• No results found

Under rubriken myndighetens övriga verksamhet redogör Sida för det arbete som inte direkt är utvecklingssamarbete men som har stark anknytning till det.

In document Sidas årsredovisning 2013 (Page 158-163)

Ett exempel är Sidas arbete som expertmyndighet. I denna roll ingår att bereda

underlag inför expertmöten och representera Sverige vid olika forum, konfe-

renser och multilaterala organisationers styrelsemöten. Ett annat exempel är

transparensgarantin som innebär att allmänna handlingar och offentlig infor-

mation om bistånd görs tillgänglig på webben genom informationstjänsten

Openaid.se. Sida deltar också i International Aid Transparency Initiative (IATI).

I det här kapitlet återfinns också strategirapporteringen för Ryssland eftersom

detta inte är internationellt bistånd utan internationell samverkan.

143 Sidas årsredovisning 2013

strategiska planer. Fokus har varit på starkare jäm- ställdhets- och rättighetsperspektiv, resultatstyrning, finansiell styrning och transparens samt FN-reforma- gendan. Detta arbete har till exempel lett till att gen- derdimensionen i det gemensamma landprogrammet för Rwanda lyfts upp.

I Sidas samarbete med UD:s multi- och EU-enhe- ter har Sida under 2013 fokuserat särskilt på frågor om öppenhet och ansvarsutkrävande. Det arbetet har under 2013 lett till stora framsteg. Sedan årskiftet 2012/13 publicerar samtliga New York-baserade utvecklingsorgan sina internrevisonsrapporter offent- ligt. FN:s internrevision kommer att på pilotbasis publicera interna översynsrapporter på sin hemsida. Detta är frukten av flera års ansträngningar där Sve- rige har varit drivande och som Sida har bidragit till. Sida har under året blivit invalt i styrgruppen för jämställdhetsnätverket inom Organisationen för eko- nomisk utveckling, OECD:s, biståndskommitté, DAC (GENDERNET). Inom området vatten och sanitet har Sida bidragit med strategiskt underlag till biståndsministern och svenskt förhållningssätt till Sanitation and Water for All. Sida har stött Miljöde- partementet med bidrag till OECD:s Peer Review av Sveriges miljöpolitik1 avseende miljö- och klimatbi- ståndet och bidragit kontinuerligt till DAC:s nätverk för miljö- och utvecklingsfrågor (ENVIRONET), med särskilt fokus på processen Green Growth and Poverty Reduction. Sida har bidragit till förhandlingar inom FN:s ramkonvention för klimatförändringar (UNFCCC) och arbetet i berörda expertgrupper inom EU. Sida ingick i den svenska delegationen till förhandlingarna i Bonn och klimattoppmötet i Warszawa. Inom hälsoområdet har Sida deltagit i Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI:s) process för att ta fram en ny vaccinations- strategi.

Sidas sammanfattade bedömning är att Sida har under 2013 bistått regeringen med expertstöd inom olika områden som har lett till utvecklingsresultat.

6.2 transparensgarantin och Openaid

Sverige tillgängliggör biståndsdata på två sätt; dels via informationstjänsten Openaid.se, dels genom att delta i International Aid Transparency Initiative (IATI). Genom att publicera information om insatser (insatsdata) enligt den gemensamma IATI-standarden blir statistiken internationellt jämförbar.

1 OECD Environmental Performance Review of Sweden

Transparensgarantin gäller de statliga aktörer som disponerar medel under utgiftsområde 7 Internatio- nellt bistånd i statsbudgeten. Sida ansvarar för sam- ordningen och respektive aktör ansvarar för att efter- leva transparensgarantin.

På Openaid.se går det att följa hela biståndskedjan, det vill säga när, till vem och för vilka ändamål biståndsmedel har betalats ut och med vilka resultat.

Openaid.se utgår ifrån insatsdata om de aktiviteter som gjorts inom enskilda biståndsinsatser. Data består bland annat av information om utbetalda belopp, en kortare beskrivning av insatsen samt detaljer om exempelvis land, sektor och samarbetspartner. Dess- utom finns beslut om och övrig dokumentation för många insatser. I dokumenten finns fördjupad infor- mation om biståndsinsatserna och detaljerad rappor- tering om hur målen uppfylls, användning av medel och uppnådda effekter.

