• No results found

Register för punktskattekontroll

2EGERINGENS F¶RSLAG Tullregistret skall få användas för kontroller och andra åtgärder som tullen vidtar med stöd av lagen om punktskattekon-troll avseende alkoholvaror, tobaksvaror och mineraloljeprodukter.

+OMMITT©NS F¶RSLAG Ett särskilt punktskattekontrollregister skall in-rättas.

2EMISSINSTANSERNA *USTITIEOMBUDSMANNEN, 2IKSPOLISSTYRELSEN, +UST BEVAKNINGEN, 3VERIGES )NDUSTRIF¶RBUND, &¶RENINGEN 3VERIGES &RIA "RYG GERIER, 3VENSKA !RBETSGIVAREF¶RENINGEN, 3VENSK )NDUSTRIF¶RENING och 3TOCKHOLMS (ANDELSKAMMARE avstyrker förslaget. 3TATSKONTOREt ifråga-sätter behovet av att inrätta ett särskilt punktskattekontrollregister. +AM MARR¤TTEN I 3UNDSVALL, 2IKS¥KLAGAREN och $ATAINSPEKTIONEN har inget att erinra mot att ett särskilt register inrättas. 2IKSSKATTEVERKET tillstyrker för-slaget men anser bl.a. att registret bör föras av verket samt att registrets ändamål är alltför snävt. Övriga remissinstanser har inte något att erinra mot förslaget.

3K¤LEN F¶R REGERINGENS F¶RSLAG Det är väsentligt att tullmyndigheter-na har tillgång till effektiva hjälpmedel vid genomförandet av de före-slagna åtgärderna för punktskattekontroll. Urvalet av de transporter som kontrolleras bör inte vara helt slumpmässigt. Tullmyndigheterna bör därför ha tillgång till den information som behövs för att så långt det är möjligt rikta insatserna mot kontrollvärda objekt. Behovet av bearbetad

Prop. 1997/98:100

147 information för att göra kontrollurval har alltid varit stort, men det har

blivit ännu större efter det att Sverige gick med EU och möjligheterna till gränskontroll gentemot andra medlemsländer begränsats. Insamling, lag-ring och bearbetning av information är därför viktiga inslag för att öka effektiviteten och resultaten av kontrollen beträffande punktskattepliktiga varors förflyttningar. Det finns enligt regeringens mening behov av att registrera uppgifter om kontroll av punktskattepliktiga varor enligt den föreslagna lagen.

Som vi redogjort för i avsnitt 8.1 skall de föreslagna kontrollåtgärderna handhas av tullmyndigheterna. De uppgifter som behövs för att kon-trollåtgärderna skall bli effektiva bör därför enligt regeringens mening finnas registrerade hos tullmyndigheten.

Flera remissinstanser har varit kritiska till att ett särskilt punktskatte-kontrollregister inrättas. Det finns därför skäl att överväga om inte be-fintliga register hos tullmyndigheterna kan användas även vid punktskat-tekontroller.

För fastställande, uppbörd och redovisning av tull, annan skatt och av-gift som skall betalas till Tullverket förs ett särskilt tullregister. Registret förs med stöd av tullregisterlagen (1990:137). Registret får också använ-das för bl.a. fullgörande av övervaknings-, kontroll- och revisionsupp-gifter inom tullmyndighetens område. Tullregistret innehåller bl.a. vissa uppgifter rörande import och export, identitetsuppgifter för fysiska och juridiska personer och uppgifter om identitetsbeteckningar för transport-medel. I registret återfinns också uppgifter om registrering hos Skatte-myndigheten i Dalarnas län av importörer som är skattskyldiga avseende vissa punktskatter.

Genom att tullregistret får användas för övervaknings-, kontroll- och revisionsverksamhet omfattas enligt regeringens mening tullregistrets ändamålsbestämmelser även sådana kontrollåtgärder som nu föreslås få utföras av tullmyndigheterna i fråga om punktskattepliktiga varor. Redan i dag får uppgifter inhämtade vid kontroll registreras, t.ex. om transport-medel och gods. I tullregistret registreras också uppgifter rörande skatt som skall betalas till Tullverket. Det är således inte fråga om uppgifter som är främmande för registrering i tullregistret.

