• No results found

Tullen ges befogenhet att besluta om skatt i vissa fall

2EGERINGENS F¶RSLAG Om skattskyldighet föreligger för en omhän-dertagen punktskattepliktig vara enligt lagarna om skatt på alkohol, tobak och energi skall tullmyndigheten besluta om skatten på varan om

Prop. 1997/98:100

90 – skattskyldighet har inträtt, och

– varan har transporterats i strid med cirkulationsdirektivets bestäm-melser.

Skatt skall tas ut enligt de skattesatser som anges i lagen om tobaks-skatt, lagen om alkoholskatt eller lagen om skatt på energi. Skatten förfaller till betalning omedelbart och skall betalas till tullmyndighe-ten. Ett beslut om skatt får inte fattas om deklaration för den skatte-pliktiga händelsen har lämnats till Skattemyndigheten i Dalarnas län.

+OMMITT©NS F¶RSLAG Kommittén föreslår att beslag skall kunna riktas mot punktskattepliktig vara om det inte framgår att punktskatt för varan är betald i Sverige och säkerhet beträffande varan ställts i laga ordning och kan infrias. Även transportmedel föreslås kunna tas i beslag.

2EMISSINSTANSERNA Ett flertal remissinstanser riktar kritik mot kom-mitténs bestämmelser om beslag.

3K¤LEN F¶R REGERINGENS F¶RSLAG Som redogjorts för i avsnitt 11.2 fö-reslås tullen få befogenhet att ta hand om punktskattepliktig vara om det vid en transportkontroll finns anledning att anta att varan inte transporte-ras i enlighet med cirkulationsdirektivets bestämmelser. Syftet med om-händertagandet skall vara att utreda om punktskatt skall betalas i Sverige för varan och vem som i så fall är skattskyldig. Om utredningen leder fram till att punktskatt skall betalas i Sverige bör tullen också kunna be-sluta om skatten på varan. Att påföra skatt enligt lagarna om skatt på al-kohol, tobak och energi är ingen ny uppgift för tullen. Vid import av va-ra, som är skattepliktig enligt nämnda lagar, från tredje land av någon som inte är upplagshavare eller registrerad varumottagare skall skatten betalas till tullmyndighet. Tullen har alltså erfarenhet av att beräkna punktskatt för alkoholvaror, tobaksvaror och mineraloljor.

Att ge tullen generell befogenhet att besluta om skatt på omhändertag-na punktskattepliktiga varor är enligt regeringens mening inte lämpligt.

Det bör därför ställas upp vissa förutsättningar för att tullen skall få be-sluta om skatt på sådana varor utöver att skattskyldighet enligt lagarna om skatt på alkohol, tobak eller energi skall föreligga. En lämplig av-gränsning uppnås om tullens befogenhet begränsas till fall där skattskyl-dighet enligt nämnda lagar har inträtt. Tullens befogenhet kommer där-med i praktiken att bli begränsad till fall då skattskyldigheten har inträtt vid införseln eller vid ett tidigare skede. För att tullen skall få besluta om skatt bör det dessutom krävas att den skattskyldige inte följt cirkulations-direktivets bestämmelser. Det är rimligt att den som följer dessa regler får redovisa skatten enligt ordinarie regler, dvs. genom att lämna deklaration till beskattningsmyndigheten. Enligt lagarna om skatt på alkohol, tobak och energi inträder skattskyldighet vid införseln om annan än upplagsha-vare, varumottagare eller skatterepresentant för in eller tar emot varor för annat än privat bruk. I sådana fall skall den som är skattskyldig innan varorna transporteras från det andra EU-landet anmäla varorna till be-skattningsmyndigheten och ställa säkerhet för betalning av skatten.

Transporten skall dessutom åtföljas av ett förenklat ledsagardokument.

Har varorna förts in till Sverige i strid med nu berörda krav skall tullen kunna besluta om skatten på varorna.

Prop. 1997/98:100

91 Om det efter kontroll kan konstateras att mottagaren av varorna är en

upplagshavare, varumottagare eller skatterepresentant har skattskyldighet inte inträtt enligt lagarna om skatt på alkohol, tobak och energi. Detta gäller även om det finns felaktigheter i ledsagardokumentet eller sådant dokument saknas. Ledsagardokumentet kan nämligen inte anses vara bä-rare av rätten till skatteuppskov. Saknas ledsagardokument för en viss transport men bekräftar en svensk upplagshavare att varorna är på väg till honom har skattskyldighet inte inträtt. Detsamma gäller varumottagare och skatterepresentanter. Det nu sagda innebär i praktiken att tullen inte kommer att besluta om skatt för upplagshavare, varumottagare eller skatterepresentanter.

Punktskattepliktiga varor som inte transporteras under skatteuppskov och som förs in till Sverige i strid med cirkulationsdirektivets bestämmel-ser är i många fall avsedda för den illegala marknaden för obeskattade varor. Enligt regeringen är det synnerligen viktigt att hindra att varor kommer ut till försäljning på denna marknad. Att tullen ges befogenhet att besluta om skatt på omhändertagna varor skall ses som ett led i dessa strävanden. En sådan befogenhet är dock inte tillräcklig utan det behövs även bestämmelser som gör det möjligt för tullen att vägra lämna ut va-ran om skatten inte är betald. Att endast påföra skatt och sedan lämna ut varorna utgör nämligen ingen garanti för att skatten verkligen betalas.

