödiga transporter undviks.

Avdelningarna för neonatalvård ska vara familjeanpassade och föräldrar vars barn vårdas på en neonatologiavdelning ska alltid kunna bo med eller nära sina barn. Efter utskrivning från neonatal slutenvård vårdas barnen inom primärvården samt senare av Elevhälsan. Kunskapsbehovet inom hela vårdkedjan behöver säkerställas och samarbetet mellan landsting och kommun fungera väl. Ett kompetenscentrum Neonatal inrättas för att ansvara för detta.

Allergi och astma är den vanligaste kroniska diagnosen bland barn, och diagnosticerad matallergi ökar. På barn- och ungdomsallergologin på Sachsska barnsjukhuset behöver ett centrum med kompetens och kapacitet finnas för att ställa rätt diagnos och ge rätt evidensbaserad behandling, samt rådgivning om egenvård. God kunskap behöver också säkerställas inom primärvården och Elevhälsan.

12.4.11 Folkhälsa och psykiatri

 Aktivt arbete med det regionala vårdprogrammet för hälsosamma levnadsvanor,

 Stärk kunskapen om nyanländas behov

 Ett regionalt psykiatricenter samlar och sprider kunskap Hälsofrämjande levnadsvanor

Folkhälsan i länet blir allt bättre men den ser olika ut i olika delar av länet, och inom olika grupper. Därför måste hälso- och sjukvården insatser utformas utifrån de lokala behoven och förutsättningarna. Den nya

folkhälsopolicyn som nyligen antagits av landstingsfullmäktige är ett viktigt styrdokument som ska ligga till grund för arbetet. För att bidra till ett hälsofrämjande arbete och integration, ska förutsättningarna utredas för ett utvecklat samarbete mellan kommunens och landstingets förebyggande insatser för familjer.

Det regionala vårdprogrammet för hälsosamma levnadsvanor ska utgöra ett stöd för vårdens aktiva arbete med att minska risken för ohälsa. Det gäller framförallt rökning, riskbruk av alkohol, fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor. En målsättning är att minska andelen rökare i länet till färre än 5 procent. Ett helhetsgrepp för att minska förekomsten av övervikt och fetma hos barn och vuxna behövs. Nya evidensbaserade metoder för hållbar viktkontroll och hälsosamma matvanor ska implementeras. För vården av patienter med ätstörningar behöver antalet vårdplatser matchas mot behoven, inte minst under sommaren.

118 (197)

MÅL OCH BUDGET 2018

Diarienummer LS 2017-0452

Psykiatri

Den psykiska ohälsan är ett ökande problem som måste mötas med aktiva åtgärder. Diagnostiseringen av depression och ångest ökar i Stockholms län, framför allt bland yngre och kvinnor, och sjukskrivningarna ökar. Att första linjens psykiatri är tillgänglig är avgörande för det

sjukdomsförebyggande arbete som ska prägla landstingets verksamhet.

Målsättningen är att fler personer ska slutbehandlas inom primärvården.

För att säkerställa att tillgången till vård inom primärvården är god och väntetiderna rimliga behöver dessa kartläggas. Hur tillgängligheten och kompetensutvecklingen kan förbättras med en bättre samverkan mellan vårdgivare, också mellan primär- och specialistvård, ses över. I samband med denna översyn ska det även säkerställas att de behandlingar som erbjuds inom landstinget är evidensbaserade och att metoderna för att mäta behandlingsutfall är effektiva och säkra.

För patienter som vårdats inom slutenvårdspsykiatrin behöver överföringen till öppenvården förbättras, exempelvis genom ökade möjligheter till tidsbokning.

Den nedåtgående trenden för självmord har inte spridits till unga. Det preventiva arbetet behöver förbättras och en ny handlingsplan tas fram som även ska se till de närståendes behov av vård och stöd.

Den psykiatriska hälsovården ska präglas av ett gott bemötande,

evidensbaserad vård och valfrihet. Individuella vårdplaner är att föredra.

