• No results found

motverka oegentligheter och korruption

In document Sidas årsredovisning 2013 (Page 143-145)

utveckling samt närmande till Europeiska unionen och dess värdegrunder.

avtalsperiod 14 december 2009–30 juni

5.5 motverka oegentligheter och korruption

Arbetet mot korruption har fördjupats och utvecklats, såväl i själva utvecklings-samarbetet som inom Sida. Sverige bidrar bland annat till samarbeten mellan svenska Riksrevisionen och motsvarande myndigheter i flera länder. Sidas applikation för smarta telefoner, Öppna Bistån- det, har en tipsfunktion som kan användas för att anmäla misstankar om korruption.

Korruption är fortfarande ett allvarligt utvecklings- hinder i många av Sidas samarbetsländer. Det har påverkat resultaten negativt i ett flertal strategigenom- föranden i samtliga regioner i världen. Sidas arbete mot korruption sker på fyra nivåer genom att:

130

5. Utvecklingssamarbetet

Sidas årsredovisning 2013

■ motverka och hantera korruption i svenskfinansie-

rade insatser

■ ge stöd till samarbetsländernas strävan att

bekämpa korruption

■ medverka i internationellt och globalt anti-korrup-

tionsarbete.

Sida bedömer att arbetet med utveckla myndighetens förmåga att förebygga och hantera korruption har utvecklats i positiv riktning under senare år. Sidas fokus på att minska korruptionsrisken i insatserna, bland annat genom intern kompetensutveckling, har lett till en ökad medvetenhet på Sida om problemet, liksom hos handläggare och controllrar vid utlands- myndigheten. Vidare har Sida slutit ramavtal med revisionsbyråer som stöder ambassaderna med råd- givning, utbildning och systemrevision.

Forskning och utvärdering visar att resultaten av biståndsgivares stöd till korruptionsbekämpning i samarbetsländerna hittills varit svaga. Sida har inte- grerat anti-korruption i arbetet med att ta fram resul- tatförslag i ett antal länder med utbredd korruption. Under 2013 har Sida utvecklat interna riktlinjer som skapar förutsättningar för ett strategiskt förhållnings- sätt till korruption i resultatförslagen. Sida har också infört nya etiska riktlinjer under 2013 som bland annat ska bidra till att korruption inom den egna organisationen motverkas.

Sida har deltagit i den internationella dialogen om givarsamordning gällande anti-korruption genom stöd till Transparency International (TI) och U4 Anti- Corruption Resource Centre. Under 2013 har även ett samarbete med svenska näringslivsaktörer, Swe- dish Leadership for Sustainable Development, inletts för att bland annat bidra till korruptionsbekämpning och motverka oetiska affärsmetoder i utvecklingslän- derna.

Motverka och hantera korruption i svenskfinansierade insatser

Under 2013 har Sida utvecklat en applikation för smarta telefoner, Öppna Biståndet, med en tipsfunk- tion som möjliggör anmälningar till Sida om korrup- tion i biståndet. Det arbetet ligger till grund för en vidareutveckling av systemet under 2014.

Sida har undertecknat en överenskommelse med The European Anti Fraud Office (OLAF) i syfte att förenkla och förbättra utbytet av information mellan Sida och OLAF i enskilda korruptionsutredningar. Under året har även ett arbete påbörjats med att ta fram liknande överenskommelser med Världsbanken och FN:s utvecklingsprogram (UNDP).

Under 2013 har Sidas ökade fokus på anti-korrup- tion inom det humanitära arbetet medfört att avtalen med humanitära aktörer förstärkts med tydligare for- muleringar om anti-korruption. Dessutom sker i ökad grad en mer systematisk uppföljning av dessa genom ökad fältnärvaro.

Risken för korruption har under 2012 införts som en av sju standardrisker i Sidas nya system för insats- hantering vilket ställer krav på en mer systematisk bedömning av korruptionsrisker i alla insatser. Under 2013 har en analys gjorts av hur det nya systemet till- lämpas. Analysen visade att korruption behandlats i alla granskade insatser. Dock är bedömningarna av korruptionsrisken ofta alltför allmänna och inte till- räckligt anpassade till olika typer av insatser i olika kontexter.

