• No results found

Utredningsbeslut

In document 2 0 1 5 (Page 134-137)

17. Investeringar

17.4 Investeringar inom hälso- och sjukvården

17.4.1 Utredningsbeslut

133 (199) Diarienummer LS 1403-0399

investeringsplanen fortfarande omfattande investeringar innan Södersjukhuset är helt upprustat och ombyggt.

I enlighet med de målsättningar, förutsättningar och behov som beskrivs i Framtidsplan för hälso- och sjukvården föreslås att hälso- och

sjukvårdsnämnden uppdras att utreda om förändringar i Södersjukhusets uppdrag. Med utgångspunkt i de omfattande investerings- och

kostnadsvolymer som planeras på Södersjukhuset är det av stor vikt att angivna målsättningar står i tydlig paritet med investeringskostnader, tidsplaner samt framtida driftskostnader, i syfte att motverka nuvarande kostnadsutveckling.

Med anledning av förändringar i Södersjukhusets uppdrag föreslås också att hälso- och sjukvårdsnämnden tar fram därför att en ny gemensam avsiktsförklaring med sjukhuset. Effekterna av investeringarna vid Södersjukhuset behöver ses över och en driftkostnadskalkyl upprättas utifrån de samlade ny- och ombyggnader som planeras. I samband med detta ses också investeringsplaneringen för sjukhuset över.

17.4.1 Utredningsbeslut

Objekten nedan uppfyller de ställda kraven på utredningsbeslut. Uppgifter om totalkostnader och årliga medelsbehov är preliminära.

Investeringsobjekt, mkr Föreslagen

total utgift

Budget

2015 Plan

2016–2019 Hyresgästanpassning by 22, Danderyds

sjukhus 143,0 1,0 85,0

Teknisk upprustning by 40, Danderyds sjukhus 160,0 0,0 50,0

Teknisk upprustning by 42, Danderyds sjukhus 160,0 0,0 140,0 Löwenströmska sjh, By 02 ombyggnad

rättspsyk. 100,0 5,0 95,0

Löwenströmska sjh, By 02 teknisk upprustning 200,0 2,0 197,0

Allmänpsykiatri, utökning Rosenlund 150,0 10,0 140,0

Allmänpsykiatri enkelrum, Karolinska

Huddinge 140,0 20,0 120,0

Hyresgästanpassning byggnad 22, Danderyds sjukhus I och med den tekniska upprustningen av byggnad 22 vid Danderyds sjukhus ersätts de tekniska försörjningssystemen för bland annat el,

fastighetsnät, styr och övervakning, luftbehandling samt värme i sin helhet.

Danderyds Sjukhus AB vill i samband med den strategiska investeringen i den nya behandlingsbyggnaden och den tekniska upprustningen anpassa övriga ytor i byggnad 22 till verksamheter och funktioner som kan

134 (199) Diarienummer LS 1403-0399

samverka med den nya akutvårdsbyggnaden och de i övrigt omstrukturerade verksamheterna på sjukhusområdet.

Detta objekt drivs som en hyresgästanpassning i Locum AB:s regi.

Utgifterna för förstudien beräknas uppgå till 1 miljon kronor och objektets totala utgifter beräknas till 143 miljoner kronor. Enligt planeringen ska byggnad 22 vara färdigställd i sin helhet under 2019.

Teknisk upprustning byggnad 40 samt 42, Danderyds sjukhus Byggnad 40 och byggnad 42 uppfördes år 1967 och fyller idag funktionen som både akutvårds- och administrationsbyggnader på Danderyds sjukhus.

Flera av de tekniska installationerna härstammar från byggnadsåret och är i dåligt skick och uppfyller därmed inte myndighets- och miljökraven.

Byggnadernas huvudsakliga funktion blir att inhysa fler vårdplatser samt att avlasta de primära sjukvårdsverksamheterna i de centrala delarna av Danderyds sjukhus.

Ett krav i samband med den tekniska upprustningen är att uppfylla alla myndighetskrav och Locums tekniska riktlinjer. Den tekniska

upprustningen bedrivs som två olika objekt, ett för respektive byggnad.

Förstudien för byggnad 40 är planerad att inledas under 2015 och upprustningen beräknas vara färdigställd till år 2021. Utgiften för programarbetet uppgår till 0,8 miljoner kronor. Den totala utgiften för objektetet uppgår till 160 miljoner kronor.

Förstudien för byggnad 42 är planerad att inledas under 2015 och upprustningen beräknas vara färdigställd till år 2019. Utgiften för programarbetet uppgår till 0,8 miljoner kronor. Den totala utgiften för objektet uppgår till 160 miljoner kronor.

