• No results found

Kontaktuppgifter till föreningen Gatans Lag Fotbollsförening

41652 Göteborg

annika@gatanslag.se Härlanda Park 6b

Ansökan gjord 2020-06-10 av Björn Uddenberg

www.gatanslag.se

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Människor som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap. Drygt 30 000 människor i Sverige saknar ett eget hem. Hemlöshet drabbar hårt och är ofta förenat med missbruk och kriminalitet. Att inte ha någonstans att bo är för många människor definitionen av utanförskap. Många människor som lever i hemlöshet, missbruk eller socialt utanförskap har tappat förtroendet för både sig själva och samhället. Gatans Lag är en fotbolls¬förening där spelarna genom kontinuerliga träningar får en frivillig, lustfylld gemenskap och ett sammanhang som ger dom kraft och motivation till att själva förändra sin livssituation.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Målet med Gatans Lags verksamhet är att besegra hemlöshet, missbruk, kriminalitet och annat socialt utanförskap. Medlet är fotboll. Syftet är att bidra till ökat ansvarstagande, bättre rutiner, ökad kontinuitet i tillvaron, bättre fysisk hälsa, samt (inte minst) nya och utökade sociala nätverk. Vi gör det genom att bedriva en verksamhet som skapar kraft och motivation hos spelarna att själva förändra sin livssituation. Fristående utvärderingar talar ett tydligt språk. När vi lyckas med vår vardagsverksamhet uppnås föreningens övergripande syfte; att bidra till att skapa en hållbar väg till en mer normal tillvaro för de som deltar. Gatans Lag har, genom att vara associerat till och medverka i Homeless World Cup (VM för hemlösa) och genom sina ambassadörer Henrik Larsson och Pia Sundhage en unik möjlighet att bidra till ökad motivation och kraft för förändring på såväl kort som lång sikt. Människor som tidigare nästan bara fått negativ uppmärksamhet hamnar i centrum för det helt omvända. Och det på en nivå som de flesta invånare aldrig får uppleva. Vi bedriver all verksamhet i enlighet med idrottsrörelsens verksamhetsidé och med ett tydligt socialt förändringsperspektiv.

Beskriv nyttan för målgruppen med organisationens verksamhet föregående år

Vi växer fortsätt och det kräver fler resurser av oss Deltagare fortsätter uppge att föreningen har en central roll för dem att avstå från droger, alkohol och kriminalitet. Men vi ser också att flera deltagare som blivit tryggare i sin nykterhet tar sig vidare i livet till arbete, studier, skaffa bostad och i den processen får vi vara med och stötta och utgör en trygg plats att återkomma till när det händer mycket i livet. Detta tack vare att de har fått en ny, drogfri gemenskap i Gatans Lag. Genom åren hr vi sett att ensamhet är den vanligaste orsaken till att deltagarna återgår till sitt gamla liv, där blir vi en ny gemenskap. Under året som gick bedrev vi vår ordinarie verksamhet fyra gånger i veckan på Härlanda Park där vi håller till, dvs

fotbollsträningar, matcher och kvällsaktivitet där vi tillsammans har bakat, pärlat armband,

spelat kort och tittat på fotboll tillsammans. Detta har givit våra deltagare en meningsfull vardag och något kul att göra, enligt de själva. Utöver detta har vi under året arrangerat träningsläger, VM-resa (Homeless world cup) till Wales, Nordiskt mästerskap i Finland, Gatans Cup där vi bjöd in andra aktörer inom socialt arbete och andra typer av event som insamlingar, föreläsningar, gått på allsvenska fotbollsmatcher tillsammans osv. Vi har också kunnat se att intresset för att ta hand om sin fysiska hälsa har blivit viktigt för våra deltagare.

Och sambandet mellan fysisk och mental hälsa är väldokumenterat.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta skall ge målgruppen

Gatans Lag bedriver kontinuerlig mötesverksamhet i form av fotbollsträning och öppen verksamhet för gemenskap och social förändring. ca30% av de stadigvarande deltagarna är kvinnor som deltar löpande på våra träffar. Under 2019 ser vi en fortsatt ökning av spelare och medlemmar. Fotbollen utgör grunden i en kvalificerad social verksamhet som även innefattar föredrag, gemenskapsträffar och andra arrangemang, alltid med fokus på deltagarna och deras livsutveckling, deras egna berättelser och erfarenheter är en viktig grund i arbetet. Deltagarna får också möjlighet att göra konkreta arbetsinsatser, i föreningens arbete. En förutsättning för att överhuvudtaget klara verksamheten med föreningens

målgrupp är dessa möjligheter. Vi deltar aktivt i recovery-nätverket som sammankallas av Social resurs. Ledare och spelare deltar i kontinuerlig kompetensutveckling. Flera deltagare har gått tränarutbildningar de senaste åren. Ett spelarråd ger spelarna en än tydligare röst i verksamheten. Flera deltagare uttrycker att Gatans Lag ge dem kraft och motivation att ändra sitt liv och att de vill hålla sig nyktra och drogfria och till att de avstår från att göra kriminella handlingar. Ett kvitto på detta var att vi i november fick ta emot det ärofyllda priset Årets medmänniskor på Svenska Hjältar galan. Vi har visat att vi kan bidra med en uthållig

verksamhet som ger resultat och medverkar till att utsatta människor får kraft och motivation att ta avgörande steg tillbaka in i samhället.

