• No results found

sidas arbete med generationsmålet

In document Sidas årsredovisning 2013 (Page 150-152)

utveckling samt närmande till Europeiska unionen och dess värdegrunder.

avtalsperiod 14 december 2009–30 juni

5.9 sidas arbete med generationsmålet

Generationsmålet är vägledande för miljöarbe- tet på alla nivåer i samhället och innebär att de stora miljöproblemen i Sverige ska lösas inom en generation utan att orsaka miljö- och häl- soproblem utanför Sveriges gränser. Sida har bidragit till generationsmålet inom en rad områ- den under 2013. Det har skett genom bidrag till att stärka internationellt miljöarbete, enskilda länders kapacitet för att arbete med miljöfrågor och genom tydliga miljöförbättrande insatser i projekt och program.

Hållbart nyttjande av naturresurser och omsorg om miljön, liksom kapacitet att möta kommande klimat- förändringar, är av avgörande betydelse för långsiktig ekonomisk och social utveckling såväl i Sverige som i Sidas samarbetsländer. Det övergripande målet för den svenska miljöpolitiken; att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser, är en viktig slutsats av detta.

Betoningen av det internationella perspektivet i det svenska miljöarbetet understryker Sidas och det svenska utvecklingssamarbetets betydelse för arbetet med att uppfylla målet till 2020.

Sidas har framför allt två viktiga roller i förhål- lande till generationsmålet. Den första är att som finansiär och dialogpartner bidra till en förbättrad miljöförvaltning globalt och i enskilda länder. Det andra är att inom ramen för Sveriges politik för glo- bal utveckling (PGU) samråda med andra svenska myndigheter och bidra med ett miljö- och utveck- lingsperspektiv i frågor som rör handel, energi, kli- mat, miljö och andra politikområden.

Under 2013 har Sida bidragit till generationsmålet på flera områden. Det har skett genom bidrag till att

stärka internationella miljöramverk och nationell kapacitet för miljöintegrering, samt genom stöd till en rad miljö- och klimatrelaterade insatser.

Sida har bland annat via stöd till Swedish Interna- tional Biodiversity Programme (SwedBio) bidragit till internationell policyutveckling inom biologisk mång- fald och ekosystemtjänster. Genom att föra samman parter till dialogseminarier på hög nivå har SwedBio bidragit till ökad kunskap och respekt mellan för- handlingsparterna i frågan om innovativ finansiering av biologisk mångfald. Värdet av denna dialog har uppmärksammats av såväl EU som Bolivia vid inter- nationella förhandlingar. Sida har även bidragit till dialogen inom Organisationen för ekonomiskt samar- bete och utveckling (OECD) genom deltagande i OECD:s biståndskommittés arbetsgrupp kring grön tillväxt.

Sida har likaså medverkat till en förbättrad miljö- förvaltning på nationell nivå. Sida stödjer FN-pro- grammet Poverty Environment Initiative som har bidragit till stärkt kapacitet för grön ekonomi och integrering av miljöhänsyn i nationella planerings- och budgetprocesser i nära 20 länder. Stödet har också bidragit till ökad samverkan mellan FN:s miljö- fond (UNEP) och FN:s utvecklingsprogram (UNDP) inom miljöområdet.

I flera länder i södra Asien och Sydostasien har Sida bidragit till att stora områden av mangrovesko- gar, som skyddar kustlinjen mot översvämningar och erosion, återhämtat sig. Sida har också medverkat till en ökad medvetenhet i länderna om vikten av en för- bättrad förvaltning av kustområden.

Åtgärder för miljöarbetets utveckling har skett inte- grerat i hela Sidas verksamhet. Ett exempel är att en förstärkning har gjorts i skrivningarna i Sidas insats- hanteringssystem där miljö och klimat finns med bland de aspekter som ska analyseras särskilt i bered- ningen av stöd för nya insatser.

