• No results found

Verkställighet av beslut om transportkontroll

2EGERINGENS F¶RSLAG Vid genomförande av transportkontroll skall tullmyndigheten få öppna transportmedel, containrar och andra utrym-men som är låsta eller har tillslutits på annat sätt, bereda sig tillträde till områden som inte är tillgängliga för allmänheten och försegla transport-medel, containrar och andra utrymmen samt spärra av områden som inte är tillgängliga för allmänheten. Polisen skall lämna den handräckning som behövs för kontrollen.

Prop. 1997/98:100

78 +OMMITT©NS F¶RSLAG Stämmer i princip överens med regeringens.

2EMISSINSTANSERNA Berör inte förslaget.

3K¤LEN F¶R REGERINGENS F¶RSLAG I avsnitt 9.4 föreslås att förare eller ägare till vara som skall kontrolleras skall ge tullmyndighet tillfälle att undersöka vara och transportmedel. Det innebär att förare eller ägare är skyldig att bereda den tulltjänsteman som utför kontrollen tillträde till de utrymmen som denne har rätt att undersöka. Förare eller ägare skall alltså på tulltjänstemans begäran låsa upp låsta utrymmen under förutsättning att han förfogar över det som skall undersökas. En tulltjänsteman kan dock inte alltid räkna med att bli insläppt i de utrymmen som får under-sökas. Det kan bl.a. tänkas att det inte finns någon behörig person på platsen som kan öppna låsta utrymmen. Ett annat tänkbart fall är att den enskilde vägrar att låsa upp. Det säger sig självt att kontrollerna blir mindre effektiva om tullmyndigheterna skall vara tvungna att förlita sig på att det finns någon behörig på platsen eller att den enskilde är beredd att medverka. Vidare kan det ifrågasättas om det är rimligt att en enskild skall kunna hindra en kontroll genom att vägra öppna låsta utrymmen.

Med hänsyn till det nu sagda anser regeringen att tullmyndigheterna skall ges befogenhet att bereda sig tillträde till låsta utrymmen och områden som inte är tillgängliga för allmänheten. Polisen skall lämna den hand-räckning som behövs för kontrollen.

10 Lokalkontroll

2EGERINGENS BED¶MNING Bestämmelser om lokalkontroll bör inte infö-ras.

+OMMITT©NS F¶RSLAG Lokalkontroll får genomföras för att eftersöka punktskattepliktig vara om det finns skälig anledning att anta att punkt-skatt beträffande varan inte är betald i Sverige eller i laga ordning ställd säkerhet beträffande varan saknas eller inte kan infrias. Lokalkontroll får göras i lokal samt på därtill hörande enskild plats, där det finns anledning att anta att punktskattepliktig vara yrkesmässigt tas emot, avsänds, till-verkas, bearbetas eller förvaras. Lokalkontroll får göras endast om det inte är möjligt att genomföra behövlig punktskattekontroll med stöd av revisionsbestämmelserna i lagen (1984:151) om punktskatter och pris-regleringsavgifter (LPP) eller lagen (1994:466) om särskilda tvångsåt-gärder i beskattningsförfarandet (tvångsåtgärdslagen). Beskattningsmyn-digheten får vid lokalkontroll undersöka utrymmen där punktskattepliktig vara kan finnas. Myndigheten får vidare undersöka och ta prov på vara.

Myndigheten får vidare eftersöka och granska ledsagardokument, bevis om ställd säkerhet och annan handling som kan vara av betydelse för be-skattningen. Beslut om lokalkontroll skall fattas av domstol. Vid fara i dröjsmål får dock beskattningsmyndigheten besluta om lokalkontroll.

Sådant beslut skall underställas länsrätten.

Prop. 1997/98:100

79 2EMISSINSTANSERNA En majoritet av remissinstanserna är negativa till

förslaget. Några remissinstanser tillstyrker förslaget.

