• No results found

Göteborgs rättighetscenter - mot diskrim

41327 Göteborg 070-2424460 info@gbgrc.se Första Långgatan 30

Ansökan gjord 2020-06-25 av Annika Lindström

www.gbgrc.se

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Föreningen har flera målgrupper. Rådgivningsverksamheten vänder sig till alla kommuninvånare som upplever sig diskriminerade utifrån någon av de sju diskrimineringsgrunderna.

Utbildningsverksamheten vänder sig till allmänheten för att öka kunskapen om mänskliga rättigheter, likabehandling och diskriminering i staden generellt. Den vänder sig också till personer/verksamheter som har behov av att utbilda sig inom området.

Opinionsarbetet vänder sig till allmänheten och beslutsfattare på olika nivåer i kommunen.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Föreningens ändamål är att verka för de mänskliga rättigheterna samt ett samhälle präglat av mångfald och respekt för människors olikheter, fritt från förtryck, fördomar och diskriminering.

Vi verkar för att motverka strukturella hinder.

Föreningen skall verka för rättvis behandling av alla människor och motverka diskriminering på grund av:

- Kön

- Könsöverskridande identitet eller uttryck - Etnisk tillhörighet

- Religion eller annan trosuppfattning - Funktionsnedsättning

- Sexuell läggning - Ålder

Föreningen skall i sin verksamhet:

Ge enskilda personer stöd och rådgivning i frågor som rör diskriminering och likabehandling samt hjälpa enskilda att få upprättelse då de utsatts för diskriminering.

Arbeta för att öka kunskapen och skapa opinion om diskriminering.

Synliggöra hur diskriminerande och förtryckande maktstrukturer samverkar.

Föreningen kan i sin verksamhet:

Söka samarbete med och/eller medlemskap i organisationer eller nätverk som gagnar

föreningens ändamål.

Ge medlemsorganisationer stöd och rådgivning i frågor som rör diskriminering och likabehandling.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Rådgivningen - personer som upplever sig diskriminerade har möjlighet att få kostnadsfri juridisk rådgivning och stöd. Ärendestatistiken ligger till grund för vårt arbete med utbildningar, projekt och opinionsbildning.

Utbildningen - ger målgruppen kompetens om diskrimineringslagen, normkritik och hur man praktiskt använder sig av dessa kunskaper. Ett viktigt arbete som förebygger diskriminering i alla led.

Opinionsbildning - Vi bidrar till samhällsdebatten med vår kompetens inom området. Vi påverkar både allmänheten och beslutsfattare. Vi svarar på remisser och bevakar frågorna inom vårt område på olika nivåer inom kommunen.

Projekt - Föreningens projekt skall ha god spridning och jobba för att resultaten används i de organisationer och verksamheter som berörs. Projekten följer föreningens verksamhetsmål att jobba intersektionellt och normkritiskt. Vi nätverkar och samverkar med olika

organisationer och aktörer för att öka effekten av det förebyggande arbetet mot diskriminering

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Föreningen är en antidiskrimineringsbyrå som verkar för alla människors lika rättigheter och möjligheter. Vårt arbete syftar till att förbättra villkoren för utsatta

grupper i samhället som upplever sig diskriminerade på olika sätt.

Vår vision är ett samhälle präglat av mångfald och respekt, fritt från förtryck, fördomar och diskriminering. Vi erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning till allmänheten. Vi håller också utbildningar och bildar opinion i samhällsdebatten, samt är en mötesplats för olika rättighetspolitiska organisationer. Föreningen arbetar normkritiskt genom att synliggöra samhällsnormer som skapar diskriminering och intersektionellt med hur olika maktstrukturer samverkar och påverkar varandra.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

Göteborgs rättighetscenter/Antidiskrimineringsbyrån Väst uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället. Göteborgs rättighetscenter har beviljats bidrag för 2020 med 967 000 kronor och ansöker nu om 1 000 000 kronor i bidrag för 2021.

Göteborgs rättighetscenter (GRC), som i år har ändrat namn till Antidiskrimineringsbyrån Väst, verkar för alla människors lika rättigheter och möjligheter. Visionen är ett samhälle präglat av mångfald och respekt, fritt från förtryck, fördomar och diskriminering. Antidiskrimineringsbyrån Väst är en ideell förening med 22 medlemsorganisationer och är en av 18

antidiskrimineringsbyråer som verkar i landet.

Organisationen har tre målgrupper; enskilda personer som blivit utsatta för diskriminering i Göteborg, andra organisationer inom civilsamhället som arbetar mot diskriminering samt de offentliga aktörer som har skyldigheter enligt diskrimineringslagen eller andra lagar och konventioner. Byrån arbetar med juridisk och annan rådgivning, utbildning och

opinionsbildning.

Förvaltningen bedömer att det arbete som Antidiskrimineringsbyrån Väst bedriver fyller en viktig funktion. Organisationen är den enda lokala instansen dit personer som anser sig vara diskriminerade kan vända sig för juridisk rådgivning och stöd.

Social resursnämnds medel avser en delfinansiering av verksamheten jämte finansiering från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Organisationen har beviljats medel från MUCF för 2020 med 1 647 000 kronor.

Förvaltningen föreslår att Antidiskrimineringsbyrån Väst beviljas ett verksamhetsbidrag på 967 000 kronor för 2021 vilket innebär ett oförändrat bidrag jämfört med 2020.

Handläggare av ansökan

Stefan Larsson 031-367 94 56

stefan.larsson@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen

Ansökan gjord 2020-06-25 av Tina Zetréus

www.stadsmissionen.org

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Arbetsintegration.

Vårt huvuduppdrag är att ta emot personer, som står långt från arbetsmarknaden, i

arbetsträning/språkträning i våra butiker samt insamlingscentral för att bättre rusta personen ut till en egenförsörjning.

Inom Ideell Förening erbjuder både insamlingscentralen såväl som second handbutikerna en värdefull möjlighet till arbetsintegrerade aktiviteter på en riktig arbetsplats. Samtidigt drivs verksamheterna affärsmässigt och erbjuder kunderna möjlighet till shopping med en

miljömässigt och socialt hållbar inriktning. Överskottet går till stadsmissionens sociala arbete och bidrar därmed till ett bättre samhälle!

Göteborgs Kyrkliga Stadsmissions ideella förening arbetar utifrån sin ändamålsparagraf också med övriga målgrupper så som samhällstjänst, ungdomstjänst, utflyttad daglig verksamhet, o.s.a. anställningar för att möjliggöra en mer integrerad arbetsmarknad i

Göteborg. Vi erbjuder också så kallade utbildningstjänster där arbetstränande får möjlighet till en visstidsanställning med fortsatt stöd för att ta sig vidare in på den reguljära

arbetsmarknaden.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Föreningen ska i samverkan med Svenska kyrkans församlingar och andra, i Jesus Kristi anda utföra kärlekens gärningar bland fattiga och sjuka, svaga och utsatta, unga och gamla.

Föreningen ska bedriva och främja verksamheter vilka erbjuder människor en reell möjlighet till delaktighet i arbetets vardag och därigenom öka möjligheterna till ett mer självständigt liv.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Då vi inom föreningen aktivt arbetat med att förtydliga vårt uppdrag, arbetsintegration samt ökat säljsiffrorna i butikerna, har detta skapat en stabilare grund att stå på för vår personal.

Detta har i sin tur gjort att de känner en större glädje och trygghet i att välkomna, stötta och arbetsleda personer som kommer till oss för att arbetsträna/språkträna, vilket innebär en högre kvalitet på arbetet med och kring våra deltagare. Genom en ökad försäljning genererar det också fler arbetsuppgifter att genomföra, fler saker/kläder får en andra chans samt en ekonomi som kommer att tillåta renovering av våra eftersatta lokaler.

Då vi har generösa öppettider (öppet alla vardagar samt lördagar och i vissa butiker både lördagar och söndagar) efterliknar vi mer den marknad våra arbetstränare/språktränare ska ut och möta. Detta ger också personer med utdömt straff såsom fotboja, samhällstjänst att avtjäna sitt straff hos oss på helger ifall personen har ett ordinarie arbete på veckodagar.