Detta beror på att olika upplägg kan förutses där en utländsk medborgare eller en medellös person mot viss ersättning får iklä sig rollen som skatt-skyldig, s.k. målvakt. Effekten av sådana upplägg skulle, om tullen inte ges befogenhet att hålla kvar varorna, bli att varorna i praktiken kan säl-jas utan att de som tjänar på handeln behöver betala punktskatt. En ord-ning där varorna lämnas ut skulle i många fall inte leda till något annat än en skattefordran som av olika anledningar inte kan drivas in. Sammanta-get anser därför regeringen att tullen skall ges befogenhet att besluta om skatt på omhändertagna punktskattepliktiga varor om skattskyldighet har inträtt och varorna transporterats i strid med bestämmelserna i cirkula-tionsdirektivet och att tullen skall kunna vägra att lämna ut varan så länge skatten inte är betald. Det sistnämnda uppnås genom att det föreslås att omhändertagandet inte får upphävas förrän skatten är betald (se vidare avsnitt 11.7).

Den inre marknadens funktion kräver fria varurörelser även för punkt-skattepliktiga varor. Det skulle därför möjligen kunna anses tveksamt att i vissa fall kräva att skatt skall betalas för att varor som förts till Sverige skall lämnas ut. Cirkulationsdirektivet har tillkommit för att befrämja den inre marknadens funktion. I det syftet innehåller direktivet vissa obligato-riska regler för transporter av punktskattepliktiga varor mellan medlems-länderna. De åtgärder som regeringen nu föreslår omfattar inte punkt-skattepliktiga varor som transporteras i enlighet med dessa regler utan endast fall där transporten sker i strid med direktivets bestämmelser. Det bör vidare hållas i minnet att enligt cirkulationsdirektivet inträder betal-ningsskyldighet för punktskatt när varan släpps för konsumtion och att avvikelser från bestämmelserna om skatteuppskov innebär att varan anses släppt för konsumtion. Dessutom får medlemsländerna själva bestämma om sättet för att uppbära skatten. Mot bakgrund härav anser regeringen att de föreslagna åtgärderna är förenliga med gemenskapsrätten.

Prop. 1997/98:100

92 Enligt lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående

skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna skall Europakonventionen med de ändringar och tillägg som gjorts ge-nom tilläggsprotokoll gälla som svensk lag. I artikel 1 till första tilläggs-protokollet stadgas bl.a. att ingen må berövas sin egendom annat än i det allmännas intresse och under förutsättningar som anges i lag och av folk-rättens allmänna grundsatser. Bestämmelsen inskränker dock inte en stats rätt att genomföra sådan lagstiftning som staten finner erforderlig för att reglera nyttjandet av viss egendom i överensstämmelse med det allmän-nas intresse eller för att säkerställa betalning av skatter och andra pålagor eller av böter och viten.

De bestämmelser som regeringen föreslår innebär att skatten på punkt-skattepliktiga varor som transporterats i strid med cirkulationsdirektivets bestämmelser måste betalas innan varorna lämnas ut från tullen. Den föreslagna bestämmelsen är begränsad till fall då skattskyldighet inträtt.

Syftet med att kvarhålla varor för vilka inte skatten betalats är primärt att stoppa tillflödet av obeskattade varor till den illegala marknaden för så-dana varor. På denna marknad uppställs för övrigt till skillnad från den legala inga krav på att köparen skall ha uppnått viss ålder för att få köpa tobaks- eller alkoholvaror. Den illegala marknaden utgör vidare i vissa fall en del av den organiserade brottsligheten. Mot den nu angivna bak-grunden anser regeringen att bestämmelserna har ett syfte som utgör ett godtagbart allmänt intresse enligt konventionen och som motiverar in-skränkningar i enskildas äganderätt.

Skatt som tullmyndigheten påför med stöd av den nya lagen om punkt-skattekontroll skall inte tas ut enligt lagen om punktskatter och prisregle-ringsavgifter. Det behövs därför särskilda bestämmelser om betalning, återbetalning, ränta och indrivning. Sådana bestämmelser föreslås tas in i ett särskilt kapitel i den nya lagen om punktskattekontroll. Bestämmel-serna kommenteras i författningskommentaren.

,AGR¥DET har yttrat att lagrådsremissen inte innehåller några regler om hur beslut om punktskatt med stöd av den nya lagen om punktskattekon-troll skall samordnas med eventuella punktskattebeslut som meddelas enligt det ordinarie systemet, dvs. enligt reglerna i lagen om punktskatter och prisregleringsavgifter. Lagrådet uttalar att det inte kan bedöma hur stor risken är för att varor blir föremål för omhändertagande och beslut om skatt enligt den föreslagna lagen samtidigt som ett reguljärt beskatt-ningsförfarande pågår enligt reglerna i LPP. Risken framstår dock enligt Lagrådet inte som försumbar. Med tanke på att en importör kan hamna i en mycket besvärligt läge om de båda skattesystemen tillämpas parallellt synes det enligt Lagrådets mening nödvändigt att denna samordningspro-blematik analyseras under det fortsatta lagstiftningsarbetet.

Det bör självfallet undvikas att två olika myndigheter beslutar om skatt för samma varor. Det föreslås därför att tullmyndigheten inte skall få be-sluta om skatt på omhändertagna punktskattepliktiga varor om varorna i fråga omfattas av ett beskattningsbeslut enligt lagen om punktskatter och prisregleringsavgifter som fattades innan varorna omhändertogs. Dess-utom bör det föreskrivas att lagen om punktskatter och prisregleringsav-gifter inte skall vara tillämplig på varor som är omhändertagna enligt den

Prop. 1997/98:100

93 nya lagen om punktskattekontroll eller som omfattas av ett beslut om

skatt enligt den nya lagen.

11.6 Förutsättningar för att ett omhändertagande av annan