• No results found

Kontaktuppgifter till föreningen EKHO Göteborg

41121 GÖTEBORG 031-13 75 65 goteborg@ekho.se Stora Badhusgatan 6

Ansökan gjord 2020-06-21 av Anders Camenius

www.ekho.se/goteborg

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, deras vänner, anhöriga och allierade, samt till kristna församlingar och samfund i Västra Götalandsregionen.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

EKHO har som syfte att det skall bli lättare att vara öppen homo- bi-, trans- eller queerperson i kristna församlingar. Verksamheten består dels av gemenskap att växa i och stärkas i sin identitet, dels av informationsspridning och opinionsbildning i kyrkliga sammanhang.

EKHO VERKAR FÖR

*en levande och befriande gemenskap för hbtq-personer, en miljö som ger omsorg och trygghet

*frigörelse och rättvisa för hbtq-personer i kristna kyrkor och samfund

*att aktivt föra ut, och i samverkan med andra, göra kunskap om homo, bi, trans och queer tillgänglig

*samtal och studier kring hbtq-frågor och kristen tro

*att stödja medlemmarnas aktiva arbete i den egna församlingen

*att vara en brobyggare mellan hbtq-personers frigörelse och kristen tro för både organisationer och enskilda

EKHO VILL ATT VAR OCH EN SKA

*få känna styrkan i att vara en hel människa, skapad till Guds avbild

*acceptera, respektera och glädja sig åt sin sexualitet och uppleva att den är en gåva från Gud, som återspeglar Guds kärlek

*vara förvissad om att homo, bi, trans och queeridentiteten är en viktig resurs för personlig utveckling, närhet till andra människor och för kristen tro

EKHO VILL AKTIVT I KYRKAN ARBETA FÖR ATT

*avslöja förtryck av hbtq-personer och visa på de konsekvenser detta förtryck får för den enskilde

*i mötet med andlighet och tro framhålla att älska någon av samma kön som en grundläggande resurs

*möta okunnighet och rädsla inför hbtq-frågor med synliggörande av hbtq-personer

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Under 2019 har EKHO genomfört programträffar, ungdomsläger, julfest, drivit

samtalsmottagning och hållit regelbundna gudstjänster. I våra föreläsningar har transfrågor fått stort utrymme. Vi har arrangerat gudstjänster på West Pride och World Aids Day. En samtalsgrupp för anhöriga till hbtq-personer i kyrkan har drivits, och en studiecirkel kring boken ?Välkomna varandra? drevs under våren. Gemenskapsträffar på fredagar har hållits.

Vi medverkade i Svenska kyrkans nationella hearing om transfrågor i Uppsala i november, och gav ut en bok om trans och tro under hösten. Alla dessa verksamheter har bidragit till att stärka kristna hbtq-personer i deras identitet. Medlemsantalet har ökat från 160 till 180.

Informatörsverksamhet riktad till bl a konfirmander har genomförts. Vårt nya

mentorskapsprogram har växt och utvecklats. Föreningen har varit aktiv i media med bl a en debattartikel i Dagen. Vi har deltagit med tält på West Pride och i regnbågsparaden.

Föreningen har hållit sin expedition bemannad där verksamhet och administration bedrivits.

Hemsidan och sociala media har hållits levande. Vi deltog också som medarrangör i konferensen ?AKTIV kyrka? i Betlehemskyrkan.

Föreningen har bedrivit påverkansarbete genom att söka kontakt med kyrkor och samfund.

Träffar med olika företrädare har hållits. Exempelvis har vi haft en dialog med ledningen i Saronkyrkan i Göteborg under året. Detta bidrar långsiktigt till ökad öppenhet kring hbtq-frågor i kyrkan, till nytta för målgruppen.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Föreningen står på två ben:

Det första riktar sig till vår målgrupp och deras vänner/anhöriga. Syftet är att stödja människor att våga bejaka sin sexuella läggning eller könsidentitet och genom det bli tryggare i sin identitet. Medel för det är t ex programträffar, föreläsningar, gudstjänster, läger, fester, samtalsgrupper, samtalsmottagning, mentorskapsprogram och rådgivning.

Den andra delen riktar sig till kristna kyrkor och samhället i stort och handlar om opinionsbildning kring hbtq-personers situation i kyrkan. Det kan ske genom att våra företrädare informerar i t ex konfirmations- och personalgrupper, församlingsmöten, eller genom kontakt med strategiska personer inom kyrkan. Likaså genom att föreningen deltar i debatten i media med t ex debattartiklar. Föreningen medverkar även på kristna konferenser, och på festivaler, t ex West Pride. Vi sprider kunskap om hbtq i kyrkan och minskar

stigmatiseringen av hbtq-personer, diskriminering och suicidrisk.

Ur gemenskapen växer engagerade personer som vågar ta sig an uppgiften att påverka. Det utåtriktade arbetet ger nytt syre till gemenskapen bidrar till att förbättra hbtqpersoners situation i kyrkan. 2021 satsar föreningen framåt med bl a utveckling av vårt

mentorskapsprogram, och på samverkan kring en ny antologi på temat hbtq och frikyrkan, som är en unik möjlighet att nå ut till frikyrkliga läsare. EKHO söker extra medel för att kunna bidra till antologins framtagning och spridning.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

EKHO (ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer) Göteborg uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för bidragsgivning. EKHO Göteborg beviljades 650 000 kronor i verksamhetsbidrag för 2020 och ansöker nu om 749 000 kronor i bidrag för 2021.

EKHO är en stödorganisation för homo- och bisexuella, transpersoner och queerpersoner i kristna församlingar. Organisationen synliggör hbtq- personers utsatta situation.

Organisationen riktar sig till målgruppen samt deras anhöriga. Organisationens syfte är att stödja människor att våga bejaka sin sexuella läggning och/eller könsidentitet. EKHO arrangerar programträffar, läger, fester, samtalsgrupper, mentorskap och rådgivning.

Organisationens hiv-arbete sker i samverkan med det hiv-förebyggande nätverket i Göteborg.

EKHO vill starta en tankesmedja som kan följa samhällsdebatten och publicera material och debattinlägg kring hbtq och kristen tro.

Organisationen utför opinionsbildning kring frågor om hbtq-personers situation i kyrkan, riktat till kristna kyrkor och samfund. Organisationen ska under 2021 fortsätta sitt arbete med Rutofikon som är en verksamhet för ungdomar. Organisationen har två anställda verksamhetsutvecklare.

Förvaltningen bedömer att EKHO är en välfungerande och stabil organisation, som fungerar som en frizon och är ett stöd för hbtq-personer inom den kristna tron.

Förvaltningen föreslår att EKHO beviljas verksamhetsbidrag för 2021 med 650 000 kronor, vilket innebär ett oförändrat bidrag jämfört med 2020.

Handläggare av ansökan

Saknas

Kontaktuppgifter till föreningen