Sida har redovisat sitt miljöarbete inom ramen för den årliga rapporteringen av verkets miljöledningssys- tem, i enlighet med Naturvårdsverkets särskilda instruktioner,

Sidas sammanfattande bedömning är att det svenska globala, regionala och bilaterala stödet på miljö- och klimatområdet främjar samarbetsländer- nas möjligheter att nå en miljömässigt långsiktigt håll- bar utveckling. Stora utmaningar kvarstår emellertid i ljuset av de miljö- och klimatrelaterade problem som både hög-, medel- och låginkomstländer står inför och som i hög grad påverkar människors hälsa, livs- kvalitet och möjligheter till försörjning. Av avgörande betydelse är att hejda de negativa trenderna vad gäl-

137 Sidas årsredovisning 2013

ler överträdelser av de planetära gränserna som till exempel kemikalieutsläpp, destruktiv mark- och vat- tenanvändning, förlust av biologisk mångfald samt klimatförändringar.

För att motverka dessa negativa trender och upp- rätthålla redan uppnådda positiva resultat, liksom för att bidra till generationsmålet och de så kallade Sus- tainable Development Goals, är det Sidas samman- fattande bedömning att Sida behöver fortsätta att utveckla sitt stöd till insatser inom dessa och andra relevanta miljö- och klimatrelaterade områden.

5.10 tjänsteexport

Svenska myndigheters kompetens efterfrågas för stöd till institutions-utveckling i Sidas sam- arbetsländer och för stöd till reformsamarbetet i Östeuropa. Svenska myndigheter tillför utveck- lingssamarbetet unika kompetenser och en viktig helhetssyn på utveckling inom det egna myndighetsområdet och uppfattas generellt som opartiska och trovärdiga samarbetsparter. Sida samarbetar med myndigheter när deras unika kompetens efterfrågas och ett samarbete för- väntas leda till goda utvecklingsresultat. Universitets- och högskolerådet (UHR) är Sidas största samarbetspartner inom detta område 2013. Samarbetet handlar om att genomföra sex internatio- nella praktik- och utbytesprogram1 på uppdrag av

regeringen och Sida, som tidigare administrerades av Internationella programkontoret. En extern översyn har genomförts av samarbetet och diskuterats gemen- samt under 2013 för att vidareutveckla programverk- samheten.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är fortsatt en av Sidas största samarbetspart- ner. MSB har regeringens uppdrag att medverka i Sveriges internationella humanitära verksamhet genom räddnings- och katastrofinsatser, insatser för minhantering samt stärkande av katastrofberedskap och tidig återuppbyggnad. Sida och MSB har tillsam- mans utarbetat framtida riktlinjer för att stärka strate- gisk planering och resultatuppföljning i samarbetet, baserat på en extern studie från 2012 av MSB:s inter- nationella biståndsfinansierade verksamhet.

1 Minor Field Studies (MFS), Linneaus-Palme, Praktikantprogrammet, Athena, Den Globala skolan och Sidas resestipendium.

Tabell 1: Utfall topp 10 svenska myndigheter

2013, mnkr

topp 10 myndigheter 2013, mnkr

Universitets- och högskolerådet 117

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 104

Statistiska centralbyrån 44

Kemikalieinspektionen 30

Rikspolisstyrelsen 26

Lantmäteriverket 22

Styrelsen för ackreditering och kontroll och

teknisk kontroll 18

Naturvårdsverket 17

Kommerskollegium 15

Sveriges geologiska undersökning 15

Övriga myndigheter 135

totalt 542

antal myndighetssamverkan och utbetalningar ( exklusive universitet, högskolor och

forskningsråd), mnkr 60 50 40 30 20 10 0 700 600 500 400 300 200 100 2011 2012 2013 Antal myndigheter, 43 Utbetalningar, mnkr, 542 090 877,1

Under 2013 har antalet myndigheter som samverkar2

med Sida minskat från 57 (2011), 50 (2012) till 43 (2013). Totalt har utbetalningar under 2011 till 2013 minskat med drygt 50 miljoner svenska kronor. Sam- tidigt har utbetalningarna ökat till nio myndigheter, varav Patent- och registreringsverket, Rikspolisstyrel- sen och Statens jordbruksverk är störst. Minskningen i totala utbetalningar under 2013 är sammantaget markant och kan, utöver årliga variationer, förklaras av avslutade myndighetssamarbeten i de sju länder där svenskt utvecklingssamarbete avvecklats under 2013. Att antalet myndigheter och utbetalningar varierar mellan olika år kan förklaras av variationer i efterfrågan och omfattningen av varje samarbete.

