• No results found

Delprogram: Trendvattendrag

Syfte

Programmet syftar till att följa långsiktiga vattenkemiska och biologiska trender i vattendrag.

Förväntade resultat

Resultaten förväntas i första hand spegla effekter av diffus miljöpåverkan.

Bakgrund och strategi

De äldsta trendvattendragen tillkom som referenser till kalkningens effektuppföljning.

Vattendragens placering och startår speglar därför kalkningens utveckling. Ursprungligen var också undersökningsmetoderna identiska med kalkeffektuppföljningen. Således provtogs vattenkemin enbart under högflöden och analyserna omfattade pH, alkalinitet, konduktivitet, vattenfärg och summa kalcium+magnesium. Lillån i Nordmaling startade 1984/85 och Kvarnbäcken i Umeå 1989. Därefter tillkom nya kalkreferensvattendrag fram till 1993 då det totalt omfattade 9 vattendrag. Från och med 1998 förändrades det vattenkemiska programmet och kom därmed att omfatta samma parametrar som dagens program. Dessutom skedde en utökad månatlig provtagning. 1998 tillkom tre vattendrag inom ramen för den regionala miljöövervakningen. Samtidigt utökades antalet kalkreferensvattendrag med ytterligare två. Inom ramen för den nationella miljöövervakningen påbörjades månatlig vattenkemisk provtagning 1984 i ett antal vattendrag (bland annat Höjdabäcken och Raurejukke). 1998/99 tillkom de första nationella trendvattendragen med biologisk övervakning. Detta var

Bjurbäcken i Skellefteå och Fiskonbäcken i Vilhelmina. Samtidigt övergick Raurejukke från nationell till regional. Den nationella övervakningen omfattar inte vattenkemisk provtagning under högflöden eller vårprovtagning av bottenfauna. Inom ramen för det regionala

programmet har därför denna utökats med högflödeskemi och vårprovtagning av bottenfauna. Höjdabäcken har också kompletterats med provfiske. I den senaste nationella revisionen (2007) tillkom tre trendvattendrag i länets västra del. Denna övervakning har inte bedömts som viktiga ur en regional synvinkel och har därför inte kompletterats.

Sammantaget finns numera 18 trendvattendrag i länet som helt eller delvis bekostas av regionala medel från miljöövervakning och kalkeffektuppföljning. Av de 18 vattendragen är 14 regionala och de övriga nationella. I och med de kompletteringar som beskrivs ovan övervakas samtliga vattendrag enligt en grundmodell med månatlig vattenkemi, episodkemi, bottenfauna under våren samt provfiske. Inom ramen för den nationella övervakningen provtas även bottenfauna på hösten i de nationella vattendragen.

Kalkreferensvattendragen är belägna i anslutning till kalkade vattendrag. Därmed finns en förtätning inom länets östra del. Flertalet trendvattendrag kan betraktas som

försurningskänsliga. Vattendrag som påverkas av lokala aktiviteter och punktutsläpp har inte valts som trendvattendrag. Byskebäcken påverkas av dikningsverksamhet på svavelhaltiga jordar och utgör därmed ett undantag. I huvudsak är således programmet anpassat för att följa trender kopplade till diffus belastning. I första hand avseende försurning, men även effekter av klimat kan studeras. Vattendragens tillrinningsområden är inte skyddade från skogsbruk och torde således spegla den allmänna situationen i länet. Eventuella effekter kopplade till storskaligt skogsbruk torde således påverka trendvattendragen på samma vis som länets övriga vattendrag.

102

Objekturval

Fem av trendvattendragen har avrinningsområden som helt ligger inom ekoregionen ”Norrlands kust under HK”. Ytterligare fem vattendrag har avrinningsområden som delvis ligger under HK, således på gränsen mellan kust och inland. Tre vattendrag har

avrinningsområden som delvis ligger ovan trädgränsen och fyra vattendrag ligger helt inom inlandsområdet. Länets östra del är således överrepresenterat, vilket beror på att huvuddelen av kalkningsverksamheten är lokaliserad till detta område. I vilken grad trendvattendragen är representativa för länets samtliga vattendrag är inte möjligt att bedöma. Vattendragen

representerar dock en stor variationsbredd avseende nyckelparametrar som pH, alkalinitet, kalcium och TOC.

