• No results found

Kontaktuppgifter till föreningen Dreamcenter

Målgrupp som organisationen vänder sig till

DreamCenter är en idéburen organisation som arbetar med socialt utsatta ungdomar.

Verksamheten startade i Göteborg 2012 med uppdraget att arbeta bland unga människor som har hamnat, eller riskerar att hamna, i ett socialt utanförskap. Vi vill verka för att alla

ungdomar ska få samma förutsättningar och möjligheter i livet oavsett bakgrund och etnicitet.

Bland annat ger vi studiehjälp, arbetsträning, rehabilitering, förebyggande verksamhet och en trygg plats och miljö för att skapa positiva nätverk. Denna ansökan avser dock aktiviteter direkt riktade till ungdomar.

De barn/ungdomar som vi vänder oss till bor och lever i några av Göteborgs mest utsatta områden i bl.a Biskopsgården och Brämaregården. Det är ungdomar som kommer från mycket tuffa sociala förhållanden med både missbruk, kriminalitet, arbetslöshet, våld och utanförskap i sin vardag. Till centret kommer varje vecka ungdomar och andra personer med sociala behov för att få mat, hjälp med läxor, delta i fritidsaktiviteter samt träffa och samtala med vuxna människor och våra handledare. I dagsläget erbjuder vår öppna verksamhet; Mat, brödutdelning, goda smörgåsar och gott fika, fritidsgårdsaktiviteter och DC-action

(bordtennisturnering, brädspel, TV spel, tävlingar, filmkvällar, grillkvällar, event mm.), Dream Support (Samtalsjour ? Rådgivning), fotbollsträning, läxhjälp, musikstudio, Sisters tjejträffar samt Speakers Corner (öppen scen för att dela livet, sin första egna låt, dikt etc.) Se Verksamhetsplan

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Föreningen har till ändamål att driva eller stödja verksamhet som på kristen grund, 1. I förebyggande syfte informerar om skadorna vid droganvändning.

2. Skapa en drogfri miljö bland ungdomar med etablerat missbruk eller i riskzonen för detta.

3. Bedriver diakoni riktat mot denna och andra grupper i social utsatthet 4. Syftar till rehabilitering, studiehjälp och arbetsträning för målgrupperna

Förtydligande av ovan för denna ansökan är att vi söker medel för den delen av som är riktad mot ungdomar i målgruppen.Vi tror på att hjälpa människor när det behövs och där det behövs!

Därför arbetar DreamCenters verksamhet utifrån två perspektiv och arbetssätt:

1. Vi har en uppsökande verksamhet där vi når dem som har det svårt på plats i deras egna miljö och vardag. Detta arbete kallar vi Fältarbete där vi går runt och besöker ungdomar i deras närmiljö de flesta dagarna i veckan. Den miljön är oftast på gatan vid Hjalmar Brantingsplatsen och andra utsatta platser på Hisingen.

2. DreamCenter är även en öppen verksamhet för de ungdomar som vill vara hos oss i våra lokaler i Brämaregården, Herkulesgatan 28. Det är en annan miljö än den de är vana vid och kanske vill komma bort ifrån.

Vår vision är: Att vara en hoppets oas fylld med kärlek som förändrar liv och samhälle. En gemenskap där sår kan helas och framtidstro födas.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Vi erbjuder ungdomar en trygg plats med goda förebilder, fösöker att hjälpa dem till en meningsfull framtid utan social utsatthet, droger och kriminalitet. DreamCenter är en kärleksfull miljö efter skolan där vi erbjuder läxhjälp och kreativa aktiviteter som att kunna spela in låtar i musikstudion, nätverkande där ungdomar från olika länder och bakgrund integreras och lär sig respektera och förstå varandra, idrottsaktiviteter som gynnar hälsa och laganda, fritidsaktiviteter där de får träna på social kompetens samt goda relationer,Speakers Corner där ungdomar får träna på att dela med sig till andra, samt lära från andra, både ungdomar och vuxna, "Sisters träffar för tjejer som lever i social utsatthet, stödjande samtal från vuxna kompetenta ledare och volontärer,arbetsträning på DreamCenter med dess olika aktiviteter,samt på andra företag eller organisationer, som på sikt kan leda till arbete. Fånga upp olika behov som ungdomar och deras familjesituation som ex.kan fyllas genom vår bröd och matutdelning. Genom vårt Fältarbete både på dagar och kvällar får vi kontakt med ungdomar som ännu inte varit hos oss, samt genom events som Varva för DC, i närområdet.

Vi skapar en drogfri miljö bland ungdomar med etablerat missbruk eller i riskzonen för detta.

Bedriver diakoni riktat mot denna och andra grupper i social utsatthet. Erbjuder rehabilitering för ungdomar som hamnat i ett beroende och/eller kriminalitet. Allt i syfte att beskydda ungdomarna från utsatthet på olika sätt.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Vår verksamhet är ekonomiskt utmanande att driva och har lidit svårt av Coronakrisen där gåvogivare har gett mindre pengar och vår nystartade Secondhand har ännu inte kunnat finansiera sin verksamhet. Vi söker medel för att kunna fortsätta vår verksamhet och att ge ytterligare samtalsstöd, arbetsträning och en helt ny kontaktpersonsverksamhet. Denna ansökan har två delmål.

Delmål 1: Säkerställa DreamCenters verksamhet

Vi behöver stöd till en verksamhetsledare på halvtid.Verksamhetsledaren planerar och arbetsleder DreamCenters drift, samordnar volontärer, genomför volontärsutbildning, uppföljning och utvecklingssamtal.

Vi utvecklar även samtalsstöd och arbetsträning för ungdomar och söker nu bidrag till en halvtid som Handledare för det. Handledaren leder arbetsträningen ger stödjande samtal och coachar, utvecklar arbetsträning och praktikplatser för ungdomarna hos partnerföretag.

Delmål 2: Starta kontaktpersonsverksamhet.Vi vill utöka vår verksamhet och kunna hjälpa utsatta ungdomar ännu bättre genom att kunna erbjuda kontaktpersoner. Se mer om detta i Verksamhetsplanen.En kontaktperson kan ha stor betydelse i en ung människas liv. Det är en medmänniska som gör en avgörande skillnad för att de skall kunna åstadkomma en positiv förändring i sitt liv. En person att uppleva nya saker ihop med, någon som kan hjälpa till att stärka en låg självkänsla, någon som kan visa på alternativ i livet och framför allt en medmänniska som kan och vill lyssna. Se versamhetsplan för 2021

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

DreamCenter uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället. Organisationen har 2020 erhållit utvecklingsmedel från Social resursnämnd genom utlysningen om att förebygga social oro och våld i nära relationer och ansöker nu om 1 085 200 kronor i verksamhetsbidrag för 2021.

DreamCenter är en idéburen organisation vars verksamhet startade i Göteborg 2012 med målsättning att förhindra att unga människor hamnar i ett socialt utanförskap. DreamCenter vänder sig främst till barn och ungdomar som bor i Biskopsgården, Brämaregården och de nordöstra stadsdelarna. Målgruppen är ungdomar som kommer från mycket tuffa sociala förhållanden med missbruk, kriminalitet, arbetslöshet, våld och utanförskap i sin vardag.

Verksamheten bedrivs delvis i den öppna verksamheten på Centret som erbjuder mat, hjälp med läxor, musikutövande, möjlighet att träffa och samtala med vuxna människor och få goda förebilder, och delvis i en lokal på Herkulesgatan med second hand-verksamhet med

möjligheter till arbetsträning. DreamCenter arbetar också med uppsökande verksamhet.

Organisationen samarbetar med ett flertal andra organisationer.

Verksamheten genomförs av både anställda och volontärer och finansieras genom stiftelser, gåvor från företag, privatpersoner och kyrkor.

DreamCenter ansöker inför 2021 om medel för att driva sina ordinarie öppna och uppsökande verksamheter, samt för att finansiera uppbyggande och drift av en kontaktmannaverksamhet.

Organisationens ansökan om verksamhetsbidrag för 2020 avslogs då förvaltningen bedömde att den planerade second hand-verksamheten saknade tillräckliga förutsättningar att bli bärkraftig.

Förvaltningen bedömer att DreamCenter med verksamheter gör en viktig insats för sin målgrupp.

Förvaltningens förslag är att inte bevilja medel till DreamCenter för de öppna verksamheterna som redan är finansierade av andra intäkter.

Förvaltningen bedömer att DreamCenter genom omstrukturering av sin verksamhet, främst second hand butiken, kan finansiera kontaktmannaverksamheten.

Förvaltningen föreslår att DreamCenter inte beviljas verksamhetsbidrag för 2021.

Handläggare av ansökan

Stefan Larsson 031-367 94 56

stefan.larsson@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen