• No results found

insatsexempel från utvecklingssamarbetet

In document Sidas årsredovisning 2013 (Page 129-138)

utveckling samt närmande till Europeiska unionen och dess värdegrunder.

längd 35 månader medel insats storlek 28 mnkr största ge-

5.3 insatsexempel från utvecklingssamarbetet

Sida redovisar här nio slumpmässigt utvalda insatser. Dessa ska ge en mer fördjupad bild av biståndets resultat än strategirapporte- ringen. Insatsexemplen är utgångspunkten för den redovisning av kostnadseffektivitet som görs i avsnitt 4.6. Det slumpmässiga urvalet har gjorts utifrån totalt 22 insatser för vilka en extern utvärdering publicerats 2013. På detta sätt kan Sida redovisa exempel där de egna bedömningarna kompletterats med ett mer omfattande och oberoende underlag.

5.3.1 Programmet för uthålligt lantbruk i Bolivia (PROAGRO)

avtalat belopp (mnkr) 80

avtalsperiod 201101–201406

Utbetalade medel totalt (mnkr) 75

samarbetspartner Det tyska statliga konsultbola- get GIZ1 samt Bolivias plane-

ringsdepartement

samarbetsform projekt

svensk andel av total budgete-

rat stöd (%) 40

116

5. Utvecklingssamarbetet

Sidas årsredovisning 2013 Utvecklingsproblem och bidrag till lösning

Bolivia har drabbats hårt av klimatförändringarna och redan utsatta människor drabbas årligen av torka, skogsbränder och översvämningar. Jordbruket, som är en viktig inkomstkälla för en stor del av befolkningen, påverkas av de osäkra väderhållandena.

Målgruppen för Programa de Desarrollo Agrope- cuario Sustentable (PROAGRO) är fattiga småskaliga lantbrukare, män och kvinnor, i tre torra och halv- torra landsbygdsregioner i Bolivia.

Förmånstagarna är intresseorganisationer, kommu- ner, regionala förvaltningar och statliga institutioner som har mandat och ansvar för att tillhandahålla tjänster för att förvalta vattenresurserna, till exempel ge råd om bevattningsfrågor, produktion eller mark- nadsföring, men som har begränsade system, resurser och färdigheter för detta.

PROAGRO ska bidra till bättre hantering av vat- tenresurserna och en anpassning av jordbruken till nya väderförhållanden.

Strategimål

Insatsen utgår från strategimålet: Effektivt och miljö- mässigt hållbart nyttjande av vatten, skog och land, ökad tillgång till rent vatten och grundläggande sani- tet, minskad sårbarhet, särskilt för människor som lever i fattigdom, inför naturkatastrofer samt anpass- ning till klimatförändringarna. Därtill är den relevant i förhållande till den svenska regeringens klimatsats- ning 2009–2012.

Utvecklingsinsatsens huvudsakliga mål

Att bidra till att förbättra levnadsförhållandena bland småbrukare i torra och halvtorra områden i Bolivia som är klimatmässigt utsatta och där även små kli- matförändringar ökar sårbarheten. Detta ska ske genom ökad tillgång till vatten för jordbruksproduk- tion liksom förbättrad vattenförvaltning, jordbruks- produktion och marknadstillträde.

Resultatredovisning och bedömning Resultatredovisning

PROAGRO har utvecklat nio modeller inom tre resultatområden.

Planerat resultat

Småskaliga producenter i torra och halvtorra områ- den har ökad motståndskraft mot klimatförändringar och kan förvalta resurserna i avrinningsområden för bättre tillgänglighet och jämlikare fördelning av vatt- net och de har på ett hållbart sätt ökat avkastning och lönsamhet i lantbruket.

Uppnådda resultat

■ Mer än 12 200 familjer, varav 25 procent är kvin-

nor och de flesta kommer från urbefolkningen, använder nu någon form av modell för att bättre stå emot klimatförändringarnas påverkan.

