• No results found

Kontaktuppgifter till föreningen Kvinno- och tjejjouren ADA

41128 GÖTEBORG

info@kvinnojouren-ada.nu Folke Bernadottes gata 2

Ansökan gjord 2020-06-24 av Izabella Olsson

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Kvinno- och tjejjouren Ada vänder sig till hot- och våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn. Till basverksamheten hör skyddat boende, samtalsmottagning och telefonjour som alla i målgruppen kan vända sig till. Till tjejjouren kan alla unga tjejer vända sig. Till juridikjouren kan alla tjejer och kvinnor som enbart vill ha svar på en specifik juridisk fråga vända sig. I boendet tar Ada emot såväl stödsökande som betalar för sig själva efter egna förutsättningar som de som beviljats bistånd av socialtjänsten till skyddat boende. Vi vänder oss till alla kvinnor, oberoende av uppehållsstatus. Ada utför även ett utåtriktat arbete, vilket bland annat består av föreläsningar och studiebesök. Det utåtriktade arbetet vänder sig till allmänhet, skolor, yrkesverksamma med flera.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Syftet med verksamheten är att stödja och skydda våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn samt ge information och råd. Detta genom att erbjuda skyddat boende, stödsamtal, jourtelefon, tjejchatt, juridikjour och medfölj. Vårt syfte är också att utbilda och bilda opinion i dessa frågor för yrkesverksamma och allmänhet och därigenom förebygga våld och förtryck mot kvinnor, tjejer och barn.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Målgruppen får skydd från hot och våld (även icke biståndsbeviljade av socialtjänsten) i vårt boende. Både de boende och de som besöker samtalsmottagningen får samtal utifrån principen hjälp till självhjälp som fungerar stärkande och bidar till att kvinnan kan återta kontrollen över sitt liv. Hon får stöd och bekräftelse kring sin situation och sina upplevelser.

Att bli tagen på allvar, lyssnad och trodd på, är fundamentalt för att kunna gå vidare efter hot och våld. Återuppbyggnad av tillit till sig själv och till samhället underlättas därmed, vilket innebär mindre psykisk och fysisk ohälsa och minskat lidande för individen och minskade kostnader för samhället. Bättre hälsa för individen innebär också ett kvalitativt bättre föräldraskap och gynnar även barnen, som också upplevt våld. De stödsökande får

information om sina rättigheter som brottsutsatt samt information om och stöd i rättsliga- och övriga myndighetsprocesser. Juridisk information och samhällsinformation bidrar till kunskap om och förståelse för de juridiska processer som man är i. Många stödsökande behöver även grundläggande samhällsinformation samt praktisk hjälp, såsom hjälp kring ansökan om skyddade personuppgifter, underhållsbidrag, förskoleplats etc. Barn får skydd från hot och våld i vårt boende samt stöd och hjälp att förstå vad som händer i sin familj. Barnen får känslomässig avlastning genom lek och samtal med en annan professionell vuxen. Stöd till

mammor innebär indirekt stöd till barn och unga.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Ada söker bidrag för att driva sin verksamhet som är att skydda och stödja våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn. För att kunna driva verksamheten med allt det innefattar samt möta upp de eventuellt kommande kraven med syfte att öka barns rättssäkerhet i skyddat boende behöver Ada en fjärde tillsvidareanställd. En fjärde anställd skulle öka vår tillgänglighet gentemot både stödsökande och socialtjänst, ge oss möjlighet att öka stödet till de mammor och barn som bor i det skyddade boendet t ex trappansamtal, föräldrastöd, barnpassning, lek, aktiviteter för barn och unga. Att ha utsatts för våld innebär att kvinnan behöver ha många möten med myndigheter såsom till exempel socialtjänst, familjerätt, polis samt med advokat.

För att mamman ska kunna nyttja det stöd som finns att tillgå samt nyttja de rättigheter hon har som brottsoffer krävs ett omfattande stöd till barnen, exempelvis barnpassning. Om kvinnan har annat språk än svenska, vilket är vanligt i både samtalsmottagningen och boendet, krävs resurser i form av arbetstid och tolkkostnad.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

Kvinno- och tjejjouren ADA uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället. Organisationen beviljades 2 700 000 kronor för 2020 och ansöker om 4 157 300 kronor i verksamhetsbidrag inför 2021.

Kvinno- och tjejjouren ADA är en ideell organisation som varit verksam sedan 1978. Syftet med verksamheten är att stödja och skydda våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn. ADA driver ett skyddat boende med fyra platser för både kvinnor och medföljande barn. De har också en samtalsmottagning, telefonjour, tjejchatt och erbjuder juridisk rådgivning dit stödsökande kan vända sig anonymt om de önskar. Utöver stödverksamheten bedriver ADA också en utåtriktad verksamhet med syftet att utbilda allmänhet och yrkesverksamma om mäns våld mot kvinnor.

