• No results found

Kontaktuppgifter till föreningen KFUM Second hand

41114 Göteborg

info@kfumgoteborg.se Södra hamngatan 29,

Ansökan gjord 2020-06-26 av Hanna Schölander

http://www.kfumgoteborg.se

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Vi vänder oss till ungdomar mellan 13-26 år. Genom vår second Hand butik har vi möjlighet att förbereda och vägleda ungdomar ut i arbete. Vi vänder oss till ungdomar som står utanför den reguljära arbetsmarknaden och som behöver stöd för att komma vidare i jobb och studier. Genom att få arbetsträna/ praktisera och arbeta i vår butik, ger vi dem möjlighet att utveckla sig själva, inte bara genom arbetslivserfarenhet utan även motivera och öka sin självkänsla.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

KFUK-KFUM Sverige är en gränsöverskridande internationell ungdomsrörelse med en helhetssyn på människan. KFUM har en enkel grundfilosofi: Vi tror att alla människor, inte minst unga, har behov av fysisk aktivitet, ökad kunskap och tid för reflektion för att kunna utvecklas och må bra. Vår logotyp, den röda triangeln, symboliserar dessa tre byggstenar ? kropp, själ och ande. Eller snarare Body, Mind & Spirit. Det är grundstenarna för all vår verksamhet, både i Sverige och i hela världen. Vi välkomnar alla i vår gemenskap och vi betonar speciellt vikten av unga människors inflytande. Vi erbjuder mötesplatser där unga människor kan utvecklas till sin fulla potential. Vi utgår ifrån en helhetssyn på människan och möter unga människors aktuella behov. Vi vill: - Skapa meningsfulla mötesplatser där unga människor utvecklas - Genom vår verksamhet inspirera till tro, kärlek och engagemang - Stimulera till personligt ansvarstagande i samhället - Verka för gemenskap och för samverkan mellan människor och olika trosåskådningar - Verka för samarbete och gemenskap i ett mångkulturellt samhälle som är baserat på övertygelsen om människors lika värde - Verka för solidaritet och rättvisa - Genom vår verksamhet främja en hälsosam livsstil fri från missbruk - Ta aktivt ansvar för kommande generationers livsvillkor

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Verksamhetsberättelse KFUM Göteborg Second Hand 2019

Under 2019 har vi erbjudit fler unga ett första jobb. Vi har haft möjligheten att erbjuda ett par unga som har praktiserat eller arbetat hos oss behovsanställning. Vi ser det som en del av vårt hållbarhetsmål att även anställa unga och inte ?bara? erbjuda arbetsträning och praktik.

Detta har fallit väl ut och vi har nu en bra bas med ung personal som stöttar upp i butiken då försäljningen är som högst. Här vill vi utveckla vårt koncept som en ung arbetsplats och där vi kan erbjuda ett utbildande syfte i att anställa unga utan arbetslivserfarenhet.

Vi har under året kompetensförstärkt KFUM Göteborg med personer som har

mångårigerfarenhet av handledning av arbetssökande från olika målgrupper. Det gör att vi

har skapat en bättre introduktion för våra deltagare samt kvalitetssäkrat vår verksamhet med nya metoder och processer. Detta har skapat en bättre förutsättning för vår butikschef som handleder våra deltagare.

Projektet extra kraft har avslutas under året men vi har fortsatt gott samarbete med stadens förvaltningar där vi fortsätter stödja unga och utrikesfödda in på arbetsmarknaden. Det vi har noterat är att vi få fler utrikesfödda som behöver en praktikplats för att öva upp svenska språket samt få sin första arbetslivserfarenhet. Denna målgrupp är ny för KFUM men som nämnt ovan har vi personal med erfarenhet av denna målgrupp.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Vi söker stöd för att kunna bedriva våra arbetsintregreade verksamhet genom en second Hand butik. butiken ligger centralt belägen i Linnestaden. Vi vänder oss till ungdomar som står utanför den reguljära arbetsmarknaden och som behöver stöd för att komma vidare i jobb och studier. Genom att få arbetsträna/ praktisera och arbeta i vår butik, ger vi dem möjlighet att utveckla sig själva, inte bara genom arbetslivserfarenhet utan även motivera och öka sin självkänsla.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

KFUK-KFUM (Kristliga föreningen för unga kvinnor och unga män) Second hand (nedan KFUM Second hand) uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för

föreningsbidrag till civilsamhället. KFUM Second hand beviljades verksamhetsbidrag 2020 med 200 000 kronor och ansöker om 200 000 kronor för 2021.