■ Vattentillgången över året har ökat med mer än 60

procent till följd av bättre bevattningsrutiner. Stu- dier visar att fattigdomen minskar redan i familjer som kan bevattna så lite som 15 000 kvadratmeter eftersom de kan odla fler grödor, ta ut två skördar om året och planera produktionen så att de kan sälja till bättre priser. Sju av tio projekt är hållbara och förvaltas av invånarna själva.

■ Livsmedelssäkerheten har också ökat eftersom bön-

derna kan odla mer varierat vilket till stor del gyn- nar barnen.

■ Regionala förvaltningar, kommuner och avrin-

ningsorganisationer liksom enskilda familjer har kunskaper och verktyg för bättre och mer hållbar vattentillgång.

■ Gemensamma åtgärder har vidtagits för att minska

sedimentering av större dammar och säkra vatten- tillgången.,

■ Boskapsägare har fått ökade intäkter tack vare

bättre system för bete och odling av foder, mjölk- produktionen har ökat från 90 till 240 mjölknings- dagar, vilket har gjort det möjligt att börja tillverka och sälja ost.

Planerat resultat

Miljö- och vattendepartementet, regionala förvalt- ningar, kommuner och andra strategiska partner såsom Bolivias lantbruksforskningsinstitut och statliga bevattningstjänsten är bättre på att ge ändamålsenlig service för att främja tillgänglighet, rättvis tillgång och god samordnande förvaltning på avrinningsom- rådesnivå, samt att tänka på riskerna med klimatför- ändringen.

Uppnådda resultat

■ Miljö- och vattendepartementet har utvecklat rikt-

linjer för bättre bevattning i tider av klimatföränd- ring och utvecklat nästa fas av den nationella pla- nen för avrinningsområden.

■ Ett nätverk av organisationer har bildats som ska

följa vattenkvaliteten.

Planerat resultat

Vicedepartementet för landsbygdsutveckling, regio- nala förvaltningar, kommuner och andra strategiska partners är bättre på att främja produktion och mark- nadsföring av jordbruksprodukter från små producen-

117 Sidas årsredovisning 2013

ter och kan ta i beaktande risker som är relaterade till klimatförändringen.

Uppnådda resultat

■ Lantbruksforskningsinstitutet (INIAF) har tagit

fram torktåliga varianter av majs som ger säkrare avkastning i tider av förändrat klimat.

■ Fyra samarbeten med privata företag, där den pri-

vata investeringen överstiger 50 procent, har startat kring produktion och marknadsföring av ett antal varor.

Sidas resultatbedömning Måluppfyllelse

Sida anser att programmet har lett till mer än förvän- tade resultat och på kortare tid än planerat. De 12 200 familjer som använder någon eller några av de utvecklade modellerna är mer än 27 procent fler än planerat. Enligt Sidas bedömning har den goda måluppfyllelsen till stor del berott på att programmet utgår från småbrukarnas egen situation. Sida bedö- mer också att programmets upplägg, som underlättat för departementen att utvärdera och systematisera resultaten, har bidragit till att myndigheterna inkor- porerat lärdomarna i nationella planer och policyer med direkt bäring på fattiga familjer och småbrukare. Därför är insatsen effektiv för att bekämpa fattig- domen.

Sida bedömer också att insatsen har hög uthållig- het genom att samarbetet med privata företag ger ytterligare resurser till klimatanpassad produktion.

Kostnadseffektivitet

Sida bedömer att insatsens kostnadseffektivitet är hög. Kostnaderna för den relativt personalintensiva insat- sen med stor del kapacitetsutveckling är rimliga i för- hållande till uppnådda resultat och grad av målupp- fyllelse. Därtill har offentliga och privata aktörer bidragit med finansiering till infrastruktur och system- etablering, vilket gett det svenska bidraget stor utväx- ling. Resurserna har använts i den takt som det var tänkt och i stort sett i linje med initial planering. Revi- dering av årliga budgetar har gjorts för att nå bättre resultatuppfyllese, till exempel genom att utbilda fler tekniker och kommuninvånare. Programmet har genomförts i samarbete med Tyskland och utifrån dess ramverk för finansiell uppföljning och resultat- uppfölning.