Kvinno- och tjejjouren ADA har tre tillsvidareanställda på heltid, men har fler anställda i verksamheten vid behov och ekonomiskt utrymme. Föreningen rekryterar och utbildar nya volontärer till tjejjouren och juridikjouren vid behov.

Kvinno- och tjejjouren ADA finansieras främst genom bidrag från Socialstyrelsen och Social resursnämnd och intäkter från socialtjänsten vid placeringar. ADA är en av två kvinnojourer i Göteborg som kan ta emot kvinnor utan att de först har haft kontakt med och beviljats bistånd av socialtjänsten. Detta leder till att jourens intäkter i form av boendeavgifter från

socialtjänsten kan variera. ADA har under året drivit flera olika projekt, varav ett har skett i samverkan med fyra andra lokala jourer. Projektet syfte var att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn genom att stödja tjej- och kvinnojourer i att utveckla sin verksamhet för att möta de lagkrav som eventuellt kommer införas för skyddade boenden.

Kvinno- och tjejjouren ADA ansöker om en höjning av sitt verksamhetsbidrag för att kunna utöka sin verksamhet, genom att hyra fler lokaler och anställa ytterligare en person.

Förvaltningen bedömer att Kvinno- och tjejjouren ADA är en välfungerande kvinnojour med personal som har lång erfarenhet av arbete med målgruppen. Föreningen bedriver därtill ett aktivt opinionsbildande arbete i syfte att förebygga våld, och samverkar med relevanta aktörer inom sitt område. Förvaltningens bedömning är att föreningen bör få en höjning av sitt verksamhetsbidrag för att kunna utöka sin verksamhet.

Genom finansiering från Social resursnämnd har Kvinno- och tjejjouren ADA haft ett

samarbete med Psykologenheten Norra Hisingen som erbjudit psykologstöd till kvinnor och barn i föreningens verksamhet. Avtalet mellan förvaltningen och Psykologenheten är nu uppsagt, vilket innebär att kostnader för psykologstöd faller på föreningen. Förvaltningen har

fört dialog med föreningen om detta och föreslår en höjning av verksamhetsbidraget för att behovet ska kunna tillgodoses.

Förvaltningen föreslår att Kvinno- och tjejjouren ADA beviljas 3 433 000 kronor i

verksamhetsbidrag för 2021, vilket innebär en höjning av bidraget med 733 000 kronor jämfört med föregående år.

Handläggare av ansökan

Sofie Ludvigsson 031-367 94 50

sofie.ludvigsson@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen

Ansökan gjord 2020-05-28 av Marianne Lööf

www.kvinnocenter.se

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Vår målgrupp är främst kvinnor i olika åldrar oavsett nationalitet, religion eller ålder. Vi nekar inte män till att söka medlemskap och har även en del män som medlemmar.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Föreningen Kvinnocenter i Bergsjön verkar för att höja livskvalitén hos kvinnor, genom att skapa en plats och ett sammanhang som främjar ett aktivt deltagande i besluts- och

förändringsprocesser som gäller: - dem själva - familjen - bostadsområdet - samhället i stort Kvinnocenter skall fungera som en internationell träffpunkt för kvinnor med olika bakgrund. Hit kan man komma och få social rådgivning och stöd i olika frågor eller bara träffas dricka kaffe eller te och umgås med andra

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Vi skapar en mötesplats som bidrar till social samvaro så att våra medlemmar får ett starkare socialt nätverk Vi har bidragit till att höja livskvaliteten för våra medlemmar genom våra aktiviteter. Vi har arbetat med folkbildning som gör att våra medlemmar fått större kunskap i svenska, om samhället sina rättigheter och skyldigheter Vi erbjuder social rådgivning och arbetsmarknadsrådgivning vilket skall underlätta inför jobbsökandet. Vi jobbar för att skapa möjligheter för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Vi har idag 8 personer i den egna organisationen. Vi har under förra året också kunnat erbjuda

föräldralediga mammor med barn att delta i vår svenskundervisning. De har också kunnat ta med sina barn som då utifrån ålder har erbjudits aktiviteter. De flesta har dock haft med spädbarn. Vi har också bjudit in föreläsare som informerat om bla tandhälsan, Hälsoteket, polisen m.fl

Vi har också arbetat med friskvård och gemensamt tränat lättgympa och promenerat tillsammans. Slutligen har vi erbjudit asylsökande att delta i våra aktiviteter och de har erbjudits kostnadsfritt medlemskap.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Kvinnocenter är en mötesplats för kvinnor oavsett ålder nationalitet religiös eller politisk tillhörighet. Vi lägger stor vikt vid mötet, samtalet och att skapa en dynamisk plattform för ett interkulturellt utbyte. Utbudet på aktiviteter varierar utifrån kvinnornas behov och

förutsättningar. Våra aktiviteter bidrar till att kvinnorna får en större trygghet i att klara sig på