• No results found

Radiologisk säkerhet och strålskydd

Förändringar i Clab

9.2.5.2 Radiologisk säkerhet och strålskydd

Kraven på en inkapslingsanläggning i Forsmark när det gäller säkerhet och strålskydd är desamma som för inkapslingsanläggningen vid Clab. Anläggningarna bedöms vara likvärdiga med avseende på radiologiska risker. Vid placering av inkapslingsanläggningen i Forsmark tillkommer emeller tid transporter av icke inkapslat kärnbränsle utanför anläggningarna. Transporterna skulle ske på mot-svarande sätt som i dag när använt kärnbränsle transporteras från kärnkraftverken till Clab.

I transportsystemets säkerhetsredovisning finns, förutom en beskrivning av systemet, även en redo-visning av transporternas säkerhet med avseende på strålning och radioaktiva utsläpp. Inga risker för skador på allmänhet eller omgivning som skulle kräva ytterligare säkerhetsåtgärder utöver dem som redan vidtagits har identifierats. Den viktigaste av dessa säkerhetsåtgärder är användningen av transportbehållare som uppfyller IAEA:s krav för typ B-behållare. Det innebär bland annat att behållarna är helt täta och mycket motståndskraftiga mot påkänningar såväl i normal drift som vid en eventuell olycka. Det specialbyggda fartyget, övervakningssystemen och de administrativa rutinerna bidrar också till transporternas säkerhet. Inga händelser under normal drift eller möjliga olycksscenarier skulle kunna orsaka utsläpp av radioaktiva ämnen från transportbehållaren.

Transportbehållarna är utformade för att ge god strålskärmning. Att strålningsnivåerna utanpå behållaren är tillräckligt låga kontrolleras alltid före uttransport. De regler som finns innebär att lasten kan hanteras av transportpersonalen utan att några ytterligare strålskyddsåtgärder behövs.

Systemet för övervakning och fysiskt skydd i samband med sjötransport fungerar likadant oavsett typ av last. Även landtransporterna med terminalfordon omges med säkerhetsåtgärder mot olycks-tillbud och skadegörelse.

Transporterna av använt kärnbränsle har redan i dag mycket låga risker för påverkan på om-givningen, främst tack vare de täta och kraftiga transportbehållarna. Det bränsle som fraktas till inkapsling har avklingat i flera decennier och innehåller därmed betydligt mindre mängder radio-aktiva ämnen och avger mindre resteffekt (10–15 procent av den som avges vid bränsletransporter till Clab).

9.3 Sammanfattande slutsatser

För att tydliggöra skillnader mellan den sökta verksamheten och det övervägda alternativet görs här en sammanfattning av de slutsatser som framkommit vid bedömning av effekter och konse-kvenser för inkapslingsanläggningen. Beskrivningen av den övervägda lokaliseringen i Forsmark är av jäm förande karaktär i förhållande till den sökta lokaliseringen vid Clab i Oskarshamn. För en sammanställning av effekter och konsekvenser för den integrerade Clink-anläggningen hänvisas till kapitel 12.

Oavsett om inkapslingsanläggningen placeras vid Clab eller i Forsmark kommer den att placeras i ett område som är starkt präglat av industriell verksamhet. Vid Clab kommer en del av skogs-området i anslutning till befintligt verksamhetsområde att tas i anspråk, men då inga höga natur-värden konstaterats bedöms konsekvenserna för naturmiljön bli små. Vid Clab finns också enstaka kulturhistoriska objekt som kan behöva tas bort men sammantaget bedöms konsekvenserna för kultur miljön och landskapsbilden vara ringa till små. I Forsmark tar inkapslingsanläggningen nästan enbart industrimark i anspråk, bortsett från en skogsremsa på några meter.

Antalet transporter beräknas bli fler under driftskedet vid en lokalisering till Forsmark, medan fler bullrande arbetsmoment (borrning och krossning vid bergschakt) kommer att behöva genomföras vid uppförandet av en inkapslingsanläggning vid Clab. Utsläpp till luft uppstår först och främst som en följd av transporterna och bedöms vara låga oavsett lokalisering. Med hänsyn till att rikt-värden för buller och luft kommer att underskridas vid närmast belägna bostäder under både upp-förande och drift av anläggningen bedöms ingen betydande påverkan på boendemiljön uppstå. På båda platserna förekommer rödlistade arter, främst fåglar, inom områden som kan komma att påverkas av buller.

Sjötransporter förekommer oavsett lokalisering av inkapslingsanläggningen och samma rutt kommer att användas i båda fallen. Det innebär att utsläppen till luft från sjötransporter blir de-samma oavsett lokalisering av inkapslingsanläggningen. Den enda skillnaden är att en lokalisering av inkapslingsanläggningen i Forsmark innebär sjötransport av icke-inkapslat bränsle mellan Clab och inkapslingsanläggningen, medan en lokalisering vid Clab i stället innebär en sjötransport av in-kapslat bränsle till slutförvarsanläggningen. En transport av icke inin-kapslat använt kärnbränsle pla-neras ske på samma sätt som i dag vid transport av använt kärnbränsle mellan kärnkraftverken och Clab. I det befintliga transportsystemets säkerhetsredovisning har inga risker identifierats som skulle kräva ytterligare säkerhetsåtgärder utöver dem som redan vidtagits. Huvuddelen av de icke-radiologiska riskerna är sannolikt inte heller beroende av lokaliseringen.