5.3.2 Projektet för förbättrad markförvaltning i Kenya (PILAK)

avtalat belopp (mnkr) 40,5

avtalsperiod Jan 2010 – Dec 2012

Utbetalade medel totalt (mnkr) 40,5

samarbetspartner Swedish National Land Board (Lantmäteriet) Kenyas Departe- ment för markfrågor

samarbetsform projekt

svensk andel av total budgete-

rat stöd (%) 100

Utvecklingsproblem och bidrag till lösning

Roten till många konflikter i Kenya är oklarheter i vem som äger marken, och vem som därmed har

rätt att bruka den. Infrastrukturen för markförvalt-

ning i Kenya, inklusive informationssystemen, har varit svag och otillräcklig, vilket framförallt drabbar de fattiga. Allmänhetens förtroende för markregistre- ringssystemen har urholkats.

Sverige finansierar ett samarbete mellan Kenyas departement för markfrågor och svenska Lantmäte- riet. Syftet är att digitalisera dokument så att alla kenyaner över hela landet ska få tillgång till informa- tion om markägande. Tidigare har kontrollen över

dokumenten varit mycket bristfällig. Insatsen förvän-

tas medföra ökad säkerhet, kvalitet och tillförlitlighet i markförvaltningen genom ett IT-baserat informa- tionssystem, Land Information Management Systems (LIMS).

Den primära förmånstagaren är kenyanska staten och dess institutioner. Insatsen ska bygga upp den tek- niska och administrativa kapaciteten hos markdepar- tementet och markkomissionens personal. Sekundärt är Kenyas hela befolkning förmånstagare av insatsen, genom bättre tjänster och ökad transparens inom markförvaltning.

Strategimål

Insatsen utgår från strategimålet: Förbättrad styrning av naturresursutvinning med inriktning mot hållbar tillväxt som är till nytta för fattiga människor.

Utvecklingsinsatsens huvudsakliga mål

Att stödja Kenyas markdepartement i utvecklingen av effektiv markförvaltning utifrån förenklade arbetssätt, korrekt och säker information om mark och rättighe- ter, samt robusta och hållbara informationssystem.

118

5. Utvecklingssamarbetet

Sidas årsredovisning 2013 Resultatredovisning och bedömning

Resultatredovisning

Planerade resultat

De förväntade resultaten är ett stärkt markdeparte- ment med effektivare arbetsmetoder och ett imple- menterat Land Information Management Systems (LIMS).

Uppnådda resultat

■ Säkra markdokumentation och arkivering:

En anläggning med modern IT-infrastruktur, och en produktionskedja med åtta högeffektiva scan- ners har installerats med kapacitet att scanna origi- naldokument samt kontorsdatorer för diverse administrativa syften.

■ Utveckling av processer för verksamheten: Struktu-

ren för verksamheten har utvecklats och markför- valtningen har setts över. Samtliga processer har gåtts igenom med deltagande på hög nivå och med representanter från alla tekniska avdelningar.

■ Informationssäkerhet: En policy för informations-

säkerhet har utvecklats och ett antal åtgärder har vidtagits för att öka informationssäkerheten. Ett IT-säkerhetssystem som reglerar vilka som får åtkomst till olika delar av informationssystemet har utvecklats för interna och externa användare.

■ Modernisering av det geodetiska1 ramverket: Ett

modernt geodetiskt ramverk har designats och ett passivt nätverk har etablerats. Tack vare projektet finns det nu en träffsäker och globalt anpassad geo- detisk referensram samt ett lättillgängligt geodetiskt kontrollnätverk med nationell täckning.

■ Utveckling av ett fastighetsregistersystem: Ett fast-

ighetsregistersystem (Cadastral Information Sys- tem, CIS) har tagits fram och används i en region.

■ Utveckling av ett system för insamling av markhy-

ror: Ett insamlingssystem för markhyror utveckla- des och integrerades i systemet för landförvaltning.

Sidas resultatbedömning Måluppfyllelse

Signifikanta steg har tagits för att nå insatsens huvud- sakliga mål.

