• No results found

41528 GÖTEBORG 0760010688

kathy.santos@fryshuset.se Nedre Kaserngården 5

Ansökan gjord 2020-06-29 av Kathy dos Santos Gillberg

www.fryshuset.se

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Primär målgrupp: Unga mellan 13?26 år som befinner sig i eller som löper risk att utsättas för våld och förtryck i hederns namn samt deras kollektiv. Sekundär målgrupp: Yrkesverksamma som möter den primära målgruppen såsom myndighetsutövande funktioner. Elektra Göteborg är efterfrågad hos många ungdomar, denna målgrupp behöver fångas upp av flera instanser i samhället. Därför har vi valt att ha en sekundär målgrupp som möter den primära målgruppen i sitt dagliga arbete. Det yrkesverksamma som efterfrågat våra kunskaper vittnar även om ett kunskapsbehov i relation till hedersrelaterat våld och förtryck, Elektra har möjligheten att sprida kunskap och erfarenhet, till fördel för primär målgruppen. Vårt mål är att vara ett komplement till andra kunskapsbärande aktörer och förmedla kunskap ur ungas perspektiv.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

För unga som befinner sig i en hederskontext är normerna från kollektivet oerhört starka. Det finns tydliga ramverk över vad som är rätt och fel. Detta gör att många unga kanske aldrig ens ifrågasatt sina värderingar och ställningstaganden. Det har varit något en inte ifrågasätter och därför också inte reflekterar kring. Genom Elektras metoder möjliggörs en sådan mötesplats där grunden för en attitydpåverkande process kan börja ta form. Att stärka unga i sina mänskliga rättigheter är ett sätt att förebygga våld och förtryck i hederns namn då det startas en process över sin egen tillvaro och hur en blir till en aktör i sin egen tillvaro. Vårt primära syfte är att ge unga möjlighet att reflektera och ifrågasätta hedersnormer. För att uppnå detta tror vi på att stärka individens självkänsla, erbjuda dialogsamtal och stöd samt att bjuda in till ett nätverk utanför kollektivet. Detta bidrar i förlängningen till att bryta utanförskapet och till att minimera målgruppens multipla identiteter som de tampas med vilket är vårt sekundära syfte.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Målgruppens nytta har varit att de fått en plattform där de kan ifrågasätta och reflektera över hedersrelaterat våld och förtryck utifrån flera olika perspektiv. Bland andra metoder ligger ofta fokus på att reflektera kring de yttersta konsekvenserna som bl.a. könsstympning och

tvångsgifte. Elektras verksamhet ger målgruppen möjlighet att reflektera kring s.k.

"vardagsheder". För 2020 har vi bedömt att resurserna öronmärka för unga endast möjliggör arbete med gruppen som identifierar sig som tjejer/kvinnor. vår förhoppning är att även kunna arbeta med målgruppen som identifierar sig som killar/män under 2021.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

För att nå ut till en bredare målgrupp ämnar vi utöka gruppverksamheterna Hjältar och hjältinnor via nya tillvägagångssätt såsom dialogprocesser kombinerat via idrott och kultur.

Elektras gruppverksamhet är separatistisk utifrån könsidentitet, detta för att möjliggöra trygga rum som tillåter känsliga ämnen. Arbetet förutsätter även att gruppledaren speglar gruppens könsidentitet. Därför ansöker vi om ytterligare finansiering för att expandera vår verksamhet.

Vi vill fortsätta använda våra metoder, vilka har varit framgångsrika. Detsamma gäller vår utbildning av yrkesverksamma. För att möta det behovet som finns, både för att fylla

kunskapsluckor och för att möjliggöra att det finns fler vuxna som stöttar ungdomar. Vi har för syfte att fortsätta arbeta med punktinsatser för individer för att förändra kollektivets mönster, istället för att endast lyfta ur individen från kollektivet. Vidare avser vi att under 2021 arbeta aktivt med parallella samhällsstrukturer och antidemokratiska ideér.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

Stiftelsen Fryshuset, verksamheten Elektra Sharafs Hjältar uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället. Fryshusets verksamhet Electra Sharafs Hjältar har beviljats bidrag för 2020 med 450 000 kronor och ansöker nu om 1 400 000 kronor i bidrag för 2021.

Stiftelsen Fryshuset har sitt säte i Stockholm och driver i Göteborg ett flertal verksamheter, däribland Elektra Sharafs Hjältar. Verksamheten bedrivs också i Stockholm och Malmö men ansökan avser endast arbete som bedrivs i Göteborg.

Verksamhetens primära målgrupp är ungdomar i åldern 13 - 26 år som befinner sig i eller som löper risk att utsättas för våld och förtryck i hederns namn. Den sekundära målgruppen är yrkesverksamma som kommer i kontakt med målgruppen.