Det är viktigt att utvecklingen av nya, effektiva metoder för behandling kommer patienterna till del. Förutsättningarna liksom tillgängligheten när det gäller behandling via internet ska stärkas, särskilt i vården av barn och unga, och denna möjlighet ska finnas för alla vårdgivare. Möjligheterna till självvald inläggning och mobila team ska utvecklas. Verksamheten för den psykiatriska akutbilen, PAM, ska fortsätta. Den somatiska hälsan för de som vårdas inom psykiatrin behöver uppmärksammas och samverkan mellan vårdgivarna ska vara god. Det är också viktigt att utveckla arbetet med att uppmärksamma närstående till dem med allvarliga somatiska och psykiatriska sjukdomar.

För unga vuxna behöver möjligheterna till en flexibel övergång från barn- och ungdomspsykiatrin säkras.

Vårdmiljön inom psykiatrin ska vara god. Stora delar av de befintliga lokalerna inom den psykiatriska slutenvården är otidsenliga, trånga och har låg standard. De om- och nybyggnationer som görs ska säkerställa goda vårdmiljöer där kapaciteten är anpassad efter vårdbehovet, inte minst inom barn- och ungdomspsykiatrin. Antalet vårdplatser behöver anpassas efter

119 (197)

MÅL OCH BUDGET 2018

Diarienummer LS 2017-0452

behoven och antalet slutenvårdsplatser bli fler. På Nacka sjukhus samt på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge planeras därför för en

utökning av antalet vårdplatser i takt med att nödvändiga ombyggnationer färdigställs. En analys genomförs av hur tillgången på rättspsykiatriska vårdplatser ska tillgodoses.

Arbetet med att inrätta ett regionalt psykiatricentrum fortsätter. Ett sådant ska säkerställa kvaliteten på den erbjudna vården genom en samlad

hantering av kvalitetsregister, ledarskap i arbetet med att implementera resultat av forskning i vården samt att se över och förbättra

vårdprocesserna inom både den första linjens och den mer specialiserade psykiatrin.

För personer med allvarlig psykisk störning som vårdas genom så kallad psykiatrisk tvångsvård ska ingen patientavgift utgå.

Beroendevård

Risk- och missbruk av alkohol påverkar hälsan negativt och kan orsaka följdsjukdomar. Riskbruk och lättare missbruk ska i första hand behandlas som en sjukdom i primärvården. Därför ska kunskapen om riskbruk, förebyggande arbete och tidiga insatser öka och arbetssätten förbättras.

Närstående, och framförallt barn, ska ha en självklar plats i beroendevården och vid behov erbjudas guidning till lämpligt stöd och eventuell vård.

Formerna för en stödlinje för beroende och deras anhöriga utreds under året.

En handlingsplan för att minska antalet dödsfall till följd av narkotika tas fram. En mobil enhet inom sprututbytesverksamheten kan förstärka det förebyggande arbetet.

Asylsjukvård

Behovet av olika hälso- och sjukvårdsinsatser som riktas till asylsökande och nyanlända med uppehållstillstånd ökar. Det är viktigt att staten tar sitt ansvar för att landstinget ska kunna möta de utökade vårdbehov som finns.

Allt eftersom fler beviljas uppehållstillstånd ökar landstingets hälso- och sjukvårdskostnader. Det är därför viktigt att i god tid säkerställa att den vård som kan komma att behövas finns tillgänglig. Arbete ska vara

sjukdomsförebyggande och samarbetsformer med andra myndigheter samt civilsamhället bör utvecklas. Verksamheten med kostnadsfria

hälsoundersökningar fungerar väl. Möjligheten att förbättra dessa med uppföljande samtal ses över. Även anhöriginvandrare behöver nås för att få kunskap om sjukvårdssystemet. Landstingets mål är att de personkretsar

120 (197)

MÅL OCH BUDGET 2018

Diarienummer LS 2017-0452

som idag inte omfattas av kostnadsfrihet enligt smittskyddslagen ska få kostnadsfri provtagning, vård och behandling för tuberkulos.

Primärvården och husläkarmottagningarna har en viktig roll inom

asylsjukvården. Kunskapen hos vårdgivarna behöver vara hög på området, framförallt för att tidigt identifiera psykisk ohälsa och post-traumatiskt stressyndrom. Barnavårdscentralerna behöver också ha en god kunskap i att möta och stötta föräldrar som tidigare upplevt trauman. För att stärka kunskapen inom vården utvecklas arbetet i Transkulturellt Centrum.

In document 2 01 8 (Page 119-122)