• No results found

Ansvarsförsäkring Nordiska kärnförsäkringspoolen Nordiska kärnförsäkringspoolen

radiologisk skada

4 Radiologiska skador

5.3 Slag av säkerhet och krav på säkerheterna .1 Tidigare överväganden om säkerheter som kan godtas .1 Tidigare överväganden om säkerheter som kan godtas

5.3.6 Ansvarsförsäkring Nordiska kärnförsäkringspoolen Nordiska kärnförsäkringspoolen

Bedömning: Nordiska kärnförsäkringspoolen kan inte förväntas inför LRO:s ikraftträdande erbjuda ansvarsförsäkringar som täcker sena personskador, men det är möjligt att poolen erbjuder sådana försäkringar i framtiden.

Nordiska kärnförsäkringspoolen (Nordic Nuclear Insurers, NNI) tillhandahåller försäkringar till den svenska och finska kärntekniska industrin. Försäkringsbolag exkluderar normalt nukleära risker från

försäkringskapacitet. En pool är en sammanslutning av försäkrings-bolag som gemensamt försäkrar en specifik risk. NNI samarbetar med ett 20-tal andra pooler runt om i världen, och byggs upp av 15 svenska och finska försäkringsbolag. Anläggningarna försäkras i koassurans av försäkringsbolagen. NNI är återförsäkrare tillsam-mans med de samarbetande kärnförsäkringspoolerna, vilka är upp-byggda på samma sätt (med 10–20 medlemmar i vardera). NNI emot-tar återförsäkring från de andra poolerna. Det är således en reciprok affär. NNI tillhandahåller i dag inte hela försäkringsskyddet för de svenska kärntekniska anläggningarna, utan försäkrar i sin tur i koas-surans med ELINI (se nedan) när det gäller ansvarsförsäkringen och med ett annat försäkringsbolag, EMANI, beträffande egendomsför-säkringen.

NNI kan inte förväntas inför LRO:s ikraftträdande erbjuda ansvarsförsäkringar som täcker sena personskador, men det är möj-ligt att poolen erbjuder sådana försäkringar i framtiden. Det är inte risken i sig som verkar avhållande, eftersom risken för att höga be-lopp ska utgå i ersättning för sena personskador är låg, utan det är den långa preskriptionstiden om 30 år. Det är svårt att överblicka ekonomiska, medicinska, sociala och juridiska förändringar under en så lång tidsperiod och konsekvenserna av sådana förändringar.

ELINI och Northcourt

Bedömning: Den försäkringskapacitet som täcker sena person-skador finns utanför NNI:s poolsystem genom försäkringsbo-lagen ELINI och Northcourt och uppskattas kunna uppnå 330 miljoner euro i dagsläget.

Den del av ansvarsförsäkringen som NNI inte står för, tillhandahålls av ELINI (European Liability Insurance for the Nuclear Industry).

Det är ett belgiskt ömsesidigt försäkringsbolag bildat av anlägg-ningshavare från främst Europa men även USA, Canada, Brasilien och Afrika. Sedan bildandet år 2002 har ett kapital byggts upp av inbetalda premier, vilka efter avdrag för kostnader fonderas och bildar kapaciteten för ansvarsförsäkringarna. Inga vinster delas ut till medlemmarna. ELINI har enligt avtal med försäkringstagarna rätt

utsträckning det behövs för återkapitalisering efter en olycka.

ELINI kan därigenom leva upp till de solvenskrav som ställs på för-säkringsbolag. Denna möjlighet att kräva in extra premier har hittills aldrig behövt utnyttjas.

ELINI står i dag för cirka 10–15 procent av de svenska anlägg-ningshavarnas ansvarsförsäkringar, motsvarande cirka 140 miljoner euro. Det motsvarar ELINI:s maximala kapacitet år 2020, eftersom anläggningshavarna i första hand anlitar ELINI. Kapaciteten kan förväntas öka långsamt över tid i takt med att kapitalet växer. ELINI har redan i dag möjlighet att öka sin kapacitet med knappt 70 mil-joner euro genom viss återförsäkring.

Northcourt limited är ett internationellt kommersiellt försäk-ringsbolag som är specialiserat på egendomsförsäkringar och ansvars-försäkringar för kärntekniska anläggningar. Northcourts kapacitet är cirka 120 miljoner euro och beräknas inte öka under den närmaste framtiden.

Uppskattad total försäkringskapacitet som täcker sena person-skador finns således utanför poolsystemet genom ELINI och Northcourt och kan beräknas uppnå 330 miljoner euro i dagsläget.

