• No results found

Skattemyndighetens kontroll- och tillsynsverksamhet

2EGERINGENS BED¶MNING Skattemyndigheten i Dalarnas län bör för prövning av och tillsyn över bl.a. upplagshavare få rätt till utdrag ur eller upplysningar om innehållet i polisregister.

2EGERINGENS F¶RSLAG Uppgifter som myndigheter förfogar över och som behövs för skattekontroll skall på beskattningsmyndighetens begäran tillhandahållas denna.

+OMMITT©NS F¶RSLAG överensstämmer i stort med regeringens förslag.

2EMISSINSTANSERNA 2IKS¥KLAGAREN, $ATAINSPEKTIONEN, +USTBEVAK NINGEN, 3VERIGES )NDUSTRIF¶RBUND, &¶RENINGEN 3VERIGES &RIA "RYGGERIER, 3VENSKA !RBETSGIVAREF¶RENINGEN, 3VENSK )NDUSTRIF¶RENING och 3TOCKHOLMS (ANDELSKAMMARE avstyrker förslaget om att beskattningsmyndigheten skall få tillgång till och registrera uppgifter från polisens register. Övriga remissinstanser tillstyrker eller har inte något att erinra mot förslaget.

3K¤LEN F¶R REGERINGENS BED¶MNING OCH F¶RSLAG Vid prövningen av om upplagshavare skall godkännas skall beskattningsmyndigheten bl.a. ta ställning till om upplagshavaren med hänsyn till sina ekonomiska förhål-landen och omständigheterna i övrigt är lämplig som upplagshavare. Be-skattningsmyndigheten kan även återkalla beslut att godkänna någon som upplagshavare, om förutsättningarna för godkännande inte längre finns.

Det ankommer således på myndigheten att göra en vandelsprövning vid tillståndsgivning och vid eventuell återkallelse. Även vid tillståndsgiv-ning och återkallelse beträffande registrerade varumottagare skall be-skattningsmyndigheten göra en viss prövning.

Självklart är det av stort intresse vid en vandelsprövning att veta om den som ansöker om tillstånd tidigare är straffad för eller misstänks för exempelvis ekonomisk brottslighet. Beskattningsmyndigheten bör enligt regeringens mening därför ha möjlighet att få vissa belastningsuppgifter ur polisens register att användas vid tillståndsprövningen och prövningen av återkallelser. Det kan i detta sammanhang framhållas att Alkoholin-spektionen och tillståndsgivande myndigheter inom yrkestrafikområdet har viss tillgång till sådana uppgifter.

Kommittén har föreslagit att beskattningsmyndighetens rätt att få till-gång till relevanta uppgifter ur person- och belastningsregistret skall regleras i lagen om polisregister m.m. Enligt regeringens mening regleras dock utlämnandet lämpligen i förordning.

En annan fråga är formen för utlämnandet från polisregistren. Rege-ringen har i proposition 1997/98:97 Polisens register lagt fram förslag till lag om belastningsregister och lag om misstankeregister. Den tekniska uppbyggnaden av de nya registren torde vara avslutad vid årsskiftet 1998/99. Innan de nya systemen är klara bör enligt regeringens mening ställning inte tas till frågan om utlämnandet av uppgifter skall tillåtas ge-nom direkt åtkomst. Regeringen anser därför i likhet med kommittén att uppgifter från polisregistret i vart fall inledningsvis skall lämnas ut på papper till beskattningsmyndigheten. Ett sådant utlämnande kommer också att tillgodose myndighetens behov.

Prop. 1997/98:100

156 Under kommitténs arbete har det även uppdagats att

beskattningmyn-dighetens möjlighet att för beskattning hämta in uppgifter från andra myndigheter är begränsad. Enligt 3 kap. 16 § taxeringslagen skall upp-gifter som myndigheter förfogar över och som behövs för taxering på skattemyndighetens begäran tillhandahållas denna. Uppgiftsskyldighet föreligger dock inte i vissa fall av sekretess. I LPP finns ingen bestäm-melse om att andra myndigheter är skyldiga att på begäran tillhandahålla beskattningsmyndigheten uppgifter som behövs för beskattningen.

