• No results found

Vattenförsörjning och sanitärt avlopp

Centralt mellanlager för använt kärnbränsle (Clab)

8.1 Sökt verksamhet – Befintlig anläggning i Simpevarp

8.1.1 Anläggningsutformning

8.1.1.4 Vattenförsörjning och sanitärt avlopp

Råvatten tas från sjön Götemaren, cirka åtta kilometer nordnordväst om Simpevarp, och leds till OKG:s vattenverk. Här renas vattnet som används för Clabs verksamhet, både bruksvatten och av-joniserat vatten.

Det spillvatten som kommer från Clab behandlas i OKG:s avloppsreningsverk på Simpevarpshalvöns nordöstra del vid Hamnefjärden, för att efter rening släppas ut i recipienten utanför Hamne -fjärden, se figur 8-6.

Efter att reaktorerna i Oskarshamnsverket stängts av kan alternativa lösningar för vattenförsörj-ning och revattenförsörj-ning av spillvatten bli aktuella eftersom Clabs (och så småvattenförsörj-ningom inkapslingsanlägg-ningens) behov är små i proportion till OKG:s behov.

Figur 8-5. Förslag till förbättrad dagvattenhantering för Clab.

±

0 40 80m

Kartans id 03-000082 Ytor för lokal infiltration av dagvatten

Hårdgjorda ytor vars dagvatten infiltreras lokalt

Hårdgjorda ytor vars dagvatten avleds via dammen till recipienten Dagvattendamm (rening genom sedimentation och oljeavskiljning)

Övriga ytor med diffus avrinning till omgivande skogsmark eller gräsytor inom området Ytavrinnnande dagvatten, till infiltrationsytor eller omgivande naturmark

(tidigare avlett via dagvattenledningssystemet)

Herrgloet

G:\skb\gis\mkb\arcprojekt\arcgis8\rapporter\mkb\MKB 2010\fig8-5_SM_dagvatten_100420.mx

d

Bakgrundskartor © Lantmäteriet SKB/konman 2010-04-20 16:07

8.1.1.5 Värme

Värme från kylvattnet återvinns i dag med flera värmeväxlare. Intagsluften till ventila-tionssystemet värms av det uppvärmda vattnet innan det går tillbaka till havsvattenkylningen.

Värme återvinns också ur ventilationsluften innan den lämnar byggnaden via ventilations-skorstenen. En modernisering av det befintliga värmesystemet för Clab planeras i samband med uppförandet av inkapslings anläggningen för att ta vara på värmen från förvaringsbassängerna ännu bättre.

8.1.2 Verksamhetsbeskrivning

I Clab mellanlagras använt kärnbränsle tills det lastas ut för inkapsling och deponering i ett slutförvar.

Syftet är dels att kyla bränslet och dels att på ett säkert sätt lagra bränslet i väntan på deponering.

Bränslet anländer till Clab inneslutet i en transportbehållare och går sedan igenom flera hante-ringssteg innan det slutligen lagras i vattenbassängerna. Clab tar emot cirka 100 transportbehållare per år. Följande hanteringssteg sker:

• Nedkylning: Transportbehållaren och dess innehåll kyls ner med vatten tills både temperatur och aktivitet stabiliseras under fastställda gränser.

• Urlastning: Börjar i behållarbassängen och fortsätter i urlastningsbassängen där bränsleelementen lyfts ut från transportbehållaren för att sedan placeras i en bränslekassett.

• Urlastning i servicebassäng: Servicebassängen används för urlastning av transportbehållare som inte är anpassade till anslutningen i behållarbassängen.

• Uttransport av tom transportbehållare: Efter urlastning kopplas den tomma transportbehållaren till ett renings- och kylsystem. Vid behov kan en yttre rengöring ske.

• Förvaring: Efter att bränslet är placerat i en bränslekassett förs det ner till förvaringsbassängerna via en bränslehiss, se figur 8-7.

