• No results found

Kontaktuppgifter till föreningen Kooperativet Beateberg

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Kooperativet Beateberg är ett socialt arbetskooperativ som erbjuder arbete och sysselsättning för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Personerna som arbetar på Beateberg har, av olika anledningar, svårt att klara av tempot på den öppna arbetsmarknaden. En del har daglig verksamhetsplats enligt LSS, andra har trygghetsanställning. Beateberg erbjuder även arbetsträning, riktad till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden pga exempelvis funktionsvariationer, språk- eller andra arbetshinder. I kooperativet arbetar alla utifrån sina egna förutsättningar och arbetsplatsen är anpassad utifrån de arbetshinder som finns.

Människor med olika funktionssätt ges möjligheter, med stöd från handledare, att arbeta med alla arbetsuppgifter som finns när det gäller att driva och sköta ett företag.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Kooperativet Beateberg ekonomisk förening är ett socialt arbetskooperativ som drivs demokratiskt. Föreningens ändamål är att skapa arbetstillfällen i hunddagis- och

trädgårdsverksamhet, för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Föreningen ska främja medlemmarnas ekonomiska och sociala intressen genom att se till att medlemmarna får en arbetsplats som är anpassad till var och ens förmåga. Beateberg säljer även daglig verksamhetsplatser enligt LSS. Kooperativet bedriver kompetensutveckling för

medlemmarna, gynnar den sociala gemenskapen och samverkar med andra kooperativ för att främja socialt företagande i Sverige. Verksamheten är icke vinstdrivande

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

2019 infördes LOV-systemet i Göteborg gällande daglig verksamhet enligt LSS. Beateberg utökade sina LSS-platser och tog emot flera nya personer i verksamheten. Beateberg blev mer synligt gentemot Arbetsförmedlingen och fler personer hade arbetsträning hos oss än tidigare år. Vi hade också möjlighet att anställa en person som hade arbetstränat hos oss.

Rutiner och arbetssätt har skapats eller uppdaterats för att anpassa verksamheten till kraven som ställs på leverantörer inom LOV. Hela verksamheten, men speciellt den dagliga

verksamheten enligt LSS, har som följd av detta förbättrats med ökad kvalité i verksamheten.

Trädgårdsgruppen har fortsatt arbetat målinriktat med nätverkande med aktörer i närområdet såväl som andra föreningar och organisationer inom trädgård. Vi inledde t ex under året ett samarbete med Erikshjälpen där trädgårdsgruppen både säljer livsmedel till deras café och har ett bord med andra varor i Erikshjälpens lokaler. Som avslutning på projektet Pedagogisk trädgård bjöd trädgårdsgruppen till fest i juni, med ca 60 besökare.

Hundgruppen har fortsatt arbeta med att hålla hög kvalité på hundarbetet och ta emot de nya

personerna som kommit till oss på bra sätt. Upplägget på dagen ändrades utifrån vad vi tror är bäst både för hundarna och medarbetarna. Vi har nu färre utgångar men handledare är istället alltid med på promenaderna och kan handleda i hundarbetet i större utsträckning än tidigare.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Beateberg erbjuder möjlighet till arbete och sysselsättning genom anställningar, arbetsträning och daglig verksamhetsplatser. Den huvudsakliga verksamheten på Beateberg är att driva ett hunddagis och en trädgårdsverksamhet. Hunddagiset, med tillhörande innegrupp, har funnits sedan 1996 och sysselsätter nu 15 personer. Trädgårdsverksamheten som funnits sedan 2017 sysselsätter 8 personer. Beateberg ger människor ett meningsfullt arbete med

anpassade arbetsuppgifter och stöd till att utveckla sin arbetsförmåga. Handledarna utbildar sig under 2020 i KUB-modellen för att kunna stärka arbetet med arbetsträning ytterligare. Vi vill ge bra förutsättningar för varje individ för att lyfta och stärka dennes resurser för arbete.

Den kooperativa arbetsformen ger möjligheter för personerna att påverka sin arbetssituation, genom stort fokus på delaktighet och medbestämmande. Kooperatörerna driver företaget med stöttning av handledare, som arbetar fram strukturer och rutiner för att underlätta företagandet samt stärka självständigheten hos var och en. För en hållbar verksamhet behöver hunddagiset 2 handledare, och trädgårdsverksamheten 1 handledare. Det behövs dessutom en verksamhetsledare för samordning och helhetsansvar. Handledarresursen är den viktigaste framgångsfaktorn för att verksamhetens syfte ska kunna uppfyllas. En stabil medfinansiering för dem medför att Beateberg blir en arbetsplats där människor vill vara kvar, samtidigt som nya personer kan välkomnas till verksamheten!

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

Kooperativet Beateberg uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för

föreningsbidrag till civilsamhället. Organisationen beviljades verksamhetsbidrag med 490 000 kronor för 2020 och ansöker om 764 110 kronor för 2021.

Kooperativet Beatebergs verksamhet syftar till att skapa arbete för människor som står långt från ordinarie arbetsmarknad, framför allt för personer som av olika anledningar har svårt att klara av tempot på den öppna arbetsmarknaden. Verksamheten är en mix där en del har daglig verksamhetsplats enligt LSS och andra har trygghetsanställning. Beateberg erbjuder även arbetsträning riktad till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden på grund av exempelvis funktionsnedsättning, språk- eller andra arbetshinder. Organisationen är upphandlad av staden för att bedriva daglig verksamhet och genom Lagen om valfrihet för daglig verksamhet.

Verksamheten startade 1996 som hunddagis men erbjuder nu också arbete inom ekonomi, administration och sedan 2017 även trädgårdsverksamhet i form av en pedagogisk trädgård.

Huvuddelen av intäkterna kommer från daglig verksamhet. Anställda har genomgått en hunddagisutbildning som gett ökade kunskaper och färdigheter, samtidigt som man blivit mer konkurrensmässig i försäljningen av hunddagisplatser. Sedan 2018 har Beateberg haft fokus på att få hundarna att fungera tillsammans snarare än att ha maximalt antal hundar för såväl hundarnas väl som för personalens arbetsmiljö.

Planen för 2021 är att ha 16 personer med daglig verksamhet, erbjuda 2 - 3 arbetsträningsplatser samt ha en hundflock med ca 9 hundar.

För att stödja organisationen i det dagliga arbetet finns flera handledare. Diskussioner förs kring att Beateberg framöver ska ha stöd från Forum SKILL istället för Göteborgs Förenade Sociala arbetskooperativ då organisationen arbetar med samma målgrupp. Kooperativet

Beateberg söker verksamhetsbidrag för handledarlöner.

Förvaltningens föreslår att Kooperativet Beateberg beviljas ett verksamhetsbidrag för 2021 med

500 000 kronor vilket innebär ett höjt bidrag med 10 000 kronor jämfört med 2020.

Handläggare av ansökan

Christina Matsdotter 031-367 94 60

christina.matsdotter@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen