• No results found

Rening av vatten från kontrollerat område

I Clab finns det system för att ta emot och behandla vatten från kontrollerat område, golvdränage- och processvatten, så att det kan återanvändas i processen eller släppas ut till kylvattenkanalen, se avsnitt 8.1.1.1. Dessa system kommer att på motsvarande sätt ta emot och behandla vatten från kontrollerat område i inkapslingsanläggningen.

Kylsystem

Intagsbyggnaden för kylvattnet är placerad i havsviken Herrgloet söder om Clab, se figur 9-6. Via ett mellankylsystem, som inkapslingsanläggningen ansluts till, överförs överskottsvärmen från an-läggningens bassänger till systemet för kylning. Efter att ha passerat en värmeväxlare i anläggningen leds det uppvärmda kylvattnet via en kulvertförlagd rörledning till kylvattenutloppet för kärnkraft-verkets reaktorblock 1 och tillbaka ut i havet.

Vattenförsörjning och sanitärt avlopp

Inkapslingsanläggningen ansluts via Clab till kärnkraftverkets vattenverk för försörjning av avjon-iserat vatten (för användning inom kontrollerat område) samt för bruksvatten och släckvatten.

Vattenverket tar sitt vatten från sjön Götemaren. Anslutning sker också till Clabs sanitära avlopps-system. Spillvattnet leds till kärnkraftverkets reningsverk för rening och släpps sedan ut utanför havsviken Hamnefjärden. Om reaktorerna i kärnkraftverket stängs kan alternativa lösningar för vatten-försörjning och rening av spillvatten bli aktuella, eftersom Clinks behov är små i proportion till OKG:s.

Värme

Värmesystemet i inkapslingsanläggningen utgör ett eget slutet system. Värmen från förvarings-bassängerna i Clab avses emellertid att nyttjas för uppvärmning av inkapslingsanläggningen /9-2/.

9.1.2 Verksamhetsbeskrivning

9.1.2.1 Uppförandeskede

Under uppförandeskedet kommer ett markområde att behöva jämnas av genom sprängning och utfyllnad för att skapa ett etableringsområde. Etableringsområdet kommer att inrymma platskontor, manskapsbodar, verkstäder, upplagsytor och parkering och lokaliseras väster om planerat läge för inkapslingsanläggningen.

För inkapslingsanläggningens bassänger behöver ett djupare bergschakt sprängas ut. Schaktet kommer att ligga i direkt anslutning till Clabs ovanmarksdel med botten cirka 14 meter ovanför taket till bergrummet i Clab. Avståndet mellan bergschaktet och bränslehisschaktet är cirka två meter. Vid bränslehissen i Clab finns förberedelser för att ansluta en förbindelsebassäng. Bränsle-hissen kan då användas för transport av bränsle från förvaringsbassängerna till inkapslingsbyggnaden.

I uppförandeskedet domineras tillkommande trafik av borttransporter av bergmassor samt in-transporter av betong och material. Den bergvolym som sprängs ut för inkapslingsanläggningen be-räknas till 24 000 kubikmeter (fast berg), vilket kan jämföras med den bergvolym på cirka 90 000 kubikmeter som sprängdes ut för Clabs andra förvaringsdel, Clab 2. Vid beräkning av antal tunga transporter har förutsatts att lastbil mindre än 16 ton används. Tyngre fordon än så kan förekomma, framför allt vid transport av bergmassor, vilket skulle göra att antalet tunga transporter blir mindre.

Huvuddelen av de tunga transporterna beräknas ske under de första 3,5 åren av uppförandeskedet.

Under uppförandetiden antas merparten av personalen bo i närområdet /9-2/. En uppskattning av transporter under anläggningens olika skeden redovisas i tabell 9-1 /9-3/.

Tabell 9-1. Uppskattat totalt tillskott av vägtransporter per dygn, samt antal tunga transporter, till och från inkapslings anläggningen under olika skeden.

