• No results found

Strålning och utsläpp av radioaktiva ämnen Uppförandeskede

Förändringar i Clab

9.2.3.4 Strålning och utsläpp av radioaktiva ämnen Uppförandeskede

Inga radioaktiva ämnen skulle hanteras i uppförandeskedet.

Driftskede

De moment som utförs i Clab före transporten av icke inkapslat kärnbränsle till Forsmark ger ingen skillnad i utsläpp av radioaktiva ämnen i förhållande till om arbetet i stället utförs i en in-kapslingsanläggning vid Clab. Det är samma moment (mätning, sortering och torkning) som utförs och det är samma reningssystem och utsläppspunkter som utnyttjas. Under transport av icke inkapslat kärnbränsle till Forsmark sker inga utsläpp av radioaktiva ämnen till omgivningen.

I en inkapslingsanläggning i Forsmark skulle kärnbränslet hanteras torrt, vilket gör att aktivitet i första hand avges till luft och inte till vatten. Luftburen aktivitet uppkommer främst i hanterings-cellen och i stationen för atmosfärsbyte och täthetsprovning. Ventilationssystemet skulle utformas på samma sätt som i inkapslingsanläggningen vid Clab med samma typ av reningssystem.

Rivningsskede

Enligt den avvecklingsplan som gäller för båda lokaliseringarna kan rivningen genomföras med låg dos till personal /9-26/.

9.2.3.5 Icke-radiologiska utsläpp till luft

Några beräkningar av utsläppsnivåer har inte gjorts för alternativet att förlägga inkapslingsanlägg-ningen i Forsmark. Genom att jämföra antalet transporter och antagna körsträckor med de anta-ganden som gjorts för utsläppsberäkningar för inkapslingsanläggningen vid Clab kan man få en ungefärlig uppfattning om utsläppsnivåerna /9-13/.

Uppförandeskede

Antalet transporter under uppförandeskedet blir färre i förhållande till den sökta verksamheten vid Clab. Särskilt de tunga transporterna blir färre eftersom ingen undermarksanläggning ska byggas. Dessutom är byggnadsvolymen något mindre, vilket gör att antalet transporter av byggnads-material till en inkapslingsanläggning i Forsmark skulle bli något färre. Eftersom ingen sprängning kommer att ske blir det heller inga utsläpp av kväve. Det resulterar sammantaget i mindre utsläpp till luft under uppförandeskedet än vad som kan förväntas om inkapslingsanläggningen byggs vid Clab.

Driftskede

Under driftskedet består större delen av transporterna av externa transporter som personal-, be-söks- och servicetransporter. Om inkapslingsanläggningen skulle placeras i Forsmark blir antalet personaltransporter fler eftersom en ny organisation måste byggas upp för drift av inkapslings-anläggningen. Ungefär samma avstånd för transporterna antas som för inkapslingsanläggningen vid Clab (30 kilometer) för att täcka in transporter från Östhammar och Öregrund. Eftersom personal-transporterna blir fler kommer utsläppen från personbilar att vara större för en inkapslingsanlägg-ning i Forsmark.

En tillkommande transport som inte finns för den sökta verksamheten med inkapslingsanläggning vid Clab är transport av icke inkapslat bränsle från Clab till Forsmark. Med en inkapslingsanläggning vid Clab kommer dock transport av inkapslat bränsle att ske, med samma typ av fartyg och i ungefär samma utsträckning. Utsläppen till sjöss skulle därmed vara likvärdiga.

Processen i anläggningen ger upphov till mycket små utsläpp till luft.

9.2.3.6 Icke-radiologiska utsläpp till vatten Uppförandeskede

Det dagvatten som uppstår i uppförandeskedet kan innehålla oljespill och partiklar. Mängden dagvatten har, utifrån uppgifter om årsnederbörd och storlek på den yta som tas i anspråk, be-räknats till cirka 17 kubikmeter per dygn. För hanteringen av dagvattnet har en kombination av olika lösningar föreslagits. En del av dagvattnet kan infiltreras på plats eller ledas till omgivande skogsmarker för infiltration. Avloppsvatten kan renas i Forsmarksverkets reningsverk före utsläpp i Öregrundsgrepen.

