• No results found

Delprogram: Miljögifter i kustfisk

Syfte

Att uppskatta nivåer och normal variation av olika tungmetaller och organiska miljögifter i marin biota vid representativa utsjö- och kustlokaler, opåverkade av lokala källor för att kunna beskriva miljögiftsbelastningen och tillhandahålla representativa referensvärden för regionala och lokala miljögiftsstudier.

Att övervaka långtidstrender och att uppskatta storleken av eventuella förändringen i kvantitativa termer. Delprogrammet ingår i det gemensamma delprogrammet ”Miljögifter i kustfisk”.

149

Förväntade resultat

Beskriva miljögiftsbelastningen och tillhandahålla representativa referensvärden för regionala och lokala miljögiftsstudier.

Delprogrammet ska ge underlag till klassning av miljöstatus med avseende på miljögifter, uppföljning av miljökvalitetsnormer inom arbetet med vattenförvaltning och

havsmiljöförordningen.

Delprogrammet ska ge underlag för uppföljning av miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård, främst preciseringarna God ekologisk och kemisk status och god miljöstatus och miljökvalitetsmålet Giftfri miljö, och främst då preciseringen om den sammanlagda exponeringen för kemiska ämnen.

Bakgrund och strategi

Örefjärden infördes som övervakningsområde år 2009 p.g.a. slutsatser inom ett

utvecklingsprojekt (Wikner m.fl. 2008). Den geografiska täckningen behövde förbättras för att möjliggöra interpolering mellan områden. Det fanns sedan tidigare ett nationellt program för miljögifter i fisk och Örefjärden införlivades i det programmet. Länsstyrelsen analyserar metaller och miljögifter i abborre men provbankar strömming av kostnadsskäl. Analyser görs på poolade prover.

Delprogrammet har koppling till vattenförvaltningen och kvalitetsfaktorerna Särskilt förorenade ämnen och Prioriterade ämnen. Varje kvalitetsfaktor innefattar flertalet kemiska ämnen. Datat från Örefjärden har ännu inte använts i statusklassningen, eftersom påverkade områden prioriterades före referensområden.

Delprogrammet har koppling till havmiljödirektivet och deskriptorerna för koncentrationer av föroreningar och föroreningar i fisk som livsmedel. Indikatorer för denna uppföljning är ännu inte fastslagna.

Delprogrammet har kopplingar till miljömålsuppföljningen och preciseringarna om oavsiktligt bildade ämnen och den sammanlagda exponeringen för kemiska ämnen. Det saknas idag indikatorer för uppföljningen.

Objekturval

Kustnära lokaler, opåverkade av lokala källor. Det är länsstyrelsens ambition att bekosta analyserna för abborre från Örefjärden i det nya programmet och provbanka strömming. I Kinnbäck finns ett provtagningsområde, vars fisken bekostas av Norrbottens län och analyserna av Naturvårdsverket. Ett nationellt integrerat provfiskeområde finns vid

Holmöarna, där man förutom beståndsövervakning och mätning av miljögifter även övervakar fiskarnas hälsotillstånd. Alla dessa områden utgör referensområden för provtagning i

150

Figur 19 Karta över områden med provtagning av miljögifter i fisk i Västerbotten. Det gemensamma programmet utgörs av nationella och regionala provtagningsområden. Idag ingår inte recipientkontroll eller samordnad recipientkontroll i det gemensamma programmet.

Kvalitetssäkring

Kvalitetssäkring sker enligt undersökningstyp.

Provtagning utförs enligt undersökningstyp av utbildad personal. Analyser görs av ackrediterade laboratorier och i enlighet med undersökningstyp.

Man kan beräkna den statistiska styrkan hos tidsserien utifrån den naturliga

mellanårsvariationen eller beräkna vilken trend som kan upptäckas utifrån en given styrka (NRM 2013). En 80 % styrka eftersträvas i programmet. Antalet år som krävs för att

upptäcka en årlig trend på 10 % kan variera mellan ämnen p.g.a. olika mellanårsvariation och förekomst av avvikande mätvärden (outliers). För de organiska substanserna krävs t.ex. en tidsserie på 8-12 år (NRM 2013). För ämnena med kortare tidsserier är den statistiska styrkan lägre (NRM 2013). Örefjärden som bara pågått fem år har inte lika stor statistisk styrka som andra områden, utan behöver längre tidsserie för att nå 80 % i styrka.

Undersökning och undersökningstyper

Undersökning ”Metaller och organiska miljögifter i biologiskt material”, med

undersökningstyp ”Metaller och organiska miljögifter i fisk” (i enlighet med Naturvårdsverket handledning för miljöövervakning). Undersökningstypen fastställer att 30 individer ska

samlas in i storleksintervallet 15-20 cm. Tidsperioden bör vara en period då fiskpopulationen är så fysiologisk stabil som möjligt, under augusti till september för abborre.

151

Provtagning sker en gång per år på hösten.