Krav som bör ställas på ansvarsförsäkring

Bedömning: Det behövs inte någon kontroll av försäkringsgiva-rens solvens, utöver den som Finansinspektionen utför enligt försäkringsrörelselagen.

En ansvarsförsäkring ska täcka anläggningshavarens ansvar enligt lagen och i övrigt vara förenlig med lagens krav. Den ska inte innehålla villkor som är oskäliga mot den skadelidande.

Kontroller som utförs enligt atomansvarighetslagen

Ansvarsförsäkringarna för kärntekniska anläggningar förnyas en gång per år, den 1 januari. Det finns inte tid för någon förprövning av försäkringen. Ansökan om godkännande sänds in till Finansinspek-tionen runt årsskiftet. Godkännandet kommer sedan i februari.

Under årens lopp har det inte varit några ändringar av villkoren, för-utom att en sanktionsklausul har förts in och att försäkringsbeloppet

år 2019 höjdes till 1 miljard särskilda dragningsrätter för kärnkraft-verk som producerar kraft. Inför därpå följande förnyelse av god-kännandet sände NNI in material till Finansinspektionen redan under hösten.

Den prövning av ansvarsförsäkringen som Finansinspektionen utför tar inte sikte på försäkringsgivarnas kreditvärdighet, utan är inriktad på en kontroll av att försäkringsvillkoren uppfyller kraven enligt atomansvarighetslagen. NNI gör dock en egen kontroll av kreditvärdigheten hos de deltagande försäkringsbolagen, och ELINI kontrollerar kreditvärdigheten hos de ingående anläggningshavarna.

Solvens

Försäkringsrörelse får drivas bara efter tillstånd. En förutsättning för tillstånd är att försäkringsföretaget när rörelsen påbörjas har en kapitalbas som uppgår minst till ett visst angivet s.k. garantibelopp, som är anpassat efter försäkringsklass. (Se 2 kap. 1, 10 och 11 §§

samt 8 kap. 17 § försäkringsrörelselagen, 2010:2043).

Försäkringsföretag står under tillsyn av Finansinspektionen. För-säkringsrörelse ska drivas med en för rörelsens omfattning och art till-fredsställande soliditet, likviditet och kontroll över försäkringsrisker, placeringsrisker och rörelserisker, så att åtagandena mot försäkrings-tagarna och andra ersättningsberättigade på grund av försäkringar kan fullgöras. (Se 4 kap. 1 § och 17 kap. 2 § försäkringsrörelselagen samt 5 kap. 4 a § och 6 kap. 1 § lagen (1998:293) om utländska försäk-ringsgivares och tjänstepensionsinstituts verksamhet i Sverige.) Det synes inte finnas skäl att härutöver ställa upp särskilda krav för kon-troll av solvens när det gäller ansvarsförsäkringar som säkerhet för radiologiska skador.

Däremot bör uttryckligen ställas upp ett allmänt krav på att säker-heten ska vara betryggande för sitt ändamål. Skulle det förekomma omständigheter som försätter ett i och för sig tillståndgivet försäk-ringsbolagets kreditvärdighet i tvivelsmål, så bör det kunna leda till att försäkringen inte godkänns.

Villkor i försäkringsavtalet

I dagsläget utformas försäkringsvillkoren med hänvisning till atom-ansvarighetslagen (1968:45), det vill säga att försäkringen anges täcka anläggningshavarens ansvar enligt lagen. Även med en motsva-rande utformning i förhållande till LRO, kan det behöva kontrol-leras att ansvarsförsäkringens villkor i övrigt är förenliga med LRO och konventionerna. Som ovan framgått anges t.ex. i Exposé des motifs till artikel 10 i Pariskonventionen att det inte får finnas möj-lighet till uppsägning av försäkringen med hänvisning till bristande premiebetalning.

Vidare behöver prövningsmyndigheten kontrollera att försäk-ringsavtalet inte innehåller villkor som är oskäliga mot den skade-lidande. Ett exempel är att försäkringsbolagets betalningsfrist avse-ende skadeersättning är dispositiv enligt 7 kap. 1 § första stycket och 8 kap. 19 § tredje stycket försäkringsavtalslagen (2005:104). Det får inte leda till att en oskäligt lång frist avtalas.

Det finns inte anledning att i författning uttryckligen ange att detta slags prövning ska äga rum. Det ligger i sakens natur att en säkerhet som avser anläggningshavarens ersättningsansvar enligt LRO måste uppfylla den lagens krav.

5.3.7 Krav som bör ställas på moderbolagsborgen och andra

Outline

Related documents