• No results found

Attraktiv arbetsgivare

In document 2 0 1 5 (Page 102-105)

15. En attraktiv arbetsgivare och tryggad kompetensförsörjning

15.1 Attraktiv arbetsgivare

101 (199) Diarienummer LS 1403-0399

MEDARBETARE OCH VERKSAMHETSSTÖD

ARBETSGIVARE FÖR FRAMTIDEN

Landstinget ska vara en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare som kan rekrytera, utveckla och behålla medarbetare. Därför arbetar landstinget kontinuerligt för ett väl fungerande chef- och ledarskap, en god arbetsmiljö samt jämlika och jämställda arbetsplatser.

15. En attraktiv arbetsgivare och tryggad kompetensförsörjning

Kompetensförsörjningen är en av de mest prioriterade frågorna för landstinget, både som arbetsgivare och som huvudman för hälso- och sjukvården i länet. Landstinget samverkar med lärosäten och skolor i länet för grund- och specialistutbildning av olika yrkesgrupper, samt driver kompetensutveckling och fortbildningsinsatser. På så sätt säkerställs att landstinget kan anställa medarbetare med rätt kompetens och att

medarbetarna har bästa möjliga förutsättningar att möta de professionella krav som ställs på dem.

15.1 Attraktiv arbetsgivare

15.1.1 Lönebildning

En viktig del i att vara en attraktiv arbetsgivare idag och för framtiden är att skapa ett system där medarbetarnas insatser och kompetens kopplas till deras löneutveckling. Inom de landstingsägda bolagen samt i

förvaltningarna sätts löner ute i de olika verksamheterna, utifrån lokala förutsättningar och inom ramen för de allmänna riktlinjer som finns i kollektivavtal, personalpolicy, budget och liknande.

Det finns dessutom ett behov av att arbeta med lönebildning i ett mer strategiskt perspektiv, för att utveckla processer för lönesättning och arbetsvillkor, samt lönestrukturer för att bättre stödja kompetens-försörjningen, den lokala lönebildningen och en god löneutveckling för landstingets medarbetare.

Landstingets lönesatsning på specialistutbildade sjuksköterskor,

biomedicinska analytiker och barnmorskor i förlossningsvården fortsätter under 2015. Riktlinjerna för lönesatsningen ses över för att på bästa sätt stödja lokala modeller för kompetens- och löneutveckling.

102 (199) Diarienummer LS 1403-0399

15.1.2 Chef- och ledarskap

För medarbetarna är det viktigt att ledarskapet är gott. En väl fungerande chefsförsörjning är nödvändig, både i ett kort- och i ett långsiktigt

perspektiv. Det ska tydligt framgå hur förvaltningar och bolag arbetar med att attrahera, identifiera och utvärdera, rekrytera, utveckla och behålla samt avveckla chefer i enlighet med landstingets gemensamma riktlinjer för chefsförsörjning. Under 2015 ska särskilt fokus ligga på att följa upp och få ökad kunskap om chefsrörligheten i landstinget i syfte att på sikt få ett hållbart chefskap med en bra balans mellan stabilitet och rörlighet.

För att förverkliga Framtidsplan för hälso- och sjukvården krävs det att chefer inom förvaltningar och bolag har den kompetens som behövs för att driva och genomföra förändringen. För att säkra en god förändringsledning ska cheferna delta i landstingets samordnade och riktade

utvecklingsinsatser.

15.1.3 Systematisk kompetensplanering

Kompetensförsörjning är en av de mest prioriterade frågorna för

Stockholms läns landsting, både som en av landets största arbetsgivare och som huvudman för hälso- och sjukvården i länet. Det pågår ett

kontinuerligt arbete för att trygga kompetensförsörjningen på kort och på lång sikt. Stockholms läns landsting har en gemensam modell för

kompetensplanering, KOLL. Tillsammans med IT-stödet ProCompetence är KOLL ett stöd och ger en överblick av den befintliga kompetensen i

verksamheten och den kompetens som behövs för att klara verksamhetens uppdrag. Målet är att 70 procent av landstingets förvaltningar och bolag har börjat införa KOLL-modellen under 2015.

