• No results found

Legitimation och/eller krav på viss kompetens?

behörighetsreglering inom socialtjänsten

24 Förutsättningar för behörighetsreglering

24.1 Legitimation och/eller krav på viss kompetens?

24.1.1 Reglering av yrke

Legitimationen innebär att staten åtagit sig att kontrollera och värdera utbildning och lämplighet, något som vid andra former av behörig-hetskrav är en uppgift för arbetsgivaren. Den ger också en möjlig-het att återkalla en behörigmöjlig-het, när någon på grund av bristande lämplighet inte längre kan anses lämplig för arbetsuppgifterna.

Behörighetsreglering, dvs. att ställa krav på viss kompetens, kan göras på olika sätt. Antingen genom att i lag eller andra författ-ningar direkt eller indirekt kräva bestämda yrkeskvalifikationer för tillträde till eller utövande av verksamheten eller någon form av denna eller genom att förbehålla användande av en yrkestitel för dem som innehar en viss yrkeskvalifikation. I Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG finns en definition av reglerat yrke, se avsnitt 2.3.2.

Krav på kompetens ställs inom många olika verksamheter, både offentliga och privata. I avsnitt 24.1.2 nedan finns en redogörelse för sådana inom några olika områden. Merparten av de yrken som är reglerade i Sverige innebär ett krav på bestämda yrkeskvalifika-tioner, dvs. kompetens- och behörighetskrav. Detta innebär att det är en förutsättning för att få utöva viss verksamhet, eller för att få anställning inom verksamheten, att man uppfyller krav på viss ut-bildning m.m. Sådana krav finns t.ex. när det gäller väktare, revisorer, fastighetsmäklare och poliser. Inom flera av dessa yrken eller verk-samhetsområden finns också titlar som genom legitimation, aukto-risation eller på annat sätt är förbehållna dem som uppfyller kraven på kompetens.

Förutsättningar för behörighetsreglering SOU 2010:65

Inom hälso- och sjukvården finns i dag 21 legitimationsyrken, men behörighetskrav gäller endast för vissa anställningar inom lands-tingens hälso- och sjukvård, se avsnitt 2.1.4. Vissa arbetsuppgifter får dock enbart en yrkesgrupp eller vissa yrkesgrupper utföra. Det gäller t.ex. att fastställa dödsfall, ta blodprov för blodgruppering, ut-föra abort eller sterilisering.1 När landstingen låter privata utförare svara för hälso- och sjukvård efter upphandling måste även den reg-leringen beaktas.

Straffrättsligt skydd för yrkestitlar eller yrkesbeteckningar finns bland annat i rättegångsbalken (advokat), patientsäkerhetslagen (legi-timerade yrken på hälso- och sjukvårdens område), lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård (veterinär) och revisorslagen (2001:883) (godkänd eller auktoriserad revisor). I läke-medelslagen (1992:859) finns en straffbestämmelse beträffande den som ger sig ut för att vara behörig att förordna läkemedel för att få ett läkemedel utlämnat i strid mot vad som är föreskrivet.

Vid införandet av reglerade yrken måste överväganden ske med hänsyn till principen om näringsfrihet i 2 kap. 20 § regeringsformen, se avsnitt 3.2 ovan. Begränsningar i rätten att driva näring eller utöva yrke får införas endast för att skydda angelägna allmänna intressen och aldrig i syfte att gynna enbart vissa personer eller före-tag. Legitimation eller auktorisation innebär inte i sig någon begräns-ning av närings- eller yrkesfriheten, medan införandet av behörig-hets- och kompetenskrav ställer krav på att dessa ska skydda ange-lägna allmänna intressen.

24.1.2 Behörighetskrav inom andra områden (utom hälso- och sjukvård)

Krav på viss kompetens eller behörighet för att utföra vissa arbets-uppgifter förekommer inom många olika verksamhetsområden. I många fall utfärdas också bevis om formell kompetens som används för att visa att en person har viss kompetens och behörighet för vissa arbetsuppgifter. Det finns flera olika begrepp som används för att ange detta och som betyder ungefär samma sak, t.ex. auktori-sering, legitimering och certifiering.

Auktorisation betyder vanligen att man har tillstånd att utöva ett visst yrke eller bedriva en viss typ av näringsverksamhet. Den kan utfärdas av en statlig myndighet eller en privaträttslig

organisa-1 Vem får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården? Socialstyrelsen; 2004.

