• No results found

Delprogram: Nyckelarter

Syfte

Delprogrammet syftar till att kontinuerligt uppdatera och sammanställa resultat från projekt, åtgärdsprogram och inventeringar som berör de utvalda nyckelarterna ren, smågnagare, dalripa, järv, fjällräv samt jaktfalk (Z-län). Därutöver ska mätserier upprättas så långt tillbaka i tiden som data tillåter.

Ett viktigt delsyfte är att presentera resultaten, med god regional upplösning, på ett lättillgängligt sätt. Genom RUS-indikatorer belyses varje art och djurgrupp.

Förväntade resultat

Det ska vara lätt att få svar på t ex hur många järvföryngringar vi har i länet eller hur tillgången på smådäggdjur och dalripor såg ut förra året, men på sikt ska även längre tidsserier kunna uppvisas. De resultat som redovisas i delprogrammet kommer ofta att vara av indikativ karaktär. Vill man ha bättre lokal upplösning på resultaten eller fördjupade analyser kan man vända sig till de olika projektens/åtgärdsprogrammens rapportering.

Länsstyrelsen i Västerbotten genomförde under 2011 en genomgång av programmet i syfte att finna indikatorer till miljömålsuppföljningen. I dagsläget finns indikatorer inom projektet och några ytterligare förslag presenteras i rapporten (Backlund, L. 2011). RUS-indikatorerna kommer att presenteras på miljömålsportalen, www.miljomal.se.

Bakgrund och strategi

Nyckelarter

Med nyckelarter avses arter som på olika sätt skapar viktiga livsbetingelser för ett stort antal andra arter. Nyckelarterna i fjällekosystemet är gemensamma för fjällänen.

62

Ansvarsarter

Vissa nyckelarter kan också utgöra en ansvarsart. Ansvarsarter är arter som har huvuddelen av den svenska eller europeiska utbredningen eller världsutbredningen inom ett läns gränser och länet har då ett särskilt ansvar för artens bevarande. Några arter är gemensamma för fjällänen men det kan även finnas länspecifika ansvarsarter. Fjällräv är till exempel en av Västerbottens sju ansvarsarter.

Under lång tid har det bedrivits inventeringar, övervakning och andra undersökningar av dessa nyckel- och ansvarsarter. Resultaten sammanställs ibland på nationell nivå och ibland på regional nivå, beroende på vem som ansvarar för arbetet. De olika projekten presenterar sina resultat i olika former av rapporter. Många aktörer och olika inriktning på projekt och

övervakningsinsatser gör det ofta svårt att finna enkla regionala sammanställningar. En viktig del av delprogrammet är därför att presentera övergripande rapporter om de olika

populationernas utveckling.

Undersökningar och undersökningstyper

I Västerbottens län består delprogrammet av fem olika undersökningar och informationen samlas in från olika projekt, åtgärdsprogram och inventeringar. Följande kommer att redovisas;

 Ren – antal renar i fjällsamebyarna

 Smågnagare – den totala tillgången på smågnagare i form av ett index

 Dalripa – medeltätheten, totala antalet dalripor per km2 inom de inventerade områdena.

 Järv – antalet järvföryngringar  Fjällräv – antalet fjällrävföryngringar

För mer detaljerad information om de olika undersökningarna, se den gemensamma delprogramsbeskrivningen.

Objekturval

Se Västerbottens läns miljöövervakningsprogram för respektive nyckelart (undantag ren som är länstäckande).

Kvalitetssäkring

Delprogrammet syfte är att sammanställa befintligt datamaterial och har inget huvudansvar för inventering av nyckelarterna och kvalitetssäkring av fältdata.

Datahantering/Datalagring

Se Västerbottens läns miljöövervakningsprogram för respektive nyckelart. Data angående ren rapporteras in från samebyarna till Länsstyrelsen.

Utvärdering och rapportering

För att lättare få en regional överblick och underlätta uppföljningen av de regionala miljömålen ska delprogrammet kontinuerligt sammanställa presenterade resultat på en översiktlig nivå. Alla län lägger upp sina data på likvärdigt sätt och därmed blir underlaget för utvärderingar och analyser ännu bättre. I framtiden ska en gemensam databas förbättra tillgängligheten

63

Formerna för utvärderingen är ännu inte fastlagda, men kommer att presenteras på hemsidan i samband med delprogramsbeskrivning och resultatpresentation. Utvärderingar för respektive nyckelart hänvisas till respektive projekt/åtgärdsprogram.

