• No results found

Genomförandebeslut

In document 2 0 1 5 (Page 141-144)

17. Investeringar

17.4 Investeringar inom hälso- och sjukvården

17.4.3 Genomförandebeslut

140 (199) Diarienummer LS 1403-0399

17.4.3 Genomförandebeslut

Objekten nedan uppfyller de krav som ställs för ett genomförandebeslut.

Uppgifter om totalkostnader och årliga medelsbehov är preliminära.

Investeringsobjekt, mkr Föreslagen

total utgift

Budget

2015 Plan

2016–2019

Ny byggnad västläge – vårdbyggnad,

Södersjukhuset 700,0 50,0 586,0

Sollentuna – vårdavdelningar, entré 603,0 130,0 453,0

Utrustning till Ny byggnad västläge –

behandlingsbyggnad vid Södersjukhuset 663,0 0,0 663,0

Utrustning till Ny behandlingsbyggnad

Danderyds sjukhus 690,0 0,0 690,0

Ny byggnad västläge – vårdbyggnad, Södersjukhuset

Landstingsfullmäktige fattade i budget 2014 ett inriktningsbeslut för en ny byggnad i västläge – vårdbyggnad vid Södersjukhuset. Efter beslutet har ett programarbete genomförts och objektet är nu färdigt för ett beslut om genomförande. Sedan tidigare har ett genomförandebeslut fattats av landstingsfullmäktige för den nya behandlingsbyggnaden vid

Södersjukhuset. Dessa två nya byggnader tillsammans med upprustningen av de befintliga byggnaderna kommer att möta de behov och krav som ställs utifrån framtidens hälso- och sjukvård.

Den nya vårdbyggnaden, byggnad 72, kommer att ligga som en förlängning av Södersjukhusets befintliga struktur mot Årstaviken och möjliggör att det i framtiden ges ett överskådligt sammanhang mellan sjukhusets

vårdavdelningar.

Tillsammans med uppgraderingen av de befintliga vårdavdelningarna ska den nya vårdbyggnaden kunna möta framtidens behov av ett effektivt vårdutbud, nya arbetsmiljökrav samt sätta patienterna i centrum.

Den nya vårdbyggnaden kommer att innehålla minst 154 vårdplatser fördelade på 7 plan, samt en mottagningsavdelning. Den totala bruttoarean är planerad till 18 840 kvadratmeter.

Utgångspunkten för byggnad 72 är en effektiv och rationell planform som bygger på Locums konceptprogram om lokaler för god vård.

Vårdavdelningarna är flexibla och kan anpassas till olika specialiteter efter framtidens behov. De utrustas uteslutande med enpatientrum i enlighet med vad ledande forskning påvisar.

Investeringsutgiften är totalt 700 miljoner kronor, varav 50 miljoner kronor avser 2015. Utöver utgiften för byggnationen tillkommer utgifter för

141 (199) Diarienummer LS 1403-0399

utrustning och inventarier till den nya byggnaden, vilket kommer att

inarbetas i det kommande budgetarbetet. Byggnationen är planerad att vara färdigställd till år 2019.

Vårdavdelningar och entré vid Sollentuna sjukhus I samband med budget 2014 fattade landstingsfullmäktige ett

inriktningsbeslut för objektet vårdavdelningar, operation och entré vid Sollentuna sjukhus. Efter inriktningsbeslutet har ett programarbete genomförts där operation har lämnats utanför och kommer att hanteras separat då det i nuläget saknas en identifierad hyresgäst.

Sjukhuset som invigdes 1978 är en viktig del i genomförandet av Framtidsplan för hälso- och sjukvården. Ombyggnationen av sjukhuset syftar till att inrymma vårdavdelningar för i huvudsak geriatrisk vård och kompletteras i plan 1 och 2 med specialistsjukvård och verksamheter som stödjer den geriatriska vården. Programhandlingarna omfattar för

närvarande ett maximalt antal möjliga vårdplatser, 238 stycken.

Ombyggnationen är ett led i att utveckla landstingsägda sjukhus till moderna vårdenheter med specialiserad vård, bland annat för att avlasta akutsjukhusen. Det ska ge förutsättningar för ett flexibelt vårdutbud med ett hälsofrämjande perspektiv där patientens vårdbehov kan tillgodoses i en sammanhållen vårdkedja i en miljö som också stödjer samverkan,

utbildning och forskning.

Målet med ombyggnationen är att ge goda möjligheter att utföra vård med hög tillgänglighet, god kvalitet, delaktighet och hög effektivitet.

Lösningarna görs yteffektiva, med lokaler som utformas för moderna arbetsmetoder och framtida möjligheter och förutsättningar.

Den totala investeringsutgiften för sjukhuset uppgår till maximalt 603 miljoner kronor, varav 130 miljoner kronor är planerade att upparbetas under 2015. Vårdverksamheten i sjukhuset är planerad att inledas i slutet av 2017.