SOU 2010:65 Förutsättningar för behörighetsreglering

mrådet.

tion med statligt mandat. Det finns också frivilliga system som orga-niseras av bransch- och intresseorganisationer. Legitimation däremot utfärdas alltid med stöd i en statlig lagstiftning och för närvarande enbart för yrken inom hälso- och sjukvården samt för veterinärer.

En legitimation avser alltid enskilda yrkesutövare, medan auktori-sation i vissa fall även kan avse organiauktori-sationer eller företag.

I lagar, förordningar och föreskrifter inom en rad olika områden ställs krav på viss behörighet för att utföra vissa uppgifter eller på att det i vissa sammanhang finns tillgång till viss kompetens.

El- och transportområdet

Inom elområdet ställs krav på behörighet för vissa angivna åtgärder som t.ex. utförande, ändring eller reparation av en fast installerad anläggning.2 Behörighet som elinstallatör är personlig och meddelas av Elsäkerhetsverket. För att få en behörighet ställs krav på utbildning och praktik inom elinstallationso

Behörighetsvillkoren inom sjöfarten utgår från den av Inter-nationella sjöfartskonferensen år 1995 reviderade konventionen om normer för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning (STCW 95). I förordningen (2007:237) om behörigheter för sjö-personal finns krav på utbildning och praktik för olika yrkesgrupper och några yrkesgrupper där praktik ger behörighet.

Inom järnvägsområdet finns krav på viss utbildning för att få ut-föra vissa arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten. Verksam-hetsutövaren har ansvaret för utbildningen som ska beskrivas i en utbildningsplan som ska godkännas av ansvarig myndighet.

Poliser, väktare och ordningsvakter

Polisens aspirantutbildning äger rum vid någon polismyndighet. Polis-aspiranten ska godkännas under sin aspirantutbildning och efter god-känd utbildning kan polisaspiranten söka anställning som polis.

Behörig att anställas som kommissarie, inspektör eller polisassistent är den som genomgått viss utbildning till polis.

Bevakningsföretag får inte bedriva verksamhet utan tillstånd (auktorisation) av länsstyrelsen. All personal hos ett auktoriserat bevakningsföretag ska vara godkänd vid prövning med avseende på

Förutsättningar för behörighetsreglering SOU 2010:65

laglydnad, medborgerlig pålitlighet samt lämplighet i övrigt för an-ställning i ett sådant företag. Länsstyrelsen meddelar sådana god-kännande av personal.

Ordningsvakter förordnas av polismyndigheten, och i vissa fall av Rikspolisstyrelsen. Sådant förordnande får meddelas för den som med hänsyn till laglydnad och övriga omständigheter är lämplig för uppdraget, är mellan 20 och 65 år och har genomgått viss utbildning.

Grundutbildningen ska omfatta minst 60 timmar och ges av polis-myndigheten eller om det finns särskilda skäl av någon som fått tillstånd av Rikspolisstyrelsen.

Advokat, revisor och fastighetsmäklare

För att få kalla sig advokat måste man vara ledamot av advokat-samfundet. Syftet med regleringen av advokatyrket är bl.a. att säker-ställa kvalificerade ombud och biträden till allmänheten. Riksdagen har lagt fast de övergripande ramarna för advokatväsendet i rätte-gångsbalken. Advokatsamfundets styrelse prövar ansökan om inträde och registrering. Advokat är en skyddad yrkestitel och enbart den som är ledamot av advokatsamfundet får kalla sig advokat.

Alla fysiska och juridiska personer med bokföringsskyldighet måste ha revisor och aktiebolag, handelsbolag, hypoteksinstitut samt företag över en viss storlek måste ha en godkänd eller auktoriserad revisor. Revisionsplikten inskränks dock för små aktiebolag och handelsbolag från och med den 1 november 2010. Revisorsnämnden utfärdar godkännande och auktorisation samt registrerar revisions-bolag för fem år i taget. Vid omprövning kontrolleras revisorns yrkesverksamhet och redbarhet. Yrkestitlarna godkänd respektive auktoriserad revisor är skyddade.

Den som yrkesmässigt ägnar sig åt fastighetsförmedling ska, med vissa undantag, vara registrerad. Syftet är att ge konsumenterna ett gott skydd vid affärer som avser det egna boendet. Fastighetsmäklar-nämnden är förvaltningsmyndighet för registrering, tillsyn och disciplinära åtgärder som rör fastighetsmäklare. Registrering kan avse enbart hyresförmedling eller samtliga förmedlingsobjekt (fullständig registrering). Med undantag för advokater och vissa hyresrätts-förmedlare ska fastighetsmäklare vara registrerade hos Fastighets-mäklarnämnden. För övriga är det straffbart att yrkesmässigt för-medla fastigheter utan att vara registrerad. Registreringen är således en förutsättning för att yrkesmässigt förmedla fastigheter.