Resultaten kommer att sammanställs gemensamt, på en översiktlig nivå. Rapporter läggs ut på hemsidan http://www.ac.lst.se/naturochmiljo/miljoovervakning/fjall. Tryckta publikationer blir också en viktig del i rapporteringen.

Kostnader

RMÖ-medel

Tabell 27. Kostnader under programperioden.

Undersökning/ undersökningstyp

2015 2016 2017 2017 2019 2020

Nyckelarter 0kr 0kr 0kr 0kr 0kr 0kr

Samordning

Delprogrammet är ett gemensamt delprogram som samordnas mellan samtliga fjällän. Länen ansvarar för sitt eget fjällområde men fokus ligger på att resultaten ska vara jämförbara. Målsättningen är att data för varje nyckelart ska samlas in varje år för att kunna upprätta så långa och oavbrutna tidsserier som möjligt.

Tabell 28. Intern och extern samordning.

Nyckel-

/ansvarsarter Samordning

Ren Samebyarna rapporterar årligen in sina renlängder till länsstyrelsen och häri finns renantalet.

Smågnagare Smågnagarundersökningarna i Ammarnäs planeras och utförs av länsstyrelsens personal. Nationell projektledare och ansvarig för utvärdering och analys är Birger Hörnfeldt, SLU

(http://www2.vfm.slu.se/projects/hornfeldt/index3.html) För mer info, se delprogrammet Smågnagare i

fjällen.

Dalripa Inventering av dalripa sker i samarbete mellan Länsstyrelsen och SLU. Maria Hörnell-Willebrand på SLU är samordnare för fältinventeringen samt ansvarig för utvärdering och analys från invnenteringarna i Västerbottensfjällen. För mer info, se delprogrammet Artövervakning – jaktfalk, dalripa

Fjällräv Övervakning utförs av personal från Länsstyrelsen (naturbevakarna), Stockholms universitet och det svenska fjällrävsprojektet SEFALO+. För mer info, se delprogrammet Artövervakning – fjällräv.

Jaktfalk (pågår f.n.

inte i AC-län) Jaktfalksövervakningen har tidigare sköts av länsstyrelsens naturbevakare men Projekt Jaktfalk har även bidragit med hjälp vid sommarkontroller och ringmärkning. I framtiden kommer jaktfalksövervakning ske via arbetet med uppföljningen av skyddade områden, men mindre intensivt än tidigare inventeringar.

Järv Övervakning av järv utförs av länsstyrelsens personal (naturbevakarna) och finansieras med medel från Naturvårdsverket. För mer info se delprogrammet Rovdjursinventering, inkl kungsörn.

Samfinansiärer/Samarbetspartners

Delprogrammet och sammanställningen av data för nyckel-/ansvarsarterna finansieras med medel från den regionala miljöövervakningen. Övriga samarbetspartners och samfinansiärer som berör detta delprogram, se under delprogrammen för respektive art.

Tabell 29. Samfinansiärer och samarbetspartners.

Nyckel-

/ansvarsarter Samfinansiärer/Samarbetspartners

Ren Alla samebyar rapporterar årligen sina renlängder till länsstyrelsen.

Smågnagare Smådäggdjursövervakningen i Ammarnäs finansieras med medel från den nationella och regionala miljöövervakningen.

Dalripa Inventering av dalripa finansieras via Länsstyrelsens jaktkortsförsäljning.

Fjällräv Fjällrävsinventeringarna finansieras med medel från Åtgärdsprogrammet för hotade arter (ÅGP) samt via Stockholms universitet.

Jaktfalk (pågår fn

64

Järv Järvinventeringen finansieras med medel från Naturvårdsverket.

Utvecklingsbehov och brister

Hittills har tillgängligheten av data rörande de sex nyckelarterna varit begränsade, både för länsstyrelsen såväl som för allmänheten. Genom delprogrammet blir data mer tillgängligt. En rapport håller på att tas fram som kommer läggas ut på länsstyrelsens hemsida. I fortsättningen gäller det att få en fungerande årlig uppdatering av data och ta fram en rutin för hur data ska lagras.

Idag finns det stora brister angående RUS-indikatorer för miljömålet ”Storslagen fjällmiljö”, framförallt på den regionala nivån. Västerbottens län har inga regionala RUS-indikatorer för miljömålet och det måste förbättras. Med hjälp av sammanställda data inom delprogrammet har vi nu möjlighet att utveckla nya indikatorer och få dem presenterade på miljömålsportalen samt på vår egen hemsida.