Sida har i sitt utredningarbete under året identifie- rat brister i tillämpningen av avtalsklausuler om åter- krav av felaktigt använda medel. För att komma till- rätta med problematiken har vissa ändringar i Sidas regler för insatshantering föreslagits.

En fortsatt satsning på fördjupade kunskaper inom revision för handläggare och controllers har genom- förts. Vid Sidas Partnership Forum i Härnösand genomförs regelbundet kurser i anti-korruption för Sidas svenska samarbetspartner.

Stöd till korruptionsbekämpning i Sidas samarbetsländer

Inom ramen för strategigenomförandet ger Sida stöd till samarbetsorganisationer som arbetar för att upp- täcka och upptäcka korruption samt för ökad trans- parens och ett ökat ansvarsutkrävande. Sida bidrar också till de civila samhällsorganisationernas gransk- ningsarbete.

Sida ger även stöd till revisionsmyndigheterna i flera länder, ofta i samarbete med svenska Riksrevi- sionen, vilket har lett till bättre täckning och kvalitet i revisionsverksamheten.

Utlandsmyndigheterna för också dialog med flera samarbetsländer för att främja deras arbete mot kor- ruption.

I det följande ges exempel på insatser som direkt eller indirekt förväntas bidra till att stärka korrup- tions-bekämpningen i samarbetsländerna. Sida ger ett stöd till TI egen verksamhet (basstöd), vars korrup- tionsindex är ett välkänt och etablerat verktyg i inter- nationellt påverkansarbete. I Kosovo har TI:s arbete till exempel bidragit till att en felaktig statlig upp- handling uppdagades, vilket besparade skattebeta- larna 1,6 miljoner US dollar. I Kenya har ett samar- bete mellan Water Integrity Network (WIN) och

131 Sidas årsredovisning 2013

TI-Kenya resulterat i att Vattenministeriet beslutat sig för att utarbeta en handlingsplan och etablera ett ramverk för god samhällsstyrning för att främja anti- korruption inom vattensektorn.

I Demokratiska republiken Kongo (DRK) stöder Sida den internationella organisationen Global Wit- ness för att öka transparensen inom gruvsektorn. Det har bland annat lett till att statliga företag har för- måtts att publicera ekonomisk information. Samtidigt har information framkommit om arbetsförhållanden, barnarbete, miljösituationen och vilka skatteintäkter som DRK egentligen har rätt till.

Sida bidrar även till ett samarbete mellan Handels- högskolan i Stockholm och Pekings universitet i Kina respektive Central Institute for Economic Manage- ment i Vietnam. Samarbetet syftar till att utveckla och implementera forskning om korruption och bygga upp kapaciteten om anti-korruption vid berörda institutioner i Vietnam och Kina. Under 2013 genomfördes forskningsstudier av korruption inom ämnesområden som är relevanta givet aktuella utmaningar i länderna. I Vietnam fokuserade projek- tet under 2013 på kontakterna mellan de politiska beslutsfattarna, den privata sektorn och de statliga företagen genom att studera ägarförhållandena i 729 företag på börserna i Hanoi och Ho Chi Minh- staden.

I Colombia har Sida gett stöd till UNDP:s pro- gram för stärkt demokrati. Stödet har bidragit till att handlingsplaner för transparens och ansvarsutkrä- vande har tagits fram av åtta av tolv politiska partier i Colombia. Programmet har även bidragit till fram- tagandet av en plan för modernisering av parlamentet som innefattar transparens och ansvarsutkrävande. Till följd av bristande politisk vilja hos nyvalda politi- ker i ledande positioner har dock arbetet avstannat.

Sidas sammanfattande bedömning är att de svensk- finansierade insatserna stödjer anti-korruptionsarbe- tet i våra samarbetsländer och att de har främjat stärkt kapacitet, ökad transparens och ökade förut- sättningar för ansvarsutkrävande samt stärkt förmåga att upptäcka korruption. Oaktat vissa framsteg behö- ver Sida fortsätta anti-korruptionsarbetet i utveck- lingssamarbetet, men också stärka det interna arbetet för att upptäcka och förebygga korruption och oegentligheter.

5.6 komplettera och stimulera andra aktörers

In document Sidas årsredovisning 2013 (Page 143-145)

Related documents