SOU 2010:65 Förutsättningar för behörighetsreglering

Förslag om legitimation för lärare och förskollärare

Lärarutredningen – om behörighet och auktorisation fick i uppdrag att lämna förslag till behörighetsregler för lärare och att uppmärk-samma hur behörighetsreglerna kan skärpas när det gäller kravet på tillsvidareanställning av lärare.3 Utredningen har föreslagit att legiti-mation införs för lärare. För att få legitilegiti-mation ska läraren ha avlagt lärarexamen samt fullgjort provårstjänstgöring. Vid ansökningstill-fället får inte sådana omständigheter föreligga som skulle leda till ett återkallande om läraren redan var legitimerad. Examinerade lärare som efter den 1 januari 2000 har tjänstgjort under motsvarande minst två år på heltid är undantagna från kravet på provår för att erhålla legitimation. Statens skolverk ska pröva frågor om meddelande av legitimation.

Endast legitimerade lärare ska självständigt få sätta betyg. En lärar-legitimation ska kunna återkallas om läraren genom grov oskicklig-het eller på annat sätt visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket eller om läraren p.g.a. sjukdom eller liknande omständigheter inte kan utöva yrket tillfredställande. En legitimation ska också åter-kallas om läraren själv begär det. En särskild nämnd vid Skolverket – Lärarnas ansvarsnämnd – ska pröva frågor om återkallelse av legitimation. Myndigheten för skolinspektion ska ta emot och ut-reda anmälningar mot lärare. Skolinspektionen ska kunna framföra kritik mot läraren eller i allvarliga fall begära att legitimation åter-kallas. Den som fått sin legitimation återkallad ska kunna ansöka hos Lärarnas ansvarsnämnd om att på nytt beviljas legitimation om omständigheterna medger det.

Betänkandet har remissbehandlats och en promemoria har där-efter tagits fram som behandlar förfarandet vid den föreslagna Lärarnas ansvarsnämnd.4 Promemorian har remissbehandlats och regeringen har beslutat om en lagrådsremiss. Det nya systemet för lärarutbildning, behörighet och legitimation ska öppna fler vägar till läraryrket än enbart lärarutbildning. En ytterligare ingång till legitimationen ska kunna vara annan akademisk ämnesutbildning än en lärarutbildning, till exempel civilingenjörer eller statsvetare som läst sina ämnen på universitet. Dessa personer ska i framtiden kunna läsa ett års kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) och därutöver genomföra eller få sig tillgodoräknad praktiktjänstgöring som uppgår till ett halvt år.

3 SOU 2008:52.

Förutsättningar för behörighetsreglering SOU 2010:65

24.1.3 Vad är skillnaden mellan legitimation och behörighetskrav?

Krav på behörighet för viss verksamhet förekommer inom många olika områden. Sådana krav innebär att staten begränsar tillträdet till verksamheten av olika anledningar. Det kan vara säkerhetsskäl, som t.ex. när det gäller patientsäkerhet och elinstallationer, men det kan också avse områden som av andra skäl anses kräva sådana be-gränsningar. När det gäller fastighetsmäklare borde det med hänsyn till fastighetsköpens stora betydelse för de enskilda ställas särskilda krav i lag på dem som yrkesmässigt bedriver verksamhet som fastig-hetsmäklare.5

Legitimation innebär en prövning i särskild ordning som oftast avser både kompetens och lämplighet och som också gör det möj-ligt att under vissa förutsättningar genom återkallelse hindra en en-skild att fortsätta arbeta inom yrket. Inom hälso- och sjukvården har denna form av behörighetsreglering funnits under lång tid, men även inom andra samhällsområden har sådan reglering varit föremål för diskussioner. När det gäller skolan finns nu ett förslag om legi-timation för lärare.

Krav på behörighet för viss verksamhet och ett system med legitimation kan förekomma samtidigt, men det är inte något krav eller någon förutsättning. Förslaget inom skolområdet innebär ett krav på legitimation för vissa arbetsuppgifter, medan det inom hälso- och sjukvården finns krav på legitimation för vissa arbetsuppgifter dock inte alla. Vissa uppgifter inom hälso- och sjukvården kan ut-föras även av personer utan bestämd yrkeskvalifikation, dessa har dock inte rätt att använda skyddad yrkestitel utan att vara behöriga.

24.2 Behörighetsreglering inom socialtjänsten i övriga