Openaid.se tillhandahåller information, men har hittills inte i tillräcklig utsträckning bidragit till att den informationen blir tillgänglig och begriplig för avsedda målgrupper. De öppna data som erbjuds har inte heller använts av andra för att skapa nya sam- manställningar eller informationstjänster. Det finns därför anledning att förbättra användbarheten. I internationella jämförelser av hur olika givare lyck- ats genomföra sina program för ökad insyn i bistån- det placerar sig Sverige som ett av de ledande län- derna, men inte som den mest transparenta biståndsgivaren.

I slutet av 2013 inledde därför Sida ett intensifierat arbete kring transparens och Openaid.se. Sida har tagit fram en handlingsplan tillsammans med Utrikes- departementet. Planen består av tre delar:

■ förnyelse av webbplatsen Openaid.se

■ utökad publicering av data och dokument med

högre kvalitet

■ full anpassning till IATI-standarden.

Under 2013 har Sida genom en ny vy på Openaid.se förbättrat möjligheterna att se vilken myndighet som betalat ut stödet och vilken organisation som genom- fört olika biståndsinsatser. Ett antal mindre förbätt- ringar och tillägg har gjorts i de data som publiceras. Detta har gjort att överensstämmelsen med IATI- standarden blivit bättre. Sida har också utökat IATI- rapporteringen som beskriver bättre organisationer inom svenskt bistånd.

Sida har även publicerat en mobilanpassad version av Openaid.se samt en mobilapplikation. För den mobilanpassade versionen har en helt ny navigering tagits fram utifrån besöksstatistik från webbplatsen.

144

6. MYNDIGHETENS ÖVRIGA VERKSAMHET

Sidas årsredovisning 2013 Sida har uppdaterat Openaid.se månadsvis med

information (insatsdata) och dokument för de biståndsinsatser som myndigheten beslutar om.

I Openaid.se finns även information om insatser från Regeringskansliet och utlandsmyndigheterna. Dokument för insatser som Regeringskansliet beslutar om uppdateras för närvarande en gång per år. Däre- mot publicerar inte utlandsmyndigheterna de doku- ment som är knutna till deras insatser, utan enbart statistik och korta beskrivande texter.

Sida har också ambitionen att integrera Openaid. se bättre i den övriga kommunikationsverksamheten. Sida och Utrikesdepartementet har tagit en mycket aktiv del i det internationella arbetet med en gemen- sam öppen standard för publicering av biståndsdata. Sedan september ingår Sverige i ett konsortium som står värd för IATI.

Övriga medlemmar i konsortiet är: FN:s utveck- lings-program (UNDP), FN:s kontor för projekttjäns- ter (UNOPS), Ghana och organisationen Develop- ment Initiatives. Därtill kommer att Sverige och Sida ingår i styrkommitté, tekniska samrådsgruppen och sekretariatet för IATI.

Tabell 1: Utveckling – Openaid.se

2011 2012 2013

Insatser på Openaid.se 89 785 98 793 100 306 Dokument på Openaid.se 36 774 22 449 76 671

Unika besökare1 29 519 37 389 42 794

1 Openaid.se lanserades i april 2011

Sidas sammanfattade bedömning är att arbetet med transparens och Openaid.se har intensifierats och det finns goda förutsättningar för att fortsätta öka insyn i biståndet.

6.3 statistikhantering

Sida har under 2013 samlat in, sammanställt och rapporterat statistik enligt direktiv från OECD:s biståndskommitté (DAC). Rapporteringen består av tre delar; en preliminär rapport med aggregerad sta- tistik, den så kallade Advance Questionnaire, och två mer omfattande rapporter, DAC-tabeller respektive CRS++ (Creditor Reporting System). DAC-tabeller fylls i med statistik fördelat på bland annat land, sek- tor och samarbetsform. CRS++-rapporten består av detaljerad information på insatsens komponentnivå. Data bygger på information ur Sidas planeringssys- tem. För att sammanställa rapporterna samlar Sida även in data från andra myndigheter som tilldelas

medel från i huvudsak utgiftsområde 7 Internationellt bistånd samt i vissa fall utgiftsområde 5 Internationell samverkan.

