• No results found

41327 Göteborg 031-7121369

arash.mansouri@raddningsmissionen.se Nordhemsgatan 12 B

Ansökan gjord 2020-06-30 av Jenny Axebrink

www.hjärterum.com

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Hjärterum vänder sig till personer som är i behov av bostad. Vi vill främst fokusera på strukturellt hemlösa barnfamiljer, det vill säga hemlösa barnfamiljer som saknar social problematik som missbruk, psykisk ohälsa eller liknande.

Idag är 3733 personer i Göteborg hemlösa. Av dessa är 587 vuxna och 217 barn akut hemlösa. Var tredje hushåll i akut hemlöshet saknar social problematik och

kategoriseras därför som strukturellt hemlösa. Bland barnfamiljerna saknar hela 61 % av de akut hemlösa social problematik. Många av dessa är barnfamiljer med utländsk bakgrund som tvingas flytta runt i tillfälliga boendelösningar utan en chans att integreras i sitt område.

De strukturella problem som de möter är bland annat bostadsbrist och extrema bostadspider.

Detta leder, utöver till hemlöshet också till trångboddhet som är störst i socio-ekonomiskt utsatta områden. I Angered och Bergsjön så lever ca 34 % av i invånarna i trångboddhet.

Kommunens genomsnitt är 16 %. Trångboddheten har visat sig vara extra problematiskt under Covid-19 med stor smittspridning i dessa områden.

Utöver psykiska och fysiska faror samt en ökad svårighet att ta sig in i samhället, få jobb, en bra skolgång etc. så innebär hemlösheten stora samhällskostnader. Göteborg stad beräknar att kostnaderna för socialt boende uppgår till nästan 1 miljard kronor år 2018. Hemlösa som saknar social problematik har ingen rätt att få en bostad av socialtjänsten utan får förlita sig på kortsiktiga lösningar.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Hjärterum har sedan 2017 verkat för att få fler privatpersoner att upplåta boendelösningar till människor i behov. Detta sker genom upparbetade och välfungerande arbetssätt. Vi vill verka långsiktigt samt utveckla en konstadseffektiv modell. Boendet kan vara ett attefallshus, en källarvåning, hela eller delade bostäder.

Räddningsmissionen står som hyresvärd och finns tillgängliga under hela kontraktstiden för hjälp och stöd till båda parter. Vi vill garantera att hyresperioden blir en bra upplevelse för såväl uthyrare som boende och att de växer den tid som de kommer i kontakt med Hjärterum.

Vidare ska hjärterum tala både till hjärta och trygghet vilket innebär att skäliga hyror alltid betalas i tid.

Sedan starten 2017 har Hjärterum hjälpt över 250 personer att få en bostad. Många av de som har fått hjälp är stora barnfamiljer och idag är ca 70 % av de 97 personer som har kontrakt via Hjärterum barn. Hjärterum drevs tidigare i samarbete med Göteborgs stad (Fastighetskontoret) och Boplats Göteborg. I uppstarten fokuserade verksamheten mycket på personer som blivit anvisade via bosättningslagen samt ensamkommande ungdomar. Nu vill vi alltså utöka vår inriktning och möta den stora grupp av strukturellt hemlösa barnfamiljer och personer som finns i och nära Göteborg.

Slutligen vill vi också med verksamheten sprida vår modell till andra aktörer. T.ex. hjälpte vi stadsmissionen att inleda ett liknande arbete i Stockholm

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Räddningsmissionen vill vara en katalysator för socialt engagemang. I skärningspunkten mellan kyrka och samhälle vill vi utveckla och arbeta med modeller i syfte att upprätta människor och bidra till en positiv samhällsutveckling. Genom detta vill vi uppfylla vår vision om ett värdigt liv för alla.

