• No results found

Kontaktuppgifter till föreningen KFUM Aktivitet för alla

41104 GÖTEBORG

info@kfumgoteborg.se Södra hamngatan 29

Ansökan gjord 2020-06-29 av Boel Kylefjord

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Verksamheten riktar sig främst till nyanlända ungdomar, 15-26 år. Även andra unga i samma åldersgrupp som av olika anledningar inte hittat en fritidssysselsättning de trivs med är välkomna att delta på aktiviteterna, detta är särskilt viktigt ur integrationsperspektivet.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Vi är en ungdoms- och idrottsförening som tillhör den rikstäckande rörelsen KFUM. I KFUM står den unga människan i fokus och ges möjlighet att växa. KFUM är religiöst och politisk obunden. Gemensamt för kårer och föreningar i KFUM är arbetssättet BODY MIND SPIRIT, där hela människan är i fokus. Alla är välkomna i KFUM, och vi betonar speciellt vikten av att ge unga människor möjlighet att påverka Vi är också en del av de internationella rörelserna YMCA och YWCA.

KFUM Göteborg engagerar ungdomar i sociala, kulturella och idrottsinriktade verksamheter. Vi arbetar för att:

* ge unga PLATS för ännu starkare föreningsgemenskap i Göteborg

*ge unga en RÖST för ungdomsinflytande i samhället

*skapa FRAMTIDSTRÖ för ungas engagemang, organisation och idéer.

Vi har verksamhet och medlemmar i Göteborgs kommun samt närliggande kranskommuner.

Vår verksamhetsidé är att skapa mötesplatser där unga människor kan växa till sin fulla potential. Detta gör vi genom att alla våra verksamheter fungerar som trygga och meningsfulla mötesplatser med ledare som är utbildade för alla inspirera, vägleda och motivera

medlemmar och deltagare. Vi skapar förutsättningar för att alla unga ska få tillgång till för att alla unga ska få tillgång till verktyg som de behöver för att kunna ta ansvar i samhället.

I alla våra verksamheter verkar vi för samarbete och gemenskap med extra fokus på att inkludera fler i föreningslivet. Vi skapar mötesplatser för ungas delaktighet, inflytande, meningsfull fritid.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Aktivitet för alla är en fritidsaktivitet en gång i veckan för nyanlända ungdomar. Syftet med Aktivitet för alla är att nyanlända ungdomar i Göteborg ska få den kunskap och de verktyg som behövs för att delta i föreningsliv och andra fritidsverksamheter. Aktivitet för alla fungerar som en länk mellan nyanlända ungdomar och föreningar samt andra ungdomsverksamheter.

2019 har ungdomarna via Aktivitet för alla fått gå på teater både på Frilagret och Backa teatern, fått vara med på Kulturmässa för nyanlända unga (arrangerat av Lighthouse), sjunga med kör, fått träffa clowner utan gränser. Samarbeten har lett till aktiviteter med Vattenvana

då de fått cykla, åka rullskridskor och fiska. Samt aktiviteter på Blå stället,

Hammarkullefestivalen samt Orange day på Verket arrangerat av UN Women. Deltagare har även fått inbjudan till vårt projekt My Future in Sweden, där de fått kunskaper om

arbetssökande och studier, mer tillfällen för läxhjälp och språkträning, samt information om Sverige och liknande.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Syfte

?Nyanlända ungdomar i Göteborgs kommun får möjlighet att delta föreningsliv och andra fritidsverksamheter.

?Aktivitet för alla fungerar som en länk mellan nyanlända ungdomar och föreningar samt andra ungdomsverksamheter.

?Stötta målgruppen i att uppsöka och finna varaktiga fritidsaktiviteter och kunna finansiera dessa för att främja målgruppens integrationsprocess och etablering i det svenska samhället.

?Stötta målgruppens språkträning och samhällsorientering och underlätta för målgruppen att känna delaktighet och aktivt delta i det civila samhället.

?Göra staden Göteborg tillgänglig för nyanlända ungdomar genom prova aktiviteter i olika stadsdelar.

Mål

?Prova på verksamhet med en aktivitet i veckan, mellan 1-3 timmar per tillfälle, hålls på vid olika tider och på olika ställen i Göteborg.

?Aktivitetsledare skall ägna 25 % av sin arbetstid till att stötta deltagare i att söka och finna varaktiga fritidsaktiviteter samt handleda deltagare i att söka och finna bidrag för att finansiera dessa.

?Minst 10 stycken nyanlända ungdomar skall vid årets slut ha hittat och anslutit sig till en varaktig fritidssysselsättning utanför Aktivitet för allas verksamhet

Uppsökande arbete

?Samarbeta med minst 5 aktörer där nyanlända ungdomar befinner sig, såsom skolor eller boenden.

?Nå minst 500 unga.

*Samarbeta med minst 10 organisationer/föreningar och andra aktörer som når ungdomar

?Samarbeta med KFUM Göteborgs idrottssektioner

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

KFUK-KFUM:s verksamhet Aktivitet för alla uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället. KFUK-KFUM:s verksamhet Aktivitet för alla beviljades 400 000 kronor för 2020 och ansöker nu om 403 000 kronor i bidrag för 2021.

KFUK-KFUM i Göteborg (KFUM) är en lokalförening ansluten till riksförbundet KFUK-KFUM.

KFUM bedriver verksamheten Aktivitet för alla, som riktar sig till unga nyanlända och andra ungdomar i åldersgruppen 15 till 25 år. Verksamhetens mål är att fungera som en lots in i det svenska samhället och att ge ungdomar en meningsfull fritid. I Aktivitet för alla erbjuds möjlighet att pröva på olika fritidsverksamheter. Aktiviteterna anordnas i samarbete med föreningar och fritidsgårdar. I verksamheten erbjuds också ungdomar språkträning, läxhjälp och samhällsinformation. Aktiviteterna syftar till att ge stöd i integrationsprocessen och beräknas nå upp till 500 ungdomar under 2021.

Förvaltningen bedömer att KFUM genom Aktivitet för alla har en väl fungerande en metod för att nå målgruppen och ge stöd i integrationsprocessen. Verksamhetens upplägg ger

ungdomarna olika verktyg som kan hjälpa dem att förstå, ta sig fram i och öka sin delaktighet i det svenska samhället.

Förvaltningen föreslår att KFUM:s verksamhet Aktivitet för alla beviljas verksamhetsbidrag för 2021 med 400 000 kronor vilket innebär ett oförändrat bidrag jämfört med 2020.

Handläggare av ansökan

Stefan Larsson 031-367 94 56

stefan.larsson@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen