• No results found

månader medel insats storlek 31 mnkr största ge-

In document Sidas årsredovisning 2013 (Page 117-119)

utveckling samt närmande till Europeiska unionen och dess värdegrunder.

längd 77 månader medel insats storlek 31 mnkr största ge-

nomförande- kanal Multilaterala organisatio- ner största samar-

betsform Bidrag till pro-gram och fon- der genom in- ternationella organisationer

största hu-

vudsektor Hållbar sam-hällsbyggnad Utfall per för-valtningskrona 21 kr

andel per huvudsektor

Demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, 72%

Övrigt, 28 %

Övergripande strategimål: att miljölånen ska

bidra till en bättre miljö och minskad sårbarhet till följd av klimatförändringar.

Bedömning av måluppfyllelse avseende strategimålen

Tonvikten i valet av insatser har legat på innovativa fi nansieringsformer som ”output based aid”, ”chal- lenge funds” och garantier som skiljer sig från mer traditionell fi nansiering av biståndsprojekt.

Sida har delvis uppnått strategimålen för miljölå- nestrategin. Strategin innehåller tre prioriterade verk- samhetsområden och genomförandet har gått bra inom energieffektivisering/förnyelsebar energi och avfall/avlopp/vatten. Inom det tredje

verksamhetsområdet,1 transport, kommer inga pro-

jekt ha genomförts när strategiperioden tar slut 31 december 2013. Däremot har Sida under perio- den ingått avtal och skapat förutsättningar för att fi nansiera framtida efterfrågade insatser på området.

Bedömning av insatsportföljens genomförande

Vid genomförandet av insatsportföljen är en medve- ten strategi att blanda större mer konventionella pro- jekt med mindre mer innovativa. Insatsportföljen genomförs enligt plan. Det fi nns ett stort behov av marknadsfi nansiering för olika miljöinvesteringar vil- ket gör att det egentligen inte är svårt att hitta insatser som kräver lånefi nansiering. Däremot är berednings- tiderna ibland längre än för normala gåvoinsatser.

Redovisning av resultat

Område 1: Energieffektivisering, förnybar energi samt fjärrvärme och – kyla

Mål för verksamhetsområde

Förbättrad energieffektivitet, energisparande, mins- kade emissioner och ökad användning av förnybara energikällor.

Exempel på resultat som svenskt stöd bidragit till ■ Sida har i samarbete med andra givare utvecklat

ett globalt instrument för att öka förutsättningarna för näringslivet och forskarsamhället att bidra till lösningar på globala utvecklingsproblem genom innovationer. Instrumentet kallas Grand Challen- ges for developement och innebär ett globalt utlys- ningsförfarande, det vill säga att företag från hela världen kan delta i upphandlingen.

■ Sida har tillsammans med den amerikanska

biståndsmyndigheten USAID, Afrikanska utveck- lingsbanken och det största amerikanska energifö- retaget, Duke Energy, utvecklat och lanserat en utlysning för innovationer inom det tvärvetenskap- liga området: energi och matproduktion. Det iden- tifi erade problemet är att hälften av matproduktio- nen i länder söder om Sahara går till spillo genom att det saknas energi för bland annat kylning och transport. Lösningarna förväntas, genom en miljö-

1 Med målsättningen ”Minskad användning av ändliga resurser, minskade emissiner och förbättrade förutsättningar för näringsverksamhet och handel”.

104

5. Utvecklingssamarbetet

Sidas årsredovisning 2013 mässigt hållbar matproduktion, kunna accelerera

en tillväxt som minskar fattigdomen.

Utlysningen gav drygt 450 ansökningar från företag, institutioner, och olika organisationer, varav 12 pro- jekt har valts ut för stöd.

Område 2: Avfalls­, vatten och avloppshantering

Mål för verksamhetsområdet:

Effketivare hantering av ändliga resurser, minskade utsläpp och minskad risk för okontrollerade utsläpp av föroreningar.

Exempel på resultat som svenskt stöd bidragit till

Sida har gett ett miljölån till två avloppsreningsverk och ledningsnät på Sri Lanka. Arbetet är färdigställt till 90 procent. Det norra reningsverket och nätet är driftsatt och där renas nu cirka 1 800 kubikmeter avloppsvatten varje dag från anslutna abonnenter. Det södra reningsverket är klart och testkörs i början av oktober 2013. Arbetet med att färdigställa led- ningsnätet pågår. Projektet har medfört att tariffer för avloppsrening införts i landet. Det har också lett till att Världsbanken återigen är aktiv i Sri Lankas vatten- och avloppssektor genom sin fond ”Global Partnership on Outputbased Aid”. Världsbanken subventionerar även anslutningar till hushåll med begränsad ekonomisk kapacitet. Vidare har den lan- kesiska miljömyndigheten nu också möjlighet att, när de utfärdar licencer, kräva anslutning till reningsver- ken av områdets industrier vilket ger myndigheten ökade möjligheter att säkerställa att gällande miljö- lagstiftning följs. 5.2.3 Forskningssamarbete Uppnå strategi­ målen Genomföra insats­ portföljen

Utfall 2013 842 mnkr Årligt alloke-

rat belopp 836 mnkr antal aktiva

insatser 77 strategiperiod 2010–2014 medel av-

talslängd 49 månader medel insats-storlek 11 mnkr största ge- nomföran- dekanal Multilate- rala organi- sationer största samar-

betsform Bidrag till program och fonder genom internationella organisationer

största hu-

vudsektor Forskning Utfall per för-valtningskrona 21 kr

andel per huvudsektor

Forskning, 100 %

Övergripande strategimål: Att stärka och

utveckla forskning av relevans för fattigdomsbekämp- ning i utvecklingsländer.