Räddningsmissionen är en ideell förening som utifrån våra värderingar och stadgar ägna uppmärksamhet åt och motverka förhållanden i samhället vilka leder till och förvärrar

mänsklig utsatthet, såsom alkohol och annat drogmissbruk, segregation, isolering, förnedring och förtryck, utslagning, arbetslöshet, ekonomisk och social fattigdom. Ett axplock från Räddningsmissionens arbete under 2019 är att vi:

serverade 42 414 frukostar på vårt frukostcafé,

genomförde 515 stödsamtal med barn som har en förälder i fängelse, hade 31 975 nattgäster på våra jourboenden och härbärgen,

hjälpte till med social planering för 200 utsatta EU-medborgare,

kunde erbjuda stöd till cirka 20 utsatta kvinnor med hjälp av vårt uppsökande arbete och skyddade boende.

För verksamheten Hjärterum är de prioriterade målområdena för 2020-2021 att:

Att få fler hyresvärdar och hyresgäster att skriva kontrakt själva emellan.

Att implementera projektet till verksamhet.

Att hjälpa fler målgrupper (strukturell hemlöshet)

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Vi vill nu fortsätta arbetet med ett större fokus mot att hjälpa personer som lever i strukturell hemlöshet, och då inte minst stora barnfamiljer som många av dessa är. Då de som lever i strukturell hemlöshet saknar social problematik är de redo för ett eget boende. Dock vill vi fortsätta att ge råd och till våra boenden. Många av de strukturellt hemlösa har utländsk

bakgrund och har behov av vägledning och stöttning för att kunna bli självständiga och på egen hand kunna söka bostäder, arbete samt skapa nätverk. Detta vill vi göra genom bostads- och arbetsmarknadscoaching. Dessutom kan räddningsmissionens nätverk och kontakt med arbetsgivare, praktikplatser, utbildningsinstanser och hyresvärdar ge en väg in till ett mer självständigt liv för våra hyresgäster.

Vidare så fungerar Hjärterum som en katalysator för integration där Hjärterum leder till att människor som kanske aldrig annars hade träffats får möjligheten att knyta vänskapsband.

Det finns inget krav för den som hyr ut sitt boende att regelbundet träffa och umgås med hyresgästen men vår erfarenhet är att det ändå ofta blir så. Dessutom ger Hjärterum

personerna i behov en möjlighet att rota sig på en plats för en längre period istället för att bo i tillfälliga lösningar på olika platser och vilket försvårar skolgång och arbete.

Hjärterum motverkar också trångboddhet då många i strukturell hemlöshet är stora familjer som ofta är tvungna att trängas med släktingar och vänner för att få tak över huvudet.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

Göteborgs Räddningsmission, verksamheten Hjärterum, uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället. Verksamheten Hjärterum har inte tidigare sökt verksamhetsbidrag men ansöker nu om 900 000 kronor i bidrag för 2021.

Göteborgs Räddningsmission är en idéburen organisation, i form av en ideell förening, för socialt arbete på kristen grund. Organisationen är baserad på samverkan med kristna församlingar, andra närstående organisationer och stödjande medlemmar.

Räddningsmissionens verksamhet Hjärterum verkar för att fler privatpersoner ska upplåta boendelösningar till människor i behov. Detta sker genom upparbetade och välfungerande arbetssätt och en kostnadseffektiv modell. Räddningsmissionen står som hyresvärd och finns tillgängliga under hela kontraktstiden för hjälp och stöd till båda parter.

Hjärterum startades och etablerades 2017 i samarbete med Fastighetskontoret och Boplats Göteborg då främst med syfte att förmedla bostäder till ensamkommande asylsökande ungdomar. Nu förmedlas bostäder främst till barnfamiljer, men också enstaka personer i Göteborg, som lever i strukturell hemlöshet.

Hjärterum har sedan starten hjälpt över 250 personer att få en bostad. Verksamheten står nu utan annan finansiering än Räddningsmissionens egen och riskerar att upphöra.

Hjärterum söker bidrag inför 2021 för att genom bostads- och arbetsmarknadscoaching upprätthålla och vidareutveckla den vägledning och stöttning till enskilda för att de på egen hand ska kunna söka bostäder och arbete. Räddningsmissionen har också unika nätverk och kontakter med hyresvärdar och arbetsgivare för praktikplatser och utbildningsinstanser för att ge en väg till ett mer självständigt liv för hyresgästerna.

