• No results found

41528 GÖTEBORG 0760010688

kathy.santos@fryshuset.se Nedre Kaserngården 5

Ansökan gjord 2020-06-29 av Kathy dos Santos Gillberg

www.fryshuset.se

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Barn till ensamma mammors primära målgrupp består av barn i åldrarna 0 - 18 år i Göteborgs stad som lever med sin ensamstående mamma i socioekonomisk utsatthet. Den sekundära målgruppen är barnens mammor. Verksamheten avser att erbjuda barndomsminnen, skapa trygghet genom föräldrastödsutbildning och inkluderande kostnadsfria aktiviteter.

Verksamheten har idag ett medlemsantal på drygt 1 000 medlemmar, med medlemmar menar vi både barn mellan 0-18 år och deras mammor. Att leva under villkor som skiljer sig drastiskt från majoritetssamhället bidrar exempelvis till att forma ett barns förväntningar på framtiden och dess uppfattning om sin egen tillhörighet i samhället. År 2006 publicerades en vetenskaplig studie (Folkhälsoinstitutet), genomförd på 10-18 åringar, som visade att barn i familjer med mycket pressad ekonomi oftare mådde sämre än andra barn. De problem som ofta förekom var huvudvärk, koncentrationssvårigheter, magont och sömnproblem.

Verksamheten har idag ett medlemsantal på drygt 1 000 medlemmar, med medlemmar menar vi både barn mellan 0-18 år och deras mammor.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

BEM är leverantörer av positiva upplevelser som blir till barndomsminnen. Vi vill stötta både yngre- och äldre barn som på grund av ekonomisk utsatthet och psykisk ohälsa inom familjen, senare i livet riskerar att hamna i utanförskap. Verksamheten bedrivs utifrån ett

hälsofrämjande perspektiv med fokus på barn och deras mammors vardagssituation som ett komplement till de resurser som samhället erbjuder målgruppen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi med inkluderande aktiviteter och hälsofrämjande insatser för barn och deras mödrar. Att konkret och kontinuerligt erbjuda positiva barndomsminnen i form av upplevelser och ett aktivt deltagande är en förebyggande insats som gynnar samhället på sikt. Vi

inkluderar och stärker vår målgrupp genom aktiviteter, samt visar vägar till möjligheter och uppmuntrar barnen att aktivt ta del av det samhället erbjuder dem. Genom aktiviteter och mötesplatser locka vi fram barns drömmar om sig själva, framtiden och livet. Barn skall få känna hopp om en ljus framtid. Vår vision är att alla barn ska ha rätt till lek, skratt och att bli sedda. Vi vill stärka barnets självkänsla, självförtroende, kunskapstörst och förmåga att skapa sociala relationer. Vi vill stärka bandet mellan barn och mamma, öka föräldraskapet genom att stötta och stärka mammor, på så sätt bidra till en förbättrad hemmamiljö. Vi vill minska skillnader mellan barn och unga i Göteborgs Stad, samt öka innanförskapet i staden.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Att konkret och kontinuerligt erbjuda positiva barndomsminnen i form av upplevelser är en förebyggande insats som gynnar samhället på sikt. Vi inkluderar och stärker genom våra aktiviteter och träffar. Vi visar vägar till möjligheter och uppmuntrar barnen att aktivt ta del av det samhället erbjuder dem. Tillsammans med olika aktörer och samarbetspartner både inom näringslivet och offentliga sektorn agerar vi för att skapa möjligheter och öppna dörrar för dessa barn. I vårt arbete ingår det att aktivt verka för att fler engagerar sig i barn som lever i utsatthet. Under 2019 erbjöd vi 33 aktiviteter för barn och mammor, samt 7

föräldrastödstillfällen för mammorna. Vid dessa tillfällen erbjuds barnen en egen aktivitet tillsammans med våra volontärer. Totalt har vi haft 2912 deltagare på våra aktiviteter och träffar. Vi har hänvisat till 17 erbjudanden via våra goda samarbetspartners vilket lett till olika aktiviteter för målgruppen.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Barn till ensamma mammor arrangera och skapar aktiviteter som ger positiva upplevelser som blir till glada barndomsminnen. Verksamheten arbetar för att stödja barn till

ensamstående mammor som lever i socioekonomisk utsatthet. Ett eventuellt stöd kommer att ge oss möjlighet att stötta både yngre- och äldre barn som på grund av ekonomisk utsatthet och psykisk ohälsa inom familjen riskerar att senare i livet hamna i utanförskap. Vi väljer att arbeta förebyggande och agera redan när barnen är små för att motverka ohälsa och bidra till en positiv barndom. Med Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna som grund bedrivs arbetet utifrån ett hälsofrämjande perspektiv med fokus på barn och mammors vardagssituation som ett komplement till de resurser som samhället erbjuder målgruppen.

Det finns tre artiklar i barnkonventionen som är i fokus för vårt arbete. Artikel 2 ?Alla barn har samma rättigheter och lika värde?, artikel 12 ?Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad?, samt artikel 31 ?Varje barn har rätt till lek, vila och fritid?. Baserat på detta erbjuder vi inkluderande aktiviteter för barn i alla åldrar, där de kan delta tillsammans med sina

mammor. Vi bedriver också opinionsarbete och jobbar kontinuerligt för att lyfta målgruppens röst.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

Stiftelsen Fryshuset, verksamheten Barn till ensamma mammor uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället. Fryshusets verksamhet Barn till ensamma mammor har beviljats bidrag för 2020 med 900 000 kronor och ansöker nu om 2 100 000 kronor i bidrag för 2021.

Stiftelsen Fryshuset har sitt säte i Stockholm och driver i Göteborg ett flertal verksamheter, däribland verksamheten Barn till ensamma mammor.

Verksamheten Barn till ensamma mammor erbjuder stöd till ensamstående mammor för att stärka deras föräldraskap och ge dem möjligheter att göra val som gynnar dem och deras barn. Barn till ensamma mammor utgår från Barnkonventionen och de mänskliga

rättigheterna som grund och med ett hälsofrämjande perspektiv för att komplettera de resurser som det offentliga erbjuder målgruppen. Verksamheten innehåller aktiviteter för gemenskap i syfte att stärka identitet och självkänsla hos både barn och föräldrar.

Barn till ensamma mammor samarbetar med andra ideella organisationer.

Finansieringen av verksamheten Barn till ensamma mammor i Göteborg består till största delen av medel från andra bidragsgivare. Organisationen söker medel från stiftelser och

genom företagssponsring, men dessa intäkter är små och osäkra.

Barn till ensamma mammor ansöker inför 2021 om medel för att utöka verksamheten med ytterligare anställningar utöver de två som redan finns. Detta med syfte att ge möjlighet att stötta både yngre och äldre barn som på grund av psykisk ohälsa, ekonomisk och social utestängning riskerar ett liv i utanförskap.

Förvaltningen bedömer att verksamheten Barn till ensamma mammor håller en hög kvalitet genom ett stort engagemang, en god metod samt god uppföljning och utvärdering av verksamheten. Förvaltningen ser också de ökande kostnaderna för den befintliga verksamheten.

Förvaltningen föreslår att Fryshuset Göteborg - Barn till ensamma mammor beviljas

verksamhetsbidrag för 2021 med 1 000 000 kronor vilket innebär ett höjt bidrag med 100 000 kronor jämfört med föregående år.

Handläggare av ansökan

Stefan Larsson 031-367 94 56

stefan.larsson@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen