• No results found

Kontaktuppgifter till föreningen HOMAN i Göteborg

41301 GÖTEBORG +46703523019 info@homan.se Mellangatan 1

Ansökan gjord 2020-05-11 av Ardeshir Bibakabadi

www.homan.se

Målgrupp som organisationen vänder sig till

HBTQpersoner från framför allt Mellanöstern men också från hela världen. De flesta är asylsökande, antingen nyanlända eller som har varit i landet ett tag och väntar på besked om uppehållstillstånd. Dessutom vänder vi oss till deras familjer och övriga nätverk.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Synliggöra HBTQ i allmänhet och i synnerhet målgruppens utsatthet och rättigheter. Vi förebygger psykisk ohälsa, förstärker deras självförtroende, motverkar hedersrelaterat våld och förtryck, integrerar dem i samhället och i deras närmiljöer. Vi verkar för att de skall accepteras i närmiljöer, t ex i skolor och i andra sammanhang. Vi bygger upp deras

självkänsla så att de förstår att de har rätt att leva fritt och älska vem de vill och vi hjälper till att få dem accepterade. Samtidigt öka deras fysiska hälsa genom information om hiv och andra könssjukdomar. Ge dem ökade kunskaper om covid-19 för att förebygga att de insjuknar.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Föreningens existens kan vara avgörande för om individer skall fortsätta att leva eller ta sitt liv. Den är också samhällsnyttig genom att backa upp individer så att de kan ta sig fram i samhället och därmed själva bli samhällsnyttiga medborgare. Samhället behöver att

föreningen kan vara en röst för alla rädda HBTQpersoner, i vårt fall framför allt muslimer som inte vågar träda fram eftersom de är rädda för att drabbas av trakasserier och kanske våld eller andra repressalier. Varje land behöver en sådan aktör som företräder en så utsatt grupp.

Samhället får nytta av föreningen genom att den motverkar psykisk ohälsa och suicid, samt spridning av covid-19, undanröjer isolering och ensamhet. Utan föreningen skulle vår

målgrupp få sina liv sönderslagna. Ett gott samhälle måste bejaka olikheter och mångfald. Vi har också många 70+are som är HBTQ och svårt drabbade av isolering och sjukdom, ofta isolerade på grund av coronaviruset. Där kan föreningen vara ett stort stöd för dem genom såväl information som praktiska stödåtgärder, t ex genom förtroendefulla och tröstande samtal. I många fall saknar dessa personer anhöriga och har i stället föreningen som extern familj. Många har blivit bortstötta av såväl familj och släkt som vänner. Föreningen kan ge dem ett gott avslut på deras levnad.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Vi söker bidrag för en heltidsanställd som skall verka i enlighet med ovannämnda syfte. Som skall finnas till hands och samordna föreningens arbete med såväl inåtriktad som utåtriktad verksamhet. Han skall genomföra enskilda samtal och gruppsamtal och sköta föreningens telefonjour som är öppen dygnet runt alla dagar. Han skall delta i olika möten med

förtroendevalda och andra aktörer i samhället. Han skall planera och delegera arbete till övriga i styrelsen. Planera och implementera arbetet under innevarande år. Hans arbete kan vara livsviktigt för medlemmar, besökare och deras familjer samt alla övriga som behöver få hjälp. Att vi får ett tillräckligt bidrag är ett måste för att kunna avlöna den anställde och ha kvar lokalen som måste finnas tillgänglig för målgruppen. Vi måste synliggöra målgruppen också i media genom att vara ett språkrör för gruppen. Vi är en samhällsnyttig aktör såväl lokalt som regionalt och nationellt. Bidraget skall möjliggöra kärnverksamheten vari nu även ingår att arbeta mot spridning av covid-19 eftersom viruset inte kommer att försvinna inom överskådlig tid. Därför är ett tillräckligt bidrag absolut nödvändigt. Nämnden har ett eget ansvar att se till att verksamheten kan fortsätta. Föreningen får absolut inte falla ihop på grund av ett alldeles för svagt stöd. Det är väsentligt att vi stöds av stadens tjänstepersoner och förtroendevalda.

Föreningen söker också bidrag för att kunna expandera genom ökat medlemsantal och utökad verksamhet.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

Homan i Göteborg uppfyller kraven som anges i Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället. Organisationen har 2020 erhållit 123 000 kronor i utvecklingsmedel från Social resursnämnd genom utlysningen om att förebygga social oro och våld i nära relationer samt 100 000 kronor i verksamhetsbidrag och ansöker nu om 521 000 kronor i

verksamhetsbidrag för 2021.

