• No results found

 !LLM¤NT

Cirkulationsdirektivets bestämmelser införlivades med svensk lagstift-ning genom lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen (1994:1776) om skatt på energi. Begreppet sus-pensionsordning har dock inte förts in i lagarna. Sussus-pensionsordningen har dock i praktiken införlivats med de svenska lagarna t.ex. genom att skattskyldighet inte inträder i vissa fall.

I lagarna om skatt på tobak, alkohol och energi används termen upp-lagshavare i stället för lagerhavare. Termerna registrerad och oregistrerad

Prop. 1997/98:100

49 varumottagare används i stället för näringsidkare med eller utan

punkt-skatteregistrering.

 5PPLAGSHAVARE

Upplagshavare skall vara godkända av skattemyndigheten. Godkänd som upplagshavare kan den bli som avser att yrkesmässigt tillverka eller bear-beta skattepliktiga varor, bedriva yrkesmässig försäljning av skatteplikti-ga varor till näringsidkare eller yrkesmässigt i större omfattning lagra skattepliktiga varor. Dessutom krävs att sökanden med hänsyn till sina ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är lämplig som upplagshavare. Även skatteupplagen måste godkännas av skattemyndig-heten. Upplagshavares tillverkning, bearbetning och lagring av skatte-pliktiga varor skall äga rum i ett godkänt skatteupplag.

Upplagshavare skall ställa säkerhet för betalning i samband med trans-port av obeskattade varor. Det skall dessutom finnas en säkerhet för de varor som förvaras i skatteupplaget. Säkerheternas storlek beräknas enligt schablonregler.

Godkännande av upplagshavare eller av skatteupplag får återkallas om förutsättningar för godkännande inte längre finns. Godkännande av upp-lagshavare får också återkallas om ställd säkerhet inte längre är godtag-bar.

En upplagshavare kan leverera skattepliktiga varor till en upplagshava-re i Sverige eller till en upplagshavaupplagshava-re eller upplagshava-registupplagshava-rerad eller oupplagshava-registupplagshava-rerad varumottagare i ett annat EU-land utan att skattskyldighet inträder. Om varor tas ut ur skatteupplaget av annan anledning utan att föras till något annat skatteupplag inträder dock skattskyldighet.

Vid transport av obeskattade varor mellan Sverige och ett annat EU-land skall upplagshavaren upprätta ett ledsagardokument i fyra exemplar.

Tre exemplar av dokumentet skall åtfölja varorna under transport. Har en upplagshavare inte inom två månader efter utgången av den kalendermå-nad under vilken varorna avsänts fått tillbaka returexemplaret skall han utan dröjsmål underrätta skattemyndigheten. Om varorna inte når den mottagare som angetts i ledsagardokumentet skall varorna beskattas i Sverige om varorna finns här eller kan antas ha konsumerats här. Det-samma gäller om det inte kan utredas var varorna finns eller har konsu-merats. I sådana fall är den som ställt säkerhet för transporten skattskyl-dig.

 6ARUMOTTAGARE

Den som yrkesmässigt tar emot skattepliktiga varor från en godkänd upplagshavare i ett annat EU-land eller som yrkesmässigt från tredje land importerar skattepliktiga varor och som inte själv är godkänd som upp-lagshavare, kan hos skattemyndigheten ansöka om registrering som va-rumottagare. Registreringen föregås inte av någon vandelsprövning. En registrerad varumottagare skall ställa säkerhet för betalning av skatten på de varor som han tar emot. Säkerhetens storlek beräknas enligt en scha-blonregel. Registreringen kan återkallas om säkerheten inte längre är

Prop. 1997/98:100

50 godtagbar. För oregistrerade varumottagare gäller delvis andra regler vad

gäller ställandet av säkerhet. En oregistrerad varumottagare är dessutom skyldig att innan varorna transporteras från det andra EU-landet anmäla leveransen till skattemyndigheten. För varumottagare inträder skattskyl-digheten vid mottagandet av varorna. Skillnaden mellan en registrerad och en oregistrerad varumottagare är att den registrerade regelbundet tar emot punktskattepliktiga varor.

 $ISTANSF¶RS¤LJNING

Om annan än upplagshavare, registrerad eller oregistrerad varumottagare i Sverige förvärvar skattepliktig vara från ett annat land och varan trans-porteras av säljaren eller för säljarens räkning (distansförsäljning), är säljaren skattskyldig. Skattskyldigheten inträder när leverans sker. Sälja-ren skall ställa säkerhet för betalning av skatten innan transport från det andra EU-landet påbörjas.

 9RKESM¤SSIG INF¶RSEL AV VAROR SOM SL¤PPTS F¶R KONSUMTION Den som utan att vara upplagshavare eller varumottagare från ett annat EU-land till Sverige för in eller tar emot skattepliktiga varor skall betala skatt i Sverige om varorna skall användas för annat än privat bruk. Den som är skattskyldig i sådana fall skall innan varorna transporteras från det andra EU-landet, anmäla varorna till skattemyndigheten och ställa säker-het för skattens betalning. Skattskyldigsäker-heten inträder vid införseln till Sverige.

 )NF¶RSEL F¶R PRIVAT BRUK

Sverige fick vid anslutningen till EU ett undantag från huvudregeln i cir-kulationsdirektivet att privatpersoners inköp av alkohol- och tobaksvaror endast skall beskattas i inköpslandet. Det undantag Sverige har innebär att Sverige får beskatta privat införsel över vissa angivna kvantiteter.

