• No results found

Kontaktuppgifter till föreningen Integrationsnätverk Göteborg

Dagligen omfattar verksamheten ca 60 - 90 medlemmar och andra besökare. Föreningens medlemmar och besökare kommer från mer än 20 nationer och talar fler än 12 olika språk.

Verksamheten som föreningen bedriver är känd och populär bland dem vi vänder oss till.

Nätverket utökas automatiskt tack vare att deltagare tipsar andra och på grund av att behovet av det vi erbjuder fortsätter vara stort.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Föreningens syfte med sin verksamhet kan sammanfattas i följande punkter:

- Skapa en meningsfull och stimulerande tillvaro för asylsökande, nyanlända och andra som av någon anledning inte etablerat sig i det svenska samhället.

- Genom diskussioner och samtal, information och utbildning vill föreningen öka förståelsen för det svenska språket, hur det svenska samhället fungerar och väcka en lust att aktivt delta i samhället.

- Stärka nyanlända och asylsökandes egenmakt och förmåga till egenansvar.

- Skapa en mötesplats där nyanlända och svenskfödda möts och knyter kontakter, utbyter kunskap och erfarenheter.

Föreningen ska kontinuerligt organisera aktiviteter som syftar till att ge målgruppen ökad kunskap om svenska språket, svenska samhället, hälsa, samhällsorientering, Göteborgs stad, arbetsmarknad och jobbsökande m.m.

Integrationsnätverk Göteborg ska :

- Bjuda in informatörer och yrkesutövare från olika samhällsfunktioner, hälso-, sjuk- och tandvård för information och utbildning inom respektive område.

- Verka för ökade kunskaper om familjeförhållande i Sverige och belysa kulturella skillnader.

- Arrangera kurser och aktiviteter vilka utvecklar deltagarna att bättre möta tillvaron i sitt nya hemland.

- Arrangera aktiviteter som skapar och väsentligt ökar kontakten mellan sedan länge etablerade svenskar, nyetablerade svenskar och nyanlända.

- All aktivitet och information skall bedrivas på ett politiskt och religiöst obundet sätt.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Under 2019 har drygt 400 personer deltagit i någon eller flera av föreningens aktiviteter.

Under året har föreningen genomfört:

- 6 - 9 studiecirklar i svenska på olika nivåer måndag - fredag förmiddag samt måndag och torsdag kväll för de medlemmar som inte kan delta på dagtid.

- Konversationscafé på fredagar efter studiecirklar, deltagarna diskuterar veckans händelser på svenska samt kommer med egna förslag kring teman.

- Information om det svenska samhället med bl a gästande föreläsare - Uttal svenska med logoped varannan vecka

- Studiecirklar i mänskliga rättigheter

- Information och rådgivning, stöd i myndighetskontakter.

- Studiecirklar kring jämställdhet och heder i föreningens regi plus kontinuerliga besök från bla LexFemme och MÄN för jämställdhet.

- Studiecirklar kring jobbsökande och den svenska arbetsmarknaden.

- Fysisk träning och information kring hälsa, med syfte att öka målgruppens psykiska och fysiska hälsa.

- Studiebesök till svenska arbetsplatser och andra aktörer som är av intresse för målgruppen, med syfte att visa hur en svensk arbetsplats ser ut och fungerar samt knyta kontakter för eventuell framtida praktik

- Utflykter i och runt Göteborg med syfte att introducera målgruppen till sin nya stad, dess historia, kultur och sevärdheter.

- Introducera målgruppen till svenska högtider som Lucia och svenska julfirande.

- Organiserat praktikplatser på Göteborgs Stad.

- Stöttat personer i att hitta anställning

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

1. Basverksamhet lönekostnader

Omfattar lönekostnader för verksamhetschef, en samordnande administratör, en cirkelledare och en person för vaktmästeri och medlemsservice, vilket är nödvändigt för att driva

verksamheten.