Förvaltningen bedömer att Göteborgs Räddningsmissions verksamhet Hjärterum gör en viktig insats för barnfamiljer och andra i strukturell hemlöshet. Göteborgs Räddningsmission har ett unikt kontaktnät för att hitta och matcha hyresvärdar och familjer/enstaka personer i den utsatta målgruppen.

Genom Hjärterum bedriver Räddningsmissionen med sin långa erfarenhet, stora kompetens och professionalism ett, för Sverige, unikt och banbrytande arbetssätt för att motverka den strukturella hemlösheten och dess konsekvenser för de drabbade.

Förvaltningen bedömer att Göteborgs Räddningsmissions verksamhet Hjärterum med vissa nedskärningar kan driva verksamheten vidare med ett verksamhetsbidrag på 500 000 kronor.

Förvaltningen uppmuntrar organisationen att fortsätta arbetet med att finna bättre anpassad finansiering.

Förvaltningen föreslår att Räddningsmissionens verksamhet Hjärterum beviljas verksamhetsbidrag för 2021 med 500 000 kronor.

Handläggare av ansökan

Stefan Larsson 031-367 94 56

stefan.larsson@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen

Ansökan gjord 2020-06-26 av Jenny Axebrink

https://raddningsmissionen.se/frukostcafe

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Frukostcafét på Vasagatan 14 vänder sig till den mest utsatta gruppen personer som befinner sig i hemlöshet och social utsatthet eller riskerar att hamna i hemlöshet, fattigdom och

utanförskap. En del av målgruppen på Frukostcafét befinner sig utanför de system som välfärden erbjuder.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Räddningsmissionens uppdrag är att genom samverkan med församlingar, samfund och andra sociala organisationer, skapa intresse och förutsättningar för ett ökat socialt-diakonalt engagemang för särskilt utsatta människor i utsatta situationer. Detta engagemang syftar till att arbeta för människors upprättelse och befrielse mot ett värdigt liv. Organisationen skall ägna uppmärksamhet åt och motverka förhållanden i samhället som kan leda till eller förvärra mänsklig utsatthet. Räddningsmissionens uppdrag är bl.a. att utifrån sina värderingar och stadgar bedriva omvårdande och behandlande verksamhet inom utvalda arbetsområden samt motivera människor att upptäcka sina inneboende resurser och finna lösningar kring sina utmaningar. Räddningsmissionen bär på en obotlig tro om att varje individ kan bli en välfungerande medborgare.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Ett stort antal personer har fått ett tillfälle för vila, värme och gemenskap. 2019 hade vi i genomsnitt 150 besökare/dag. Många av dem äter dagens enda mål mat på Frukostcafét.

Genom att skapa utrymme för mänskliga möten och gemenskap lindras nöden och känslan av utanförskap. Verksamhetens två diakoner erbjuder enskilda samtal och följer även med till myndigheter och andra instanser utanför caféets öppettid vilket ger en ökad tillgänglighet för dem som besöker oss. Varje torsdag bjuder vi gästerna på aktiviteten Andrum, där vi under 15 minuter stillar oss till sång, poesi eller liknande aktivitet. Artisterna Timo Räisänen, David Urwitz och författaren Viveca Lärn är exempel på de som lett Andrum. Ersättningen består av en rejäl grötfrukost.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Vi bedriver ett öppet café för hemlösa, socialt och ekonomiskt utsatta och/eller ensamma människor. De som har sovit på Räddningsmissionens akutboende 35:an har också möjlighet att få fortsatt stöd och uppföljning på Cafét. Vi har öppet fyra dagar i veckan (stängt onsd.) mellan 8.45-12. Vi arbetar aktivt med social planering och att länka våra gäster vidare till socialtjänst, avgiftning etc. Förutom Caféts 5 anställda hjälper även ett stort antal volontärer