I dag lagras cirka 5 000 ton uran i Clabs bas-sänger och den tillåtna kapaciteten uppgår till 8 000 ton. Kapaciteten kan ökas till 10 000 ton om kompaktkassetter används. I nuvarande driftscenario för kärnkraftverken blir den genomsnittliga lagringstiden cirka 45 år. Förutom använt kärnbränsle hanteras även det radioaktiva driftavfall som Clab ger upphov till i anläggningen. Detta lagras dock inte utan förpackas och skickas till SFR. Även härdkomponenter förvaras tillfälligt i Clab i väntan på transport till lämplig slutförvaring.

Vid Clab arbetar cirka 100 personer och anläggningen är bemannad dygnet runt.

8.1.2.1 Transporter av använt kärnbränsle och kärnavfall

Använt kärnbränsle och härdkomponenter transporteras inneslutet i transportbehållare som kyls via självcirkulation och konvektion. Transportbehållaren är licensierad enligt IAEA:s krav för typ B-behållare. Det innebär att den uppfyller särskilda krav vad gäller hållfasthet, strålskydd och Figur 8-7. Förvaringsbassäng i Clab.

Figur 8-6. Utsläppsrör från reningsverket vid Hamnefjärden.

Figur 8-8. Transportbehållare för använt kärnbränsle i genomskärning.

Stötdämpare

Lockfläns Yttre lock

Inre lock

Kylflänsar Utrymme för

använt kärnbränsle

Använt kärnbränsle och kärnavfall transporteras till havs med fartyget m/s Sigyn från Forsmark, Ringhals och Barsebäck till Clab, se figur 8-9.

Transporterna mellan fartyget förtöjt i hamn och de olika anläggningarna – kärnkraftverken och Clab – sker med ett specialanpassat terminal-fordon, se figur 8-10. Från OKG:s anläggningar i Simpevarp hämtas transportbehållarna direkt av ter-minalfordonen. Fordonen är specialkonstruerade för att kunna bära tunga laster och deras flak kan höjas och sänkas hydrauliskt. Motorerna är utrustade med avgasrening avseende koloxid, kolväten och partiklar.

M/s Sigyn, se figur 8-11, är specialkonstruerat för att transportera använt kärnbränsle och radio-aktivt avfall. Det byggdes år 1982 och började an-vändas för transporter till Clab år 1985. Fartyget har en längd på 90 meter, en största bredd på 18 meter och ett djupgående med full last på fyra meter. Det är byggt för oinskränkt oceantrafik och har förstärkt skrov utformat för gång i is. Far-tyget har dubbel bordläggning och dubbelbotten och är uppdelat i ett flertal vattentäta sektioner.

Det har en lastkapacitet på 1 400 ton. Bränsleför-brukningen vid normal fart uppskattas till 40 liter diesel per distansminut.

Sträckan mellan Simpevarp och Forsmark är 240 distansminuter (cirka 440 kilometer) och tar cirka 20 timmar. Mellan Ringhals och Simpevarp är det 380 distansminuter (cirka 700 kilometer) och sträckan tar ungefär 35 timmar. Årligen görs 20 till 30 resor tur och retur för transporter till Clab, och fem till tio resor tur och retur för transporter till SFR, med variationer från år till år.

Transporterna går i allmän farled.

Forsmark –SFR

Oskarshamn –Clab

Barsebäck Ringhals

Studsvik

Transporter till SFR Transporter till Clab

±

Figur 8-9. Sjötransporter från kärnkraftverken till Clab och SFR.

Figur 8-10. Terminalfordon som svarar för land-transporterna mellan anläggningarna, kärnkraft-verken och Clab, och m/s Sigyn.

Figur 8-11. Fartyget m/s Sigyn.

8.1.2.2 Övriga transporter

Driften av Clab ger upphov till persontransporter för både anställda och besökare samt gods-transporter till anläggningen, se tabell 8-1 /8-4/.

Tabell 8-1. Material- och persontransporter till och från Clab, tur och retur.

Antal resor (ToR)/dag Medarbetare på Clab (personbilar) 50 st

Besökare till Clab (personbilar) 1 st Besökare till Clab (bussar) 3 st per vecka

Godstransporter 5 st

8.1.3 Påverkan