Datahantering/datalagring

Data i form av halter av metaller och organiska miljögifter levereras till datavärden IVL av NRM som utför analyser (ibland via underleverantörer) och kvalitetssäkrar datat.

Västerbottens datamängd är årliga provtagningar från ett område med det nationella paketet för analyser på abborre.

Utvärdering och rapportering

Data utvärderas årligen vid nationella Havet-seminarier samt i årlig artikel i den nationella årgångsrapporten ”Havet -”. Strömming brukar dock vara den art som främst presenteras i artiklarna. NRM tar även fram en årlig sakrapport ”Marina rapporten över metaller och organiska miljögifter i biota 20XX” där data utvärderas utifrån trendanalyser.

Tidplan

Tidplan för delprogrammet presenteras i tabellen nedan. Tabell 82. Aktiviteter under programperioden.

Undersökning/

undersökningstyp 2015 2016 2017 2018 2019 2020

*Miljögifter i fisk Analyser Analyser Analyser Analyser Analyser Analyser

Kostnader

Kostnader för delprogrammet presenteras i tabellen nedan, endast medel från RMÖ-budgeten presenteras. Behov av att mäta nya ämnen kan uppstå, men det är oklart från nationellt håll vilka ämnen det kan röra sig om och vilken kostnad analyserna kommer att gå på. Kostnaden ökas med 5000 SEK jämfört med tidigare period. Tillägg av ytterligare ämnen beror på länets budget.

RMÖ-medel

Tabell 83. Kostnader under programperioden.

Undersökning/

undersökningstyp 2015 2016 2017 2018 2019 2020

*Miljögifter i fisk 30 000 30 000 30 000 30 000 30 000 30 000

Samordning och samarbetspartners/finansiärer

Samordning

Delprogrammet är väl samordnat inom nationell och regional miljöövervakning. Det gäller såväl valet av stationer och metod för provtagning som datalagring. Delprogrammet ingår i det gemensamma delprogrammet för Miljögifter i kustfisk.

Delprogrammet är till viss del samordnat med vattenförvaltningens behov eftersom underlaget kan användas vid statusklassningen. Miljöövervakningen utgör underlag till

bedömningsgrunderna som är under utveckling.

Delprogrammet är till viss del samordnat med SRK/RK-program genom användandet av samma analysmetod. I länet finns i dag ett RK-program där metaller i fisk ingår och som kommer att utökas med analys av dioxiner och PBDE.

152

Delprogrammet är samordnat med delprogrammet kustfiskbestånd, genom provbankning av fisk från provfiskena.

Samarbetspartners/finansiärer

Naturvårdsverket finansierar tilläggskostnader för insamling, förpackning och transport av abborre och strömming till analyslaboratoriet inom ramen för avtalet med NRM.

Boliden mineral AB (Rönnskärsverken) finansierar två områden för analys av metaller i abborre, ett av områdena är recipienten Kallholmsfjärden och det andra är en referens vid Granön utanför Byske.

Utvecklingsbehov

Även strömming skulle behöva analyseras vid Örefjärden men det är inte möjligt med dagens budgetläge.

Nationella riktlinjer bör tas fram där man rekommenderar vilka arter som ska provtas (samt deras ålder/storlek) och metoder för analyser, inklusive lämpliga detektionsgränser. HaV har påbörjat ett sådant arbete i alla fall kopplat till metoder och detektionsgränser.

För att tillgodose vattenförvaltningens behov kan det bli aktuellt att se över parametrarna och lägga till ämnen enligt vattendirektivet. Analyserna vid Örefjärden bör följa det nationella upplägget, men eventuellt tillägg av parametrar beror på kostnaden för analyserna och möjligheten i länets budget.

Bedömningsgrunder för bedömning av metaller och miljögifter har tagits fram under 2013 i form av vattenmyndigheternas hjälpreda och riktlinjer från HaV. För mätningar i fisk har dock EU:s gränsvärden använts rakt av och hjälpredan har främst styrt upp hur man räknar om till rätt prefix och hur motiveringstexter ska utformas. För matrisen fisk finns det ett begränsat antal ämnen som har gränsvärden (2013/39/EU) och alla mäts inte heller inom övervakningen i matrisen fisk. Endast data för kvicksilver, HCB och PBDE har därför ingått i klassningen. Man bör överväga att ta fram svenska effektbaserade gränsvärden för fler ämnen samt fundera kring hur bakgrundsvärden för kvicksilver ska ingå i bedömningen. Statusklassning enligt bedömningsgrunderna borde ingå i datavärdskapet. Man bör även ta fram en metod för interpolering av data till områden som saknar mätvärden.

När det gäller utvärdering av data finns det brister. Data för abborre presenteras t.ex. inte i Havet-rapporten. Data är inte heller så tillgängligt på datavärdens webbsidor. Såväl regional övervakning som resultat från RK/SRK-program bör ingå i utvärderingar och uppdrag för detta bör ges till IVL.