Uppförandeskede

etapp 1 (år 0–3,5) Uppförandeskede

etapp 2 (år 3,5–7) Driftskede Rivningsskede

Totalt tillskott av transporter per dygn (st/dygn, t o r)1)

170 70 70 30

Antal tunga transporter per dygn (st/dygn, t o r)1)

90 30 15 10

1) Räknat på 230 arbetsdagar per år (fem arbetsdagar i veckan).

9.1.2.2 Driftskede

Clab och inkapslingsanläggningen ska tillsammans fungera som en integrerad anläggning, Clink.

Inkapslingsanläggningens lokalisering intill Clab förutsätter att den anpassas till Clab vad gäller drift

Den huvudsakliga verksamheten under driften av inkapslingsanläggningen är att innesluta använt kärnbränsle i täta behållare, kopparkapslar. Kopparkapslarna, som är cirka fem meter långa och har en diameter på cirka en meter, anländer färdigtillverkade till inkapslingsanläggningen. De olika stegen i inkapslingsprocessen visas i figur 9-3.

Figur 9-3. De olika stegen för hantering av använt kärnbränsle i inkapslingsanläggningen.

1

Bränsle i bränslekassetter stående i förvaringsbassänger förs till förbindelsebassäng i inkapslingsanläggningen.

Hanteringscell.

av bränsle till kopparkapsel.

Kapselhanteringsmaskin.

Kapsel förs till mätnings- och dekontamineringskontroll, därefter placeras kapsel i transportbehållare för uttransport.

Station för förslutning av insats.

Insats försluts och kapsel förses med lock. av lock till kapsel.

Station för

oförstörande provning.

Kontroll av svets före och efter bearbetning.

Station för maskinbearbetning.

Maskinbearbetning av kapsel.

Förflyttning av bränsle till transportkassetter.

Torkning och förflyttning

Clab

Inkapslings-anläggning

Innan det använda kärnbränslet tas in i inkapslingsanläggningen har det mellanlagrats i Clabs bassänger för att dess radioaktivitet och värmealstring ska minska. Urvalet av kärnbränsle för inkapsling görs baserat på bränsleelementens resteffekt och den tillåtna effekten i varje kapsel.

Kärnbränslet transporteras upp från förvaringsbassängerna i Clab via befintlig bränslehiss och förs till inkapslingsanläggningens bassänger (1). I hanteringsbassängen sorteras kärnbränslet (2). I bassängen finns möjlighet att mäta resteffekten. Bränslet tas sedan upp ur bassängen och in i en hanterings-cell för att torkas och placeras i en kopparkapsel (3). Insatsen i kapseln försluts och luft ersätts av inert gas (4). Ett lock svetsas på kapseln (5). För svetsning av locket planeras så kallad friktions-svetsning att användas. Svetsen kontrolleras med oförstörande provning, till exempel röntgen och/eller ultraljud (6). Sedan sker en maskinbearbetning där ojämnheter på kapselns yta tas bort (7).

Innan kapseln placeras i en transportbehållare sker en kontroll av eventuell ytkontaminering och vid behov rengöring (8). Under processen förflyttas kapseln i en avståndsmanövrerad lastbärare mellan arbetsstationer i anläggningen där olika moment genomförs. Under hela processen är kapseln placerad i ett omgivande strålskydd. Slutprodukten är en fylld kopparkapsel placerad i en transportbehållare och förberedd för transport till slutförvarsanläggningen, se figur 9-4.

Figur 9-4. Den fyllda kopparkapseln placeras i en transportbehållare inför transport till slutförvarsanläggningen.

Bränslet hissas upp till inkapslingsanläggningen

kontrolleras förflyttas till hanteringscellen kontrolleras

Kapseln transporteras till inkapslings- anläggningen Kopparlocket svetsas

Kapselns utsida kontrolleras och rengörs vid behov Bränslet torkas och

placeras i kapseln

Svetsen kontrolleras och maskinbearbetas

Kapseln lastas i en transportbehållare