Bedömning av måluppfyllelse avseende strategimålen

Sida bedömer att samarbetsländerna och regionala forskningsaktörer vid strategiperiodens slut har fått ökad förmåga att planera, genomföra och använda forskning i arbetet mot fattigdom. Strategin har även bidragit till att internationell och svensk forskning som har betydelse för fattigdomsbekämpning i utvecklingsländer ökat.

Bedömning av insatsportföljens genomförande

Forskningssamarbetet fungerar väl, i linje med strate- gin. Avtalade insatser genomförs enligt plan, liksom beredningen av nya avtal.

Sveriges långsiktiga bilaterala samarbeten med exempelvis Bolivia, Rwanda, Tanzania och Uganda har bidragit till att ländernas forskningskapacitet ökat. Det regionala stödet till kvalifi cerade forsknings- center har bidragit till att:

■ doktorander genomgått utbildning i forskningsme-

tod

■ forskningsresultat förts närmre slutanvändarna

i Afrika

■ viktiga forskningsresultat har uppnåtts i Asien.

Sidas stöd till internationell forskning har även lett till resultat som kan användas för att förbättra hälsosys- temoch jordbruk.

Redovisning av resultat

Verksamhetsområde 1: Kapacitetsbyggnad för forskning i utvecklingsländer och i regioner.

Mål för verksamhetsområde 1

En ökad förmåga hos samarbetsländerna och regio- nala forskningsaktörer att planera, genomföra och använda forskning i kampen mot fattigdomen.

105 Sidas årsredovisning 2013

Exempel på resultat som svenskt stöd bidragit till

Det svenska forskningssamarbetet med Etiopien har bidragit till att höja kapaciteten på universitetet i Addis Ababa, Addis Ababa University (AAU). Uni- versitetet attraherar numera internationella gästfors- kare för undervisning och handledning. Under 2013 har 101 forskare disputerat på AAU, fl er än någonsin tidigare i universitetets historia. Genom stipendiepro- gram har antalet kvinnliga studenter på högre nivå och kvinnliga studenter med funktionsnedsättningar getts ökade möjligheter.

Verksamhetsområde 2: Forskning av relevans för utvecklingsländer.

Mål för verksamhetsområde 2

En ökad produktion hos forskarsamhället av relevant forskning för fattigdomsbekämpning i utvecklings- länder.

Exempel på resultat som svenskt stöd bidragit till

■ The Consultative Group on International Agricul-

tural Research (CGIAR) arbetar för fattigdoms- minskning, säkrad livsmedelsförsörjning och håll- bar utveckling. Sidas stöd om 250 miljoner kronor under 2012 bidrog till att CGIAR kunde utföra nästan en halv miljon forskningsstudier i syfte att utveckla ny teknologi för jordbruk, förvaltning av naturresurser och anpassning till klimatföränd- ringar. Studierna har resulterat i att nästan 16 mil- joner jordbrukare och andra har tillämpat nya tek- niker eller metoder på ett urval av jordbrukssystem.

■ Sida har under 2013 sekonderat en person till ett

CGIAR-centrum i Nairobi som ska arbeta specifi kt med jämställdhetsfrågor.

Verksamhetsområde 3: Svensk forskning av relevans för utvecklingsländer.

Mål för verksamhetsområde 3

En ökad produktion av svensk forskning av relevans för fattigdomsbekämpning i utvecklingsländer.

Exempel på resultat som svenskt stöd bidragit till ■ Sida ger stöd till The Swedish Secretariat for Envi-

ronmental Earth System Sciences (SSEESS) som under 2013 har främjat ökat samarbete mellan svenska klimat- och miljöforskare och forskare från låginkomstländer. Detta har lett till gemensamma initiativ för den utvecklingsagenda som ska gälla efter 2015. Ett exempel är att SSEESS kommer att utlysa stipendier till svenska forskare som i samar- bete med partner i utvecklingsländer ska lägga fram förslag på ettåriga aktiviteter som kan tillhan-

dahålla lösningar på de utmaningar för hållbar utveckling som beskrivs i Sustainable Development Solutions Network (SDSN) Action Agenda (2013). Enligt instruktion i regleringsbrevet för Sida 2013 har programmet till stöd för svensk forskning av relevans för låg- och medelinkomstländer (U-forsk) och pro- grammet för stöd till samarbete mellan forskare i dessa länder och forskare i Sverige (Swedish Research Links) överförts från Sida till Vetenskap- srådet. 5.2.4 Globala ämnesstrategiska utvecklingsinsatser Uppnå strategi­ målen Genomföra insats­ portföljen

Utfall 2013 2205 mnkr1 Årligt alloke-

rat belopp 2008 mnkr

2

antal aktiva

insatser 168 strategiperiod 2011–2014 medel avtals-

längd 43 månader medel insats-storlek 13 mnkr

In document Sidas årsredovisning 2013 (Page 117-119)

Related documents