Driftskede

Under driftskedet uppkommer dagvatten från takytor och sparsamt trafikerade ytor med förväntat lågt föroreningsinnehåll. Flödet har beräknats bli detsamma som under uppförandeskedet, cirka 17 kubikmeter per dygn. Dagvattenhanteringen skulle vara densamma som i uppförandeskedet.

9.2.3.7 Ljussken

Byggnadsarbetena skulle huvudsakligen ske under dagtid, som för den sökta verksamheten.

Anläggningen skulle troligen belysas på samma sätt som kärnkraftverket.

9.2.3.8 Avfall

De avfallsmängder som kan uppstå under uppförande- och driftskede är ungefär desamma som den uppskattning som gjorts för en inkapslingsanläggning vid Clab. Ett golvdränagesystem skulle behöva anläggas för behandling av vätskeformigt radioaktivt avfall. Kvarvarande vätskeformigt avfall efter behandling kan samlas upp i fat för vidare transport till Clab. Ett 200-liters fat per arbets dag bedöms vara maximal produktion /9-25/.

Mängden rivningsavfall vid rivning av inkapslingsanläggningen skulle bli något mindre om den placerades i Forsmark eftersom byggnadsvolymen är mindre. Mängden friklassad betong har uppskattats till 70 000 ton medan mängden kontaminerad betong har uppskattats till 1 400 ton.

Vid rivning av Clab kommer emellertid mängden rivningsavfall att bli större jämfört med sökt alter nativ eftersom viss ombyggnad och utökning av mängden utrustning kommer att behöva genom föras där /9-26/.

9.2.3.9 Energianvändning

Under uppförande- och rivningsskedet har energianvändningen uppskattats till 80 procent av beräknad energiåtgång för en inkapslingsanläggning vid Clab. Detta baseras på att byggnads-volymen i Forsmark är cirka 80 procent av byggnadsbyggnads-volymen vid Clab /9-28/.

Under driftskedet bedöms energianvändningen vara oberoende av platsvalet. Kylvatten från kärnkraftverket kan användas för uppvärmning av inkapslingsanläggningen.

9.2.3.10 Vattenförbrukning

Beräknat på en personalstyrka på 75–80 personer går det åt cirka fem kubikmeter vatten per dygn /9-28/, vilket är mer än för anläggningen vid Clab där personalstyrkan planeras bli mindre. En mindre mängd avjoniserat vatten kommer att användas eftersom det inte skulle anläggas någon bassäng i inkapslingsanläggningen i Forsmark.

9.2.4 Effekter och konsekvenser

9.2.4.1 Naturmiljö

Eftersom området för den övervägda lokaliseringen i Forsmark inte har några höga naturvärden och ligger inom redan ianspråktagen industrimark skulle en placering av inkapslingsanläggningen där få små till obefintliga konsekvenser för naturmiljön. Oavsett om inkapslingsanläggningen placeras vid Clab i Oskarshamn eller i Forsmark kommer den att placeras i ett område som är starkt präglat av industriell verksamhet.

De studerade rödlistade fågelarterna inom påverkansområdet håller en stabil population och påverkades inte nämnvärt av buller från provborrningar för slutförvaret /9-29/. Då bullret från inkapslingsanläggningen skulle vara begränsat förväntas inga negativa konsekvenser för fågellivet.

Det ökade antalet transporter skulle ge upphov till ökade utsläpp till luft. Dessa bedöms inte med-föra några negativa konsekvenser för djur- och växtlivet inom närområdet. Det finns inga kända förekomster av känsliga lavar, mossor och kärlväxter längs transportvägarna.

