• No results found

Kontaktuppgifter till föreningen Mamas Retro Gårdsten

från arbetsmarknaden. Psykisk eller fysisk ohälsa, bristande språkkunskaper i svenska eller sociala omständigheter kan göra att arbete på den reguljära arbetsmarknaden inte är möjligt.

Målgruppen behöver en anpassad arbetsplats för att metodiskt stärka sina förutsättningar att återgå till/etablera sig på arbetsmarknaden eller studier. Vi jobbar på uppdrag av

Arbetsförmedlingen och har även avtal med Göteborgs Stad. Vi jobbar utifrån vårt eget metodmaterial (www.forumskill.se/arbetstraning) som tagits fram i nära samarbete med målgruppen samt KUB-modellen (www.valideringvast.se/kub-modellen.html) som fångar in med vilken grad av självständighet deltagaren utför olika arbetsuppgifter samt visar på förståelsen för generella arbetslivskompetenser som krävs på arbetsmarknaden. Genom en individuell handlingsplan arbetar handledare tillsammans med deltagaren med dennes mål och kartlägger såväl behov av anpassning som reell kompetens. I Gårdsten har

upptagningsområdet Angered medfört att målgruppen nyanlända, såväl som individer med utländsk bakgrund som varit bosatta i Sverige en tid men inte etablerat sig på

arbetsmarknaden, ökat. I enlighet med vår värdegrund som bygger på de mänskliga rättigheterna arbetar vi för att stärka denna målgrupps position i samhället. Vi använder metodmaterialet Svenska på jobbet (www.forumskill.se/svenskapajobbet) för att stärka både språk och kompetenser.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Föreningens syfte är enligt stadgarna att bedriva rehabiliterande sysselsättning för personer som står långt från arbetsmarknaden. Detta genom att tillsammans driva vår second-hand butik i Gårdsten Centrum. Föreningen jobbar för ett socialt såväl som miljömässigt hållbart samhälle. Föreningen arbetar för integration genom att skapa möjlighet för personer att stärka sina kunskaper i svenska, kartlägga sin reella kompetens och få en erfarenhet av den

svenska arbetsmarknaden. I butiken skall vi erbjuda prisvärda barnkläder/artiklar, vi skall vara lättillgängliga för både kund och deltagare, icke vinstdrivande och all eventuell vinst skall återinvesteras i verksamheten. Syftet med föreningen är att skapa en verksamhet där alla, såväl kunder som deltagare och anställda, möts av ett gott bemötande. Detta jobbar vi för genom att var och en tar ansvar för sina arbetsuppgifter, visar respekt för varandra, är solidariska gentemot fattade beslut, bidrar till en god kommunikation, arbetar 100% av sin egen förmåga, reder ut konflikter direkt när dom uppstår, passar tider, bidrar till att skapa en kreativ och god arbetsmiljö, hjälps åt, fokuserar på det positiva och ser styrkor och

möjligheter, delar en gemensam värdegrund som bygger på de mänskliga rättigheterna samt strävar efter en hållbar miljöpolicy och främjar friskvård.

Föreningsarbetet drivs av medlemmarna, deltagare som varit verksam i föreningen under sex månader och som identifierar sig som kvinna kan ansöka om medlemskap.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Under 2019 har 13 deltagare genom sina individuella handlingsplaner och mål med arbetsträning/språkträning stärkt sina förutsättningar till arbete, haft en meningsfull rehabiliterande sysselsättning och bidragit till verksamheten. 6 anställda, varav 5 med lönestöd, har genom arbetet inom verksamheten fortsatt att stärka sina förmågor. Genom en pensionsavgång har en anställning övergått i en mer varaktig form. Mamas Retro Gårdsten påbörjade arbetet med att certifieras som arbetsintegrerande socialt företag (ASF) med syftet att ytterligare kvalitetssäkra verksamheten.

Förutom det dagliga arbetet i butiken har vi även deltagit i Gårdstensdagen, Stora Sociala Företagardagen och Bokmässan. Vi har deltagit i fortbildning för KUB-modellen,

arbetsmiljöutbildning på KFO, intern utbildning inom ekonomi och bokföring då föreningen tagit över detta arbetet för sin egen budget. Fortsatt samarbete med olika marknader som skänker kläder till oss samt utbyte med Forum Skills övriga verksamheter. Vi har tagit emot och även varit på studiebesök.

Varje fredag har vi haft personalmöte samt arbetsmöte för samtliga deltagare. Alla ärenden, idéer och åsikter om verksamheten tas upp i mötesformen där alla är med och fattar beslut, stärker sin egen uppfattning, mötesteknik och erfarenhet av demokratiska processer.

Deltagarna har även inom de olika arbetsgrupperna fått möjligheten att efter eget intresse engagera sig i marknadsföring, ekonomi, skyltning, arbetsmiljöarbete, remake- och ateljéarbete.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Medlen skall finansiera handledartjänsten i verksamheten där följande ingår:

1) övergripande ansvar att leda verksamheten genom stöttning/handledning av arbetslaget där samtliga butiksanställda har anpassad anställning och lönebidrag. Butiksanställda jobbar nära deltagarna och behöver stöd att skapa sig förståelse för deltagares processer,

utmaningar och mål. Organisera det gemensamma arbetet, att butikens alla ansvarsområden fördelas och drivs på bästa sätt.