Enligt nuvarande ordning är det alltså inte möjligt för beskattning-smyndigheten att vid deklarationsgranskning eller revision enligt LPP begära att annan myndighet skall tillhandahålla uppgifter som behövs för beskattningen. Detta är dock möjligt vid skattekontroll enligt taxeringsla-gen. Denna skillnad är inte motiverad. Regeringen anser därför att det i LPP bör införas en bestämmelse med motsvarande innehåll som 3 kap.

16 § taxeringslagen.

18 Skattskyldigheten för varor som släppts för konsumtion i ett annat EU-land

2EGERINGENS BED¶MNING Frågan om ändring av skattskyldighetsbe-greppet kräver ytterligare överväganden.

+OMMITT©NS F¶RSLAG Skattskyldig vid införsel av varor, som släppts för konsumtion i ett annat EU-land och som förs in till Sverige och här skall användas för annat än privat ändamål, skall vara den som förvärvar varorna i det andra EU-landet genom ett bindande överlåtelseavtal som gäller vid den tidpunkt då skattskyldigheten inträder.

2EMISSINSTANSERNA +AMMARR¤TTEN I 3TOCKHOLM ifrågasätter om det

”nya” skattskyldighetsbegreppet verkligen utgör en förbättring eller om det endast kommer att skapa nya kryphål i lagstiftningen. 2IKS¥KLAGAREN tillstyrker förslaget. 2IKSSKATTEVERKET anser att det ur rent skattemässig synpunkt är tveksamt om den föreslagna ändringen innebär någon avgö-rande förbättring men tror samtidigt att ur straffrättslig synpunkt kan ett enhetligt skattskyldighetsbegrepp grundat på äganderätten vara att före-dra framför nuvarande reglering.

3K¤LEN F¶R REGERINGENS BED¶MNING I lagarna om skatt på tobak, al-kohol och energi finns bestämmelser om skattskyldighet för de fall då annan än upplagshavare, varumottagare eller skatterepresentant för in skattepliktiga varor, som släppts för konsumtion i ett annat medlemsland, till Sverige. Bestämmelserna är inte tillämplig om det är fråga om di-stansförsäljning. Som ytterligare förutsättning gäller att varorna skall användas för annat än privat bruk. Enligt bestämmelserna är den som för in eller tar emot varorna skattskyldig. Bestämmelserna grundar sig på artikel 7 i cirkulationsdirektivet.

Såväl åklagare som tjänstemän vid skatte- och tullmyndigheter har framhållit att nu aktuellt skattskyldighetsbegrepp är otydligt formulerat.

Prop. 1997/98:100

157 Tillämpningsproblemen har främst gällt hur uttrycket ”för in eller tar

emot” skall tolkas. Regeringen är väl medveten om dessa tillämpnings-problem och att tillämpnings-problemen försvårar arbetet med att motverka att skatt undandras staten. Det är emellertid viktigt att framhålla att det knappast är meningsfullt att införa ett nytt skattskyldighetsbegrepp som ger upp-hov till lika omfattande tillämpningsproblem, låt vara av ett annat slag.

Kommittén föreslår att den som är ägare till varorna vid skattskyldighe-tens inträde (införseln) skall vara skattskyldig. Det säger sig självt att det i många fall kan visa sig omöjligt att utreda vem det var som ägde varor-na när gränsen passerades. Kommittén påpekar detta och anger som ex-empel att det kan vara svårt att utreda vad som avtalats mellan olika kon-trahenter, särskilt som muntliga avtal är giltiga och ord kan stå mot ord.

Det av kommittén föreslagna skattskyldighetsbegreppet uppmuntrar även till olika upplägg. Införseln kan t.ex. läggas upp på så sätt att en i utlandet bosatt person är ägare till varorna när gränsen passeras och att han över-låter varorna direkt efter gränspassagen. Det skulle innebära att staten i många fall endast får en skattefordran som inte kan drivas in. Regeringen föreslår i och för sig bestämmelser om omhändertagande och förverkande som kan tillämpas i sådana fall. Dessa bestämmelsers syfte är dock inte att läka brister i lagstiftningen och det är inte heller rimligt att införa ett skattskyldighetsbegrepp som måste stöttas av sådana bestämmelser. Mot bakgrund av nu angivna förhållanden anser regeringen att det är ytterst tveksamt om kommitténs förslag skulle leda till någon förbättring. Ett tydligt skattskyldighetsbegrepp är dock viktigt varför frågan om hur det skall utformas kommer att bli föremål för ytterligare överväganden inom Regeringskansliet.