2. Basverksamhet lokalkostnader

Omfattar hyra, drift och underhåll av lokalen, ekonomisk redovisning och redovisning av aktiviteter till bidragsgivare, kontorsmaterial, post, tele och internet, förbrukningsmaterial, skrivare, kopiator och försäkringar.

Etablering

Verksamheten främjar deltagares framtida etablering i Sverige. Genom att starta studier i svenska på föreningen så börjar deltagare sedan SFI med förkunskaper i svenska, detta ökar deltagares möjligheter att klara SFI. Deltagare förbereds för vidareutbildning eller arbete så att de kan nå egenförsörjning och etablera sig i Sverige. Detta gäller även för deltagare som bott i Sverige en längre tid men inte lyckats etableras.

Leva i Göteborg.

Omfattar verksamhet för att underlätta för målgruppen att upptäcka och utforska det svenska samhället och stadens möjligheter inom de fyra områdena Samhällsorientering, Ett nytt språk, Din egen hälsa och Aktiv fritid.

Mötesplats

Omfattar verksamhet som avser att skapa möten mellan sedan länge etablerade svenskar och målgruppen. Syftet är att öka förståelse sinsemellan och ge nya kontakter med näringsliv, utbildning och föreningsliv.

Fysiska aktiviteter

Omfattar fotbollsträning, simning, dans, promenad m.m.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

Integrationsnätverk Göteborg uppfyller kraven i Göteborgs Stads riktlinje för bidragsgivning.

Organisationen har beviljats verksamhetsbidrag för 2020 med 375 000 kronor och ansöker nu om 800 000 kronor i bidrag för 2021.

Föreningen Integrationsnätverket Göteborg har varit verksam sedan 2015 och driver en mångkulturell mötesplats på Vårvindsgatan 20 på Hisingen. Föreningen har en

verksamhetsansvarig samt ytterligare personal med olika kompetenser för specifika

aktiviteter. Föreningen har även volontärer i sin verksamhet. Integrationsnätverket finansieras på flera sätt. Dels genom Social resursnämnd samt även genom Länsstyrelsen, Arbetarnas bildningsförbund (ABF) och Stadsdelsnämnden Västra Hisingen.

Föreningen har 550 medlemmar och därutöver besökare som kommer från mer än 20 olika länder och talar fler än 12 olika språk. Besökare kommer från hela staden och vissa även från andra kommuner. Verksamhetens mål är att vara en träffpunkt där nyetablerade

svenskar/invandrare, nyanlända och sedan länge etablerade svenskar kan mötas för att i samtal, genom information och utbildning verka för ömsesidig förståelse mellan olika kulturer.

Föreningen fungerar även som ett viktigt steg ut på arbetsmarknaden.

Aktiviteterna ska erbjudas på ett sådant sätt att såväl enskilda som familjer känner sig välkomna. Aktiviteterna bygger på att ge ökad kunskap om det svenska samhället, myndigheter, juridik, arbetsmarknad, hälso- och sjukvård, kultur och traditioner med mera.

Aktiviteterna utformas så att de även ger träning i det svenska språket.

Förvaltningen bedömer att organisationens insatser utgör ett viktigt komplement till

kommunens arbete för målgruppen då föreningen kan erbjuda en mötesplats där det knyts kontakter och ges möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden Föreningen arbetar brett och individanpassat för att göra steget ut på arbetsmarknaden möjlig för fler, vilket är viktigt med tanke på rådande läge inom arbetsmarknaden på grund av covid-19. Förvaltningen föreslår därför en viss höjning av bidraget för att stärka upp detta arbete.

Förvaltningen föreslår att Integrationsnätverk Göteborg beviljas verksamhetsbidrag med 400 000 kronor för 2021 vilket innebär en höjning med 25 000 kronor jämfört med 2020.

Handläggare av ansökan

Saknas

Kontaktuppgifter till föreningen