• No results found

Allmänna utgångspunkter

2EGERINGENS F¶RSLAG Om en punktskattepliktig vara påträffas vid trans-portkontroll och om det finns anledning att anta att transporten inte sker i enlighet med cirkulationsdirektivets bestämmelser får tullmyndigheten ta hand om varor, handlingar, containrar eller tankar. Syftet med omhän-dertagandet skall vara att kontrollera om punktskatt skall betalas i Sveri-ge och i så fall av vem. Tullmyndigheten Sveri-ges befoSveri-genhet att besluta om skatt på omhändertagna varor om skattskyldighet har inträtt och varorna har transporterats i strid med cirkulationsdirektivets bestämmelser. Skatt som tullen påför skall förfalla till betalning omedelbart. Varan i fråga får inte lämnas ut förrän skatten är betald. Betalas inte skatt som tullen påfört inom viss tid skall varorna kunna förverkas genom beslut av domstol.

Bestämmelser om omhändertagande och förverkande av punktskatteplik-tig varor m.m. tas in i den nya lagen om punktskattekontroll.

+OMMITT©NS F¶RSLAG Skatteflyktskommittén föreslår att bestämmelser om omhändertagande, skattebeslag och skatteförverkande införs. Enligt förslaget ges beskattningsmyndigheten möjlighet att omhänderta varor, transportmedel, container, tank, transporthjälpmedel och handlingar.

Möjligheten att besluta om omhändertagande skall ses som ett komple-ment till transport- och lokalkontrollerna och är tänkt att användas för att genomföra mer ingripande undersökningar. Ett omhändertagande skall vara tillfälligt och skall endast få ske om det behövs för punktskattekon-trollen.

I syfte att säkra skatteindrivningen föreslår Skatteflyktskommittén att det skall bli möjligt att besluta om skattebeslag och skatteförverkande.

Beslut om sådana åtgärder skall fattas av länsrätt. Enligt kommitténs för-slag skall beslut om skattebeför-slag kunna ske om det inte framgår att punktskatt beträffande varan är betald i Sverige och att säkerhet beträf-fande varan har ställts i laga ordning och kan infrias. Beslut om skattebe-slag och skatteförverkande får inte fattas om det framgår att punktskatt beträffande varan inte skall betalas i Sverige eller om punktskatt erläggs i rätt tid. Beträffande skatteförverkande föreslås dessutom gälla att beslut

Prop. 1997/98:100

82 inte får fattas innan punktskatt beträffande varan förfallit till betalning

samt under den tid för vilken anstånd att betala punktskatt medgivits.

Såväl punktskattepliktiga varor som transportmedel, transporthjälpmedel, containrar och tankar föreslås kunna bli föremål för skattebeslag och skatteförverkande, även om annat än punktskattepliktiga varor endast kan skatteförverkas om värdet på varorna inte räcker till. Kommittén fö-reslår att skatteförverkandet skall få avse skatteskulden med ett tillägg på fyrtio procent samt de kostnader för förfarandet som staten haft. Vidare föreslås skydd för ägare dels genom möjlighet till jämkning vid skatte-förverkande, dels genom bestämmelser om skydd för godtroende förvär-vare.

2EMISSINSTANSERNA Skatteflyktskommitténs förslag vad gäller om-händertagande, skattebeslag och skatteförverkande kritiseras kraftigt av många remissinstanser. Det finns dock remissinstanser som godtar eller tillstyrker till förslagen. Dessa remissinstanser är +AMMARR¤TTEN I 3UNDS VALL !LKOHOLINSPEKTIONEN 'ENERALTULLSTYRELSEN 2IKSSKATTEVERKET 3VENSKA

"RYGGAREF¶RENINGEN 3WEDISH -ATCH !" och 3YSTEMBOLAGET !" Nedan följer en redogörelse för den kritik som riktas mot kommitténs förslag om omhändertagande, skattebeslag och skatteförverkande.

*USTITIEOMBUDSMANNEN anser att det rent principiellt kan ifrågasättas om skattemyndigheterna genom åtgärder endast i administrativ ordning skall kunna frånhända de skattskyldiga egendom till betydande värden genom beslag och förverkande, utan att brottsmisstanke föreligger. Han anför vidare att – för det fall att skatteförverkande över huvud taget kan accepteras – enbart den punktskattepliktiga varan skall kunna tas i an-språk för att täcka punktskatten.

(OVR¤TTEN F¶R 6¤STRA 3VERIGE anför att problemet med “okända” skatt-skyldiga ligger bakom kommitténs förslag om skattebeslag och skatteför-verkande. I de fall man vet vem som är skattskyldig torde bestämmelser-na i betalningssäkringslagen ge tillräckliga möjligheter att säkra skattein-drivningen, låt vara att det kan krävas smärre justeringar i den lagen.

Kommittén har likväl föreslagit att man även beträffande kända skatt-skyldiga skall tillämpa bestämmelserna om skatteförverkande, trots att det innebär att man får parallella system som delvis kommer att vara överlappande. Hovrätten anser vidare att kommitténs förslag om att skatteförverkande skall kunna avse annan egendom än den som utgör grunden för skatteanspråket är alltför långtgående och anser sig därför inte kunna tillstyrka det.