2 Myndighetssamverkan är definierat som antal myndigheter där utbetalningar under året varit mer än noll kronor

138

5. Utvecklingssamarbetet

Sidas årsredovisning 2013

Utbetalningar till myndigheter (exklusive universitet, högskolor och forskningsråd) per huvudsektor 2013

Demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, 17 % Forskning, 3 % Humanitärt bistånd, 17 % Hållbar samhällsbyggnad, 5 % Hälsa, 1 %

Jord­ och skogsbruk, 0 % Konflikt, fred och säkerhet,

6 %

Marknadsutveckling, 16 % Miljö, 13 %

Utbildning, 2 % Övrigt, 20 %

Fördelningen av utbetalningar per huvudsektor varie- rar mellan olika verksamhetsår och trender är därför svåra att utläsa. I likhet med tidigare år är de två största huvudsektorerna demokrati, mänskliga rättig- heter och jämställdhet samt humanitärt bistånd. Under 2013 har området marknadsutveckling ökat och närmar sig nu de två största i omfattning. Kate- gorin övrigt utgörs i huvudsak av Sidas samverkan med UHR med drygt 100 miljoner svenska kronor.

Exempel på insatser och resultat av svenska myndigheters insatser

Skattemyndighetens arbete med Albaniens General Tax Authority (GTD) uppvisar goda resultat framför allt inom GTD:s strategiska omställningsarbete mot en tjänsteorienterad myndighet. En utvärdering av samarbetet beskriver särskilt den svenska skattemyn- dighetens goda internationella anseende och expert- kunskap samt engagemanget från GTD:s ledning som viktiga faktorer för att nå resultat.

Ett annat exempel är Patent- och registreringsver- kets (PRV) fl eråriga samarbete inom Sidas internatio- nella utbildningsprogram (ITP). Programmet har bidragit till att en ny immaterialrättslig lagstiftning antagits i Uganda under 2013. Det har i sin tur bland annat bidragit till att skapa nya möjligheter för landet att attrahera viktiga utländska investeringar.

Myndigheternas kunskap och insikt i utvecklings- frågor varierar med tidigare erfarenheter av utveck- lingssamarbete. Sida arbetar därför med olika former av kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte för att ge stöd till och fördjupa både myndigheternas och Sidas lärande och gemensamma kunskapsutveckling. Under 2013 samlades generaldirektörer för svenska myndigheter på Sida för information och diskussion

om regeringens styrning av tjänsteexport som fi nan- sieras på biståndsanslaget. I diskussionerna betonades vikten av att arbeta strategiskt särskilt kring institu- tions- och förvaltningsbyggnad. Svenska myndighe- ters internationella verksamhet har under året även presenterats under Almedalsveckan genom seminariet ”Svensk Förvaltning – en exportprodukt i världs- klass”. Genom Sida Partnership Forum (SPF) erbjuds myndigheterna möjlighet till kapacitetsutveckling inom strategiska områden. För tredje året i rad inbjöds myndigheter till Sidas årliga Myndighetsfo- rum, som 2013 samlade 20 myndigheter för att till- sammans med Sida och Utrikesdepartementet disku- tera och utveckla verksamheten

Sidas sammanfattande bedömning är att myndighe- ter tillför unika efterfrågade kompetenser och bidrar till att åstadkomma resultat i utvecklingssamarbetet.

5.11 sidas uppdrag avseende bidrags-

In document Sidas årsredovisning 2013 (Page 150-152)

Related documents