6.4 samarbete inom östersjöregionen (ryssland) Uppnå strategi­ målen Genomföra insats­ portföljen Utfall 2013 28 mnkr Årligt strate-

gibelopp 29 mnkr antal aktiva

insatser 23 strategiperiod 2010–2014

Medel avtals-

längd 32 månader Medel insats-storlek 1 mnkr största ge- nomförande- kanal Civila samhäl- lets organisa- tioner största sam- arbetsform Projektstöd största hu-

vudsektor DEMO/MR Utfall per för-valtnings- krona

5 kr

andel per huvudsektor

Demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, 83%

Övrigt, 17%

Bedömning av måluppfyllelse avseende strategimålen

Sida bedömer att det övergripande strategimålet inte kommer att uppnås då utvecklingen för demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland överlag är nega- tiv. Måluppfyllelsen har under rapporteringsperioden påverkats negativtav att omkring 1 000 ryska civil- samhällesorganisationer utsatts för inspektioner av ryska myndigheter (Justitieministeriet, Inrikesministe- riet, Skatteinspektionen och Säkerhetstjänsten) med anledning av repressiva lagar (exempelvis ”Agent- lagen” och ”lagen mot propaganda av icke-traditio- nella sexuella relationer” som antagits i Ryssland.

Sida genomförde under slutet av 2012 och i början av 2013 en resultatöversyn av strategin för demokrati och mänskliga rättigheter. Slutsatsen från översynen är att Sveriges stöd till det civila samhället i Ryssland

145 Sidas årsredovisning 2013

har varit viktigt och givit många resultat på grund av ett långvarigt samarbete och ett flexibelt stöd till sam- arbetspartnerna.

Bedömning av insatsportföljens genomförande Sida bedömer att insatsportföljen endast kommer att kunna genomföras till viss del innan strategiperioden löper ut. Flera samarbeten har blivit försenade på grund av de omfattande inspektioner som de ryska myndigheterna genomfört. Eftersom implemente- ringen av många projekt har blivit försenad har flera parter aktualiserat ett behov av att få förlänga avtalen till efter strategiperiodens slut.

Redovisning av resultat

Under 2013 har bland annat fäders rättigheter stärkts genom fortsatt stöd till bildandet av och arbetet med så kallade pappaskolor. De har fått erkännande av Sankt Petersburgs myndigheter genom ett beslut om att etablera sådana skolor med statligt stöd på alla familjecenter i stadens samtliga distrikt.

Domstolsverket har presenterat möjligheten att arbeta med förlikning och medling i tvistemål för domare, lärare och juridikstudenter i Sankt Peters- burg. Lagstiftningen ger möjlighet till förlikning i Ryssland, men metoden används mycket mer sällan än i Sverige. Ett resultat av arbetet är att den ryska Domstolsakademin kommer att lyfta fram möjlighe- ten till förlikning i sin utbildning för domare. Miljösamarbetet i Ryssland

Miljösamarbetet i Ryssland styrs av regleringsbrevet och målen är hämtade främst från handlingsplanen för Östersjöns miljö, The Baltic Sea Action Plan (BSAP), som ska bidra till att Östersjön är i god eko- logisk status år 2021. Ett specifikt resultat av stödet är att en ny avloppstunnel har färdigställts i Sankt Petersburg. Den nya tunneln förhindrar att 254 000 kubikmeter orenat avloppsvatten per dag rinner ut i Östersjön. Sverige bidrar med cirka 30 procent av gåvomedlen till ett större investeringspaket för att rena floden Neva, där avloppstunneln ingår. Andra delar av paketet återstår fortfarande att genomföra.

Sida har även finansierat åtskilliga förstudier och de svenska medel som investerats i konsultfonder inom finansieringsinstitutioner som Nordiska Investe- ringsbanken och Nordiska miljöfinansieringsbolaget. Det har till exempel resulterat i att möjliga investe- ringsobjekt har bedömts och prioriterats utifrån över- enskomna kriterier (miljöeffekter, ekonomi och risk).

Under 2013 initierade Sida en omfattande utvär- dering av stödet till miljöinfrastruktur och miljörefor- mer i Östeuropa och Västra Balkan under perioden 1995–2010. Utvärderingen, där miljösamarbetet i Ryssland ingick, konstaterade att stödet har bidragit till omfattande miljöförbättringar, varit kostnadseffek- tivt samt genererat annan finansiering upp till tolv gånger det svenska bidraget.

Utfall 2013 35 mnkr Årligt alloke-

rat belopp 35 mnkr antal aktiva

insatser 4 strategiperiod –

Medel avtals-

längd 89 månader Medel insats-storlek 9 mnkr största ge-

nomförande- kanal

Multilaterala

organisationer största samar-betsform Projektstöd

största huvud-

sektor Hållbar sam-hällsbyggnad Utfall per för-valtningskrona

andel per huvudsektor

Demokrati, mänskliga Hållbar samhällsbyggnad, 100%

7. Förutsättningar för

In document Sidas årsredovisning 2013 (Page 158-163)

Related documents