19 Kontrollen av användningen av märkta mineraloljeprodukter

2EGERINGENS BED¶MNING Någon förändring av nuvarande kontrollmöj-ligheter bör inte genomföras.

+OMMITT©NS F¶RSLAG Punktskattekontrollen av användningen av märkta mineraloljeprodukter skall stå under beskattningsmyndighetens ledning. Kontrollerna skall på samma sätt som transportkontroller m.m.

utföras av beskattningsmyndigheten. Annan skattemyndighet, polismyn-dighet, tullmyndighet och Kustbevakningen får medverka i kontrollverk-samheten genom att utföra kontroller för beskattningsmyndighetens räk-ning. Då kontrollerna utförs av någon av dessa myndigheter har myndig-heten samma befogenheter som beskattningsmyndigmyndig-heten. Enskild har samma rättigheter och skyldigheter som då kontrollerna utförs av be-skattningsmyndigheten. Myndigheten får vid kontroll undersöka trans-portmedlets bränsletank och andra utrymmen där det kan antas att mine-raloljeprodukter förvaras. Myndigheten får härvid öppna låsta eller på annat sätt tillslutna utrymmen. Föraren eller befälhavaren är skyldig att öppna sådana utrymmen. Myndigheten får vidare eftersöka och granska

Prop. 1997/98:100

158 de handlingar som behövs för kontrollen. Bestämmelserna om

undanta-gande av handling i LPP gäller härvid. Myndigheten får också ta prov på mineraloljeprodukter. För uttagna prov skall ersättning inte utges.

Förare och befälhavare på båt är skyldig att stanna på anmaning samt att legitimera sig eller på annat godtagbart sätt styrka sin identitet. Vid brott mot dessa skyldigheter skall böter kunna ådömas.

3K¤LEN F¶R REGERINGENS BED¶MNING Enligt 2 kap. 9 § lagen om skatt på energi (LSE) får bränsletank som förser motor på motordrivet fordon eller båt som inte används i yrkesmässigt fiske inte innehålla oljeprodukt som är försedd med märkämnen. Av 2 kap. 9 a § samma lag följer att förbudet även gäller mineraloljeprodukter från vilka märkämnen avlägs-nats. I 10 kap. LSE finns bestämmelser om sanktioner samt tillsyn och kontroll beträffande användningen av lågbeskattade, märkta oljeproduk-ter. Den som avlägsnar märkämnen från mineraloljeprodukter döms till böter eller fängelse högst sex månader. För motordrivet fordon eller båt vars bränsletank innehåller märkta oljeprodukter skall en särskild avgift tas ut.

Tillsynen över efterlevnaden av bestämmelserna om märkta oljepro-dukter utövas vad gäller motordrivna fordon av polismyndigheterna samt av tullmyndigheterna vad avser gränskontroll. Kustbevakningen utövar tillsynen av båtar. Dessa myndigheter har rätt att få tillträde till låsta ut-rymmen i fordon och båtar. Myndigheterna har även rätt att få de upplys-ningar, handlingar och prov som behövs för tillsynen. För uttagna prov behöver myndigheterna inte betala ersättning.

Regeringen föreslår att transportkontroller enligt den nya lagen om punktskattekontroll skall utföras av tullmyndigheterna och att polismyn-digheterna i mån av tid och resurser skall bistå tullen i denna kontroll-verksamhet. Mot den bakgrunden kan det inte anses motiverat att låta beskattningsmyndigheten ta över tillsynen av användningen av märkta oljeprodukter. Det har vidare inte framkommit att nuvarande tillsyns- och kontrollmöjligheter skulle vara otillräckliga eller att det skulle finnas be-hov av bestämmelser om undantagande av handling. Mot bakgrund av nu angivna förhållanden är regeringen inte beredd att gå vidare med kom-mitténs förslag.

20 Ändrade förfaranderegler för beskattningen

av privatinförsel av alkoholdrycker och

tobaksvaror från annat EU-land m.m.