Trots att vissa av de förväntade prestationerna inte har uppnåtts så har myndighetssamarbetet mellan Lantmäteriet och markdepartementet skapat möjlig- heter för en väl fungerande markförvaltning. Insat- sens fokus på stöd till statliga initiativ ses som ett stra-

1 Geodetisk mätning innebär att man mäter in eller sätter ut punkter eller detaljer på marken med hög noggrannhet, ofta mindre än ett par centimeter, i förhållande till ett referenssystem

tegiskt sätt att öka statligt ledarskap och att borga för stöd från alla intressenter.

Utvärderingen visade dock att endast tolv av de förväntade resultaten nåddes helt eller delvis. Ute- blivna resultat förklaras av insatsens överambitiösa utformning, förseningar i genomförandet, sen utvär- dering av nyckelpolicyer samt omformulering av insatskomponenterna.

Kostnadseffektivitet

Projektets utformning och valet av områden var enligt Sidas bedömning ändamålsenligt. Rapporte- ringen är aktivitetsorienterad, föga analytisk och utgår inte från överenskomna indikatorer. Den finan- siella rapporteringen innehåller inte någon analys av budgetavvikelse eller någon annan information än tabeller. I detta hänseende har inte Lantmäteriet mött sina förpliktelser.

Sidas bedömning är att projektet varit kostsamt men att nyttan i stor utsträckning motiverar investe- ringen. Den flexibla användningen av budgeten, med allokering av medel till de komponenter som inte lidit av förseningar och till den nya komponenten föränd- ringsstyrning vittnar om god projektledning, men tycks inte ha påverkat måluppfyllelsen. Den samman- vägda bedömningen är att kostnadseffektiviteten var medelgod.

5.3.3 Femina hälsoinformations­projekt och multimediainitiativ

avtalat belopp (mnkr) 61,1

avtalsperiod 2006–2012

Utbetalade medel totalt (mnkr) 61,5 samarbetspartner Femina HIP

samarbetsform basstöd

svensk andel av total budgete-

rat stöd (%) 25

Utvecklingsproblem och bidrag till lösning

I Tanzania är omkring 5,1 procent av den vuxna befolkningen hiv-smittad, enligt den tanzaniska reger- ingens senaste mätning. Sjukdomen orsakar stort lidande och påverkar samhället på många sätt och många nivåer.

Femina HIP är inriktad på att sprida kunskaper om hiv/aids till i första hand ungdomar, eftersom de är en riskgrupp. Informationen sprids genom mediapro- dukter som vänder sig direkt till ungdomarna. Tan- ken är att kunskaperna, som även omfattar informa- tion om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), ska främja en hälsosam livsstil.

119 Sidas årsredovisning 2013

Informationen når även andra grupper, som till exempel lärare, föräldrar, representanter för lokala myndigheter och Feminas partnerorganisationer.

Strategimål

Insatsen utgår från strategimålet: Minskade överfö- ringar av HIV/AIDS genom direkt stöd till strate- giska civila organisationer med fokus på SRHR och ett rättighetsperspektiv.

Utvecklingsinsatsens huvudsakliga mål

■ Att säkerställa unga människors rätt att uttrycka sig

själva och bli hörda, liksom deras rätt till informa- tion och tjänster för att förbättra deras sexuella och reproduktiva hälsa och välbefinnande.

■ Att främja ”HIPs” livsstilsvarumärke och ”utbild-

ning genom underhållnings”-metodik i Tanzania genom partnerskap och allmän debatt för att bidra till att minska negativa konsekvenser av HIV/ AIDS.

Resultatredovisning och bedömning Resultatredovisning

Målområde 1

Att säkerställa unga människors rätt att uttrycka sig själva och bli hörda, liksom deras rätt till information och tjänster för att förbättra deras sexuella och repro- duktiva hälsa och välbefinnande.

■ Tidningen Fema når genom sina 180 000 tidningar

ut till 2,8 miljoner läsare och 9,8 miljoner männ- iskor känner till tidskriften. Den kommer ut fyra gånger per år och distribueras till 2 436 gymnasie- skolor, cirka 40 procent av alla gymnasieskolor i landet.

■ Tidningen Si Mchezo har 1,2 miljoner läsare och

5,4 miljoner känner till den. Den kommer ut sex gånger per år. De 173 000 tryckta exemplar bedöms läsas av minst 15 personer vardera.