Specifika åtgärder för kompetensförsörjning inom vården beskrivs i avsnitt 15.2.

15.1.4 Hälsofrämjande arbetsmiljö

En viktig framgångsfaktor för genomförandet av Framtidsplan för hälso- och sjukvården är att landstinget kan erbjuda attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatser. Genom landstingets treåriga projekt Arbetsmiljölyftet satsas under åren 2014–2016 sammanlagt 150 miljoner kronor för att stödja lokala initiativ för att förbättra arbetsmiljön.

Inom vissa yrkesgrupper och på vissa arbetsplatser är sjukfrånvaron särskilt hög. Här krävs ett fokuserat arbete med hälsostrategiska insatser.

Särskilt oroande är att kvinnor ofta har markant högre sjukfrånvaro än män. Vidareutvecklingen av det arbetslivsinriktade rehabiliteringsarbetet, för att underlätta en tidig återgång i arbetet, ska ske i samverkan med Försäkringskassan.

103 (199) Diarienummer LS 1403-0399

15.1.5 Gemensamma praktik- och traineeinsatser

Verksamheterna ska öka möjligheterna för anställningar och praktikplatser inom det arbetsmarknadspolitiska området och därigenom vara en

inkluderande arbetsgivare som tar ett socialt ansvar.

Under 2015 startar särskilda utbildnings- och introduktionsinsatser för undersköterskor inom akutsjukhusen. Verksamheterna ska erbjuda praktikplatser och ställa handledare till förfogande.

För att intressera unga för landstingets yrkesområden ska verksamheterna erbjuda sommarjobb och praktisk arbetslivsorientering (prao). Bland sökande till sommarjobben är ungdomar med funktionsnedsättningar en prioriterad grupp.

För att stärka profilen som en attraktiv arbetsgivare bland unga akademiker ska landstinget inrätta ett traineeprogram för yrkesgrupper inom till

exempel IT, juridik, teknik och ekonomi, där utvalda ska få erbjudande att delta i ett ettårigt internutbildningsprogram. Rekryteringen av traineer ska ske till ordinarie tjänster i landstingets förvaltningar eller bolag.

15.1.6 Jämställdhet och mångfald – likvärdiga villkor och möjligheter

Jämställdhet och mångfald är ett prioriterat område. Landstinget ska bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt förebygga och motverka all form av diskriminering och kränkande särbehandling.

Verksamheterna ska bedriva ett aktivt arbete för att underlätta så att personer med funktionsnedsättning får anställning i landstinget. Genom en särskild satsning under 2014 har verksamheter kunna få stöd för att

erbjuda traineeplatser för personer med funktionsnedsättning. Satsningen fullföljs genom att totalt nio miljoner kronor avsätts under åren 2015–2017.

Landstinget ska ta tillvara kompetensen hos personer med utländsk vårdutbildning, bland annat genom att de får tillgång till praktik- och auskultationsplatser.

För att förbättra de anställdas kunskap om jämställdhet och mångfald ska verksamheterna göra det möjligt för anställda att genomgå utbildningar, såsom den certifierade jämlikhets- och jämställdhetsutbildningen för chefer och handläggare. Alla anställda ska ha möjlighet att genomgå landstingets webbaserade utbildningar inom mångfaldsområdet.

Som ett led i arbetet med att motverka osakliga löneskillnader ska chefer som är ansvariga för lönesättning få möjligheter att genomgå utbildning i lönesättning och löneöversyn.

104 (199) Diarienummer LS 1403-0399

Alla verksamheter ska ha kvalitetssäkrade rekryteringsprocesser utifrån ett mångfaldsperspektiv.

In document 2 0 1 5 (Page 102-105)