• No results found

6 FÖRSTÅELSE AV OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT TILL HÄLSA

6.1 Elevers tankar om hälsa

6.1.2 Psykiska hälsoaspekter

För att må bra psykiskt visar flertalet av elevernas svar att de till exempel lyssnar på musik, dansar, sjunger eller spelar instrument, spelar dataspel, virkar, bakar eller tecknar på sin fritid, det vill säga utför olika fritidsintressen som de tycker om. Nedan följer svar som tar upp trivsel och självkännedom.

Hälsa handlar också om att må bra i själen och trivas med sitt liv och de som finns runt en. Att skratta och le och göra saker man tycker om gör att ens hälsa blir bättre och man utvecklas som människa.

Hälsa för mig är hur man mår/känner sig psykiskt, mentalt. Att man mår bra.

Vikten av att göra det som passar en själv och att lyssna på sin kropp speglar svaren nedan. Att inte göra saker bara för att andra tycker att de borde eller för att andra gör på ett visst sätt.

När jag till exempel tecknar trivs jag med mig själv och när jag har tränat känner jag att jag mår bra. När jag har ätit en god middag vet jag att jag orkar göra det jag vill och behöver göra. När jag har gjort dessa saker tycker jag att jag har en god hälsa. Det är viktigt att ta hand om sig själv. Man ska hitta tränings- former som passar en och inte gå efter vad alla andra säger. Jag älskar verkligen att sjunga! Det är inte så många som fattar att det verkligen är min grej. Man kan verkligen uttrycka sig och känslan då det går bra på en lektion är obeskrivlig! Man är glad resten av veckan!

En elev tar upp att en del personer mår bra av en viss typ av trä- ning, men att det inte behöver betyda att det passar en annan. Att, som tidigare nämnts, äta lagom mängd mat, för vad den egna kroppen behöver, påpekar ytterligare en och beskriver på så sätt en uppfattning om att vad som skapar hälsa är individuellt. Förutom att betona vikten av att äta nyttigt och träna, finns det elever som tar upp självkännedom som ett sätt att uppnå hälsa, att veta vad man själv klarar av. De poängterar också vikten av att känna när det är dags att ta en paus eller vila, att kroppen behöver återhämta sig för att fungera optimalt. Dessa aspekter som även redovisades via citat under fysiska aspekter, sorterar jag in här under psykiska aspekter när eleverna kopplar ihop dem med att känna efter vad som känns rätt för en själv. Svaren visar att om de berörda elever- na gör på sitt sätt upplever de hälsa.

Veta vad man klarar av. Hälsa är inte bara din kondition, vikt osv. En stor del av människans hälsa är den psykiska hälsan som man lätt kan glömma bort. Din hälsa är som bäst när du känner dig stark och bra både psykiskt och fysiskt!

Om man är vältränad mår man mycket bättre, man får bättre självförtroende.

De flesta tar upp psykiska aspekter som att trivas med sig själv, känslan av att känna sig duktig på något, att känna sig stark och bra vilket jag tolkar som gott självförtroende, liksom ett behov av att inte alltid behöva prestera för att uppleva hälsa. De nämner även att fysisk aktivitet ofta ger en paus från övriga tankar som de grubblar på, det vill säga att sådan även kan ge positiva psykiska effekter. Nästa svar visar att eleven uppskattar andras positiva kommentarer kring det han eller hon gör.

Så fort jag har ledig tid brukar jag rita eller måla som är min absoluta favoritsysselsättning […] Jag målar porträtt, fantasi- motiv, mer "tecknade" motiv, karaktärer och allt möjligt! Jag brukar använda både akvarell, blyerts och promarkers/tusch (fast inte samtidigt...). Jag har ställt ut två gånger och brukar ge bort målade bilder. Rita gör jag så fort jag får tid och det är kul när man får beröm för något man lagt ner tid på!

Ett litet antal elever nämner att tillsammans med andra hälsoaspek- ter påverkas deras upplevda hälsa även av det egna utseendet.

Må bra och ha bra kondition. Ha stora muskler och vara snygg. Hur man mår! Psykiskt och fysiskt! Hur ens kropp mår och hur man behandlar den. Jag tänker bara på en bra hälsa när jag tänker på ordet hälsa. Det kan ju också vara dålig hälsa! Man äter bra och tränar. Tar hand om kroppen så att den är i form. Äter mycket frukt och tränar varje dag. Vad jag får upp i huvu- det för bild är sån modern film. Snygga människor som är rika och har speciella tränare! Vet inte varför. Tittar på TV för mycket. Ett nyttigt liv helt enkelt.

De elever som tar upp utseendet som hälsoaspekt gör det genom att påpeka att de vill vara snygga, genom att ha en vältränad kropp.

En kontrast till alla svar som anger hälsofrämjande aspekter och konkreta hälsoskadliga medel ges även nedan.

Att må bra, både psykiskt och fysiskt. Egentligen betyder inte hälsa mycket mera än så för mig. Det läggs mycket fokus på hälsa i samhället. Nästan för mycket. Man kan må dåligt av att anstränga sig för mycket för att må bra också, eftersom det medför en viss stress också om man överdriver det.

Svaret tydliggör att eleven anser att om man anstränger sig för hårt på att leva hälsosamt, kan det slå över, maten smakar till exempel inte längre gott, träningen blir inte något lustfyllt utan ett måste. Risken med att vara alltför hälsomedveten och därigenom känna en psykisk press kring hälsa är det endast två av dem som tar upp.

De psykiska hälsoaspekterna eleverna som grupp lyfter rör såle- des fritidssysselsättningar, att känna sig duktig på något, självför- troende, självkännedom, trivsel, kroppens utseende, liksom att i la- gom grad fokusera på att leva hälsosamt. När det gäller argumen- ten kring hur de motiverar olika psykiska hälsoaspekter finner jag dem samstämmiga. De uttrycker att de vill lyssna på sin kropp och sina behov. Jag tolkar deras svar som att de är övertygade om att de genom att göra det som passar dem själva främjar sin hälsa. En del uppger att det är svårt att tillgodose detta i verkligheten, medan andra istället verkar tycka att det är enkelt.

Bland elevernas svar som rör psykiska hälsoaspekter finner jag många, vad jag uppfattar som, mogna och kloka synpunkter. Det jag finner extra intressant är svaren kring överdrivet hälsofokus samt att så många uttryckte att hälsa är svårt att förverkliga.