■ Nationella tv-shower och ”reality-tv” med tävlingar

i entreprenörskap har varit populära och bidragit till önskad kunskap om att starta egna företag. Samtidigt är det färre unga som har tillgång till tv än till tidskrifterna så det är svårare att bedöma genomslaget.

■ Femina har effektivt bidragit till att skapa dialog

och ge ungdomar möjlighet att uttrycka sina åsikter och bidrar därmed till social förändring.

■ Feminas produkter har sannolikt haft en viktig roll

i att säkerställa ungas rätt och möjlighet att göra hälsoriktiga val. Även om det inte gått att mäta för- ändringar i beteende rapporterar utvärderingen om att pojkar säger sig testa oftare för hiv och att

flickor säger sig ha fått ökat självförtroende att uttrycka sina åsikter.

Resultatområde 2

Att främja ”HIP:s livsstilsvarumärke och utbildning genom underhållnings”-metodik i Tanzania genom partnerskap och allmän debatt för att bidra till att minska negativa konsekvenser av HIV/AIDS.

■ Femina har bidragit till att skapa en öppnare

debatt kring sexualitet.

■ Angreppsättet att sprida information med hjälp av

underhållning har varit effektivt och är mycket populärt bland Femina-produkternas läsare.

■ Femina är – genom sina tidskrifter, tv-shower etc –

ledande och har en central roll i att sprida informa- tion om SRHR och hiv/aids, på ett sätt som ingen annan organisation gör idag.

■ Femina har bland annat bidragit till utveckling av

policyer som ökar ungdomars delaktighet i besluts- fattande, och om reproduktiv hälsa. Trots policy- förändringar har ungdomar fortfarande begränsad tillgång till sexualundervisning inom skolan, och Femina spelar fortsättningsvis en viktig roll genom att nå ut med information till både ungdomar och lärare.

Sidas resultatbedömning Måluppfyllelse

Sida bedömer i ljuset av ovan att Femina HIP överlag har uppnått de två målsättningarna och tydligt har bidragit till väl underbyggd information kring SRHR som på ett effektivt sätt har nått ut till den primära målgruppen ungdomar. Angreppsättet att sprida information genom underhållning har varit effektivt, och är mycket omtyckt bland Femina-produkternas läsare. Sidas bedömning är att genomförandet gene- rellt är effektivt eftersom de uppsatta målen överlag har uppnåtts. Resultaten är genomgående väl under- byggda.

Feminas produkter är mycket populära bland såväl unga som lärare. Magasinet Fema är, tillsammans med Si Mchezo, Feminas HIP:s viktigaste kommuni- kationsverktyg. Fema, som ges ut på engelska och swahili, tar till exempel upp frågor kring SRHR på ett rakt, öppet och progressivt sätt. Tidskrifterna är därmed en grundläggande källa för ungdomar till information om SRHR och livsstilsfrågor, och Fema är den enda ungdomstidskrift som regelbundet når ut till skolor.

120

5. Utvecklingssamarbetet

Sidas årsredovisning 2013 Kostnadseffektivitet

Mot bakgrund av det stora behovet bland ungdomar om information kring SRHR och livsstilsfrågor, samt att tidskrifterna når ut till ett mycket stort antal läsare, gör Sida bedömningen att Femina HIP:s utbildning genom underhållningskanaler överlag är kostnadsef- fektiv. Enligt utvärderingen är produktionen och dist- ributionen av de två tidskrifterna till exempel kost- nadseffektiv. Detta särskilt mot bakgrund av det finns få andra mediaplattformer än de privata som kan nå ut med lättillgänglig och ungdomsvänlig information. Sidas bedömning är att det inte finns några alternativ, varken när gäller omfång eller när det handlar om att nå utanför städerna. Utvärderingen bedömer även att kostnaderna för administration och ledning, som utgjort 20–30 procent, är rimliga.

