• No results found

6 FÖRSTÅELSE AV OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT TILL HÄLSA

6.4 Elevernas förhållningssätt till hälsa

6.4.4 Ett tryggt förhållningssätt

Utmärkande för det trygga förhållningssättet till hälsa är hälso- medvetenhet, det vill säga det ger uttryck för god reflektionsförmå- ga över tillvaron och förståelse av hur olika delar av livet hänger ihop och påverkar varandra. Både detta förhållningssätt liksom det

pressade, innefattar goda kunskaper kring olika hälsoaspekter. Svaren jag sorterat till det trygga mönstret uttalar ett välmående; för det mesta är dessa elever glada, lever ett aktivt liv, tränar i en idrottsförening och/eller på egen hand, de är sociala och har vän- ner. Här följer ett sådant:

På fritiden lägger jag ner mycket tid på skolarbete och läxor men även på mina fritidsintressen (för att inte bara sitta med skolböckerna under näsan hela dagarna!). Jag är scout och spe- lar piano och sjunger. Så fort jag har ledig tid brukar jag rita el- ler måla som är min absoluta favoritsysselsättning. Jag brukar också träna med min kompis eller pappa på gym ungefär en el- ler två gånger i veckan och så är jag tränare inom barngymnas- tik två timmar i veckan vilket jag tycker är jättekul. Jag började med det ungefär ett år efter att jag själv slutat på gymnastik som då varit mitt största intresse i flera år, så det är kul att fort- sätta med det – fast på ett annat plan!

Jag tolkar det som att berörda elevsvar visar på att de lever sina liv på ett balanserat sätt, men upplever att de har rimligt med tid att disponera mellan skola, fysisk aktivitet, vänner, fritid och åter- hämtning. I detta förhållningssätt anpassas aktiviteterna efter den tid som för tillfället finns, den tid som de själva kan bestämma över. De skulle självklart gärna haft mer fritid, mer tid att umgås med sina vänner, en timme extra för att plugga inför ett komman- de prov etcetera. Men när så inte är fallet accepterar de verklighe- ten och försöker göra det bästa av den tid de har. När denna grupp har mycket att göra i skolan, pekar mina resultat på att de inte pri- oriterar bort fritidsaktiviteter som träning och vänner, vilket ele- verna med det pressade mönstret i stor utsträckning gör. Ett tryggt

förhållningssätt till hälsa innebär att inte helt absorberas av skol- arbete utan för att ”rensa tankarna från grubblerier”, som någon uttrycker det, få stimulans och återhämtning av att fortsätta med sina övriga aktiviteter, om än eventuellt i något mindre omfattning totalt sett. Så här beskriver en elev sin situation:

Det är svårt att hinna med alla de nyttiga bitarna. Om man trä- nar för mycket och satsar även på skolan finns det sällan tid för återhämtning, vilket kan resultera i att skolan ändå fungerar sämre. På min träning umgås jag med kompisar, det är en lag-

sport så där får jag ändå den sociala biten, men annars kan det vara svårt att hinna umgås med sina kompisar. Det är viktigt att sätta av en del av sin fritid till att vara med kompisar, det pig- gar upp en och man blir glad. Det gäller att hitta en balans mel- lan skola, träning, kompisar och vila. Kroppen klarar av att ha lite stressigt en kort tid, men den är inte utformad för att alltid ha stress runt sig, det är jätteviktigt för kroppen att få vila, att få bara vara. Energin tar slut annars! Har man kompisar och familj runt omkring sig mår man psykiskt bra och tränar man och äter bra, är utomhus då mår den fysiska hälsan också bra. Lägger man sedan på en väldigt viktig bit, återhämtning, mår kroppen utmärkt! Mår kroppen bra, så fungerar vardagen mycket lättare i t ex skolan.

Detta svar visar sätt att hantera svårigheter i vardagen, metoder som hjälper det egna hälsofrämjandet. Ett annat exempel på hur man i denna grupp hanterar tidsproblematiken är följande:

Träningen kan utföras utomhus vilket betyder att man både får vara utomhus, umgänge och träning på samma gång.

Eleverna pekar på vikten av att kombinera olika aktiviteter som ett sätt att främja hälsan. De tränar med sina vänner och hinner där- med vara både sociala och hålla formen, vissa tränar ute för att de mår bra och får kraft av frisk luft och aktivitet. För några fungerar det att studera tillsammans med sina vänner, medan andra umgås och tar det lugnt samtidigt. Att göra upp ett schema eller planering, avsätta tid för de olika delarna som de känner att de behöver för att få ihop tillvaron, tar flera upp. Somliga motiverar sig själva ge- nom att sätta upp mål för sådant de vill uppnå.

Eleverna som ger uttryck för det trygga förhållningssättet bely- ser inte mat i någon större utsträckning. Följande svar visar likaväl att eleven upplever att många unga har svårt att hitta en hälsosam balans när det gäller mat, samtidigt som resonemanget i övrigt vi- sar hur många beskrivit hur de tänker kring kost i förhållande till träning:

En bra hälsa för mig är då man har en bra balans mellan kost och träning. Det är viktigt att äta rätt men det är även viktigt att förstå att man får lov att unna sig onyttigt ibland, men att

det inte får ta övertaget om vad man stoppar i sig. Att sluta äta är aldrig bra, vilket många ungdomar idag har problem med att förstå. När man slutar att äta går kroppen in i en svältperiod, vilket är en slags överlevnadsinstinkt för kroppen och dessutom kan man inte hålla på så särskilt länge utan kroppen bryts ner på ett synligt och psykiskt vis.

Utgångspunkten i det trygga förhållningssättet är att hälsa oftast är problemfritt. Dock framstår det som att det finns tre utmaningar för att uppnå detta; att hitta motivation till fysisk aktivitet, att ut- föra sådan på ett effektivt sätt, samt att kombinera och balansera olika livsbitar. Möjligheterna som eleverna beskriver visar att de ser många fördelar med träning, de trivs utomhus och utevistelse ses som ett hälsofrämjande element. Förhållningssättet känneteck- nas av en upplevelse av att kunna slappna av och att trots utma- ningar känna en balans mellan skola, träning, vänner, fritid och återhämtning och det ger uttryck för en personlig trygghet, själv- aktning och en positiv självbild.