2)Administrativa uppgifter såsom dokumentation, planering och uppföljning av det arbete vi utför på uppdrag av myndigheter, vilket kräver en kontinuerlig närvaro i såväl handledning som enskilda samtal. Även förberedelser av pedagogiskt material utifrån uppdraget språkträning.

3) Säkerställa verksamhetens inflöde av uppdrag genom att underhålla kontakten med nuvarande uppdragsgivare samt initiera nya samarbeten.

4) Delegerat arbetsmiljöansvar för arbetsplatsen i enlighet med det systematiska

arbetsmiljöarbetet där såväl riskanalyser, förebyggande arbete som hantering av uppkomna situationer i den fysiska och psykosociala arbetsmiljön, inklusive konflikthantering ingår.

5) Stötta arbetslaget i föreningsarbetet och ha ett övergripande ansvar för att föreningsarbetet drivs, den ekonomiska redovisningen görs och att budgeten hålls.

Nyttan för målgruppen är att föreningens varaktighet och bibehållna kvalitet utvecklar

verksamheten, främjar vägar till egenmakt, social hållbarhet, hälsa, integration och demokrati.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

Mamas Retro Gårdsten uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället. Organisationen beviljades 300 000 kronor i

verksamhetsbidrag 2020 ansöker om 450 000 kronor i verksamhetsbidrag för 2021 till en handledare i verksamheten.

Mamas Retro Gårdsten blev registrerad som ideell förening i juni 2018. Innan dess ingick

Mamas Retro Gårdsten som en del av resursorganisationen Forum SKILL. Mamas Retro Gårdsten är en second hand-butik för barnkläder på samma sätt som Mamas Retro som ligger i Linnéstaden. I Gårdsten är målgruppen kvinnor och transpersoner som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden. Det kan röra sig om psykisk eller fysisk ohälsa, bristande språkkunskaper eller sociala omständigheter. Genom arbetet i butiken skapas integration i praktiken vilket sker genom språkträning för att ge möjlighet för kvinnor med utländsk bakgrund att stärka sina kunskaper i svenska, möjligheter att kartlägga sin kompetens och få erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden.

Mamas Retro Gårdsten har en lokal vid Gårdstenstorget som Gårdstensbostäder erbjudit då de ser positiva effekter av närvaron av mammor och barn på torget. Mamas Retro Gårdstens ursprungliga butikslokal har tagits över av Fabrikörerna.

Förvaltningens bedömning är att verksamheten arbetar bra med att möta de behov som finns hos målgruppen. Mamas Retro skapar möjlighet till arbete och språkträning som gör att integrationen i det svenska samhället förbättras.

Förvaltningen föreslår att Mamas Retro Gårdsten beviljas ett verksamhetsbidrag för 2021 med 300 000 kronor vilket innebär ett oförändrat bidrag jämfört med 2020.

Handläggare av ansökan

Christina Matsdotter 031-367 94 60

christina.matsdotter@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen

Ansökan gjord 2020-06-22 av Maria Jylkkä

www.maskrosbarn.org

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Ungdomar som är mellan 13-19 år som har en förälder som har ett missbruk, psykisk ohälsa eller som blir utsatta för våld av en förälder som bor inom Göteborgs stad med omnejd.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

§ 2. Föreningens ändamål är att ge stöd till ungdomar som har en förälder med missbruk, psykisk ohälsa eller som utsätter dem för våld. Föreningen ska också på olika sätt informera om vilka konsekvenser den utsattheten ger och verka för att öka kunskapen om hur missbruk, psykisk ohälsa och våd påverkar barns uppväxt.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Vi arbetar med och för barnen, det betyder att unga vet att vi inte har en allians med föräldrarna vilket de ofta kan uppleva i andra möten med vuxna. Under 2019 har Vi varit tre perosnal på plats för att arbeta brett med målgruppen. Grupper med andra ungdomar, vuxen närvaro, och att synas mycket både bland barn och professionella för att påverka vår

målgrupps verklighet så mycket vi bara kan. verksamheten i Göteborg varje vecka arrangerat vår stödjande aktivitet Torsdagsmys. En ungdomsgård där alla i vår målgrupp är välkomna.

Det är en trygg plats där de kan vara sig själva med en kärleksfull stämning. Ungdomarna kunde gå i stödjande samtal hos vår kurator. Vi erbjöd även barnombud, där ungdomarna kan få stöd i att ta kontakt med socialtjänsten. BO följer med på möten och hjälper till att företräda barnet i kontakt med socialtjänst, från att förtydliga, att vara den trygga länken när handläggare byts ut, eller att överklaga beslut som ungdomen inte anser stämmer. Vi föreläste också för elever på skolor i staden och kranskommuner, samt för vuxna professionella. Vi har skickat ut en Barnrättsbox till samtliga socialkontor i Göteborg,

innehållandes material som stöd i samtal med barn, detta framtaget med hjälp av ungdomar.

Detta ger en bättre start för barn som kommer i kontakt med socialtjänsten inom Gbg stad. Vi erbjuder målgruppen i staden en trygg plats med trygga vuxna och ett starkt sammanhang.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Torsdagsmys Är en trygg plats för ungdomarna att komma till varje vecka. Vi äter middag ungdomarna och vuxna tillsammans, göra olika aktiviteter och har samtal. Det är en trygg plats och en stark gemenskap. Aktiviteten är frivillig och öppen för alla ungdomar som tillhör målgruppen. Det är en lågtröskelaktivitet där vi ofta möter ungdomarna första gången.