• No results found

Kontaktuppgifter till föreningen KFUM Göteborg

40421 GÖTEBORG

info@kfumgoteborg.se C/O Sensus, Box 11003

Ansökan gjord 2020-06-29 av Boel Kylefjord

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Vår målgrupp är unga mellan 13-26 år inom och utanför skolan, i föreningar och verksamheter internt och externt. KFUM Göteborg är en ideell förening som arbetar förebyggande mot våld och hedersrelaterat våld med ungdomsinflytande utifrån ett rättighetsbaserat och normkritiskt synsätt. Vi skapar mötesplatser för ungas delaktighet, inflytande och fritid. Inom Ung & Modigs verksamhet kan man hitta aktiviteter och metoder för att ge unga personer en röst och stärka självkänslan. Några exempel är:

samtalsgrupper, internationellt arbete, workshops och ledarutbildningar.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Vi är en ungdoms- och idrottsförening som tillhör den rikstäckande rörelsen KFUM. I KFUM står den unga människan i fokus och ges möjlighet att växa. KFUM är religiöst och politisk obunden. Gemensamt för kårer och föreningar i KFUM är arbetssättet BODY MIND SPIRIT, där hela människan är i fokus. Alla är välkomna i KFUM, och vi betonar speciellt vikten av att ge unga människor möjlighet att påverka Vi är också en del av de internationella rörelserna YMCA och YWCA.

KFUM Göteborg engagerar ungdomar i sociala, kulturella och idrottsinriktade verksamheter. Vi arbetar för att:

● ge unga PLATS för ännu starkare föreningsgemenskap i Göteborg

● ge unga en RÖST för ungdomsinflytande i samhället

● skapa FRAMTIDSTRO för ungas engagemang, organisation och idéer.

Vi har verksamhet och medlemmar i Göteborgs kommun samt närliggande kranskommuner.

Vår verksamhetsidé är att skapa mötesplatser där unga människor kan växa till sin fulla potential. Detta gör vi genom att alla våra verksamheter fungerar som trygga och meningsfulla mötesplatser med ledare som är utbildade för alla inspirera, vägleda och motivera

medlemmar och deltagare. Vi skapar förutsättningar för att alla unga ska få tillgång till verktyg som de behöver för att kunna ta ansvar i samhället.

I alla våra verksamheter verkar vi för samarbete och gemenskap med extra fokus på att inkludera fler i föreningslivet. Vi skapar mötesplatser för ungas delaktighet, inflytande och meningsfull fritid.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Vi har arbetat tätt med andra föreningar och organisation och bland annat har vi genomfört samtalsgrupper med Ljungskile folkhögskola med fokus på identitet, hälsa, svensk politik,

demokrati och fick då även igång intressanta samtal kring kvinnliga ledare utifrån gruppens frågor och inlägg.

Vi har även haft grupper med elever från språkintroduktionen då våra samtalsgrupper efterfrågades. Vi har även startat upp samarbete med Stadsmissionen och Skyddsvärnet för att erbjuda våra samtalsgrupper inom deras organisation. Här har vi kunnat erbjuda kortare workshops och studiebesök för att kunna erbjuda och påvisa innehållet i Modiga tjejer och Modiga killar då de organisationerna når en målgrupp som verksamheten vänder sig till.

Denna typ av aktivitet har varit mycket lyckad och vi får ungdomar som vanligtvis är svåra att nå ut till.

Vi har under hösten 2019 genomfört samtalsgrupperna i våra egna lokaler, i Magasinet Frihamnen. En Actionsporthall som stod klart oktober 2019. Detta har medfört att vi har ökat vår efterfrågan på grupper även utanför samarbeten med andra organisationer och

föreningar.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

KFUM Göteborgs sociala verksamhet Ung och Modig har sedan 2005 arbetat med

samtalsgrupper. Samtalsgrupperna syftar till att stärka ungdomars självkänsla och förebygga våld och kriminalitet. Genom att jobba för att minska utsatthet och brottslighet hos unga skapar vi bättre förutsättningar för en socialt hållbar och jämlik stad för alla.

I samtalsgrupperna lyfter vi relevanta ämnen på ett lättsamt sätt, höjer kunskapsnivån och ger ungdomarna verktyg att verbalt uttrycka sig själva och sina känslor. Detta skapar

sammanhållning, delaktighet, medinflytande, tillit till gruppen och i förlängningen ökad tillit till samhället. Vi menar att möjlighet vi erbjuder, att känna sig hörd och kunna göra sig förstådd, är en väldigt viktig del i vålds och brottspreventiva arbetet med ungdomar. Trygga ungdomar som verbalt kan uttrycka sina känslor, känner delaktighet, att staden kan erbjuda hållbara, trygga, jämlika mötesplatser och miljöer är mer benägna att stå emot grupptryck, alkohol, droger, kriminalitet och istället använda sina ord när de känner sig osäkra eller pressade.

I samtalsgrupper varvas stärkande aktiviteter med värderingsövningar och fria diskussioner om teman som jämställdhet, normer, sexualitet, relationer, demokrati. Som underlag för diskussioner och upplägg använder vi oss av Kfum Göteborgs egna metodmaterial, bland annat ?Modiga killar? och ?Modiga tjejer?. Samtalen anpassas efter behov men är mellan 1-2 timmar per träff.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

KFUK-KFUM i Göteborgs verksamhet Ung och modig uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället. KFUK-KFUM Göteborgs Sociala verksamhet Ung och modig beviljades 300 000 kronor för 2020 och ansöker nu om 300 000 kronor i bidrag för 2021.

KFUK-KFUM i Göteborg (KFUM) är en lokalförening ansluten till riksförbundet KFUK-KFUM.

KFUM driver verksamheten Ung och modig med syftet att ungdomarna ska bli stärkta i sig själva samt att förebygga våld och kriminalitet. I Ung och modig används tre metoder;

coachning, samtalsgrupper och utbildning.

I samtalsgrupper för åldern 13 till 26 år finns tjej- respektive killgrupper samt blandade grupper. Alla är välkomna oavsett religion, etnicitet, kön och sexuell läggning. Grupperna består av fem till åtta deltagare och träffas en gång i veckan. I samtalsgrupper varvas

stärkande aktiviteter med värderingsövningar och fria diskussioner om teman som

jämställdhet, normer, sexualitet, relationer och demokrati. Som metod för samtalsgrupperna använder sig organisationen av KFUM:s egna metodmaterial ”Modiga killar” och ”Modiga tjejer”.

Förvaltningen bedömer att KFUM:s verksamhet Ung och modig är viktig ur ett folkhälsoperspektiv för ungdomar. Organisationen arbetar tätt med andra föreningar, organisationer som Stadsmissionen och Skyddsvärnet samt med Staden. Verksamheten arbetar utifrån en väl fungerande metod och är till stor nytta för målgruppen.

Förvaltningen föreslår att KFUK-KFUM:s verksamhet Ung och modig beviljas

verksamhetsbidrag för 2021 med 300 000 kronor vilket innebär ett oförändrat bidrag jämfört med 2020.

Handläggare av ansökan

Stefan Larsson 031-367 94 56

stefan.larsson@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen