• No results found

FINNA ELLER SKAPA KÄLLOR DÄR KRAFT KAN HÄMTAS

5.2 MUSIKLÄRARES HANDLINGSUTRYMME

5.3 MÖJLIGGÖRANDE RESPEKTIVE BEGRÄNSANDE PROCESSER

5.3.6 FINNA ELLER SKAPA KÄLLOR DÄR KRAFT KAN HÄMTAS

När musiklärare handlar i enlighet med ett samspel mellan vilja, kunskap och handling och väljer strategier för handlingsutrymme i form av att till exem- pel reflektera och utvärdera, erhålls en erfarenhet som innebär möjlighet till ett skapande. I erfarandet av stämningar i form av exempelvis stillhet, tystnad, skönhet och trevnad sker ett skapande av möjligheter som engagerar hela per- sonen. Erfarenheten innebär att musiklärare strävar efter att finna källor där kraft kan hämtas när det finns behov av att skapa handlingsutrymme. Följande beskrivning belyser ett sådant skapande:

Nu har jag börjat upptäcka det här med trivsel på ett annat sätt. Jag försök- er fånga de känslorna. Och det är ju en sån arbetsplats jag skulle vilja vara på, men det är svårt att få till. Därför att jag hinner inte. (S11)

Att skapa källor där kraft kan hämtas upplevs som att lära sig själv att utföra handlingar som är lustfyllda utmaningar och innebär självbekräftelse, person- lig utveckling och kraft.

Lärande inbegriper hela människan, och utgör inte endast en kognitiv aspekt. Upplevelser av värme och knottrig hud exemplifierar ett kroppsligt erfarande och lärande. Upplevelser av frihet och glädje, liksom upplevelser av livsmen- ing och kärlek, visar aspekter av ett själsligt lärande. Samtliga erfarenheter har beskrivits i innebörder av handlingsutrymme. I skapandet av handlings- utrymme är också kroppen engagerad. Följande beskrivning visar resultat av ett lärande som beskriver att tillåta rytm i bemärkelsen att dröja och att finna källor där kraft kan hämtas.

Men handlingsutrymme, tycker jag, det är ju då man får tillgång till alla… sina resurser. Att man har överblick över alla tänkbara scenarios. När man

kan stanna upp mitt i kaoset och känna ”det är coolt jag vet precis hur vi kan göra”. Det har jag inte känt förrän nu. Det är när man pratar om allt det här som man ser…Jag har aldrig upplevt samtalen med mina kollegor som så utvecklande som den här våren. Jag har aldrig haft tid. (L5)

Värderingar inverkar på musiklärares upplevelser av skapande av handlings- utrymme. I datamaterialet finns en underton av att det förknippas med lättja som är förbundet med skam, att ta sig tid till att skapa handlingsutrymme. Det finns en antydan om att musiklärare upplever att de värdesätts på grund av det som presenteras och därför anses tid som tas till att skapa handlingsutrymme vara ett hinder för prestation. En informant intalar sig själv att:

Du kan ta det lugnt. Du behöver inte skämmas för att du sitter och läser en bok i stället för att göra något annat. (L9)

Att skapa förutsättningar för att identifiera och erövra handlingsutrymme inne- bär att söka källor med värden, som innebär att musiklärare och kan acceptera sig själva förutsättningslöst och inte utifrån det som presteras. En informant beskrev hur hon bearbetade synen på sig själv för att skapa förutsättningar för att identifiera och erövra handlingsutrymme:

Jag måste försöka komma ner i varv. Och liksom hela tiden har jag nu bear- betat mig själv, att om jag gör en sak idag, så duger du ändå. Det handlar om mod… att våga misslyckas. Det går bra, ingen går under…(S13)

Erfarenheter av musiklärarprofessionen gör att musiklärare och lär sig att ”bli mer sams med sig själv” (L4). Utveckling av en trygghet i sitt värde som musiklärare utgör en aspekt av att lära sig att skapa förutsättningar för att identifiera och erövra handlingsutrymme. I följande citat belyses resultatet av en sådan process:

Från februarilovet och framåt, så känner jag den här underbara ron. Att jag kan koppla av helt enkelt, som jag aldrig har gjort i stort sett hela mitt liv. Förr var det arbete, skola, min egen skolgång, det var musiklärarutbildnin- gen, att man ska bygga på, utveckla sig, det var det här nya med datorer

att man skulle, det var nytt med projektarbete, man skulle vara i arbetslag, alltid nytt, nytt, nytt. Och jag kände, ja, jag måste göra mitt bästa. Jag har alltid känt så. Kanske har det med min första fiollärare att göra. Han var väl- digt pedantisk. Allting måste göras på ett visst sätt, annars duger det inte. Och då blir jag frustrerad när det inte blir bra för mig. Men nu behöver jag inte känna det där. Jag vet att han undervisade så där för att hans situation, bakgrund och… säkert utbildning såg annorlunda ut än min. När jag pratar med mina kollegor och reflekterar själv över material, arbetssätt och val av genrer så är det mina val… Jag kan själv välja, hitta egna lösningar…ja skapa egna metoder. Det är handlingsutrymme för mig. (L7)

I citatet ovan identifierar informanten de upplevda begränsningarna i form av tidigare erfarenheter och föreställningar om hur arbetet ska utföras. Genom att medvetandegöra sina livserfarenheter tillsammans med kollegor erhålls en uppsättning möjligheter och alternativ och på så sätt skapas en källa där kraft kan hämtas.

Förutsättningar till handlingsutrymme erhålls när musikläraren handlar i enli- ghet med ett samspel mellan vilja, kunskap och handling. Här sker ett skapande av möjligheter som engagerar hela personen. Att finna eller skapa källor där kraft kan hämtas erfars bland annat i stillhet och trivsel, i att lära sig att utföra handlingar, i upplevelser av; frihet, glädje och när man är fri från prestations- krav. Dessa källor skapar tillsammans en grogrund för musiklärarna där de har tillgång till alla sina resurser.