Ungdomarna möter Elektra Sharafs Hjältar på skolor och fritidsgårdar med målsättning att ungdomarna själva ska bli opinionsbildare och sträva efter att få slut på hederskulturtänkande och de förtrycksmekanismer som finns. Ungdomarna får i grupp genomgå en utbildning för att bli en hjälte/hjältinna – opinionsbildare och förebild. Utbildningen handlar om mänskliga rättigheter, jämlikhet och demokrati. Därefter kan hjältinnorna och hjältarna själva utbilda och föreläsa för yrkesverksamma, skolor, myndigheter och övriga aktörer.

Under 2020 har Elektra Sharafs Hjältar arbetat med gruppen som identifierar sig som tjejer/kvinnor, men vill under 2021 också arbeta med målgruppen som identifierar sig som killar/män.

Finansiering av verksamheten Elektra Sharafs Hjältar i Göteborg består till största delen av medel från andra bidragsgivare.

Förvaltningens bedömning är att verksamheten arbetar på ett tydligt, effektivt och aktivt sätt med attityd- och värderingsfrågor för att motverka hederskultursvärderingar. Arbetet sker på ett sätt som stöder och stärker de som utsätts för konsekvenserna av de destruktiva

värderingarna.

Förvaltningen föreslår att Fryshuset Göteborg – Elektra Sharafs Hjältar beviljas

verksamhetsbidrag för 2021 med 550 000 kronor vilket innebär ett höjt bidrag med 100 000 kronor jämfört med föregående år.

Handläggare av ansökan

Stefan Larsson 031-367 94 56

stefan.larsson@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen

Ansökan gjord 2020-06-29 av Kathy dos Santos Gillberg

www.fryshuset.se

Målgrupp som organisationen vänder sig till

United Sisters primära målgrupp är tjejer, unga kvinnor, icke-binära, transtjejer samt de som identifierar sig som tjejer/kvinnor i åldrarna 12?20 år. Verksamhetens sekundära målgrupp är yrkesverksamma som möter målgruppen i olika sammanhang, exempelvis skolpersonal och socialtjänst, där vi jobbar för att stärka målgruppens röst och lyfta deras behov. Enligt en rapport från MUCF (2019) lider fler unga av psykisk ohälsa och den psykiska ohälsan ökar framförallt hos unga tjejer och har ökat varje år sedan 2007. Unga tjejer mår också ofta sämre än jämnåriga killar, och bland unga vuxna är det oftare tjejer som får psykiatrisk vård (Folkhälsomyndigheten, 2018). Socialstyrelsen rapporterar att den psykiska ohälsan bland unga vuxna i åldern 18?24 år ökat med 70 procent på tio år. Drygt 63 000 unga kvinnor beräknas enligt rapporten, som kom i slutet av 2017, lida av psykisk ohälsa.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

United Sisters möter flertal tjejer som mår väldigt dåligt. Det kan röra sig om allt från

erfarenhet av drogproblematik, prestationsångest för att uppfylla samhällets normer, upplevd otrygghet på allmänna platser till att de kämpar med kroppsideal. I samtalet med unga tjejer kan det även vara hur en sund relation bör vara. Exempelvis relationer mellan de och deras partner eller relationen med föräldrar och vänner. Trots att vi inte erbjuder terapi, stödgrupper eller liknande så fyller vi en viktig funktion för målgruppen. Vi är till för att vara närvarande, stöttande och coachande och på så sätt blir vi en påminnelse om att det finns en omgivning som bryr sig och finns där. Merparten av målgruppen har redan en etablerad professionell kontakt där fokus ligger på de problem som finns i vardagen. United Sisters arbetar

lösningsfokuserat där motiverande samtal är genomslagskraftigt. Vi stöttar genom att ge vår målgrupp rätt förutsättningar för att få stärka det den är bra på och på sätt öka sin

självmedvetenhet och självkänsla. Volontärskapet är en sådan förutsättning för att hen ska känna trygghet och förtroende. Den person som är deras coach har tagit ett aktivt val för att finnas där och har ett genuint intresse av ungdomen den är coach för.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Kärnverksamheten i United Sisters består av volontärverksamheten som är coachning, gruppverksamhet och workshops/föreläsningar i skolor. Den utveckling som United Sisters genomgått är för att kunna vara en öppnare, bredare och mer betydelsefull verksamhet för flera. Att förändra sin kommunikation för att på så sätt öppna upp för den som identifierar sig som transtjej och icke-binära är även det ett steg framåt för en mer inkluderande verksamhet.

Inriktningen för att kunna nå ut till fler innefattar även att vi utvecklat verksamheten för att