Förvaltningens bedömning och förslag till beslut

Gatans Lag Fotbollsförening uppfyller kraven i Göteborgs Stads riktlinje för bidragsgivning.

Organisationen har beviljats verksamhetsbidrag för 2020 med 175 000 kronor och ansöker nu om 250 000 kronor i bidrag för 2021.

Gatans lag är en fotbollsförening som använder fotbollen som medel för att besegra hemlöshet, missbruk, kriminalitet och socialt utanförskap. Syftet är att genom lust och gemenskap, med frivilligheten som grund, skapa motivation hos deltagare att hitta och använda sina egna resurser för att kunna ändra sin livssituation till det bättre.

Med hjälp av riktade medel 2015 - 2017 för kvinnors organisering och egenmakt har Gatans lag kunnat arbeta med att utveckla verksamheten för kvinnor och stärka det intersektionella perspektivet. Sedan det bidraget avslutades har detta arbete dock tvingats minska.

Föreningen har fortsatt arbeta med att förstärka sina etablerade aktiviteter och att utveckla nya. Genom ett samarbete med Qviding FF har nu Gatans lag möjlighet att vara på Härlanda park. Samarbetet innebär att man förutom att kunna ha öppet hus inför matcher också kunnat erbjuda arbetsträningsplatser. Föreningen har en pågående samverkan med KRIS, Frivården och Vägen ut för rekrytering av medlemmar och informationsspridning om verksamheten.

Föreningen finansierar verksamheten genom flera olika bidragsgivare, gåvomedel och intäkter från föreläsningar. Föreningen arbetar aktivt på att få fler och långsiktiga finansiärer och sponsorer.

Förvaltningen anser att Gatans lag gör en viktig insats för att stödja personer som av olika

anledningar hamnat i utanförskap. Verksamheten har visat sig vara framgångsrik i att stärka människor att hitta kraften att förändra sin livssituation.

Förvaltningen föreslår att Gatans lag beviljas verksamhetsbidrag på 175 000 kronor för 2021, vilket innebär ett oförändrat bidrag jämfört med 2020.

Handläggare av ansökan

Saknas

Kontaktuppgifter till föreningen

Ansökan gjord 2020-06-24 av Marie-Louise Hård af Segerstad

www.gfsak.se

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Idag är vi en organisation med 14 stycken unika ASF och tillsammans är vi ca 130

medarbetare.De flesta ASF äger och driver sina egna verksamheter med stöd från GF Sak.

Hos de arbetsintegrerande sociala företagen är samtliga medarbetare personer som har eller har haft svårt att få och/eller behålla ett arbete. De står längst ifrån arbetsmarknaden. Inom organisationen har vi som mål att förenkla och tillhandahålla viktig kunskap samt metoder för att säkerställa att företagen kan driva sina verksamheter socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Vi utbildar samtliga medarbetare i bl.a. systematiskt arbetsmiljöarbete, metoder för arbetsträning, affärs-och verksamhetsutveckling, föreningsteknik etc. Utöver de organisations gemensamma processerna, ser vi också till att ge riktat stöd till de kooperativ som behöver det. Flera ASF är i behov av regelbunden handledning på plats i verksamheterna. Viktiga områden för handledarnas stöd är; myndighetskontakter, föreningsverksamhet,

personalfrågor, ekonomi/administration samt grupprocesser. Handledarna skapar och

bibehåller en struktur hos ASF. En stor och viktig del för GF Sak är att agera röst åt ASF. Vi är omvärldsbevakande och följer utvecklingen inom vår bransch för att kunna informera

kooperativen om skeenden som kan påverka deras verksamheter.Vi är en aktiv part i civilsamhället. Alla våra verksamheter har dubbla affärsidéer, säljer produkter & tjänster samt skapar arbete/sysselsättning åt de som har svårast att få ett.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

GF Sak är enligt stadgar en organisation som ska tillhandahålla stöd åt

medlemskooperativen, agerar röstbärande samt bidrar till att starta fler ASF och stärka deras roll på arbetsmarknaden. Vi har under de senaste åren startat 1 nytt ASF/ år, vilket bidragit till anställningar och arbetsträningsplatser för den grupp som står längst ifrån arbetsmarknaden.

GF Sak uppstod utifrån behovet att ge de handledare som arbetade i ASF en tryggare anställning som dessutom skulle tydliggöra deras arbetsroll gentemot ASF.Genom att inte ha handledaren anställd direkt av kooperativet, utan istället hos GF Sak, förenklas rollerna både för kooperativet och handledarna och risken för sammanblandning av perspektiven

minimeras. Ytterligare behov som GF Sak tillfredsställer är exempelvis stöd och samordning av processer som är för stora för det enskilda kooperativet. Det sker med stöd från GF Saks kansli. Det kan handla om upphandlingar mot AF, stöd och rådgivning kring utbildningar och ekonomi, samt utvecklingsprojekt av till exempel nya kooperativ. Då kooperativen befinner sig på en marknad som är i ständig förändring, både med avseende på produktion och politiska beslut, så kommer GF Sak alltid att vara en organisation som befinner sig i ständig

förändring.