Utrustning till ny byggnad västläge – behandlingsbyggnad vid Södersjukhuset

I samband med genomförandebeslutet i landstingsfullmäktige den 10 juni 2014 för ny byggnad västläge – behandlingsbyggnad vid Södersjukhuset (LS 1404-0465), gavs Södersjukhuset AB i uppdrag att inkludera utgifterna för medicinteknisk utrustning, informations- och kommunikationsteknik, samt inredning i investeringsplanen för budget 2015 och planåren 2016–

2019. I enlighet med uppdraget har detta nu utförts. Investeringsutrymmet

142 (199) Diarienummer LS 1403-0399

uppgår till 663 miljoner kronor under den kommande femårsperioden.

Dock budgeteras inga investeringsutgifter under 2015.

Utrymmet för investeringsutgiften har skattats. Inga enskilda objekt uppgår till nivån för specificerade investeringsobjekt på 100 miljoner kronor.

Eftersom ett genomförandebeslut har fattats för bygginvesteringen är förslaget att både genomförandebeslut och fastställande av ramen för investeringar i medicinteknisk utrustning, informations- och

kommunikationsteknik kopplas till den strategiska fastighetsinvesteringen ny byggnad västläge – behandlingsbyggnad. Beslutet innebär att planering och upphandlingsförfarande kan påbörjas. Investeringarna kommer att hanteras och styras av landstingsstyrelsen som föreslås få i uppdrag att styra, leda och samordna samtliga utrustningsinvesteringar som kopplas till de strategiska fastighetsinvesteringarna. Budgeten är med anledning av detta flyttad till landstingsstyrelsen. Redovisning av utfallet kommer emellertid ske i bolaget.

Utrustning till ny behandlingsbyggnad vid Danderyds sjukhus I samband med genomförandebeslutet i landstingsfullmäktige den 10 juni 2014 för en ny behandlingsbyggnad vid Danderyds sjukhus (LS 1404-0466), fick Danderyds Sjukhus AB i uppdrag att inkludera utgifterna för medicinteknisk utrustning, informations- och kommunikationsteknik samt inredning i investeringsplanen för budget 2015 och planåren 2016–2019. I enlighet med uppdraget har detta nu utförts. Investeringsutrymmet uppgår till 690 miljoner kronor under den kommande femårsperioden. Dock budgeteras inga investeringsutgifter under 2015.

Investeringsutgiften är ett uppskattat utrymme. Inga enskilda objekt uppgår till nivån för specificerade investeringsobjekt på 100 miljoner kronor. Eftersom ett genomförandebeslut har fattats för bygginvesteringen föreslås att genomförandebeslut och fastställande av ram för investeringar i medicinteknisk utrustning, informations- och kommunikationsteknik kopplas till den strategiska fastighetsinvesteringen ny behandlingsbyggnad.

Beslutet innebär att planering och upphandlingsförfarande kan påbörjas.

Investeringarna kommer att hanteras och styras av landstingsstyrelsen som föreslås få i uppdrag att styra, leda och samordna samtliga investeringar som är kopplade till de strategiska fastighetsinvesteringarna. Budgeten är med anledning av detta flyttad till landstingsstyrelsen. Redovisning av utfallet kommer emellertid ske i bolaget.

17.4.4 Styrning av utrustningsinvesteringar som kopplas till de strategiska fastighetsinvesteringarna

De strategiska investeringarna och bygget av fastigheter inom hälso- och sjukvården innebär också att betydande investeringar görs i medicinteknisk

143 (199) Diarienummer LS 1403-0399

utrustning, inventarier samt kommunikations- och informationsteknik.

Totalt uppgår investeringarna till drygt 2,5 miljarder kronor.

Investeringarna har en stor påverkan på landstingets ekonomi till följd av att de har korta avskrivningstider.

För att få en sammanhållen styrning, ledning och samordning av

förfarandet kring investeringar i medicinteknisk utrustning, inventarier samt kommunikations- och informationsteknik som är kopplad till de strategiska fastighetsinvesteringarna, föreslås att landstingsstyrelsen ges i uppdrag att ansvara för dessa investeringar. Budgeten för dessa

investeringar flyttas till landstingsstyrelsen och avser investeringar för Södersjukhuset AB, Södertälje Sjukhus AB, Danderyds Sjukhus AB och Karolinska Universitetssjukhuset, dock kommer redovisningen av genomförda investeringar ske inom respektive verksamhet. Det

överskridande av investeringsbudgeten för dessa sjukhus som föranleds av denna budgetering kommer att hanteras inom ramen för budgeten för Strategisk utrustning vård, landstingsstyrelsens förvaltning.

Processen kring investeringarna ska samordnas genom

landstingsövergripande avtal för att säkerställa erfarenhetsåterföring och upphandlingsfördelar. Syftet är att få en utrustningspark som är av hög standard till lägsta möjliga kostnad för landstinget. Uppdraget ska även innefatta en ökad ekonomisk styrning av upphandlingar och avtal.

In document 2 0 1 5 (Page 141-144)