Dessa kvantiteter är: 1 liter spritdryck eller 3 liter starkvin, 5 liter vin, 15 liter starköl, 300 cigaretter eller 150 cigariller eller 75 cigarrer eller 400 gram röktobak. Enligt rådets direktiv 96/99/EG skall undantaget fortsätta att gälla till den 30 juni 2000. Enligt nämnda direktiv får Sverige utföra nödvändiga kontroller med avseende på de varor som omfattas direktivet.

Bestämmelser beträffande beskattningen av införsel för privat bruk av alkoholdrycker och tobaksvaror och vilka kvantiteter som får föras in i landet utan att punktskatt skall betalas finns i lagen (1994:1565) om be-skattning av privatinförsel av alkoholdrycker och tobaksvaror från land som är medlem i Europeiska unionen (privatinförsellagen).

 &¶RFARANDE OCH KONTROLL

Bestämmelser om förfarandet vid uttag av punktskatter finns i lagen (1984:151) om punktskatter och prisregleringsavgifter (LPP). Kontrollen

Prop. 1997/98:100

51 av punktskatter sker liksom annan skattekontroll genom

deklarations-granskning, kontrollbesök och revisioner. Deklarationerna innehåller endast ett fåtal uppgifter. En djupare kontroll förutsätter därför normalt revision.

Beskattningsmyndighet för punktskatter är Skattemyndigheten i Dalar-nas län (beskattningsmyndigheten).

Enligt LPP får beskattningsmyndigheten besluta om skatterevision för att kontrollera att deklarations- och uppgiftsskyldighet fullgjorts riktigt och fullständigt eller, att förutsättningar finns att fullgöra uppgiftsskyl-dighet som kan antas uppkomma. Skatterevision får göras hos den som är eller kan antas vara bokföringsskyldig enligt bokföringslagen (1976:125) och hos annan juridisk person än dödsbo. En skatterevision skall bedrivas i samverkan med den reviderade och på ett sådant sätt att den inte onö-digt hindrar verksamheten. För de fall den reviderade inte samverkar finns bestämmelser om vite och om andra tvångsåtgärder i lagen (1994:466) om särskilda tvångsåtgärder i beskattningsförfarandet (tvångsåtgärdslagen). Revisionen får verkställas hos den reviderade om han medger det. Vid skatterevision får räkenskapsmaterial och andra handlingar som rör verksamheten granskas. Revisorn får ta prov på varor som används, säljs eller tillhandahålls på annat sätt i verksamheten. Vida-re får han inventera kassan, granska varulager, inventarier, fordon, sär-skild räknarapparatur, mätapparatur och tillverkningsprocesser. Revisorn får också prova särskild räknarapparatur och mätapparatur. Den revidera-de skall tillhandahålla revisorn revidera-de handlingar och lämna revidera-de upplysningar som behövs för revisionen. Den reviderade skall också lämna tillträde till utrymmen som huvudsakligen används i verksamheten för granskning av varulager m.m.

Enligt tvångsåtgärdslagen får revision genomföras i den reviderades verksamhetslokaler även om den reviderade inte lämnat sitt medgivande till det, om revisionen inte utan svårighet kan genomföras på någon an-nan plats. Detsamma gäller om den reviderade inte medverkar på före-skrivet sätt, eller om det finns en påtaglig risk att han kommer att undan-hålla eller förvanska det som får granskas, inventeras eller besiktigas.

Föreligger sabotagerisk får åtgärden genomföras utan att den reviderade underrättas om att revision skall ske, s.k. överraskningsrevision. Enligt huvudregeln fattas beslut om åtgärd enligt tvångsåtgärdslagen av läns-rätten efter ansökan av en av myndigheten särskilt förordnad tjänsteman (granskningsledare).

Lagen (1996:598) om kontroll av yrkesmässiga vägtransporter av mi-neraloljeprodukter, alkohol och tobak (transportkontrollagen) trädde i kraft den 1 juli 1996. Genom transportkontrollagen har beskattnings-myndigheten fått befogenhet att undersöka transportmedel samt behålla-re, containrar, lådor och andra utrymmen där varor kan förvaras under transport. Myndigheten kan också med stöd av lagen granska ledsagardo-kument och bevis om ställd säkerhet samt undersöka och ta prov på va-ror. Lagen innehåller vidare bestämmelser om skyldighet för förare av transportmedel att stanna på anmaning och att legitimera sig samt att till-handahålla handlingar och lämna uppgifter.

Lagen (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen (inregränslagen) är

tillämp-Prop. 1997/98:100

52 lig på varor som skall beskattas enligt privatinförsellagen. Det innebär att

tulltjänsteman får anmana personer att stanna. Sådan anmaning får ges den som i omedelbart samband med inresa till Sverige från ett annat EU-land befinner sig i omedelbar närhet av gränspassage om det behövs för kontroll av anmälningsskyldigheten i privatinförsellagen. I samband därmed har tullmyndighet rätt att undersöka transportmedel, handresgods m.m. Den enskilde är skyldig att lämna uppgifter och i övrigt medverka i kontrollen under kostnadsansvar. Dessutom får tullmyndighet omhän-derta vara om det behövs för kontrollen. Om anmälan om skattepliktig införsel enligt privatinförsellagen görs till tullmyndighet, skall myndig-heten för beskattningsmyndigmyndig-hetens räkning besluta om skatten och får i samband därmed uppbära skatten, samt vidta nödvändig skattekontroll.

Kontrollsituationen vad gäller beskattningen av privat införsel av mi-neraloljor skiljer sig från vad som beskrivits i föregående stycke. Den enda kontrollbefogenhet som finns är bestämmelserna om deklarations-granskning i LPP. I övrigt finns det varken i lagen om skatt på energi eller annan lag några bestämmelser om kontroll av införsel för privat bruk av mineraloljor.