KFUM Second hand driver en butik i Linnéstaden i syfte att stärka unga som av olika anledningar lever i utanförskap och som står långt från arbetsmarknaden. Genom

arbetsträning och praktik i butiken förbereder, vägleder och stöttar verksamheten ungdomar att komma vidare i studier eller arbete.

KFUM Sociala hand har ett tydligt fokus på cirkulär ekonomi och man arbetar mycket med återanvändning och återvinning.

KFUM Second hand har under året förstärkt sin kompetens med personer som har mångårig erfarenhet av handledning av olika målgrupper. Det har skapat en bättre introduktion för deltagare samt kvalitetssäkrat verksamheten med nya metoder och processer. Det har också skapat bättre förutsättning för butikschefen som handleder deltagarna. Som en del av

utvecklingsarbetet utbildas både butikspersonal och de ungdomar som är på arbetsträning i kunskap om textil – hur dessa är tillverkade, varumärkeskännedom, tvättråd och med ett särskilt fokus på miljöpåverkan.

KFUM Second hand ansöker om medel som delfinansiering av arbetsintegreringen för ungdomar.

Förvaltningen bedömer att organisationen gör ett gott arbete i integrering av unga som lever i någon form av utanförskap. KFUM Second hand har arbetat fram ett bra och hållbart koncept och har en verksamhet som genererar såväl arbete som förutsättningar för studier. Ändamålet med verksamhetsbidraget är handledarstöd så att kontinuitet och arbetet med

ungdomsanställningar kan fortsätta och utvecklas.

Förvaltningen föreslår att KFUM Second hand beviljas ett verksamhetsbidrag för 2021 med 200 000 kronor vilket innebär ett oförändrat bidrag jämfört med 2020.

Handläggare av ansökan

Christina Matsdotter 031-367 94 60

christina.matsdotter@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen

Ansökan gjord 2020-06-16 av Marthe Roosenboom

www.konstepidemin.se

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Målgruppen för vår verksamhet i Bergsjön är framförallt barn och unga i Bergsjön/Östra Göteborg. Allas Ateljé är öppen för alla att komma och skapa i. Barn, unga, unga vuxna, vuxna och äldre oavsett ursprung, kön och funktionsvariation. Vi ser att fler flickor och kvinnor har kommit till vår verksamhet och att det för dem har en viktig funktion i den sociala

strukturen.

Vår verksamhet besöks även av barn och unga med funktionshinder som då har assistans från personal från till exempel Passalen organisationen som jobbar med inkludering av barn och unga med funktionshinder. Genom att starta samarbeten med organisationer som Passalen planerar vi att vi kan, med deras hjälp, jobba ännu mer inkluderande och göra verksamheten verkligen tillgänglig för alla.

Verksamhetens samverkansaktörerna är en viktig sekundär målgrupp som består av lokala föreningar, bostadsbolag, stadsdelens tjänstemän, projektledare och kulturarbetare från till exempel Kulturskolan, mm. Allas Ateljé i Bergsjön ingår i ett nätverk för större lokal

samverkan som gynnas samhället i stort.

En annan viktig sekundär målgrupp är anhöriga till barnen och de unga. Under åren har vi både välkomnat far-morföräldrar samt flera av barnens vuxna, som har varit med i skapandet i ateljén. Allas Ateljé är en säker plats för barn och unga att spendera sin fritid utanför hemmet eller skolan.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Föreningen har som ändamål att skapa ett tvärkulturellt centrum med internationell anknytning i Göteborg.

Föreningen ska vara en konstnärsdriven organisation som utgår från medlemmarnas engagemang och idéer. Föreningen ska bidra till att sprida kultur av hög kvalitet genom sin publika verksamhet men också aktivt delta i och väcka angelägna diskussioner om konstens roll i samhället.

Föreningen ska tillgodose medlemmarnas behov av service, bra lokaler, skötsel av park och byggnader samt samordna den publika verksamheten.

Allas Ateljé i Bergsjön syfte är att skapa en plats i ett socioekonomiskt utsatt område som välkomnar alla, oavsett könsidentitet, etnicitet eller funktionsvariation. En plats där möten uppstår mellan kulturen, konsten och människor. En inkluderande plats där konst och kultur är kraftbärare och ett verktyg för möten och samtal.