Homan i Göteborg (HOMAN) bedriver uppsökande och stödjande verksamhet för homo- och bisexuella samt transpersoner med fokus på migranter. Organisationen arbetar för att främja dessa personers rättigheter i det svenska samhället. HOMAN informerar om rättigheter, anordnar medlemsträffar och erbjuder individuell rådgivning. HOMAN arbetar även

hiv-preventivt genom informationsspridning, telefonjour med stöd av statliga hiv-medel samt erbjuder samtalsstöd för målgruppen. Organisationen utför även viss utåtriktad verksamhet på skolor. Organisationen bedriver ett aktivt arbete mot hedersvåld och våld i nära relationer.

Förvaltningen bedömer att organisationens verksamhet fyller en stödjande och förebyggande funktion för en utsatt målgrupp som väldigt få lyckas nå. Utöver nämndens bidrag har HOMAN andra finansieringskällor som Folkhälsomyndigheten och VGR rättighetskommittén.

HOMANs verksamhet är beroende av ett fåtal personer/medlemmar vilket innebär en

sårbarhet som föreningen uppmanas att arbeta med för att lösa. Organisationens verksamhet är beroende av en lokal och en fortsatt anställning av verksamhetsledaren för att kunna utföra den verksamhet de bedriver.

Förvaltningens bedömning är att ett utökat verksamhetsbidrag, tillsammans med övriga intäkter, ger organisationen möjligheter att bedriva sin verksamhet.

Förvaltningen föreslår att Homan i Göteborg beviljas verksamhetsbidrag för 2021 med 200 000 kronor vilket innebär ett höjt verksamhetsbidrag jämfört med 2020.

Handläggare av ansökan

Stefan Larsson 031-367 94 56

stefan.larsson@socialresurs.goteborg.se

Kontaktuppgifter till föreningen

Ansökan gjord 2020-06-29 av AnneMarie Blom

kalltorp.info/mik-knuten

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Alla är välkomna! Vi vänder oss främst till vuxna, oavsett bakgrund erfarenhet eller

målgruppstillhörighet, som vill utöka sitt sociala sammanhang och/eller engagera sig ideellt i en verksamhet, vilket i sin tur kan bli verksamhet för och med barn. Deltagarna kan vara ovana av föreningsliv eller ha provat andra, men inte känt att de passar in, fått någon kontakt eller något utrymme för sina behov eller haft råd att delta i andra organisationer. Andra har tidigare förenings- eller yrkeserfarenhet som de kan använda och dela med sig av till verksamheten. Deltagarna tillhör olika generationer, är pensionärer, yrkesarbetande, föräldrar, singlar, sjukskrivna, arbetssökande, nyinflyttade, studerande och kan ha olika modersmål, nivåer på svenskan, intressen, färdigheter och behov. Det innebär en ovanlig och värdefull mix av möten mellan grupperingar och människor med olika erfarenhet och resurser i samhället.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Vi har inga stadgar med en ändamålsparagraf, men definitivt ett syfte och en verksamhetsidé, vilka har en grund i Göteborgsmodellen för frivilligcentraler (se tidigare tillagd stadgefil) och Härlanda församlings diakonala mål. De är som följer:

Vi vill möjliggöra gemenskaper som är öppna och välkomnande, där människor får möjlighet att växa. Vi vill skapa mötesplatser som är inkluderande och välkomnande oavsett i vilken livssituation en människa befinner sig i.

Genom Frivilligcentralen Knuten finns en mötesplats som byggs upp av ideellt engagemang.

här samordnas och förmedlas kontakter mellan människor och andra aktörer, i syfte att främja vardaglig medmänsklighet och informella, inkluderande sociala nätverk för alla som bor och vistas i stadsdelen. Både verksamheten på mötesplatsen och utåtriktade aktiviteter är deltagarstyrda och formas och utvecklas genom deltagarnas behov, intressen, kunskaper och förmågor. Genom samverkan med andra krafter i närsamhället vill vi vara med att skapa goda miljöer och meningsfulla sammanhang för människor i vårt område.

Syftet är att på så sätt fånga upp och främja engagemang för ett samhälle där människor kan utveckla gemenskap, tillit och trygg kontakt med varandra och öka känslan av inflytande, delaktighet och meningsfullhet i sitt liv. Allt deltagande skall vara gratis och utan

medlemskrav.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Nyttan är att se och mobilisera deltagarnas idéer och engagemang. Verksamheten skapas av de vid tiden närvarande deltagarna och deras behov, intressen och förmågor. Nyttan med