*USTITIEOMBUDSMANNEN (OVR¤TTEN F¶R 6¤STRA 3VERIGE 2IKS¥KLAGAREN

$ATAINSPEKTIONEN +USTBEVAKNINGEN 3VERIGES )NDUSTRIF¶RBUND 3VENSKA

!RBETSGIVAREF¶RENING 3VENSK )NDUSTRIF¶RENING &¶RENINGEN 3VERIGES &RIA

"RYGGERIER och 3TOCKHOLMS (ANDELSKAMMARE avstyrker förslaget. 2IKS POLISSTYRELSEN anser att det är uppseendeväckande att det i den föreslagna lagstiftningen inte ställs upp eller endast anges vaga förutsättningar för att få göra kontrollinsatser. +AMMARR¤TTEN I 3TOCKHOLM understryker att en klar åtskillnad måste göras mellan skatte- och brottsutredningar i den föreslagna kontrollverksamheten. +AMMARR¤TTEN I 3UNDSVALL !LKOHOLIN SPEKTIONEN 'ENERALTULLSTYRELSEN 2IKSSKATTEVERKET 3VENSKA "RYGGARE F¶RENINGEN 3WEDISH -ATCH !" och 3YSTEMBOLAGET !" godtar eller till-styrker i huvudsak förslagen. 3VENSKA 0ETROLEUM )NSTITUTET är tveksamt till förslaget.

"AKGRUNDEN TILL REGERINGENS BED¶MNING Enligt LPP får beskatt-ningsmyndigheten besluta om skatterevision för att kontrollera att dekla-rations- och uppgiftsskyldighet fullgjorts riktigt och fullständigt eller att förutsättningar finns att fullgöra uppgiftsskyldighet som kan antas upp-komma. Skatterevision får göras hos den som är eller kan antas vara bokföringsskyldig enligt bokföringslagen och hos annan juridisk person än dödsbo. En skatterevision skall bedrivas i samverkan med den revide-rade och på ett sådant sätt att den inte onödigt hindrar verksamheten. För de fall den reviderade inte samverkar finns bestämmelser om vite och om andra tvångsåtgärder i tvångsåtgärdslagen. Revisionen får verkställas hos den reviderade om han medger det. Vid skatterevision får räkenskaps-material och andra handlingar som rör verksamheten granskas. Revisorn får ta prov på varor som används, säljs eller tillhandahålls på annat sätt i verksamheten. Vidare får han inventera kassan, granska varulager, in-ventarier, fordon, särskild räknarapparatur, mätapparatur och tillverk-ningsprocesser. Revisorn får också prova särskild räknarapparatur och mätapparatur. Den reviderade skall tillhandahålla revisorn de handlingar och lämna de upplysningar som behövs för revisionen. Den reviderade skall också lämna tillträde till utrymmen som huvudsakligen används i verksamheten för granskning av varulager m.m.

Enligt tvångsåtgärdslagen får revision genomföras i den reviderades verksamhetslokaler även om den reviderade inte lämnat sitt medgivande till det, om revisionen inte utan svårighet kan genomföras på någon an-nan plats. Detsamma gäller om den reviderade inte medverkar på före-skrivet sätt, eller om det finns en påtaglig risk att han kommer att undan-hålla eller förvanska det som får granskas, inventeras eller besiktigas.

Föreligger sabotagerisk får åtgärden genomföras utan att den reviderade underrättas om att revision skall ske, s.k. överraskningsrevision. Enligt huvudregeln fattas beslut om åtgärd enligt tvångsåtgärdslagen av läns-rätten efter ansökan av en av myndigheten särskilt förordnad tjänsteman (granskningsledare).

I förarbetena till transportkontrollagen uttalades att den kontrollbefo-genhet beskattningsmyndigheten får genom lagen utgör ett komplement till de övriga kontrollbefogenheterna (revision m.m.), som täcker in kontroller av exempelvis skatteupplag och fasta driftställen. Eftersom

Prop. 1997/98:100

80 transportkontrollagen endast gäller varor under transport skall

revisions-bestämmelserna i LPP tillämpas när varorna nått sin bestämningsort (se prop. 1995/96:197 s. 12 och 13).

3K¤LEN F¶R REGERINGENS BED¶MNING Den befogenhet att kontrollera lokaler som kommittén föreslår att beskattningsmyndigheten skall få skiljer sig inte nämnvärt från de befogenheter som myndigheten har idag med stöd av LPP och tvångsåtgärdslagen. Det är alltså fullt möjligt för beskattningsmyndigheten att redan i dag granska varor i lager, låt vara att vissa förutsättningar måste vara uppfyllda. Kommittén anser inte heller att dagens kontrollbefogenheter är otillräckliga. Problemet är enligt kommittén att revisionsinstitutet inte kan användas i flera situationer där det hade varit önskvärt att kunna göra en revision. Förutsättningarna för revision begränsar alltså kontrollmöjligheterna. De förutsättningar som kommittén anser har denna begränsade effekt är att det antingen skall finnas en reviderad som underrättas i förväg om revisionen och som samtycker eller motsätter sig revisionen eller att det skall finnas en i det enskilda fallet belagd sabotagerisk. Enligt kommittén är det nämligen vanligt att beskattningsmyndigheten endast har vetskap eller misstankar om att det finns obeskattade punktskattepliktiga varor i en viss lokal men att man inte vet vem som är skattskyldig för varorna eller vem som äger varorna och inte heller vem som äger eller har nyttjanderätt till den lokal som varorna finns i. I dessa situationer torde det enligt kommittén inte vara möjligt att tillämpa revisionsreglerna och dessa bör därför komplet-teras med bestämmelser om lokalkontroll.

Enligt lagarna om skatt på alkohol, tobak och energi är det endast av beskattningsmyndigheten godkända upplagshavare som kan tillverka el-ler ta emot punktskattepliktiga varor och lagra varorna utan att skattskyl-dighet inträder. Lagringen skall ske i ett av beskattningsmynskattskyl-digheten godkänt skatteupplag. En upplagshavare är aldrig okänd för beskattning-smyndigheten och revisionsreglerna går därför att tillämpa om myndig-heten vill granska en upplagshavares lager. Om annan än upplagshavare lagrar obeskattade punktskattepliktiga varor måste skattskyldighet ha inträtt i tidigare skede, nämligen vid tillverkningen, vid mottagandet eller vid införseln av varorna till Sverige. Om beskattningsmyndigheten sak-nar kännedom om vem som lagrar varorna i sådana fall och därmed också kännedom om tillverkningen, mottagandet eller införseln föreligger nästan undantagslöst misstanke om skattebrott. Det kan även föreligga misstanke om varusmugglingsbrott eller brott mot alkohollagens (1994:1738) bestämmelser om tillverkning och försäljning av alko-holdrycker. Det nu sagda innebär att det i nästan samtliga de situationer som kommittén vill fånga in med befogenheten lokalkontroll kommer att föreligga misstanke om brott.

Enligt 23 kap. 1 § RB skall en förundersökning inledas då det finns anledning att anta att brott förövats. Det skall alltså finns en misstanke om brott. Misstanken kan emellertid vara vag och oprecis, gärningsman-nen okänd och bevisningen svag. Det bör påpekas att tullen har rätt att inleda förundersökning i fråga om varusmugglingsbrott. Enligt 17 § i skattebrottslagen (1971:69) skall förvaltningsmyndighet göra anmälan till åklagaren så snart det finns anledning att anta att brott enligt lagen be-gåtts.

Prop. 1997/98:100

81 I merparten av de situationer där en lokalkontroll kan bli aktuell enligt

kommitténs förslag kommer det sannolikt att föreligga misstanke om brott av sådan grad att det finns skäl att inleda en förundersökning. Det är inte rimligt att införa en administrativ kontrollbefogenhet för att möj-liggöra kontroll i fall där misstankar om brott kommer att vara legio. Fö-religger ingen brottsmisstanke, vilket torde vara ovanligt i de situationer som kommittén tar upp, bör det vara möjligt att med hjälp av sedvanliga utredningsåtgärder få fram uppgifter om vem som äger varorna eller lo-kalen där man misstänker att varorna finns för att på så vis kunna ge-nomföra en revision. Med hänsyn till nu angivna förhållanden är rege-ringen inte beredd att föreslå bestämmelser om lokalkontroll.

11 Omhändertagande och förverkande