2IKS¥KLAGAREN avstyrker förslagen om att beskattningsmyndigheten skall kunna fatta beslut om omhändertagande vid transportkontroll och lokalkontroll. Beskattningsmyndigheten föreslås tillfälligt få omhänderta transporterad vara, transportmedel m.m. om det behövs för punktskatte-kontrollen. Förslaget innebär i praktiken att ett omhändertagande kom-mer att vara så länge skattemyndigheten bedökom-mer att det behövs för punktskattekontrollen. Detta är enligt Riksåklagarens uppfattning oac-ceptabelt från rättssäkerhetssynpunkt Detta gäller även förslaget att transportmedel m.m. skall kunna förverkas, inte minst mot bakgrund att förverkande får ske oavsett vem som är ägare till transportmedlet.

2IKSPOLISSTYRELSEN anser att en väsentlig uppstramning måste ske av förslagen om omhändertagande, skattebeslag och skatteförverkande med

Prop. 1997/98:100

83 precisering av de förutsättningar som måste vara uppfyllda för att en

åt-gärd skall få tillgripas. Förslagen är vidare för långtgående mot enskilda.

Dessutom råder det en uppenbar obalans mellan de föreslagna bestäm-melserna och vad som gäller i fråga om straffprocessuella tvångsmedel.

3VERIGES )NDUSTRIF¶RBUND &¶RENINGEN 3VERIGES &RIA "RYGGERIER 3VENS KA !RBETSGIVAREF¶RENING 3VENSK )NDUSTRIF¶RENING och 3TOCKHOLMS (AN DELSKAMMARE (organisationerna) anser att tvångsåtgärderna beslag och förverkande hör hemma inom det straffrättsliga området och att använd-ningen av dem bör inskränkas till detta område. Särskilt anmärkningsvärt är kommitténs förslag beträffande förverkande av transportmedel m.m.

Organisationerna anser det helt oacceptabelt att förverka egendom som inte utgör skattepliktiga varor. Det framstår som särskilt stötande att sta-ten på grund av skatteskuld låter förverka egendom som tillhör tredje-man.

3VENSKA …KERIF¶RBUNDET påpekar att en förare ofta saknar kännedom om det gods han transporterar. En transport kan bestå av transportmedel och varor med många olika ägare. En inte ovanlig kombination är att dragbi-len och släpvagnen tillhör olika ägare. Containern som befinner sig på släpvagnen kan tillhöra en tredje ägare och godset som befinner sig inne i containern har oftast ett antal olika ägare. Under en arbetsdag kan föra-ren, såväl dag- som nattetid, hämta och lämna gods åt ett flertal trans-portköpare. Att, såsom blir följden av kommitténs förslag, riskera att en oskyldig näringsidkares transportmedel blir omhändertaget utan att er-sättning utgår till åkeriföretagaren för förlorad arbetsinkomst kan inte accepteras. Förslaget att ge beskattningsmyndigheten rätt att omhänderta fordonet avstyrks därför.

Övriga remissinstanser som avstyrker eller är allmänt negativa till för-slagen är $ATAINSPEKTIONEN +USTBEVAKNINGEN &¶RENINGEN 3VENSK (AN DEL 3VERIGES 2EDAREF¶RENING 3VERIGES 4RANSPORTINDUSTRIF¶RBUND och 3VENSKA 0ETROLEUM )NSTITUTET

3K¤LEN F¶R REGERINGENS F¶RSLAG Regeringen instämmer i delar av den kritik som riktas mot kommitténs förslag i nu aktuella delar. De förutsätt-ningar som kommittén föreslår skall vara uppfyllda för att åtgärder skall få vidtas är i många fall alltför vaga. Dessutom anser regeringen att kommitténs förslag i vissa fall är för långtgående. Det gäller bl.a. försla-get att transportmedel skall kunna omhändertas och i vissa fall förverkas.

Regeringen är vidare tveksam till om det verkligen är meningsfullt att införa bestämmelser om beslag och förverkande i syfte att säkra skattein-drivningen, i vart fall vad gäller den yrkesmässiga införseln. Mot bak-grund av nu angivna förhållanden skiljer sig de bestämmelser om om-händertagande och förverkande som regeringen föreslår i förhållandevis stor utsträckning från kommitténs förslag.

De förslag som regeringen lägger fram innebär att det skall bli möjligt att omhänderta vara, handling, container och tank om punktskattepliktig vara påträffas vid transportkontroll och det finns anledning att anta att transporten inte sker i enlighet med cirkulationsdirektivets bestämmelser.

Syftet med omhändertagandet skall vara att kontrollera om punktskatt skall betalas i Sverige och vem som i så fall är skattskyldig. Tullen ges befogenhet att besluta om skatt på omhändertagna varor om skattskyldig-het har inträtt och varorna har transporterats i strid med

cirkulationsdi-Prop. 1997/98:100

84 rektivets bestämmelser. Skatt som tullen påför skall förfalla till betalning

omedelbart. Varan i fråga får inte lämnas ut förrän skatten är betald.

Syftet med sistnämnda regel är att hindra att obeskattade varor når den illegala marknaden för sådana varor. Betalas inte skatt som tullen påfört inom viss tid skall varorna kunna förverkas genom beslut av domstol.

Regeringens förslag redovisas närmare i det följande.

11.2 Tullen ges möjlighet att omhänderta varor,