Tabell 47. Trendvattendrag i Västerbotten. NMÖ=nationell miljöövervakning, RMÖ=regional miljöövervakning, KALK=kalkreferensvattendrag, IKEU=integrerad kalkeffektuppfölning. Observera att samtliga vattendrag är okalkade.

Vattendrag Kommun Typ Kemi,

månatlig Kemi, episod BF-vår, M-42 BF- höst, M-42 BF- höst, SIS Elfiske Bjurbäcken Skellefteå NMÖ+RMÖ NMÖ RMÖ RMÖ NMÖ NMÖ

Byskebäcken Skellefteå KALK KALK KALK KALK KALK

Fiskonbäcken Vilhelmina NMÖ+RMÖ NMÖ RMÖ RMÖ NMÖ 2

Fusbäcken Nordmaling KALK KALK KALK KALK KALK

Höjdabäcken Åsele NMÖ+KALK NMÖ KALK KALK NMÖ KALK

Kvarnbäcken, Luspsjön Storuman KALK KALK KALK KALK KALK

Kvarnbäcken, Sävarån Umeå KALK KALK KALK KALK KALK

Lagbäcken Dorotea KALK KALK KALK KALK KALK

Lillån Nordmaling IKEU+KALK IKEU KALK KALK IKEU

Myrkanalen Bjurholm KALK KALK KALK KALK KALK

Mälskarbäcken Vilhelmina RMÖ RMÖ RMÖ RMÖ RMÖ RMÖ

Raurejukke Sorsele RMÖ RMÖ 1 1 RMÖ RMÖ

Röjvattsbäcken Bjurholm KALK KALK KALK KALK KALK

Storbäcken Vilhelmina KALK KALK KALK KALK KALK

Stridbäcken Nordmaling KALK KALK KALK KALK KALK

Surmyrdalsbäcken Nordmaling RMÖ RMÖ RMÖ RMÖ RMÖ RMÖ

Västerån Umeå RMÖ RMÖ RMÖ RMÖ RMÖ RMÖ

1Raurejukke är inte åtkomlig för provtagning av vattenkemi och bottenfauna på våren. 2Elfisket upphörde eftersom Fiskeriverket bedömde att lämpliga lokaler saknades.

103

Figur 9 Trendvattendrag i Västerbotten med tillhörande avrinningsområden.

Kvalitetssäkring

Alla vattenprovtagare har dokumenterad och lång erfarenhet av provtagning. Vid inskolning av nya provtagare ges noggranna instruktioner och nya provtagare godkänns inte förrän Länsstyrelsen bedömt att provtagningen kan genomföras utan risk för försämrad kvalitet. Proven skickas utan dröjsmål med företagspaket till laboratoriet.

Utbildningen av nya bottenfaunaprovtagare är rigorös. Upplärningen omfattar minst en fältsäsong där nya provtagare jobbar som assistent till en rutinerad provtagare. Detta gäller även när konsult anlitas. I upphandlingen ställs krav på utsorteringens noggrannhet. Minst 90% av djuren ska vara utplockade. Som kontroll eftersorterar Länsstyrelsen ett antal prov/år. Med undantag för simuliidae, oligochaeta och chironomidae sker bestämningen till artnivå. För övriga grupper görs bara undantag för dokumenterat svårbestämda arter. Länsstyrelsen skickar prover för kontroll av artbestämning till oberoende expert.

För elfisket har Länsstyrelsen utarbetat en separat kvalitetshandbok. Ny personal introduceras både teoretiskt och praktiskt. I introduktionen ingår även hjärt- och lugnräddning.

Undersökning och undersökningstyper

För övervakningen i de regionala trendvattendragen och för komplettering i de nationella trendvattendragen är följande undersökningstyper är aktuella:

”Vattenkemi i vattendrag”

”Bottenfauna i sjöars litoral och vattendrag - inventering med oberoende urval (M42)” ”Elfiske i rinnande vatten”

104

Vattenkemin provtas månatligt, 12 gånger/år. Dessutom insamlas ytterligare prover under högflöden. Riktvärdet är 6 prov under vårflod samt vid varje betydande flödestopp under sommar/höst. Den vattenkemiska provtagningen utförs av personal från Länsstyrelsen, berörda kommuner, närboende privatpersoner eller konsulter. Vattenkemin analyseras med avseende på; pH, alkalinitet/aciditet, konduktivitet, kalcium, magnesium, natrium, kalium, sulfat, klorid, fluorid, ammonium, nitrat, total-kväve, fosfat, total-fosfor, absorbans, kisel, TOC samt total-aluminium. Dessa analyser görs vid institutionen för vatten och miljö på SLU i Uppsala. Oorganiskt aluminium analyseras på vattendragen i länets östra del där pH tidvis ligger under 6,0. Aluminium analyseras vid institutet för tillämpad miljöforskning (ITMm) vid Stockholms Universitet.