Ombyggnad rättspsykiatri, byggnad 02, Löwenströmska sjukhuset

Rättspsykiatrisk vård inom Stockholms läns sjukvårdsområde har tidigare bedrivits vid fyra olika platser: Huddinge sjukhusområde, Ytterö i Farsta, S:t Göras sjukhusområde och Löwenströmska sjukhuset. Under 2009 fattade styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde ett inriktningsbeslut att endast ha kvar två lokaliseringar: Huddinge sjukhusområde (Helix) och Löwenströmska sjukhuset. Motivet till förändringen var att få ett bättre och mer enhetligt vårdinnehåll samt förbättrad säkerhet.

Inom ramen för planeringen för framtidens hälso- och sjukvård har frågan om psykiatrins lokalisering aktualiserats och en samlad översyn ska göras av lokaliseringen av den psykiatriska heldygnsvården i länet. Förstudien för

135 (199) Diarienummer LS 1403-0399

ombyggnaden behöver samverka med den samlade översynen av lokaliseringen av den psykiatriska heldygnsvården.

Inriktningen på förstudien är att uppfylla målen att förbättra säkerhet och vårdprocesser, införa enkelrum och dubbelrum samt förbättra vårdmiljön för såväl patienter som personal. Detta gäller all rättspsykiatrisk vård vid Löwenströmska sjukhusets sju vårdavdelningar. Dessutom ska insatserna frigöra lokalyta på S:t Görans sjukhus.

Kostnaden för förstudien beräknas uppgå till 2 miljoner kronor och den totala utgiften för hela objektet beräknas till 100 miljoner kronor.

Förstudien beräknas vara klar under 2015 och objektettet ska färdigställas under 2017.

Teknisk upprustning byggnad 02, Löwenströmska sjukhuset Löwenströmska sjukhusets byggnad 02 byggdes 1984 och har i många år använts för i huvudsak rättspsykiatri. Byggnaden är i behov av en teknisk upprustning eftersom många installationer, exempelvis avloppen, har uppnått sin tekniska livslängd. Byggnadens förutsättningar har bedömts i en statusinventering. Utöver statusinventeringen har även en behovsanalys tagits fram tillsammans med verksamheten.

Det föreslagna utredningsbeslutet syftar till att utarbeta en förstudie och en plan för den tekniska upprustningen av byggnaden. Den tekniska

upprustningen är ett led i att skapa en ändamålsenlig byggnad för verksamheten.

Utgifterna för förstudien beräknas till 1,3 miljoner kronor, medan kostnaderna för färdigställandet beräknas under 2015. Kostnaderna för objektet som helhet beräknas uppgå till 200 miljoner kronor. Byggstarten är planerad att ske i etapper, med start 2017.

Allmänpsykiatri, utökning vid Rosenlunds sjukhus

Utformningen av vårdlokalerna har stor betydelse i den psykiatriska vården. Bra lokaler ger bättre förutsättningar för goda behandlingsresultat.

Moderna och flexibla lokaler behövs, med bättre möjligheter att vid behov även kunna erbjuda patienterna enkelrum.

En förstudie inför ombyggnationen vid Rosenlunds sjukhus kommer att ta hänsyn till dessa förutsättningar i den samlande översynen av

lokaliseringen av den psykiatriska heldygnsvården.

Inriktningen på förstudien ska uppfylla målet att etablera en modern psykiatrisk vård av hög kvalitet i de södra länsdelarna. Vidare ska

136 (199) Diarienummer LS 1403-0399

förstudien utreda förutsättningarna för att införa enkelrum respektive dubbelrum för att få en bättre vårdmiljö för såväl patienter som personal, skapa närhet till den specialiserade somatiska vården på Södersjukhuset för ett bättre omhändertagande utifrån patientens behov, samt minska

kostnaden per vårdplats.

Förstudien är planerad att vara klar 2015 och kostnaden beräknas uppgå till 3 miljoner kronor. Objektet som helhet beräknas uppgå till 150 miljoner kronor och planeras vara färdigställt under 2017.

Allmänpsykiatri enkelrum vid Karolinska Huddinge

Heldygnsvården utformas så att merparten av vårdplatserna har enkelrum.

Rum ska finnas så att patienterna kan träffa sina närstående och barn utan att behöva vara inne på vårdavdelningarna. Behandlingsmetodiken ska vidareutvecklas mot en strukturerad vård med inslag av psykoedukativa aktiviteter som bidrar till att patienten blir mer aktiv under sin vårdtid. Det är även viktigt att det finns lokaler för fysiska aktiviteter.

I förslaget till vårdkarta för psykiatrin finns en ökning av platserna på Huddinge sjukhus, från dagens 100 till 120 år 2018. En renovering och investering i de nuvarande lokalerna behöver göras för att kunna erbjuda fler enkelrum. Idag finns en del fyrbäddsrum inom psykiatrin på Huddinge sjukhus.

Kostnaden för förstudien beräknas till 0,2 miljoner kronor. Kostnaden för färdigställandet beräknas under 2015. För objektet som helhet beräknas kostnaden uppgå till 140 miljoner kronor

In document 2 0 1 5 (Page 134-137)