• No results found

5.2 MUSIKLÄRARES HANDLINGSUTRYMME

5.2.3 UNDERVISNINGENS INNEHÅLL

Utsagorna beskriver att dagens musiklärare arbetar i ett samhälle där det ställs allt större krav på snabba förändringar av nästan alla typer av verksamheter. Även den musikaliska världen är stadd i snabb utveckling, vilket får konsekven- ser för urvalet av innehåll i undervisningen och därmed också för handlings- utrymmet. Barns och ungdomars kulturella verklighet förändras i snabb takt.

Jag skulle vilja säga att det som påverkar mitt handlingsutrymme mest är det massmediala utbudet och musikindustrins utveckling. Med program som Fame Factory, Idol, Sikta mot stjärnorna så blir mitt jobb mer inriktat på att skapa stjärnan för en dag. Det finns inga barn idag som vill lägga ner tid på att lära sig ett hantverk från grunden. (L10)

Med dagens teknikutveckling kommer jag aldrig att våga sätta en Agnes- tigs lilla röda i händerna på eleverna. Då kommer de att sparka bakut direkt. Jag kommer att köra mycket mer med multimedia och ge upplevelser i ljud och bild med musik och text. Men det innebär också att jag måste skapa mitt eget material… på gott och ont. (S14)

Det skulle jag tro…att den största skillnaden på när jag gick i skolan är det otroliga utbudet av musik. Här tror jag att musikläraren och musikämnet har en viktig roll att spela. // Mitt jobb blir att tillsammans med eleverna välja ut material till lektionerna. Många diskussioner kommer att handla om tolkningar av låtarna och deras budskap innan vi kan börja spela. (S5)

Införandet av populärmusik i undervisningen, framförallt musik som delvis skapats för att frigöra sig från det etablerade vuxensamhället, är inte oprob-

lematiskt. Medan några informanter upplever det som ett möjliggörande av handlingsutrymmet upplever andra det som en begränsning.

Jag är inte helt säker på att man bara ska ta in hela ungdomskulturen i skolan. Dels för att det är liksom deras musik och dels för att det aldrig kom- mer att låta som de har hört på plattan. Jag tycker många gånger att de blir snarare besvikna eftersom man få göra om låten så mycket så att den pas- sar för instrumenten och elevernas nivå. (L4)

När jag var ute på VFUn nu så körde jag den där Kylie Minogue-låten som vi lärt oss på UoL’en. Det skulle liksom vara en säker hit. Men när man väl står där och måste köra den i ett så fruktansvärt lågt tempo…alltså det blir liksom ingen musik kvar. Na na na, na na na. Det kändes ju snarare som om man sabbade en bra låt som de gillade. (S16)

Jag vägrar att bara använda hits och musik som eleverna redan lyssnar på. Det är mitt ansvar som musiklärare att visa hela paletten. Bredda deras horisont helt enkelt. Det tycker jag skulle vara en begränsning av mitt han- dlingsutrymme att bara spela populärmusik. (L9)

Att välja repertoar upplevs vara ett viktigt moment i arbetet som musiklärare. Det finns många frågor att ta ställning till eftersom varje urval innebär att man samtidigt väljer bort ett stort antal alternativ. I urvalet av repertoar för under- visning kan man utläsa hur musikläraren värderar olika sorters musik, samt ser på musikens funktion.

Mitt handlingsutrymme består av att jag kan själv fritt välja vilka låtar vi ska spela. Det brukar ofta vara ganska slumpmässigt vad det blir. Alltså vad jag och eleven har lust med just då. (L3)

Det finns en rätt tydlig plan för vad man ska gå igenom tycker jag. Spelar man trumpet så finns det vissa repertoarområden som ska gås igenom helt enkelt. Vissa områden är mer idiomatiska än andra. (L7)

De två ovanstående citaten representerar ett perspektiv där läraren bestäm- mer innehåll men med två olika förhållningssätt. I det första citatet är valet

i att det finns förtryckta material att använda i undervisningen. Någon annan har alltså gjort valet av repertoar åt läraren medan läraren, i de flesta fall, står för valet av läromedel.

När det gäller piano så finns det ju läromedel som man kan följa. Det tycker jag känns bra för då har man nåt att gå på. Det känns tryggt och bra. (S12)

Ytterligare perspektiv visar hur eleverna kan bestämma över innehållet i undervisningen. Antingen själva eller tillsammans med läraren. I citatet nedan upplevs att handlingsutrymmet skapas i samarbetet med eleverna om material till lektionerna.

Det bestämmer eleverna. De får bestämma vad vi ska syssla med. Då vet man att man når fram. (S20)

Jag upplever att mitt handlingsutrymme utvecklas mest om eleverna och jag tillsammans kan bestämma över valet av material. Jag gillar när man kommer till en lektion och vi båda har tagit med oss material. Det är en skön känsla när eleverna känner att de kan påverka det vi sysslar med. (S10)

Nya sätt att distribuera musik gör att elever idag har tillgång till ett mång- facetterat och brokigt utbud. Det gör att elever kan komma till lektioner med låtar som de hämtat från internet eller Ipod. Samtidigt som det blir lättare att få tillgång till musik, upplever några informanter att det blir allt svårare för musikläraren att hänga med i det stora utbudet av musik.

Ja det är väl en fördel med att vara ung och ha ungefär samma musiksmak som sina elever. Men man förstår också hur snabbt det går och hur svårt det är att ha full koll på det senaste. Men det är kanske inte min uppgift som lärare i musik, att ha koll på det senaste? (S10)

Jag försökte väl hänga med de första åren tills jag upptäckte att det jag lyfte fram som det hetaste just nu inte alls var samma sak för eleverna. Ja menar det finns så fantastiskt mycket musik och begåvade musiker, hur ska man kunna hinna med allt. Det blev betydligt roligare när jag kunde se det som ett utbyte istället med eleverna. Typ; ”har du hört den här?” ”Nej, vad häftigt,

En upplevelse som var viktig när det gäller mitt handlingsutrymme var när jag upptäckte att framförallt de yngre eleverna och jag inte alls hade sam- ma…referensramar. Allt ifrån musik till humor och hur man snackar. Det var nästan som en aha-upplevelse…Då började jag vara mer noggrann med att ta reda på mer om dem innan jag gick in med mina erfarenheter. Det visade ju sig att jag egentligen hade noll koll på deras verklighet. Nu ser jag det som om vi hjälper varandra att bredda erfarenheter. Så genom att eleverna får uppleva många olika stilar och uttryckssätt kan de bilda sig en egen uppfattning och utveckla den personliga musiksmaken. (L8)

Informanterna erfar att i dagens musiksamhälle är utbudet så stort att det är svårt att hålla sig ajour med hela fältet. Frågan är då om det är musiklärarens uppgift att ha ”full koll” på musikutbudet? Enligt informanterna är det ett delat ansvar att tillsammans med eleverna bidra till innehållet i musikundervisnin- gen. På så sätt kan man bredda varandras erfarenheter och dessutom bidra till utvecklingen av en personlig musiksmak.