Enligt regeringens mening är det mot bakgrund av det angivna lämpligt att använda tullregistret för den typ av kontroller som skall utföras inom ramen för den föreslagna lagen. Många av de aktörer och företag som förekommer i punktskattesammanhang förekommer redan i tullregistret.

Tullregistret består i dag av olika delsystem. Registreringen av ifrågava-rande uppgifter från kontrollerna kommer att göras i ett särskilt system, som ett delregister i tullregistret. Den registerstruktur och tekniska struktur som redan finns kan därvid användas. Något hinder från integri-tetssynpunkt kan inte anses föreligga att använda tullregistret. Regering-en föreslår därför att tullregistret skall få användas för kontroll Regering-enligt la-gen om punktskattekontroll avseende transport m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och mineraloljeprodukter

Det är enligt regeringens mening väsentligt att myndigheternas befint-liga ADB-system kan utnyttjas effektivt för punktskattekontroller. För-slaget om att tullmyndigheterna skall ansvara för transportkontroller

Prop. 1997/98:100

148 m.m. kräver ett utökat samarbete mellan tullmyndigheter och

skattemyn-digheter för att punktskattekontrollen skall bli effektiv.

Att upplagshavare och registrerade varumottagare bedriver seriös verk-samhet är en viktig förutsättning för att handeln med och hanteringen av alkoholvaror, tobaksvaror och mineraloljeprodukter skall fungera i enlig-het med cirkulationsdirektivets bestämmelser. Till detta kommer att upp-lagshavare genom bestämmelserna om suspensionsordningen beviljas stora skattekrediter, eftersom punktskatten inte skall betalas förrän varor-na lämvaror-nat suspensionsordningen. Tillsyn och kontroll över vilka som får tillstånd att vara upplagshavare är således en viktig del i punktskattekon-trollen. För denna verksamhet är det naturligtvis väsentligt att få känne-dom om vad som framkommit vid transportkontroller.

Som regeringen tidigare nämnt kommer resultatet av tullens kontroller att bli begränsat om inte skatteförvaltningen ges möjlighet att följa upp kontrollerna. Uppgifterna om transportkontroller m.m. kan också ha stor betydelse för bedömningen av om revision eller annan kontrollåtgärd skall vidtas.

Vi föreslår därför att skattemyndigheten skall få använda uppgifterna i tullregistret vid tillsyn över och prövning av upplagshavare och registre-rade varumottagare samt för revision och annan kontrollverksamhet en-ligt LPP. Regeringen återkommer i avsnitt 17.3 till frågan om skatte-myndighetens åtkomst till registret.

Kommittén har vidare föreslagit att punktskattekontrollregistret skall få användas för underrättelseverksamhet. Tullmyndigheterna bedriver inom sin brottsutredande verksamhet underrättelseverksamhet och får för den-na verksamhet föra särskilda register. Enligt regeringens mening är det inte lämpligt att utan ytterligare beredningsunderlag använda tullregistret för denna typ av verksamhet. Regeringen är därför inte beredd att ge-nomföra kommitténs förslag i denna del.

0ERSONUPPGIFTSLAGEN

Regeringen har i proposition 1997/98:44 Personuppgiftslag föreslagit att en personuppgiftslag skall införas. Den föreslagna lagen skall ersätta den nuvarande datalagen (1973:289) och genomför Europaparlamentets och rådets direktiv 95/46/EG av den 24 oktober 1995 om skydd för enskilda personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter (dataskyddsdirektivet). Lagen föreslås träda i kraft den 24 oktober 1998. Beträffande sådan behandling av person-uppgifter som påbörjats vid ikraftträdandet skall dock datalagen tillämpas intill utgången av september 2001.

De ändringar i tullregisterlagen som regeringen nu föreslår skall träda i kraft den 1 juli 1998. Ändringarna omfattas således inte av den föreslag-na personuppgiftslagen. Genom övergångsbestämmelserföreslag-na till person-uppgiftslagen kan som nyss nämnts behandlingar som påbörjats pågå till utgången av september 2001. Regeringen vill dock i detta sammanhang påpeka att en utredning nyligen tillsatts som skall se över bl.a. tullregis-terlagen och anpassa den till dataskyddsdirektivet och den nya perso-nuppgiftslagen. Även de nu föreslagna ändringarna kommer att omfattas av denna översyn.

Prop. 1997/98:100

149