Utvärderingen lyfte dock fram att resultatramver- ket kan förbättras och att en tydligare interventionslo- gik kan utvecklas.Sida delar denna bedömning. Enligt utvärderingen bör Femina HIP fortsätta för- bättra sin strategiska planering, uppföljning och sitt interna lärande så att olika processer och verktyg kan återkoppla till utveckling av resultatramverk.

Sammantaget, bedömer Sida att kostnadseffektivi- teten har varit medelgod.

5.3.4 Diakonias strategiska fredsbyggande program i Zimbabwe

avtalat belopp (mnkr) 30

avtalsperiod juli 2012 – juni 2015

Utbetalade medel totalt (mnkr) 14 samarbetspartner Diakonia

samarbetsform programstöd

svensk andel av total budgete-

rat stöd (%) 100

Utvecklingsproblem och bidrag till lösning

Insatsen utgår från att de underliggande orsakerna till fattigdomen i Zimbabwe bland annat är bristen på demokrati, jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter. Den maktkamp som råder mellan Zim- babwe African National Union – Patriotic Front (ZANU-PF) och oppositionen, har lett till skärpta motsättningar i samhället som har förvärrat situatio- nen.

Diakonias insats bidrar till ett starkare civilsamhälle som kan förbättra förutsättningarna för att lösa kon- flikterna, motverka rådande maktkoncentration och främja god samhällsstyrning. Detta åstadkoms genom finansiellt stöd till partnerorganisationer, kapacitetsut- veckling och gemensamt påverkansarbete.

Förmånstagarna är främst Diakonias partnerorga- nisationer i Zimbabwe. Målgruppen är alla grupper i samhället som nås av de medverkande organisatio- nernas arbete.

Strategimål

Insatsen utgår från strategimålet: Ett växande demo- kratiskt, livskraftigt och pluralistiskt civilt samhälle i vilket människor organiserar sig fritt i politisk eller annan verksamhet, inklusive verkar för ökad respekt för de mänskliga rättigheterna.

Utvecklingsinsatsens huvudsakliga mål

Ett stärkt civilsamhälle som bidrar till att förändra de strukturella förutsättningar som är nödvändiga för fred, jämställdhet och en fördjupad demokrati i Zim- babwe.

Resultatredovisning och bedömning Resultatredovisning

Förväntat resultat

Diakonias partnerorganisationer har förstärkt sin kapacitet och organisation för att kunna förändra de strukturer som skapar konflikter.

Uppnått resultat

Partnerorganisationerna har börjat ställa om från att ge stöd till projekt till att stödja program och fokuse- rar i större utsträckning på att påverka de strukturer som bidrar till konflikter, till exempelv inom media och säkerhetssektorn. Exempel på aktiviteter riktade mot strukturer är Silveira Houses forskning och det arbete som utförts av kyrkor i Matebeleland med fokus på fredsbevakning och förberedelser inför valö- vervakning.

Förväntat resultat

Partnerorganisationerna har stärkt sin kapacitet och organisation för att med männens medverkan kunna försvara och främja kvinnors rättigheter.

Uppnått resultat

Partnerorganisationerna har påbörjat ett antal aktivi- teter men ännu inte fullt ut lyckats integrera ett jäm- ställdhetsperspektiv.

Förväntat resultat

Partnerorganisationerna har stärkt sin kapacitet och organisation för att kunna leverera resultat på ett effektivt sätt utifrån sina mandat.

121 Sidas årsredovisning 2013

Uppnått resultat

■ De kapacitetsbyggande insatserna har lett till en

bättre ekonomisk rapportering, men resultatrap- porteringen är fortsatt bristfällig.

■ Alla partnerorganisationer har utvecklat strategier

för att hantera risker.

■ Fyra partnerorganisationer har utarbetat planer för

uppföljning och utvärdering.

Förväntat resultat

Partnerorganisationer drar fördel av ökad samstäm- mighet och tillämpningen av principerna för god givarsamordning.

Uppnått resultat

Partnerorganisationernas har fått ett större ansvar för delar av programmet. Ett självständigt forum för partnerorganisationernas ekonomiansvariga är också aktivt nu.

Sidas resultatbedömning

In document Sidas årsredovisning 2013 (Page 129-138)

Related documents