Alla utsläpp till vatten skulle tas om hand och konsekvenserna för vattenlevande djur och växter har bedömts bli små eller obefintliga.

9.2.4.2 Kulturmiljö och landskap

Eftersom den övervägda lokaliseringen ligger inom ett ungt landområde, och dessutom i ett befintligt industriområde där markarbeten redan genomförts, skulle inte några fornlämningar beröras. Det finns inte heller några andra kulturhistoriska lämningar inom eller i direkt anslutning till området, utöver lämningarna efter fiskeläget söder om kylvattenkanalen. Dessa lämningar skulle inte påverkas av att inkapslingsanläggningen förlades till Forsmark.

För att behålla de skilda landskapskaraktärerna inom Forsmarksområdet bör ny kärnteknisk verksamhet förläggas i anslutning till det befintliga industriområdet. Då inkapslingsanläggningen har föreslagits ligga intill kärnkraftverkets reaktorblock 3 skulle konsekvenserna för landskaps-bilden bli små. Från sjösidan skulle anläggningen döljas bakom den befintliga skogsridån eller överskuggas av silhuetten från reaktorblock 3.

9.2.4.3 Boendemiljö och hälsa Buller och vibrationer

En bullerutredning har gjorts för uppförande- och driftskedet för en inkapslingsanläggning i Forsmark /9-30/. Utredningen visar inte på någon betydande skillnad i buller från anläggning eller trans-porter jämfört med en inkapslingsanläggning vid Clab.

En lokalisering till Forsmark skulle innebära fler transporter under driftskedet än en lokalisering intill Clab, beroende på att man där kan samutnyttja personal. Däremot förekommer ingen spräng-ning eller krossspräng-ning under uppförandeskedet och inga störande vibrationer uppstår.

Beräkningar av byggbuller visar att riktvärden skulle klaras vid alla bostäder. När det gäller transporter i uppförandeskedet är antalet boende som exponeras för en ljudnivå över riktvärdet ungefär detsamma som för nollalternativet motsvarande år. Under driftskedet är de flesta transporter personaltransporter. Gällande riktvärden kan innehållas för alla boende.

Strålning och utsläpp av radioaktiva ämnen

För kärntekniska anläggningar finns krav på att sammanlagd dos till kritisk grupp från anläggningar inom samma geografiska område inte får överskrida 0,1 millisievert per år. Medelvärdet av dos till kri-tisk grupp i Forsmark ligger cirka 500 gånger lägre än gällande gränsvärden. Baserat på den dos som beräknats för inkapslingsanläggningen vid Clab förväntas dosen från en inkapslingsanläggning i Forsmark bli närmast försumbar i förhållande till gränsvärdet och bidraget från övriga kärntekniska anläggningar i området.

Icke-radiologiska utsläpp till luft

Utsläppen av luftföroreningar från trafik och industri i Östhammars kommun är begränsade. Av kommunens översiktsplan framgår att trafikintensiteten inte någonstans är så hög att hälsovådliga nivåer av luftföroreningar uppkommer, trots att kommunens invånare till stor del är beroende av bilen som kommunikationsmedel /9-31/. Stockholms och Uppsala läns luftvårdsförbunds prognos för kvävedioxidhalter i Östhammars kommun år 2006 visar att miljökvalitetsnormerna under-skrids med god marginal på samtliga platser inom kommunen /9-32/.

Inga beräkningar har gjorts för utsläpp som skulle orsakas av en inkapslingsanläggning i Fors-mark. En jämförelse kan göras med förväntade nivåer från etablering av inkapslingsanläggningen vid Clab, där beräkning av framtida halter och spridning har gjorts. Dessa beräkningar, där utsläppen från Clab också är inräknade, visar på ett bidrag som är nästintill obefintligt och heller inte bidrar till att miljökvalitetsnormer överskrids /9-13/.

9.2.5 Risk- och säkerhetsfrågor