• No results found

Lag om alternativa behandlare

komplementärmedicin i de nordiska länderna

16.1 Norge .1 Bakgrund

16.4.1 Lag om alternativa behandlare

Den 25 maj 2005 trädde en lag om alternativa behandlare i kraft.

Dess syfte är att bidra till att öka kvaliteten i alternativa behand-lingar och säkerheten för dem som söker sådan behandling. Alter-nativa behandlare är de som erbjuder hälsorelaterade tjänster utan-för den traditionella hälso- och sjukvården. Sådana tjänster är så-dana som i allmänhet erbjuds utanför den traditionella hälso- och sjukvården och baseras mer på tradition och erfarenhet än på empiriska vetenskapliga rön. De omfattar bl.a. behandlingar för att få en bättre hälsa, smärtlindring, minska obehag och främja läkning.

Ett frivilligt register har inrättats och det administreras av Föreningen för isländska alternativbehandlare och är tillgängligt för allmän-heten. För registrering krävs medlemskap i en godkänd förening, eller att man uppfyller kraven för medlemskap, och har ansvars-försäkring. Den som inte längre uppfyller kraven för registrering ska avregistreras. En förordning innehåller den närmare regleringen av den frivilliga registerordningen och enligt den är avsikten med registret att befrämja säkerheten för dem som söker eller använder alternativa behandlares hälsorelaterade tjänster och att säkerställa kvaliteten på tjänsterna så långt som möjligt. Dessutom är regi-streringssystemet avsett att bidra till ansvariga tjänster och affärs-metoder. Ministern för hälsovård och social trygghet tillåter anslut-ningen av branschorganisationer till registret för alternativa be-handlare. För att bli ansluten krävs att föreningen har antagit resolu-tioner om:

1) utbildning och yrkesmässiga kriterier för personer som ansöker om att bli medlemmar,

2) en etisk kod som medlemmarna måste följa i sitt arbete, 3) att medlemmarna åtar sig att bedriva sin verksamhet på ett

an-svarsfullt sätt,

SOU 2010:65 Alternativ- och komplementärmedicin i de nordiska länderna

4) att medlemmar åtar sig att ge kunderna all nödvändig informa-tion om sina aktiviteter,

5) att medlemmarna förbinder sig att upprätthålla sekretess avseende all information om kunden och hans / hennes hälsa,

6) att kunden är tillförsäkrad en rätt att framföra klagomål när det gäller medlemmarnas professionella arbete, vilka ska behandlas av den etiska kommittén inom yrkesorganisationen eller av ett särskilt klagoorgan,

7) att medlemmarna kan uteslutas ur föreningen i överensstäm-melse med de regler som föreskrivs.

Det krävs vidare att bolagsordningen för yrkesorganisationen inne-håller bestämmelser om registrering av uppgifter om hälsorelaterade tjänster till privatpersoner och att föreningen är registrerad med ett identitetsnummer.

I förordningen anges också vilka krav som ställs på de alter-nativa behandlarna för att de ska få registreras. Föreningen för isländska alternativbehandlare registrerar de behandlare som upp-fyller följande krav:

1) Behandlaren har slutfört studier som motsvarar minst sex poäng i anatomi och fysiologi, fem poäng i patologi och två poäng i etik och hälsolagstiftning. Detta avser poäng från övre gymnasie-nivå. Behandlaren måste också ha genomgått praktisk utbild-ning under ledutbild-ning av en erkänd instruktör i enlighet med de normer branschorganisationen ställer upp för sitt arbetsområde.

2) a) En skriftlig bekräftelse har lämnats in om att behandlaren är fullvärdig medlem i en branschorganisation som har erkänt bestämmelserna i förordningen och att föreningen rekommen-derar att han / hon registreras, eller

b) En skriftlig bekräftelse har lämnats in om att han/hon har samtyckt till att följa de resolutioner som föreskrivs för föreningar (se punkterna 1–7 ovan), direktören för hälsa och Föreningen för isländska alternativbehandlare rekommenderar registrering, och personen i fråga har undertecknat en förklaring om att han/hon underställer sig övervakning av direktören för hälsa och Föreningen för isländska alternativbehandlare.

3) Behandlaren i fråga har lämnat en bekräftelse på att han/hon innehar en giltig ansvarsförsäkring.

Alternativ- och komplementärmedicin i de nordiska länderna SOU 2010:65

4) Behandlaren har lämnat uppgifter om personnummer, namn, adress och plats för verksamheten.

5) Behandlaren har förklarat sig avse att arbeta inom det område för vilket han eller hon begär att få bli registrerad.

16.5 WHO

FN-organet WHO bedriver ett omfattande arbete inom det om-råde som benämns Traditional Medicine (TM). Med TM avser WHO summan av den kunskap som av tradition använts i många länder för att förebygga ohälsa, ställa diagnos och bota sjukdomar.

Enligt WHO kan tillgång till säker och effektiv TM och alternativ- och komplementärmedicin vara ett livsviktigt instrument för att öka tillgången på hälsovård i utvecklingsländerna, där mer än 1/3 av befolkningen saknar tillgång till livsnödvändiga mediciner. WHO:s studier visar även att i Afrika använder 90 procent av befolkningen TM som primärvård.

WHO har i rapporten Legal Status of Traditional Medicine and Complementary/Alternative Medicine: A Worldwide Rewiew genomfört en sammanställning över den rättsliga statusen för TM/alternativ- och komplementärmedicin i 123 länder. Rapporten innehåller bl.a. uppgifter om användningen av TM/alternativ- och komplementärmedicin runt om i världen samt hur regleringen i stort ser ut. Rapporten visar att 25 av WHO:s 191 medlemsländer har tagit fram policyriktlinjer inom området. 60 av medlemsländerna har lagstiftning som reglerar naturläkemedel.

WHO har även utarbetat en strategi och riktlinjer för TM åren 2002–2005 vilken redovisas i rapporten WHO Traditional Medicine Strategy 2002–2005. Syftet med rapporten är att diskutera den traditionella medicinens roll i dagens hälsosystem, dagens ut-maningar och möjligheter samt WHO:s roll och strategi för tradi-tionell medicin. De riktlinjer som WHO har utarbetat om TM/alternativ- och komplementärmedicin är avsedda att implemen-teras i alla medlemsländer. I korthet går WHO:s riktlinjer ut på att stödja medlemsländerna i att:

- utveckla en nationell policy för utvärdering och reglering av TM/alternativa- och komplementärmedicinska metoder,

SOU 2010:65 Alternativ- och komplementärmedicin i de nordiska länderna

- skapa en starkare evidensbas vad gäller säkerhet, effektivitet och kvalitet av TM/alternativa- och komplementärmedicinska pro-dukter och metoder,

- säkerställa god tillgänglighet till TM/alternativ- och komple-mentärmedicin, inklusive livsnödvändiga örtmediciner, till rimliga kostnader för befolkningen,

- stödja en terapeutiskt sund användning av TM/alternativ- och komplementärmedicin bland konsumenter.

WHO har utöver detta utarbetat olika specifika riktlinjer rörande bl.a. TM, örtmedicin och akupunktur.

17 Problem i dag inom det område