Då inga betydande konsekvenser eller skillnader avseende risker hittills har identifierats bedöms de två platserna i stort sett vara likvärdiga ur miljö- och hälsosynpunkt. Fördelen med en lokali-sering vid Clab är att den erfarenhet av bränslehantering som finns hos personalen kan tas tillvara samtidigt som SKB kan nyttja flera av de befintliga systemen och anläggningsdelarna i Clab även för inkapslingsanläggningen. Sammanfattningen ovan visas även i tabell 9-9.

Tabell 9-9. Sammanställning av effekter och konsekvenser av en lokalisering av inkapslingsanläggningen till Oskarshamn respektive Forsmark.

Lokalisering vid Clab i Oskarshamn Lokalisering i Forsmark Naturmiljö

Naturmiljö

En del av ett skogsområde i anslutning till Clab tas i anspråk, i övrigt förläggs anläggningen inom befintligt industriområde.

Inga höga naturvärden har konstaterats.

Rödlistade arter, främst fåglar, finns inom områden som kan påverkas av buller.

Erfarenheter från SKB:s provborrningar visar att fåglarna påverkas i liten utsträck-ning av störutsträck-ningen.

Endast industrimark tas i anspråk. I likhet med alternativet vid Clab finns rödlistade arter, främst fåglar, inom påverkansområdet. Erfarenheter från SKB:s provborrningar visar att fåglarna påverkas i liten utsträckning av störningen.

Grundvatten Sprängningar krävs för bassängen.

Grundvattnet beräknas påverkas i mycket liten omfattning.

Ingen bassäng och inga sprängningsarbeten behövs.

Därmed påverkas inte grundvattnet.

Kulturmiljö och landskap

Del av ett skogsområde i anslutning till Clab tas i anspråk. Enstaka kulturhistoriska objekt kan behöva tas bort. Sammantaget bedöms konsekvenser för landskapsbild och kulturmiljö vara ringa till små.

Endast industrimark tas i anspråk, inga konsekvenser har identifierats.

Boendemiljö och hälsa Buller

Transporter, bullrande arbetsmoment under uppförandeskedet och ventilations-fläktar under drift bidrar till buller. Gällande riktvärden beräknas kunna innehållas om skärmning görs kvälls- och nattetid.

Ytterligare cirka 40 boende längs trans-portvägarna kan komma att utsättas för bullernivåer över riktvärdet för trafikbuller.

Färre bullerkällor finns under uppförandeskedet i förhållande till alternativet vid Clab men det blir fler transporter under driftskedet. Riktvärden för buller klaras med undantag för trafikbuller under uppförande-skedet då ytterligare en fastighet längs transportvägen utsätts för bullernivåer över riktvärdet för trafikbuller.

Icke-radiologiska utsläpp till luft

Transporter och arbetsmaskiner ger upphov till utsläpp till luft. Med hänsyn till befintlig luftföroreningssituation och beräknade utsläppsmängder bedöms det inte föreligga någon risk för överskridande av miljökvalitetsnormer.

Fler transporter förekommer under driftskedet i förhållande till alternativet vid Clab. Mot bakgrund av befintlig luftföroreningssituation och storleksordningen på de utsläppsmängder som beräknats för alternativet vid Clab, bedöms utsläppen inte vara av den omfatt-ning att det föreligger risk för överskridande av miljökvalitetsnormer.

Strålning och utsläpp av radioaktiva ämnen

Gränsvärdet för dos till kritisk grupp underskrids med marginal vid de kärn-tekniska anläggningarna på Simpevarps-halvön. De aktivitetsmängder som inkapslingsanläggningen bidrar med är närmast försumbara. Dosgränser till personal klaras med god marginal.

Gränsvärdet för dos till kritisk grupp underskrids med marginal vid de kärntekniska anläggningarna i Forsmark. De aktivitetsmängder som inkapslings-anläggningen bidrar med är närmast försumbara.

Dosgränser till personal underskrids.

Risk och säkerhet Icke-radiologiska risker

Icke-radiologiska risker förkommer huvudsakligen i uppförandeskedet och skiljer sig inte från de risker som förekommer vid varje stort byggprojekt.

Huvuddelen av de icke-radiologiska risker som identifierats är inte platsberoende.

Radiologiska risker

Olika missöden har analyserats.

Beräkning av omgivningspåverkan visar att acceptanskriterier för omgivningsdos klaras i samband med missöden i inkapslingsanläggningen.

Anläggningarna bedöms vara likvärdiga med avseende på radiologiska risker. De tillkommande sjötransporterna av icke inkapslat använt kärnbränsle sker på samma sätt som befintliga transporter mellan kärnkraftverken och Clab. Inga risker har identifierats i transportmomentet som skulle kräva ytterligare säkerhetsåtgärder utöver dem som redan vidtagits.

Slutförvar för använt