• No results found

Förslag till lag om ändring i lagen (1997:1024) om

Härigenom föreskrivs att 1 § lagen (1997:1024) om skattemyndigheters medverkan i brottsutredningar skall ha följande lydelse.

.UVARANDE LYDELSE &¶RESLAGEN LYDELSE 1 §

Skattemyndigheternas verksamhet enligt denna lag omfattar brott en-ligt

1. skattebrottslagen (1971:69),

  g LAGEN  OM KONTROLL AV YRKESM¤SSIGA V¤G TRANSPORTER AV MINERALOLJEPRO DUKTER ALKOHOL OCH TOBAK

 19 kap. 1 § första stycket 4 aktiebolagslagen (1975:1385),

 11 § tredje stycket lagen (1967:531) om tryggande av pen-sionsutfästelse m.m.,

 folkbokföringslagen (1991:481) samt

 11 kap. 5 § brottsbalken.

 19 kap. 1 § första stycket 4 aktiebolagslagen (1975:1385),

 11 § tredje stycket lagen (1967:531) om tryggande av pen-sionsutfästelse m.m.,

 folkbokföringslagen (1991:481) samt

 11 kap. 5 § brottsbalken.

En skattemyndighet får medverka vid undersökning också i fråga om annat brott än som anges i första stycket, om åklagaren finner att det finns särskilda skäl för detta.

Denna lag träder i kraft den 1 juli 1998. Äldre föreskrifter gäller fortfa-rande i fråga om förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdan-det.

Prop. 1997/98:100

42

3 Ärendet och dess beredning

Skatteflyktskommittén fick i tilläggsdirektiv (dir. 1995:165) den 21 de-cember 1995 i uppdrag att kartlägga de brister och problem som finns vid den punktskattekontroll som gäller införsel av EU-interna varor och att lämna de förslag som behövs för att förbättra effektiviteten i kontrollen.

Kommitténs huvuduppgifter har bl.a. varit att utreda hur myndigheternas befogenheter skall vara utformade för att möjliggöra en effektiv punkt-skattekontroll och att undersöka vilka sanktioner som behövs för det fall föreskrivna ledsagardokument och säkerheter saknas vid transport av skattepliktiga varor. I uppdraget har även ingått att lämna förslag till hur skattekontrollen av privatinförsel skall utformas.

I en promemoria i februari 1995 redovisade Riksskatteverket bl.a. sin bedömning av möjligheterna att förbättra kontrollen av skatter och av-giftsredovisningen inom torg- och marknadshandel samt verksamhet be-driven av för myndigheterna okända personer. Promemorian överlämna-des till Skatteflyktskommittén för utredning och överväganden.

I början av 1996 fick Finansdepartementet från bl.a. tull- och skatte-myndigheter uppgifter om att kontrollproblemen framför allt avseende transporter av mineraloljeprodukter och alkohol hade fått en sådan om-fattning att det inte fanns tid att invänta kommitténs betänkande. Från myndigheternas sida framfördes bl.a. önskemål om en tillfällig lagstift-ning som gav myndighet befogenhet att stoppa och kontrollera transpor-ter. Mot den bakgrunden infördes lagen (1996:598) om kontroll av yr-kesmässiga vägtransporter av mineraloljeprodukter, alkohol och tobak i avvaktan på kommitténs betänkande. I förarbetena till lagen uttalade re-geringen att lagen skulle betraktas som en provisorisk lagstiftning i syfte att råda bot på en del av kontrollproblemen (se prop. 1995/96:197 s. 9).

I juni 1997 avlämnande Skatteflyktskommittén slutbetänkandet Punkt-skattekontroll av alkohol, tobak och mineralolja, m.m. (SOU 1997:86).

Kommitténs sammanfattning av betänkandet finns i BILAGA  Kommit-téns lagförslag finns i BILAGA  Betänkandet har remissbehandlats. En förteckning över remissinstanserna finns i BILAGA  En sammanställning av remissyttrandena finns tillgänglig i Finansdepartementet (dnr Fi97/2106).

I betänkandet Punktskattekontroll av alkohol, tobak och mineralolja, m.m. har Skatteflyktskommittén lämnat ett förslag till en ny lag om punktskattekontroll m.m. avseende alkoholvaror, tobaksvaror och mine-raloljeprodukter. Kommittén har också lämnat ett förslag till en ny lag om särskild skattekontroll beträffande tillfällig handel. Regeringen avser nu att ta upp betänkandets förslag.

Under beredningen i Regeringskansliet har framkommit att det finns behov av att också förbättra tullens möjligheter att kontrollera postför-sändelser som innehåller alkohol- eller tobaksvaror. En sådan ändring brådskar med hänsyn till en snabbt ökande införsel av alkohol och tobak via postförsändelser.