Bottenfaunaproverna insamlas med metod M42. Provtagningslokalerna är i huvudsak av forsande karaktär. Den standardiserade varianten av M42 tillämpas, vilket innebär att tre delprover tas på var femte meter på en 50 meters lokal. Totalt tas 30 delprover. Proverna insamlas direkt efter det att vårfloden avklingat för att ge en bild av bottenfaunasamhället efter vårflodens kritiska inverkan. Provtagningen gör huvudsakligen av länsstyrelsen. I fjällkommunerna görs provtagningen av Aquanord AB. Provsortering och artbestämning görs av konsult. Under de kommande tre åren kommer Ekologgruppen i Landskrona att anlitas. Det primära syftet med elfisket är att skatta tätheten av öring- och laxungar. Lokalerna är därför utlagda på områden som bedömts vara gynnsamma för öringens och laxens

reproduktion och som uppväxtområden för yngel. Lokalerna är vanligen 50 meter och omfattar hela vattendragsbredden. Kvantitativa elfisken (3 utfiskningar) tillämpas genom- gående. Samtliga fiskar artbestäms, vägs och mäts. Genom längdfrekvensdiagram

åldersbestäms öring och lax till årsungar eller äldre fisk. Därefter beräknas

populationsstorleken. Huvuddelen av elfiskena utförs i Länsstyrelsens regi. Lagbäcken fiskas av Dorotea kommun. Storbäcken, Kvarnbäcken (Luspsjön), Mälskarbäcken och Raurejukke provfiskas av Aquanord AB.

Datahantering/datalagring

Data avseende vattenkemi lagras av SLU som är datavärd. Bottenfauna lagras på Länsstyrelsen i en särskilt framtagen databas i avvaktan på att datavärdskap fastställs. Provfiskedata inrapporteras årligen till SLU som är datavärd.

Utvärdering och rapportering

Valda delar av resultaten presenteras i årsrapporten för försurning och kalkning. Varje trendvattendrag redovisas separat i en bilaga där alla väsentliga resultat redovisas och kommenteras. Den årliga resultatsammanställningen och årsrapporten för kalkning och försurning finns tillgänglig på Länsstyrelsens hemsida (www.lansstyrelsen.se/vasterbotten). En utvärdering av resultaten till och med 2010 presenterades 2012 (Ahlström 2012). Tidigare har utvärderingar genomförts 2004 för bottenfauna (Eriksson 2005) och 2006 för vattenkemi (Wilander 2006).

105

Tidplan

Tabell 48. Aktiviteter under programperioden.

Undersökning/

undersökningstyp 2015 2016 2017 2018 2019 2020

Vattenkemi i

vattendrag Provtagning Ca 20 ggr/år Provtagning Ca 20 ggr/år Provtagning Ca 20 ggr/år Provtagning Ca 20 ggr/år Provtagning Ca 20 ggr/år Provtagning Ca 20 ggr/år Bottenfauna i sjöars

litoral och vattendrag Årlig provtagning Årlig provtagning Årlig provtagning Årlig provtagning Årlig provtagning Årlig provtagning Elfiske i rinnande

vatten Årligt provfiske Årligt provfiske Årligt provfiske Årligt provfiske Årligt provfiske Årligt provfiske

Kostnader

Tabell 49. Kostnader under programperioden.

2015 2016 2017 2018 2019 2020

170 000 kr 170 000 kr 170 000 kr 170 000 kr 170 000 kr 170 000 kr

Samordning och samarbetspartners/finansiärer

Avseende programadministration, provtagare, metodik och utvärdering hanteras de regionala trendvattendragen identiskt med de nationella. Genom kompletterande undersökningar i de nationella trendvattendragen erhålls homogena data set även för episodkemi, oorganiskt aluminium och bottenfauna. Organisationen för programadministration och provtagning är också gemensam med kalkeffektuppföljningen.

Vattenprovtagningen sker i samverkan med berörda kommuner. Till viss del utför kommunerna även elfiske.

Delprogrammet samfinansieras av anslagen till regional miljöövervakning och till kalkeffektuppföljning.