Mot bakgrund härav har inom Finansdepartementet upprättats prome-morian Förslag om kontroll av postförsändelser innehållande alkohol-eller tobaksvaror. Promemorians lagförslag finns i BILAGA 

Prop. 1997/98:100

43 Promemorian har remissbehandlats. En förteckning över

remissinstan-serna finns i BILAGA  Remissyttrandena finns tillgängliga i ärendet. Re-geringen tar i detta ärende också upp promemorians förslag.

,AGR¥DET

Regeringen beslutade den 26 februari 1998 att inhämta Lagrådets yttran-de över yttran-de lagförslag som finns i BILAGA  Den 12 mars beslutade rege-ringen att inhämta Lagrådets yttrande över de lagförslag som finns i BILA GA . Det förslag som inte remitterats är tekniskt sett av enkel beskaffen-het. Lagrådets hörande skulle därför enligt regeringens bedömning sakna betydelse.

Lagrådets yttranden finns i BILAGA 

Beträffande förslaget till lag om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och mineraloljeprodukter anför Lag-rådet under rubriken allmänna synpunkter sammanfattningsvis att en del av de föreslagna reglerna bör ändras så att enskildas rättssäkerhetsintres-sen i högre grad tillgodoses. Regeringen återkommer rättssäkerhetsintres-senare i detalj till de synpunkter Lagrådet för fram men vill i detta sammanhang framhålla att regeringen i allt väsentligt kan godta Lagrådets förslag till förändringar.

Regeringen delar vidare Lagrådets åsikt om behov av utbildningsinsatser för berörd personal och uppföljning och utvärdering av hur de nya reg-lerna tillämpas. Regeringen kommer därför att särskilt uppmärksamma dessa frågor i de fortsatta kontakterna med berörda myndigheter.

Lagrådet har avstyrkt förslaget om kontroll av postförsändelser. Lagrå-det anför i sitt yttrande att ärenLagrå-det enligt dess mening inte varit tillräckligt berett. Lagrådet anser att den tid som stått till förfogande för remissin-stanserna och för den fortsatta beredningen i kanslihuset har varit klart otillräcklig för att frågorna skulle kunna belysas allsidigt. Lagrådet har i sitt yttrande vidare ifrågasatt förslagets förenlighet med Regeringsformen (RF) och Europakonventionen.

Beträffande frågan om ärendets beredning vill regeringen anföra föl-jande. Förslaget om utökade kontrollmöjligheter när det gäller postför-sändelser innehållande alkohol och tobak har utarbetats inom Regerings-kansliet för att göra det möjligt att snabbt komma till rätta med den under senare tid kraftigt ökade införseln av alkohol och tobak, vilken sker i strid med skattereglerna på området och även i stor utsträckning i strid mot alkohollagens regler. Enligt regeringens bedömning är det nödvän-digt att det införs möjligheter att ingripa mot denna handel redan i vår eftersom det annars finns risk för att en illegal försäljningsstruktur med bl.a. försäljningskanaler etableras. Mot denna bakgrund utarbetades ett förslag till kontroll av postförsändelser som remitterades till elva remiss-instanser. Remisstiden har visserligen varit kort, en dryg vecka, men det rör sig om ett relativt begränsat förslag som inte heller lagtekniskt kan anses speciellt komplicerat. Sju av de tio remissinstanser som svarade tillstyrkte förslaget. Ytterligare underhandskontakter vad gäller den tek-niska utformningen har därefter, och kontinuerligt under ärendets fort-satta beredning, hafts med Generaltullstyrelsen och Riksskatteverket.

Även om det i och för sig givetvis hade varit önskvärt med en bredare

Prop. 1997/98:100

44 remiss av ärendet och en längre remisstid får, enligt regeringens

bedöm-ning, de krav på beredning som ställs i 7 kap. 2 § RF anses uppfyllda.

Regeringen anser att förslaget är förenligt med RF och Europakonven-tionen. Vi återkommer till detta och de övriga synpunkter som Lagrådet fört fram i det följande.

I lagrådsremissen föreslog regeringen en ändring i alkohollagen som skulle göra det möjligt att till landet föra in spritdrycker, vin och starköl bl.a. som gåvoförsändelser och som kommersiella försändelser till en-skild i form av distansförsäljning. Som framgår av avsnitt 13.1 har emel-lertid regeringen funnit att frågan om distansförsäljning av alkohol till Sverige från annat land skall tillåtas eller ej bör bli föremål för ytterligare utredning. Detsamma gäller för gåvoförsändelser av alkoholdrycker. Des-sa frågor kommer sålunda att behandlas i den nyligen tillDes-satta kommittén (S 1998:02) som på regeringens uppdrag skall se över vissa bestämmelser i bl.a. alkohollagen.

4 Inledning